Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Po Sněmovně Babiš zmáknul i Senát. Lekci dostala vláda i opozice

Autor: Petr Holec - 
11. prosince 2020
05:40

Dějí se fakt věci. Když premiér Andrej Babiš navzdory vládní ČSSD i polovládní KSČM a s pomocí opoziční ODS a SPD protlačil Sněmovnou svůj daňový balík, slíbili mu senátoři, že Senátem ho určitě neprotlačí. A vidíte: teď prošel jako nůž máslem i horní komorou parlamentu ovládanou opozicí, která se poslední dobou začala proti Babišovi houfovat do dvou bloků.

A k méně důstojnému veletoči šéf ANO dokonce přinutil i TOP 09, svého úhlavního nepřítele číslo jedna. Ano, senátoři mírně zvýšili slevu na poplatníka a krajům daly finanční kompenzace, ostatně Senát je „venkovská“ komora. Jinak ale v podstatě schválili původní Babišův balík: končí superhrubá mzda a většině zaměstnanců se sníží daň z příjmu na patnáct procent (bohatším zůstane 23 procenta). A končí i pirátská „loupež“ na majitelích akcií, jimž návrh piráta Mikuláše Ferjenčíka danil jejich prodej.

Daňová reforma obírá státní rozpočet o nějakých sto miliard korun, mnohem větší efekt má ale politicky. Necelý rok před sněmovními volbami tím Babiš vzkázal ČSSD i KSČM, že si jeden z nejdůležitějších zákonů roku klidně odlasuje s opozicí, zatímco si kolem prstu omotal trojkoalici ODS, TOP 09 a lidovců, jež si teď lyricky říká SPOLU. Asi největší „sebepoškození“ ale Babiš způsobil ODS. Ta téměř stejný daňový návrh poslala do Sněmovny už před premiérem, současně ale vede s TOP 09 a lidovci protibabišovské volební námluvy.

Zbytečná úloha ČSSD a KSČM

Teď proto najednou musel nejen její šéf Petr Fiala mluvit jako nenáviděný Babiš. Strana se tak ocitla v méně komfortní pozici mezi pošlapáním vlastního programu a pošlapáním svých nových koaličních partnerů. Ne náhodou se kvůli tomu ODS roztrojila, když současně navrhovala snížení daně z příjmu na patnáct, šestnáct i osmnáct procent. Večer před senátním hlasováním se tak spolu v České televizi bizarně utkali šéf Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil a senátor ODS Tomáš Goláň, jenž hájil osmnáctiprocentní verzi. Babiš se určitě musel smát.

ODS se ovšem neničila sama. Proti snížení daně z příjmu na patnáct procent původně hlasitě bojovali i lidovci a TOP 09, i tyto dvě strany ale nakonec hlasovaly s Babišem, když se během dvou týdnů flexibilně posunuly z devatenácti- na patnáctiprocentní daň z příjmu. ODS, jíž po hlasování ve Sněmovně stihly méně přátelské mediální i opoziční komentáře, tak utržila aspoň jedno vítězství: oběma „trpaslíkům“ ukázala, kdo v koalici SPOLU šéfuje, protože se nemusí bát vypadnutí ze Sněmovny.

Porážku naopak Babiš uštědřil jak případnému opozičnímu duu Piráti/STAN, tak vládnímu duu ČSSD/KSČM. Pro Piráty se STAN je to jasný vzkaz, že když jde v politice o vlastní přežití a partaj, jde i celý „antibabiš“ stranou. A to se i Piráti snažili k ANO přiblížit tím, že po sněmovním hlasování najednou přišli se sedmnátiprocentní daňovou sazbou. A lekce pro ČSSD a komunisty? Těm premiér prostě vzkázal, že už jsou vlastně zbytečné: většinu voličů jim přebral a do voleb případně přežije i bez nich.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

marmat ( 11. prosince 2020 12:30 )

To víte trollové mají s jeho IQ mega-trable.....
Dříve to bývalo takové "familiární",
takže se Kocourkovští nechali UNÁŠET v pohodě a dobrovolně
lobisty i dnešními pučisty !!!

marmat ( 11. prosince 2020 12:26 )

f7g7s/fugas: Vy podezříváte tohoto zaměstnance Blesku ze sabotáže/zrady ???
A zkusíte si to vůbec NĚKDY přečíst CELÉ a "normálně"?????????

marmat ( 11. prosince 2020 11:30 )

09.12.2020 -24 500,00 CZK Platba převodem uvnitř banky
Projekt ODVAHA VOLIT - zvýšení účasti v krajských a senátních volbách 2020 - zpracování textů ???? Po 3 měsících "tunýlek"???

marmat ( 11. prosince 2020 11:28 )

10.12.2020 5 000,00 CZK Okamžitá příchozí platba Eva Hájková
Díky za vaši práci. Uplácet se nenecháme, raději přispějeme na smysluplné a potřebné aktivity pro ochranu demokracie. Hájkovi

marmat ( 11. prosince 2020 11:26 )

Ten je pro normální lidi/diváky jen v upoutávce NEZKOUSNUTELNEJ....
Nekou­katel­nej.­....­..už dlouho.

Zobrazit celou diskusi