Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová žaloba kvůli dotacím Agrofertu míří na vládu. Půjdu do sklepa, vzkázal Babiš

Autor: ČTK, simao - 
23. května 2020
09:09

Vláda projedná novou žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastaveným dotacím pro Agrofert, uvedl iRozhlas.cz. Kvůli možnému střetu zájmů Babiše blokuje EU 1,6 milionu korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz Českého rozhlasu, zda opustí jednací sál, stejně jak minule, a půjde pryč, napsal: „Jo, do sklepa.“

„Víte víc, než já,“ vzkázal iRozhlas.cz premiér Andrej Babiš (ANO) při dotazu na další spor týkající se dotací pro jeho někdejší firmu, kterou převedl do svěřenských fondů.

Podle serveru již v pondělí vláda projedná novou žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastaveným dotacím pro Agrofert. „Návrh na podání žaloby bude předložen v pondělí na vládu,“ potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Právě šéf tohoto resortu Miroslav Toman (za ČSSD) oficiálně na vládě předloží návrh.

Problémy kolem vyplácení zemědělských dotací pro Agrofert Holding jsou jedním z důsledků kauzy kolem možného střetů zájmů premiéra Babiše. Tím se již několik let zabývá Evropská komise, kromě dotací pro zemědělské firmy z holdingu, jichž se týká nynější rozhodnutí, může mít výsledek šetření vliv také na dotace ze strukturálních fondů vyplácených Agrofertu.

Definitivní verdikt Evropské komise ještě nepadl, čeká se na odpověď českého ministerstva pro místní rozvoj, které dostalo kvůli pandemii koronaviru odklad do začátku června.

Babiš reagoval nyní na dotaz iRozhlas.cz ohledně projednávání záležitosti na vládě: „Tudíž půjdete za dveře? Jako jste to udělal i minule?“ „Jo, do sklepa,“ vzkázal premiér. „Nic o tom nevím, na programu vlády to není,“ uvedl také.

Původní žalobu Babišův kabinet odsouhlasil jednomyslně. Babiš se jednání a hlasování v minulosti neúčastnil, aby vyvrátil podezření, že může rozhodování ovlivňovat.

Agrofert a čerpání dotací

Agrofert patří také k největším příjemcům dotací v České republice. Hlavním zdrojem jsou provozní dotace, které dostávají zemědělské podniky koncernu. Jejich výše se vypočítává podle počtu chovaných zvířat nebo podle výměry osetých ploch. Kromě nich lze získat ještě dotace na investice či peníze z pobídek, které firmy čerpaly prostřednictvím slevy na daních.

Agrofert peníze většinou získává z evropských fondů, které v ČR rozdělují ministerstva průmyslu vedené Karlem Havlíčkem (za ANO) a zemědělství v čele s Tomanem.

Holding Babiš vlastnil do února 2017, nyní spadá do svěřenských fondů, kam jej miliardář převedl kvůli zákonu o střetu zájmů - tzv. Lex Babiš. Zákon, přijatý přes odpor hnutí ANO i veto prezidenta Miloše Zemana a jehož platnost potvrdil letos v únoru i Ústavní soud, znemožňuje firmám vlastněným členy vlády žádat o dotace a o státní zakázky a omezuje i jejich právo na vlastnictví médií. Podle kritiků ale má Babiš dodnes na fungování Agrofertu zájem.

Babiš: Žádný střet zájmů nemám

Českého premiéra se dotýkají i pravidla pro střet zájmů při pobírání dotací, která začátkem července 2018 schválil Evropský parlament. Koncem listopadu 2018 dospěla právní služba Evropské komise k závěru, že omezení se týkají i Agrofertu, protože Babiš je podle pravidel platných od léta 2018 ve střetu zájmů, i když firmy jsou ve svěřenském fondu.

„Žádný střet zájmů nemám, řídím se podle našich zákonů,“ reagoval tehdy Babiš, který obvinění ze střetu zájmů označuje za politickou záležitost. Podle Babiše Česku nehrozí ani vracení evropských peněz z dalších dotací. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Česko musí žalobu k evropskému Soudnímu dvoru podat do 10. června, poté ztratí možnost do sporu vstoupit, píše nyní web. Vláda se rozhodla na popud ministerstva zemědělství Evropskou komisi zažalovat už zkraje února. A to přesto, že unijní kontroloři krátce předtím na schůzce se zástupci tuzemských úřadů avizovali, že peníze pro holding Agrofert, tedy s výjimkou jednoho projektu, odblokují. Toman to tehdy vysvětloval tím, že jde o princip. Vláda tak žalobu připustila.

Na začátku dubna došlo ale k dohodnutému uvolnění většiny zmiňovaných peněz, vláda tak má v plánu vzít původní žalobu zpět a podat novou právě kvůli dosud blokované platbě na projekt Agrofertu za 1,6 milionu korun. „Původní žaloba bude stažena současně s podáním nové,“ upřesnil mluvčí ministerstva zemědělství. Pokud žalobu kvůli blokované platbě Agrofertu kabinet schválí, k Soudnímu dvoru Evropské unie ji podá ministerstvo zahraničí.

Můj odchod? Katastrofální dopad na Agrofert, tvrdí premiér

13. května Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz reagoval i na dotaz čtenáře Tomáš Siegela, který se premiéra ptal: „Až skončí koronavirové šílenství, požádáte orgány činné v trestním řízení o důslednější řešení vašich činů, abyste očistil svoje jméno, popř. byl brzy souzen?“

„Já nevím, proč bych měl být souzen, já jsem nikdy nic neudělal. Já tyhle otázky považuji za nesmyslné. Je úplně jasné, že když nebudu v politice, tak mi bude líp,“ uvedl předtím, než potvrdil, že bude kandidovat i v říjnu 2021. „Já od vstupu do politiky, od ledna 2014, jsem všechno zadokumentoval, všechno, co jsem udělal, je na papíře a není toho málo. A v rámci mojí politické kariéry mám absolutně čistý štít. To, že tady někdo vyhrabal nějaké účelové kauzy a nesmysly, tak to je samozřejmě jejich záležitost,“ pokračoval Babiš.

„Já v politice mám jasné výsledky. Přišel jsem s věcmi, které tady nikdy nebyly,“ tvrdí premiér. „V politice jsem nezištně, veškeré příjmy posílám samoživitelkám, všechno si platím, mně nikdo v politice nemůže vyčítat, že jsem něco udělal. To, že jsem odešel z mé bývalé firmy, ten dopad na firmu je katastrofální. Na rodinu, na moje zdraví atd.“ dodal v Blesku Babiš.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marmat ( 26. května 2020 22:53 )

HLÁŠKA ROKU !!!
„Já vás obdivuji. Já bych takhle manipulovat a oblbovat lidi nedokázal. Moc často tady nevystupuju, ale ani sem moc často nechodím, protože vždy dospěju k názoru, že je to zbytečné, ale dneska mě to baví,” prohlásil před poslanci premiér Andrej Babiš a sklidil upřímný i posměšný potlesk.

kape40@seznam.cz ( 25. května 2020 11:15 )

Bureš asi pujde,ale Babiš určitě nepujde.

marmat ( 24. května 2020 09:36 )

Solfernus: Cizí neštěstí....hlavně TROLLLÍ jde naprosto okolo mne....
Co To melete ???
Je nádherné být svobodný a na nikom závislý diskutér.....
Vaše invektivy jsou z 50 let.....překroucená DEMAGOGIE v podání STB !!!

marmat ( 23. května 2020 19:04 )

poresh: Vy nepochybně taky....jako soukmenovec....
Melete už definitivně pátý přes devátý důstojníku
Mercedesem dnes na leasing klidně i .....na jachtu

marmat ( 23. května 2020 18:56 )

77fugas: To je O Vás a Vaší rodině.....zdenkku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa