Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamáček: Devastující dopady návrhu Babiše. Maláčová: Při pandemii se z vlády neodchází

Autor: ČTK, simao - 
22. listopadu 2020
23:55

Andrej Babiš (ANO) dál brání svůj návrh na snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent, což dle něj pomůže 4,5 milionu zaměstnancům. Babiš zmínil, že pomoci by měly ve výpadku financí do státní kasy evropské peníze. Jan Hamáček (ČSSD) však uvedl, že návrh má „devastující dopady do státní, krajské a obecná rozpočty“. Rozkol ve vládní koalici komentovala Jana Maláčová (ČSSD) slovy o tom, že uprostřed pandemie se z vlády neodchází.

Daňový balíček míří poté, co byl Sněmovnou schválen v noci ze čtvrtka na pátek, do Senátu. Zahrnuje i návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) coby poslance na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na výši 15 a 23 procent.

Jenže je možné, že senátoři Babišův pozměňovací návrh smetou ze stolu. „Pokud tohle udělají, tak celý Senát říká: my nechceme navýšit 4,5 milionu zaměstnancům pat o 7 procent v čistém,“ řekl Babiš v Událostech ČT.

Premiér zmínil možné kompenzace

Podle České televize, kde moderátor Jakub Železný upozorňoval, že státní kasa přijde v případě schválení celého balíčku až o 130 miliard, premiér vůbec poprvé mluví o kompenzacích. A to směrem k regionům, které by mohly přijít o více než 40 miliard. Snížení daní totiž dopadne na rozpočty krajů a obcí.

„My jsme připraveni o tom jednat,“ připustil Babiš ohledně kompenzací. „Jsou tam ty evropské peníze samozřejmě, tam je také možnost, takže my jsme připraveni se bavit,“ dodal. Jak vysoké by kompenzace mohly být, to nezmínil.

Hamáček dál šije do návrhu Babiše

Poražený ze sněmovní před o daňový balíček odešel Jan Hamáček (ČSSD). Ten navrhoval sazby daně z příjmu ve výši 19 a 23 procent kvůli nižším rozpočtovým dopadům. Babišovu návrhu vyčítá, že státní kasu připraví ročně o 90 miliard.

„ČSSD je připravena jednat se všemi senátorskými kluby o nápravě rozhodnutí ANO, ODS a SPD. Rád představím náš koncept zrušení superhrubé mzdy a nárůstu slevy na poplatníka bez devastujících dopadů na státní, krajské a obecní rozpočty,“ vzkázal do Senátu vicepremiér.

Vystrčil si rýpl. A Babiš mu poslal dopis

K jednání o daňovém balíčku vyzval šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Babiš mu v neděli poslal dopis. Žádá v něm mj., aby senátoři vyškrtli z balíčku návrh Pirátů na zvýšení daňové slevy na poplatníka, která má státní rozpočet vyjít na 35 miliard korun.

Návrh Mikuláše Ferjenčíka totiž zvyšuje daňovou slevu na poplatníka z dnešních 24.840 Kč na 34.125 Kč ročně Vedle toho ale daňový balíček zavádí třeba stravenkový paušál, zvyšuje zdanění tabáku nebo zrychluje firmám odpisy majetku.

Andrej Babiš (ANO) v ČT hájil návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent Andrej Babiš (ANO) v ČT hájil návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent | Reprofoto ČT

„Jedna z věcí, která je součástí toho selhání vlády, je, že daňový zákon projednáváme na konci roku, tzn. v období, kdy všichni potřebují vědět, jak mají danit,“ podotkl pro ČT Vystrčil, který míní, že daňový balíček nebude mít v Senátu „na růžích ustláno“.

Komora vidí problém

Případné schválení daňového balíčku krátce před koncem roku vidí jako problematické i Komora daňových poradců. Úprava daňového systému by se podle ní měla uskutečnit transparentně po předchozí diskusi tak, aby podnikatelé i občané měli dostatek času se na tyto změny připravit.

Zároveň ale komora vítá některá schválená opatření, například zvýšení hranice pro povinné odpisování majetku nebo zrychlení odpisů. Na druhou stranu například schválené zvýšení slevy na poplatníka podle ní způsobí v praxi prolémy.

„Politické parametry daňového systému včetně otázky, kde na to vezmeme, jsou věcí a odpovědností politiků. Nicméně když se k těmto změnám sáhne, mělo by se tak dít transparentně po předchozí diskusi a hlavně tak, aby podnikatelé i občané měli dostatek času se na tyto změny připravit,“ uvedla komora v tiskové zprávě.

Podle člena prezidia komory Jiřího Nesrovnala je schválený balíček čítankovým příkladem toho, jak by se nemělo postupovat.

Maláčová odtmítá odchod ČSSD z vlády

Kvůli rozporu mezi ANO a ČSSD, která daňový balíček nepodpořila kvůli Babišovu návrhu, padaly přitom uvnitř sociální demokracie výzvy k odchodu z vlády.

V neděli je po Hamáčkovi odmítla i místopředsedkyně strany, ministryně Jana Maláčová. „Uprostřed pandemie se z vlády neodchází,“ dodala pro ČT.

ČSSD tvrdí, že Babišův návrh pomáhá hlavně lidem s vysokými příjmy a způsobuje rozvrat veřejných financí v Česku. Babiš to odmítl.

„Neříkejte, že máme rozvrácené finance. Máme nejlepší finance v Evropě, veřejné rozpočty ještě lepši,“ uvedl ve svém nedělním hlášení. Premiér odmítl i výtky krajů, které kvůli výpadku v rozpočtu přijdou o příjmy. Kabinet je podle něj připravený na seriózní debatu s hejtmany, která bude o konkrétních číslech, ne o politice. Minulá a současná vláda příjmy krajů a obcí výrazně zvýšila, dodal Babiš.

MAMKA2316 ( 24. listopadu 2020 09:19 )

HORŠI NEŽ DEVASTACE TOHOTO STÁTU CO TADY POLITICI ZA 28 LET TO NEMŮŽE BÝT PANE HAMÁČKU !!A davy "demokratů" šli včera do ulic oslavovat vítězství "svobody a demokracie", co nám sem zavál Havel, náš "osvoboditel", bez kterého bychom pod tíhou jedné strany nevěděli co je to pražská kavárna, sluníčkáři, dobroserové, lepšolidi, polistopasdové tunelování a rozkrádání republiky, dluhy a boj o koryta politiků napříč všemi stranami, co je to nenávist, neláska, sliby, kecy,

lhaní a štvaní v médiích, plivání po prezidentovi zvolenému lidem v demokratických volbách, honění premiéra po soudech, plnění nevýhodných nařízení z EU atd.

200 let tu prakticky nebyli bezdomovci. Josef II. nařídil stavět obecní pastoušky a obce
měly POVINNOST v nich ubytovat každého, kdo neměl střechu nad hlavou. Existovaly pro všechny obyvatele "domovské listy", které byly vlastně poukazem na bydlení v pastoušce v dané
obci..

Po druhé světové válce pastoušky zanikly a jejich funkci převzaly podnikové ubytovny
(lidově "svobodárny") . Jejich fungování jsem zažil na studentské brigádě v 70.
letech. Jednak jsem zjistil, že na podnikové ubytovně, kde jsem dočasně bydlel, žije cca
30 % lidí, kteří u firmy nepracují a také jsem zažil, jak se tam lidé ubytovávali.
Přišel invalidní důchodce, kterého po rozvodu manželka vykopla z bytu s nějakým
lejstrem (asi od tehdejší sociálky), které strčil správci pod nos a on mu přidělil postel. (Bydlel se
mnou a s dalším brigádníkem). Po roce 1989 byly postupně podnikové ubytovny zprivatizovány,
za ubytování už se neplatilo 50 Kč měsíčně, ale postupně 5000 Kč... . Všichni ti invalidní
důchodci, duševně nemocní schizofrenici a alkoholici se octli na ulici. Po cca 200
letech opět davy bezdomovců.....

Proto se mne v té době moje matka ptala "Prosím tě, co je
to ten bezdomovec?" Pamatovala první republiku a pastoušky...

Bydlení je v poměru k platům bezkonkurenčně NEJDRAŽŠÍ V HISTORII !!!!!
Například v roce 1912 zaplatila nejhůře placená dě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa