Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ošetřovné 80 procent, Maláčová v potížích stáhla roušku. Fiala: Vláda zabíjí ekonomiku

Aktualizováno -
22. dubna 2020
09:00
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK, Jakub Veinlich - 
21. dubna 2020
10:05

Ošetřovné poskočí ze 60 na 80 procent, schválila Sněmovna. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) čelila kritice, že jde o návrh, který opozice prosazovala již před měsícem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se omlouval, že se v pondělí spletl - připustil nyní, že práce kadeřnic v domácím prostředí u klientů není zakázaná. Opozice kritizuje vládu mj. za přetrvávající zákaz vycestování - vadí Petrovi Fialovi (ODS) i Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), jednat o něm chtějí ve středu.  Dění z úterního jednání Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Vláda nově navrhuje schodek rozpočtu 300 miliard, což je o 100 miliard více, než odsouhlasila Sněmovna 24. března při předchozím návrhu vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO). 
  • Kritice čelí Babišův kabinet mj. i za schéma uvolňování přísných opatření. Do vlády se ostře pustila ODS, podle jejího šéfa Petra Fialy virus zabíjí lidi, ale vláda zabíjí českou ekonomiku. „Vláda naprosto nezvládá pomoc živnostníkům a firmám. Je čas otevřeně říkat pravdu: virus nás ohrožuje, virus zabíjí lidi, ale česká vláda zabíjí českou ekonomiku,“ uvedl.
  • Fiala stejně jako Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) kritizují pokračující zákaz vycestování Čechů, který platí až na drobné výjimky nadále. Opoziční lídři přirovnávají zavřené hranice k době před sametovou revolucí.
  • Pochybnosti opozice panují i nad dalším prodloužením nouzového stavu. Ten v Česku platí do čtvrtka 30. dubna – šlo o sněmovní kompromis, vláda původně požadovala 11. května. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) varuje před značnými komplikacemi, pokud by se nouzový stav neprodloužil. Opozice je vesměs proti dalšímu prodlužování, naopak KSČM by kývla na prodloužení do 17. května.
  • Předchozí jednání Sněmovny skončilo 9. dubna až ve 2:51, provázela jej mj. noční kritika ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Ten se nyní omlouval za svou nepřesnost u kadeřnic - jejich provozovny jsou i nadále uzavřené, u klientů doma však stříhat mohou, byť to ministerstvo důrazně nedoporučuje.
  • Sněmovnou v úterý prošel návrh Jany Maláčové (ČSSD) na zvýšení ošetřovného na 80 procent. Opozice ji kritizovala, že toto zvýšená navrhovala již před měsícem, Maláčová se bránila, že již před zvýšením na 60 procent avizovala, že k dnešnímu kroku časem dojde. Prošel i pozměňovací návrh, aby na ošetřovné měli nově nárok i dohodáři - lidé pracující na dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, kteří však odváděli z dohod nemocenské pojištění. Zvýšení nyní posoudí Senát.
  • Dění kolem šíření koronaviru v Česku i ve světě a nárůst počtu nakažených, obětí, ale i uzdravených sledujeme ONLINE zde.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
08:39
28. 4. 2020

Sněmovnu dnes čeká opět jednání v rouškách. Kamera při poslední schůzi zachytila vicepremiérku Schillerovou, jak se při takovém omezení vypořádává s občerstvením.

08:36
28. 4. 2020

08:27
28. 4. 2020

"Tady se mění opatření přes noc, takže je nesmyslné to prodlužovat takřka o měsíc, když se tady den ze dne mění pravidla. Z toho důvodu takhle dlouhý nouzový stav nedává smysl,"

uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský. "Dneska vláda jako by si příliš zvykla v tom, že všechno zakáže a pak se u každého uvolnění tváří jako ti, kteří přináší spásu do společnosti," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Vít Rakušan a Jan Farský ze STAN (28.4.2020)
08:20
28. 4. 2020

"Zákon na ochranu veřejného zdraví není tím instrumentem, kterým by mohla být omezována ústavní práva lidí v ČR. Ten názor tady dlouhodobě existoval, nakonec musel rozhodnout soud a vláda se dostala do velmi nekomfortní situace, kdy musí velmi rychle uvést věci do právního souladu, aby v ČR nějaká opatření mohla vůbec fungovat," uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Vláda musela přijít navíc s mnohem rychlejším rozvolňováním, než bylo původně představováno, řekl v narážce na uspíšení uvolňování opatření o 14 dní. "Tímto způsobem už se pracovat nedá," vytkl vládě Rakušan.

"My si uvědomujeme, že ještě není vyhráno," podotkl Rakušan k pandemii. Pokud by nouzový stav skončil, některá z opatření by nebyla závazná a měla by pouze doporučující charakter, upozornil. "Znamenalo by to jenom další a další zmatky, kterých už vláda v těch posledních týdnech nadělala poměrně dost," míní Rakušan. Prodloužení nouzového stavu navrhují STAN do 10. května, kdy bude Sněmovna opět zasedat. "Termín 25.5. je pro nás nepřijatelný, protože vláda nepracuje s daty, žádná nepředložila," dodal.

08:17
28. 4. 2020

"Můj názor je, že škody se sčítají až po válce,"

reagoval Hamáček (ČSSD) na návrh TOP 09 přijít s odškodňovacím zákonem. "Nejprve by bylo dobré, abychom tu epidemii zvládli, poté by bylo dobré si spočítat škody a potom je dobré si říci, co s tím budeme dělat. Teď se vrhnout na psaní odškodňovacího zákona mi nepřijde rozumné, protože prostě jsme uprostřed nějakého problému," vzkázal.

Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček po boku s poslanci ČSSD včetně šéfa poslaneckého klubu Jana Chvojky (28.4.2020)
08:13
28. 4. 2020

"25. května by mělo podle současného harmonogramu padnout poslední velké omezení a poté, co bude rozvolněno, už není z pohledu ani soudu pražského držet se v krizovém zákoně,"

upozornil Hamáček s tím, že po 25. května by bylo možné zbytek opatření držet v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví. Právě podle něj byla chybně přijata čtveřice opatření ministerstva zdravotnictví, které zrušil soud a vláda je narychlo musela přijímat v režimu krizových opatření celé vlády.

"Ti, co budou hlasovat proti nouzovému stavu, proti prodloužení, v principu říkají, že se chtějí vydat na neprobádanou cestu, tzn. od 1.5. zrušit veškerá zásadní opatření, která vláda přijala, a místo kontrolovaného rozvolňování se vydat na nějaký tobogán, kdy nevíme, kde skončíme," reagoval Hamáček na výtky s tím, že pokud Sněmovna prodlouží nouzový stav o 14 dní, budou muset se stejnou prosbou přijít znovu. "Pokud Poslanecká sněmovna odsouhlasí kratší termín, tak my to budeme respektovat, ale jak jsem říkal minule, přijdeme do Poslanecké sněmovny znovu, nebo bude muset být změněn harmonogram uvolňování a bude muset být ještě rychlejší," dodal.

08:06
28. 4. 2020
!

"Situace v ČR není standardní, nepohybujeme se ve standardním režimu, čelíme epidemii koronaviru. Zaplať pánbůh, ČR patří k zemím, které tu epidemii zvládají lépe, než některé země ve světě, nicméně ta situace stále není v normálu a naše zákony říkají, že krizový zákon nebo nouzový stav přichází do situace v době, kdy není možné tu aktuální situaci zvládnout standardními prostředky a běžnou činností státních úřadů a dalších složek státu,"

uvedl Jan Hamáček na tiskovce ČSSD, s sebou vzal celý poslanecký klub, který bez odpadlíka Jaroslava Foldyny čítá osm členů.

Hamáček upozornil, že v normálním režimu by policie vyšetřovala trestné činy a měřila rychlost, hasiči by hasili, armáda by byla v kasárnách nebo cvičila, nyní policie stojí na hranicích, hasiči rozváží ochranné pomůcky a armáda měří teplotu, nebo odebírá lidem krev. "Je evidentní, že to standardní režim není," pokračuje s tím, že je třeba používat krizový zákon, což bylo i stanovisko Městského soudu v Praze.

Hamáček nevidí jinou možnost, než nouzový stav prodloužit, "pokud nechceme být jako ČR unikátem na světě a nechceme od 1. 5. zrušit všechna omezení a vrátit tu zemi do doby před koronavirem v situaci, kdy nám stále přibývají nové případy". Po dobu omezení se musíme držet v režimu nouzového stavu, dodal Hamáček.

Sněmovna o koronaviru: Sestava poslanců ČSSD. Zleva Petr Dolínek, Jan Chvojka, Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, Antonín Staněk, Kateřina Valachová, Alena Gajdůšková a Jan Birke (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček a šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka (28.4.2020)
07:55
28. 4. 2020

Bratrem Marka Výborného je přitom soudce Štěpán Výborný - muž, který četl rozsudek nad zrušením čtveřice opatření ministerstva zdravotnictví. Čtěte ZDE

Soudce Městského soudu v Praze Štěpán Výborný, bratr poslance KDU-ČSL Marka Výborného
07:51
28. 4. 2020

Vláda by měla také říci, co bude následovat po současném testování, uvedl šéf KDU-ČSL Jurečka. Testování na covid-19 dál probíhá nejen v Praze a v Brně, je o něj přitom velký zájem.

Hromadné testování obyvatel v Litoměřicích na protilátky koronavirového onemocnění COVID-19. K litoměřickému výstavišti Zahrada Čech dorazily stovky zájemců (27. 4. 2020) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Odběrové místo na Náměstí Míru vPraze (23. 4. ) Odběrové místo na Náměstí Míru vPraze (23. 4. )
07:49
28. 4. 2020

"Prioritou pro nás všechny, bez ohledu, jestli to je vládní koalice, nebo opozice, je zdraví občanů ČR, na druhou stranu vláda nemůže chodit opakovaně do Sněmovny a bez nějakého hlubšího zdůvodnění dělat z poslanců de facto opičky, které jim odmávají prodloužení nouzového stavu,"

podotkl poslanec a bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Nejhorší by podle něj bylo, kdyby vláda "strčila hlavu do písku" - je třeba se bavit i o odškodnění, souhlasí Výborný.

07:41
28. 4. 2020

Na tiskovce KDU-ČSL nechybí předseda Marian Jurečka, šéf poslanců Jan Bartošek a poslanec a expředseda Marek Výborný. "My jsme dostali velmi stručné zdůvodnění k tomuto prodloužení, ve kterém bohužel nevidíme ty zásadní argumeny," uvedl Jurečka s tím, že lidovci budou čekat, jak Babiš, Hamáček a Vojtěch dnes zdůvodní prodloužení. Chápe, že některá opatření by se obtížně realizovala mimo stav nouze. 

"Jsme připraveni uvažovat o nějaké podpoře určitého přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda měla šanci si některé věci legislativně ošetřit v rámci stavu legislativní nouze, aby mohla fungovat dál účinně a efektivně vůči boji s koronavirem," podotkl Jurečka. Ať Sněmovna rozhodne jakkoli, chce přijmout usnesení, aby vláda od 1. května u nákupu ochranných pomůcek jela plně v režimu zákona o veřejných zakázkách.

"My už nevidíme důvod, aby tady byl určitý Klondike, kdy jsou tady velmi diskutabilní nákupy ze strany např. ministerstva zdravotnictví za extrémně vysoké ceny u společností, které mají pochybného majitele," dodal Jurečka.

 KDU-ČSL je připravena uvažovat o podpoře přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda mohla některé záležitosti ošetřit v rámci legislativní nouze.
07:23
28. 4. 2020

"Bohužel jsme jako poslanci dostali od vlády velmi nedostatečné zdůvodnění toho, proč ještě nouzový stav potřebuje,"

tvrdí na první dnešní sněmovní tiskovce Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Po jejím boku nechybí Miroslav Kalousek, šéf poslanců Topky. Předsedkyně TOP 09 navrhuje zařadit body, které se ve Sněmovně nestihly probrat v tzv. opozičním okénku - informace vlády a výhrady opozice k uvolňování opatření a nákupu ochranných pomůcek. "Vláda k některým věcem dosti zarytě mlčí," míní Pekarová Adamová. Nouzový stav nechce Topka prodlužovat na tak dlouhou dobu, je ale ochotna se sejít k jednání o prodloužení znovu.

"Tato vláda si hraje s nouzovým stavem a se zákony, jak se jí v tu chvíli hodí," varovala Pekarová Adamová. Dle ní se chtěla vyhnout odpovědnosti za škody. "My bychom chtěli po vládě, aby se k tomu postavila čelem, aby přišla s tzv. odškodňovacím zákonem, který by řešil, na co by měli nárok ti, kteří jsou situací významně poškozeni," dodala.

Sněmovna o koronaviru: Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek na tiskovce TOP 09 (28.4.2020)
07:19
28. 4. 2020

Podobně jako Kalousek nemůže vládě zapomenout přešlapy v podobě soudem zrušených nařízení předseda ODS Petr Fiala. Vláda v čele s premiérem nás podle šéfa nejsilnější opoziční strany žene do pekla. „V žádné jiné demokratické zemi by média a společnost netolerovaly prokazatelně nezákonné jednání vlády,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Ano, i jinde mají občas ve vládě šašky, i jinde zaznívají absurdní tvrzení, i jinde se dělají chyby, i jinde je plno věcí špatně. Ale ukažte mi jedinou zemi, kde by soud rozhodl, že vláda v omezování svobod a základních práv postupovala nezákonně a – nestalo se vůbec nic než to, že premiér kritikům vynadá, prezident zpochybní soud a jede se dál. Možná jede, ale toto je jízda do pekla,“ dodal Fiala. I proto očekává ve Sněmovně od vlády omluvu a jasný plán a argumenty, proč nouzový stav prodloužit.

„Pokud budou důvody rozumné a opatření maximálně zdrženlivá a budou doprovázena jasným plánem uvolňování, tak se dá diskutovat v rámci ochrany zdraví o prodloužení nouzového stavu o jeden týden,“ řekl Fiala Blesk Zprávám před úterní mimořádnou a zřejmě dlouhou schůzí Sněmovny.

07:17
28. 4. 2020

Plán do budoucna, jak se budou postupně rozvolňovat různá opatření, požadovala na začátku dubna při jednání o prodlužování nouzového stavu také ODS. Jinak to prý byla poslední podpora pro prodloužení termínu. „Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli. Až se křivka zlomí, budeme moci říct, že to nejhorší máme za sebou a že můžeme jít dál,“ reagoval tehdy vicepremiér Hamáček na všechny kritiky.

07:15
28. 4. 2020

Opozici zatím podle všeho chybí pádné argumenty, aby mohla hlasovat pro druhé prodloužení doby, po kterou má nouzový stav trvat. TOP 09 o prodloužení nehlasovala 7. dubna a váhá i nyní.

„Uvidíme. To je všechno, co se k tomu dá říci. Hlavní problém je, že vláda lže svým občanům,“ reagoval pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Narážel tak na krok vlády, když některá vládní opatření změnila na nařízení ministerstva zdravotnictví, a znemožnila tak podnikům domáhat se odškodnění.

07:12
28. 4. 2020

I když sám premiér ani jeho ministři neviděli ještě minulý týden k prodloužení nouzového stavu důvod a vypadalo to na roztržku ve vládě, čas dal za pravdu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. Spor podle Babiše vyřešil za politiky soud.

„Verdikt za nás hlavně rozhodl dohady o nouzovém stavu, už o tom nebylo třeba ve vládě diskutovat. V úterý tedy Sněmovnu budeme žádat o jeho prodloužení do 25. května. Uvidíme, jak se k tomu postaví poslanci. Snad opozice ve Sněmovně bude vnímat, že žádost je vynucena soudním rozhodnutím,“ řekl premiér Babiš v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

Jednání vlády: Andrej Babiš (ANO) během telekonference s ministry (27.4.2020)
07:10
28. 4. 2020

Zvažujeme další možnosti v mantinelech zákona o veřejném zdraví. Ale před tím bych varoval,“ apeloval na Poslaneckou sněmovnu na vládní tiskovce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), podle kterého se může také stát, že pokud poslanci vládnímu požadavku nevyjdou vstříc, otevřely by se všechny provozovny na konci dubna, což považuje Vojtěch za velmi rizikové a nebezpečné.

Trvá podle svých slov na postupném rozvolňování a ne na otevírání všeho ze dne na den. „Sněmovna by za to musela převzít odpovědnost. To riziko je obrovské a doufám, že si ho nikdo z poslanců nechce vzít na svědomí, že tu budeme čelit masivnější druhé vlně,“ varoval Vojtěch.

Video  
Video se připravuje ...
07:07
28. 4. 2020

O hlasování nemají jasno zatím ani komunisté. Ve Sněmovně se prý budou rozhodovat až na základě argumentů vlády. KSČM se podle všeho ale kloní ke kratšímu termínu prodloužení nouzového stavu a to jen do poloviny května.

07:05
28. 4. 2020

Podle vicepremiérky Aleny Schillerové vládní koalice bude ve Sněmovně vyjednávat do poslední chvíle. A je připravená i k politickým kompromisům. „Předpokládám, že pokud by se nepodařilo sehnat podporu do 25. května, tak budeme jednat o kompromisním návrhu,“ řekl šéfka státní kasy po pondělním zasedání vlády na tiskové konferenci.

Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády (27.4.2020) Jednání vlády: Vojtěch, Havlíček a Schillerová na tiskovce (27.4.2020)
07:02
28. 4. 2020

Nic není jisté. Hlasy vládě pro další prodloužení nouzového stavu do poslední chvíle chybí. Sněmovna se sejde nezvykle v úterý už v deset hodin dopoledne, opět v polovičním počtu. Za normálních okolností se poslanci scházejí na schůzi až ve 14 hodin.

„My zatím nemáme tu podporu (ve Sněmovně)... Jdeme do Sněmovny s tím, že jsme vyhověli soudu,“ řekl Babiš v neděli v České televizi.

07:00
28. 4. 2020
!

Dobrý den. Už podruhé jde koaliční vláda Andreje Babiše (ANO) do Sněmovny s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Protáhnutí termínu původně prosazoval proti vůli premiéra a ministrů za hnutí ANO šéf vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vláda se k jeho názoru přiklonila minulý týden poté, co Městský soud v Praze zrušil čtyři mimořádná opatření, která vydalo ministerstvo zdravotnictví podle špatného zákona. Vláda tak požádá o prodloužení nouzového stavu až do 25. května. Podporu ve Sněmovně ale vyjednanou nemá.

25. květen je přitom spojen s poslední fázi rozvolňování opatření, kdy vláda představila nový harmonogram, kdy může být co otevřené.

Vláda představila 23. dubna nový harmonogram uvolňování opatření kvůli koronaviru: Jak to bude s obchody a hospodami?
19:15
21. 4. 2020

Sněmovně zbyly k projednání senátní vratky ohledně nájmů (u bytů i pro podnikatele), kolem kterých byla posledně vášnivá diskuze, dojít by ve středu mělo i na opoziční okénko ohledně výhrad k uvolňování vládních opatření a dotazů na nákup ochranných prostředků. Děkujeme Vám za pozornost u dnešní části sněmovního onlinu, přejeme Vám hezký večer.

19:10
21. 4. 2020

„Paní ministryně, promiňte, ale já pociťuji mírné zoufalství,“ 

reaguje během sporu se Schillerovou Miroslav Kalousek. „Řekněte nám jeden jediný úkon, který v rámci prověřovací činnosti v souvislosti se zálohami přibude Finanční správě navíc. V rámci prověřovací činnosti, nikoli v rámci kontroly,“ říká Kalousek. A po chvilce se k pultíku vrací. „Jenom konstatuji, že na tuto kruciální otázku není paní ministryně schopná odpovědět, protože tam žádný úkon navíc není,“ dodal k prodloužení sporné lhůty.

Zbyněk Stanjura (ODS) však označil následně návrh Faltýnka na prodloužení jednání za "nulitní" a místopředseda Sněmovny v 19:09 přerušil do zítřejší deváté hodiny dopolední jednání Sněmovny.

19:00
21. 4. 2020

Na 19. hodinu je svolán rozpočtový výbor. Pár vteřin před ní vystoupil Jaroslav Faltýnek (ANO), zda by se tisk o novele daňového řádu mohl projednat i po sedmé hodině. Poslanci souhlasili, proti byli především Piráti.

18:58
21. 4. 2020

K novele daňového řádu Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že jde „přímo proti všem vládním opatřením na podporu podnikání a poskytnutí likvidity těžce zkoušenému podnikatelskému sektoru“. „Čím menší subjekt, tím hůře bude tuto prodlevu v cash flow snášet z těch 30 na 45 dní. Je to 24 miliard, to jsou opravdu nemalé peníze pro plátce DPH. 24 miliard, o které bude časově vylepšeno cash flow státu a veřejných rozpočtů a zhoršeno cash flow plátců DPH,“ dodal.

Prodloužení lhůty kritizuje dále například Hospodářská komora ČR nebo Komora daňových poradců. Předlohu daňového řádu, která mimo jiné vytváří předpoklady pro vznik on-line finančního úřadu, 18. března vrátil Senát zpět k projednání do Sněmovny.

18:53
21. 4. 2020

Vláda v pondělí schválila, že lhůta na vyplácení nadměrných odpočtů u DPH bude místo 30 dnů prodloužena na 45 dnů až od roku 2021. Nyní to projedná Sněmovna.

Schillerová odklad odůvodnila tím, že chce podnikatelům usnadnit situaci, aby jim nebyly zbytečně dlouho zadržovány letos peníze. Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od finančního úřadu. Jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný plátce DPH nakoupil. Schillerová sama upozornila, že prodloužení lhůty ještě v letošním roce by znamenalo jednorázové vylepšení rozpočtu o zhruba 16 miliard korun a veřejných financí o 24 miliard korun. 

18:50
21. 4. 2020
!

„My vzhledem k tomu, že jsme všechno zveřejnili, od koho nakupujeme, tak určitě nemáme co tajit. Kdybychom chtěli něco tajit, tak určitě tuto informaci nebudeme zveřejňovat. Mám naprosto čisté svědomí. O té firmě jsem se dozvěděl včera poprvé. I o tom člověku. Já jsem ho nikdy neviděl, vůbec jsem netušil, že je to nějaký sponzor hnutí ANO, a můžu vás ujistit, že toto nehrálo jakoukoli roli,“ 

tvrdil dnes ve Sněmovně ohledně nákupů zdravotnického materiálu ministr Vojtěch. „Jsme v době nouzového stavu, byli jsme v době nouzového stavu z hlediska všech nákupů, a všechny ty spekulace... mám pocit, že lidé trochu ztrácí paměť, kde jsme byli na začátku března, jaký byl obrovský tlak dodat ochranné prostředky zdravotníkům a dalším sociálním pracovníkům, a nyní se vytahují takovéto myšlené kauzy, kdy skutečně představa, že tady dohazujeme nějakému sponzorovi hnutí ANO zakázky - o tom nikdo na ministerstvu nevěděl, že takový člověk existuje, a já také ne - je absurdní,“ pokračuje. 

„Já nemám problém zveřejnit cokoli, jakékoliv informace, protože máme zcela čisté svědomí, postupovali jsme tak, abysme zajistili ochranné prostředky, a subjekt, který je byl schopen zajistit, tak s tím jsme uzavřeli objednávku. Pokud dodal ochranné prostředky v nějaké odpovídající kvalitě, tak jsme byli zkrátka rádi, že jsme je dostali. A vůbec jsme neřešili, jestli je to nějaký sponzor hnutí ANO,“ dodal na svou obhajobu k zakázce za 5,4 milionu na respirátory od největšího sponzora ANO v roce 2017.

18:39
21. 4. 2020

Sněmovna řeší další senátní vratky, mj. očkování dětí. Požadavky na očkování dětí se uvolní méně, než jak to chtěl Senát. Sněmovna schválila svou verzi, která jen zmírňuje očkování kvůli školám v přírodě.  

Novela se netýká přímo situace kolem pandemie koronaviru. O očkování však mluvil ministr Vojtěch i v souvislosti s pandemií. „Zákon o ochraně veřejného zdraví je v této době velmi významný, ta asi nejvíc diskutovaná je oblast očkování,“ uvedl dnes ministr. „Očkování je velmi důležité, kdybychom měli možnost mít vakcínu, věřím tomu, že by byla velká poptávka. Je to velmi důležité, protože očkování nám tvoří kolektivní imunitu,“ dodal.

18:23
21. 4. 2020

„Návrat do časů železné opony je nepřijatelný. Vláda nemůže držet občany na území ČR jako v kleci. Vycestovat je základní právo, které nesmí být lidem sebráno. Samozřejmě stát po návratu ze zahraničí může například nařídit karanténu, ale uzavřít neprodyšně hranice je nesmysl,“ 

uvedl na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

18:17
21. 4. 2020

Kancléř Vratislav Mynář písemně odmítl účast na zasedání zahraničního výboru Sněmovny, který s ním chtěl jednat o čínském dopisu k Tchaj-wanu, uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

18:12
21. 4. 2020

Adam Vojtěch (za ANO) přednáší návrh novely o zdravotních pojišťovnách. Dorazila i senátorka Alena Dernerová (nestr. z klubu STAN). Zdravotně-pojistné plány a další dokumenty všech zdravotních pojišťoven bude nadále projednávat Sněmovna. Poslanci schválili senátní verzi novely.

Sněmovna o koronaviru: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (21.4.2020)
18:10
21. 4. 2020
!

Ošetřovné ze 60 na 80 procent a nově i pro dohodáře

Přijat byl pozměňovací návrh poslanců Sklenáka (ČSSD) a Pastuchové (ANO). Ze 192 poslanců bylo pro 184, proti nikdo. Pastuchová je šéfkou sociálního výboru.

Ošetřovné nově dostanou také lidé, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Podmínkou bude to, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění. Tzv. dohodářům vyplatí stát za období od uzavření škol do konce března ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna 80 procent.

Poslanec vládního ANO Bláha navrhl zvýšit ošetřovné na 70 procent, nikoli 80 procent. Ze 191 poslanců bylo pro pouhých sedm, proti 28 a jeho návrh přijat nebyl.

Pro zvýšení ošetřovného plošně na 80 procent bylo 184 poslanců, proti nikdo.

18:01
21. 4. 2020

Poslanecká sněmovna jde hlasovat o pozměňovacích návrzích k ošetřovnému, kterých se sešlo více. Třetí čtení je tak bleskurychlé, obešlo se bez dalších debat.

Maláčová o navýšení ošetřovného mluvila i pro Blesk Zprávy již 20. března, kdy tehdy říkala, že nejprve platí 60 procent: "Ano, platí. Nicméně si myslím a domnívám se, že se budeme muset k ošetřovnému a jeho výši ještě vrátit, pokud ten stav bude dlouhodobějšího charakteru. Měsíc se tento stav dá asi zvládnout, ale pokud by to mělo trvat déle, tak budeme muset začít debatovat, a já to určitě navrhnu, o navýšení ošetřovného, protože by ten výpadek pro rodiny byl příliš vysoký. Konec konců podobný systém máme i ve výši nemocenské, kdy po měsíci přichází vyšší částka."

18:00
21. 4. 2020

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) vzkázal, že má již téměř hotovou ústavní stížnost na zákaz vycestování. „Návrh Ústavnímu soudu proti plošnému zákazu občanům vycestovat mám již téměř hotov. Vláda nemůže zcela vyřadit ani v nouzovém stavu naše ústavní práva. A když slyším, jak se prezident předhání s Andrejem Babišem, jak dlouho budou zavřené, ocenil jsem rychlou reakci senátorů STAN,“ uvedl.

17:57
21. 4. 2020
17:44
21. 4. 2020

Zatímco hádky o ošetřovné pokračují, ministerstvo zdravotnictví uvedlo nové statistiky - v Česku dosud zemřelo 201 pacientů s novým koronavirem. Celkový počet prokázaných případů nemoci covid-19 je 6961. Za dnešek přibylo 61 infikovaných.

17:40
21. 4. 2020

„Analýzu nám tady čte paní ministryně ze svého mobilního telefonu místo toho, aby alespoň učinila to, co nám slíbila, že nám to pošle předem,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl. Za "faul" označil to, že pozměňovací návrh přišel téměř v průběhu projednávání tohoto bodu. „Je škoda, že s námi jednáte s takovýmto způsobem,“ podotkl.

I poslankyně Pirátů Olga Richterová před ním upozornila na to, že vláda udělala narychlo rozhodnutí. „Ještě na výboru, který byl dnes mezi 10. a 11. dopoledne, žádný pozměňovací návrh nebyl. Ten vládní návrh byl nahraný do systému o půl třetí odpoledne, přitom se bude dotýkat ve finále desítek tisíc osob. A jsou tři hodiny mezi tím, co byl nahrán pro nás pro informaci jako poslance a co bude hlasován. To je velice malá doba pro jakoukoli jeho kontrolu a posouzení a svědčí to o tom, že to bylo rychlé ranní rozhodnutí,“ uvedla. „Takhle by se transaprentní a pro lidi srozumitelná politika dělat neměla,“ míní.

17:35
21. 4. 2020

„Ano, počítáme, že to budeme dělat pro OSVČ v té zvýšené hranici,“ 

uvedl krátce Karel Havlíček (za ANO), který sladil roušku s kapesníčkem v saku.

Sněmovna o koronaviru: Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) (21.4.2020)
17:25
21. 4. 2020

Poslanec ČSSD Roman Sklenák označil výhrady, že se před měsícem schválilo ošetřovné 60 procent a „zruinovaly se rodinné rozpočty“, za "úsměvné". „Mně to přijde neuvěřitelné, když celá opozice nám tady vysvětluje, jak těch 60 procent je málo, jak se s tím nedá vyžít, jak mají ty rodiny existenční potíže, tak můžu se zeptat, pokud se starají o to dítě po úraze nebo těžce nemocné a mají těch 60 procent, tam ty problémy nemají? Oni je mají jen v tom případě, kdy ty děti nemohou chodit do školy a jsou s nimi doma? Je to od vás pokrytecké, nikdy jste nepřišli s tím, že 60 procent je málo,“ odmítl kritiku. A i on uvedl, že 60 procent schválených před měsícem byl jen první krok a že padl slib, že se k ošetřovnému vrátí později. „Skutečně se v té roušce dýchá velmi špatně,“ dodal i on.

17:16
21. 4. 2020

„Omlouvám se, jsem u konce s dechem z důvodu roušky,“ uvedla při představování pozměňovacích návrhů k ošetřovnému Lucie Šafránková (SPD). Chce mj. rozšířit ošetřovné i na osoby na DPP a DPČ za podmínky, že odvádí nemocenské pojištění, OSVČ, které jsou zároveň invalidními důchodci či blízcí příbuzní dětí, nejen rodiče.

Sněmovna o koronaviru: Okamurova poslankyně Šafránková u konce s dechem kvůli roušce (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Okamurova poslankyně Šafránková u konce s dechem kvůli roušce (21.4.2020)

MAMKA2316 ( 22. dubna 2020 15:49 )

Pravicové nicky co nechali beztrestně vytunelovat naši vlast se zase ozývají ?,Fuj !!Milan mid:Pomatený lh.ř kalosek !!OKAMURA CHCE REFERENDUM O VYSTOUPENI S EU !! JÁ TAKY !! Vystoupení z EU: Sněmovna hlasovala. Výsledek znamenal šok
22. 4. 2020 13:37
V poslanecké sněmovně se dnes hlasovalo o návrhu místopředsedy SPD Tomio Okamury na zařazení nového bodu - vyhlášení referenda o vystoupení z EU. K výsledkům hlasování, v němž se 69 poslanců zdrželo, se vyjádřil bývalý europoslanec Petr Ježek a také předseda České stomatologické komory Roman Šmucler.
Vystoupení z EU: Sněmovna hlasovala. Výsledek znamenal šok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU
V době hlasování bylo přihlášeno 190 poslanců. Pro bylo 28 poslanců, proti 93 zákonodárců. 69 poslanců se zdrželo, mimo jiné i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Návrh nebyl přijat. Pevné zařazení nebudeme hlasovat," zaznělo po hlasování. Proti bylo například 25 poslanců ANO, 21 poslanců ODS a 17 poslanců Pirátů. Proti byli i lidovci, topkaři, sociální demokraté i poslanci STAN. Pro byli přitomní poslanci SPD a také KSČM.
„Víc jak polovina přítomných poslanců se zdržela nebo byla pro návrh T. Okamury na zařazení bodu vyhlášení referenda o vystoupení z EU. Jakkoli něco jde možná i na vrub obecných dohod ANO s SPD, je to naprosto neuvěřitelné. Zdržel se i předseda vládní ČSSD," sdělil bývalý europoslanec Petr Ježek (ANO).
Víc jak polovina přítomných poslanců se zdržela nebo byla pro návrh T.Okamury na zařazení bodu vyhlášení referenda o vystoupení z EU. Jakkoli něco jde možná i na vrub obecných dohod ANO s SPD, je to naprosto neuvěřitelné.
Jinak je bohužel pravdou, že mnozí poslanci a předsedající Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny nerespektují. Je to pouze zákon. pic.tw­itter­.com/f­FVNVQe­9aC
„Mezitím velká podpora (minimálně nebránění) referendu o vystoupení z EU v PSČR. Jde do tuhého..." poznamenal k aktuálnímu hlasování stomatolog Roman Šmucler

mikima2 ( 22. dubna 2020 11:44 )

To nejhorší ze strany opozice teprve přijde. Až skončí nouzový stav a začneme se pomalu vracet do normálníh kolejí, začne opozice a mnoha dalšími profláknutých kašparú podávat na vládu různá trestní oznámení, udávat, vyzývat Babiše, Vojtěcha, Schillerovou, Prymulu, Hamáčka k odstoupení, z ulity vylezou Minář a spol, kteří budou opět manifestovat, no prostě máme se na co "těšit".

gejzovic ( 22. dubna 2020 10:45 )

To by bylo pozdvizeni,to by ho vyloucili z profesorskeho klubuODS,predseda Stanura

gejzovic ( 22. dubna 2020 10:40 )

To nehrozy

gejzovic ( 22. dubna 2020 10:25 )

uplny souhlas,aby se uplatnil musel byt profesorem,nekteri zlodeji to ani nepotrebovali a vypadaji jinak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa