Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka 5 dětí Adéla (40) dobyla Senát. Označili ji za „sluníčkářku“, Zemana má za nemocného muže

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. října 2020
05:20

Doma má pět dětí a říká, že i to ji naučilo vyjednávat - spolu s praxí advokátky. S exministrem Petrem Bendlem (ODS) se do střetu ve 2. kole senátních voleb pustila Adéla Šípová, kandidátka za Piráty, které bylo 40 let teprve v září. Stala se nejmladší senátorkou. A také jasnou vítězkou souboje s politickou těžkou váhou. Lidé v kladenském obvodu se přiklonili k mladé mamince, která se v Senátu chce věnovat mj. sociálním otázkám. A která schytala před volebním finále nálepku „sluníčkářky“. Co na to Blesk Zprávám řekla?

Adéla Šípová (40, za Piráty) se stala díky sobotní výhře ve 2. kole senátních voleb vůbec nejmladší senátorkou, čtyřicetiny oslavila teprve 22. září. Porazila přitom zkušeného politického matadora Petra Bendla (54, ODS), poslance, který coby ministr šéfoval několik měsíců dopravě ve vládě Mirka Topolánka a později pak resortu zemědělství ve vládě Petra Nečase.

Spojuje je láska ke koním, jednoho má dcera Šípové, zatímco Bendl vlastní celý ranč. Ve volební vřavě je však rozdělili migranti, když Bendl proti Šípové tasil ve finále kampaně heslo: „Jediný kandidát, který je zásadně proti přistěhovalcům a bezhlavé pomoci nepřizpůsobivým“.

Adéla Šípová (za Piráty) byla zvolena senátorkou, ve 2. kole porazila exministra a poslance Petra Bendla (ODS) Adéla Šípová (za Piráty) byla zvolena senátorkou, ve 2. kole porazila exministra a poslance Petra Bendla (ODS) | Reprofoto ČT

Šípová přitom teprve nedávno překonala věk nutný pro to, aby se člověk v ČR mohl stát senátorem. A kromě jasného vítězství nad Bendlem pokořila naopak velmi těsně dosavadního senátního rekordmana - svého kolegu Lukáše Wagenknechta, který se narodil 24. října a byl coby čerstvý čtyřicátník a nestraník za Piráty zvolen před dvěma lety. 

Šípová je také nestraníkem. Pochází z Vlašimi, dětství prožila v Praze, rok 1992 strávila u své tety a strýčka v Sydney. Když jí bylo 12 let, její rodina se přestěhovala na Kladensko. V Kladně vystudovala gymnázium. Po maturitě se vdala, odstěhovala do Doks a úspěšně absolvovala práva v Praze.

Je advokátkou, žije v Doksech s manželem a pěti dětmi (čtyři dcery a jeden syn), chalupu mají v Nové Pace a advokátní kancelář v Kladně. Šípová vedle toho založila několik neziskových organizací. A dle svého pirátského medailonku je vášnivou cyklistkou, která tráví ráda čas s rodinou či na kole a v přírodě.

Blesk Zprávy: Paní Šípová, váš volební výsledek byl jednoznačný - vítězství a 67,13 % ve 2. kole voleb, což byl jeden z nejvýraznějších rozdílů napříč všemi obvody. Co říkáte na takovou podporu?

Adéla Šípová: Jsem velmi potěšená, šťastná, trochu překvapená, ale zároveň vděčná svým voličům a dobrovolníkům, kteří mi pomáhali v průběhu kampaně. A hlavně mám radost z toho, že na voliče nezapůsobila negativní kampaň, která proti mně byla vedena v posledním týdnu. Jsem ráda, že to neovlivnilo výsledek, naopak spíš mi to pomohlo.

K tomu se ještě dostaneme. Ale nejprve: Je vám poměrně čerstvě 40 let, jak vás napadl zrovna Senát? I s ohledem na to, že jsou příští rok volby do Sněmovny, kde jste mohla kandidovat také. Proč jste se rozhodla jít touhle cestou?

Kandidovala jsem na komunální kandidátce v obci Doksy, a byť jsem nebyla zvolena, tak to považuji za úspěch, protože jsem dostala druhý nejvyšší preferenční počet hlasů. Byla jsem na dně kandidátky a bývalo by mi stačilo 0,9 % hlasů, abych se do zastupitelstva z nízko položeného místa dostala.

To byl první moment, kdy jsem uvažovala, že půjdu dál, protože ta podpora tam byla. A druhý nejsilnější moment byl příklad mé kamarádky Evy Novákové, což je současná zastupitelka v Jihlavě, moje bývalá spolužačka ze základky a gymplu, kterou jsem vždy obdivovala, a vzájemně se podporujeme v kandidaturách. Dodáváme si odvahu a vyplatilo se nám to oběma.

U Senátu se čas od času od jeho kritiků ozývají hlasy, že je zbytečným, měl by se zrušit apod. Negativně se k Senátu staví i prezident Zeman, který je nyní ve sporu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Jak tyto útoky na Senát i napjaté vztahy s Hradem vnímáte?

Politiku Miloše Zemana komentovat nechci a nebudu. Já ho považuji za nemocného muže.

A ono volání po rušení Senátu, se kterým šli paradoxně do voleb i někteří kandidáti? 

Rozhodně nepovažuji Senát za zbytečný, naopak. Myslím si, že náš ústavní pořádek tak, jak byl kodifikován po revoluci, je jeden z nejvyváženějších a nejkvalitnějších uprostřed Evropy. A dokazuje to i srovnání s Maďarskem a Polskem. Byť to nemáme úplně jednoduché, tak to vyvažování mocí u nás funguje. A funguje velmi dobře i Senát, a to zejména v krizových situacích.

Já rozhodně nejsem odpůrcem Senátu a podivuji se tomu, že i někteří kandidáti do Senátu ho zpochybňují. Nevím, kdo s tím přišel jako první, že Senát je zbytečný, ale považuji tuhle tezi za nesmyslnou a bohužel ji budeme muset neustále vyvracet. Naštěstí Senát svou soustavnou činností prokazuje, že zbytečný není.

Video  Matka pěti dětí a advokátka Adéla Šípová (40) v předvolebním klipu: Za Piráty proplula do Senátu  - Facebook - A. Šípová
Video se připravuje ...

Na co byste se chtěla v Senátu soustředit především? Všiml jsem si, že se u vás objevují témata jako bydlení a chudoba, hlavně palčivé sociální otázky.

Ano, zabývám se sociální politikou, nejde jen o bydlení, které je velmi důležité, ale třeba i řešením problematiky dluhových pastí. Upírám svou pozornost na novelu exekučního řádu, ve kterém vidím velké mezery. Z pohledu advokátky i člověka, který poskytuje právní poradenství nejchudším lidem zdarma, vidím, jak obrovský ten problém je. 

Je to tedy sociální politika, exekuce, dostupné bydlení a záleží mi také velmi na ochraně životního prostředí a tématu boje proti suchu a zajištění dostatku vody.

Zmínila jste advokátní praxi, ta teď půjde zcela stranou? Budete senátorkou na plný úvazek?

Ano. Byla jsem zvolena i do zastupitelstva kraje, ale tento mandát budu skládat, nebudu zastupitelkou kraje a senátorkou zároveň. Advokacii plánuji teď utlumit, protože chci senátorský mandát vykonávat naplno.

Vedle toho jste matkou pěti dětí. Jak k tomu budete stíhat právě Senát? 

Byla jsem vždy pracovitá, už na fakultě jsem třikrát porodila, takže já to skloubit umím. S manželem se střídáme v péči o děti a funguje nám to takhle už dlouhodobě. Samozřejmě situace je teď trochu neobvyklá. Zejména ta mediální pozornost, nicméně skloubit práci a rodinu já umím.

Je podpora rodin tedy něco, na co se chcete zaměřit také?

Stoprocentně ano. Pokud mluvíme o rodinné politice naší země, tak já si myslím, že máme velké rezervy v tom, jak umožnit ženám, aby nepřicházely o kvalifikaci a svou odbornost v průběhu péče o děti. Je zapotřebí najít taková opatření, aby se muži starali více o děti, aby ženy neznevýhodňovalo ekonomicky, že jsou doma s dětmi, a aby měly větší možnost se do práce vrátit a neztrácet svou odbornost.

Vraťme se do posledních hektických dní předtím, než jste byla zvolena. Váš rival Petr Bendl, dalo by se říct protřelý politik z ODS, se vůči vám vyhrazoval i kvůli migrantům. Zároveň byl na vás i na sítích vytahován příspěvek z roku 2015, kdy jste vyjádřila souhlas s migračními kvótami. A tak se rázem místo koronaviru objevili jako další z předvolebních témat právě migranti. Co jste říkala na tohle vyhrocené finále kampaně?

Mě to velmi zklamalo. Já jsem čekala, že mi pan Bendl bude vyčítat nezkušenost, mládí nebo něco takového. Něco, čemu bych nějakým způsobem dokázala čelit. To, co na mě vytáhl, považuji za opravdu ostudu, protože kdyby to byl politik z jiné strany typu SPD, tak by mě to asi nepřekvapilo. Od poslance z řad ODS to považuji za opravdu velký faul. Ke kvótám jsem se vyjádřila i dál, považuji je za nefunkční. Nejsem zastáncem kvót v současné době.

Jak vnímáte, když vás někdo označuje za sluníčkářku, vítačku?

Já mám dojem, že jsou to zkrátka odpůrci, kterým se nelíbím. Pokud by neříkali toto, tak si najdou něco jiného. Snažím se to vyvracet, ale nejde to donekonečna. A myslím si, že ty zlé úmysly tady zkrátka jsou. Pokud by mi nevyčítali tohle, bude to něco jiného a už se s tím asi docela srovnám.

Věřím, že voliči vidí, jakou práci dělám, a mají dobrý obraz o tom, jaká jsem. Budu se snažit tenhle obraz udržet, protože já jsem pravdivá, jsem skutečná a nepotřebuji vytahovat nějakou špínu na protikandidáta. Upřímně, velice mě pan Bendl zklamal. Je to skoro můj soused, bydlí o dvě ulice vedle, jezdí kolem mého domu a já nevím, co ho k tomu vedlo. Myslím si, že cítil, že ho porazím, tak vytáhl to nejposlednější, co mu zbývalo. To jsou vždycky migranti.

Boj o politická křesla bývá často tvrdý. Vy jste v něm uspěla a stala jste se historicky nejmladší členkou Senátu. Co to pro vás znamená? A považujete věk v tomhle ohledu za důležitý?

Je to předpoklad pro výkon funkce senátora. Z nějakého důvodu to v Ústavě je. Ale já ho splňuji a jsem už na to dostatečně připravená.

Navíc jako matka pěti dětí, která řeší spoustu věcí, týkajících se všech důležitých oblastí života, o tom mám poměrně slušný přehled a zároveň mé děti mě naučily docela dobře vyjednávat. A jako advokátka vyjednávat také umím. Budu nejmladší, ale zase možná budu mít víc elánu.

Video  Bartoš o volbách: Chtěli jsme sto zastupitelů a máme je. Spolupráci se STAN budeme řešit dál  - Facebook - Piráti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa