Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakeš (97) má po návratu z LDN vážné potíže. „Jsem nemocný,“ tvrdí bývalý papaláš KSČ

Autor: jt, dp - 
15. února 2020
11:55

Někdejší nejmocnější muž komunistického Československa chřadne. Milouš Jakeš (97) ještě donedávna udivoval vitalitou, ale nyní už ze svého bytu v Dejvicích nevychází. Co ho trápí, nevědí ani jeho věrní.

Jakeš na tom není vůbec dobře a od minulého roku to s ním jde z kopce. Před Vánocemi deník Blesk zjistil, že Jakeš skončil v Léčebně dlouhodobě nemocných ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Podle zdroje deníku ze špitálu si tu poležel na konci roku 2019 zhruba tři týdny a doteď není odhlášen – možná proto, že za ním dosud dochází domů pečovatelka.

Jeden z mála lidí, který má o bývalém papalášovi informace, Blesku pod podmínkou anonymity potvrdil, že se mu v posledních měsících zhoršuje zrak i sluch. Bývalý komunistický pohlavár, který vždy přisuzoval svůj dobrý stav zálibě v rychlé chůzi, je prý nyní dokonce nucen pohybovat se s chodítkem.

Unavený a zesláblý

Vydali jsme se proto přímo do pražských Dejvic, kde někdejší totalitní boss žije už čtyři roky v bytě, který mu pořídil syn. Zazvonili jsme na zvonek a ve dveřích se objevil úplně jiný Jakeš, než kterého si pamatujeme. Na dotaz, jak se mu daří, řekl slabým hlasem jen: „Nezlobte se, jsem nemocnej.“

Jakeš naznačil, že nechce být fotografován, a jeho přání jsme respektovali. Bylo také vidět, že skoro stoletý muž je hodně unavený a zesláblý. Ještě nedávno s naprosto jasnou hlavou obhajoval své komunistické ideje, ale nyní se rozloučil se špatnou artikulací a zavřel dveře.

Loni to ještě šlo

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ se ještě v plné polní loni v květnu ukázal na tradiční komunistické prvomájové veselici, kde byl za hvězdu a rozdával úsměvy i autogramy. „Vcelku to jde,“ komentoval tehdy Jakeš v obležení komunistů svůj zdravotní stav. Od té doby se na něm začal podepisovat jeho věk, a to asi uznali i jeho synové, kteří ho podle zdroje Blesku zamykají v bytě v Dejvicích. Ten mu koupili za 7 milionů poté, co otce přestěhovali z vily na Hanspaulce. Tu prodali za 45 milionů korun.

Vyhlídky na vězení?

Na zdraví Milouši Jakešovi asi nepřidává ani trestní stíhání. Tomu čelí spolu s tehdejším federálním premiérem Lubomírem Štrougalem (95) a exministrem vnitra Vratislavem Vajnarem (89). Vyšetřovatelé je viní ze zneužití pravomocí, kdy kvůli jejich nečinnosti bylo na státních hranicích od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno nebo roztrháno psy devět lidí a nejméně dalších sedm vážně zraněno.

Pokud by věc dospěla k soudu, hrozí jim až 10 let vězení. V roce 1976 totiž vstoupil v platnost Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který každému člověku zaručoval právo svobodně opustit kteroukoliv zemi včetně vlasti.

Deník Blesk oslovil tři politiky KSČM, zda mají aktuální informace o prominentním komunistovi. „Pan Jakeš má úctyhodný věk a tomu odpovídá také jeho zdravotní stav. Vím, že jeho rozumové schopnosti už nejsou to, co bývaly,“ řekl bývalý místopředseda strany Josef Skála (67, KSČM), který spolu s Martou Semelovou (59, KSČM) patří k radikálnímu křídlu v partaji a nejradši by se vrátili před rok 1989.

Ani »Rudá Marta« netuší, jak se generální tajemník má. Skála také potvrdil, že si Jakešova rodina nepřeje žádné návštěvy. Komunistický poslanec Jiří Dolejš (59) ví jenom to, že Jakeš byl v poslední době nemocný. „Čerstvé zprávy nemám. V tomhle věku ale stačí zápal plic a už jste v přímém ohrožení,“ sdělil.

Jakešovy neduhy a úrazy

Únor 2017 – Na přechodu do něj narazilo auto. Řidička ale hned přivolala sanitku a Jakeš vyvázl jen se zlomeninou nosu a modřinami na obličeji.

Květen 2018 – Upadl doma a byl nucen nosit bederní pás. Kvůli tomu se bývalý tajemník ÚV KSČ poprvé nedostavil na komunistickou prvomájovou slavnost na pražském Výstavišti.

Říjen 2018 – S těžkým zápalem plic byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Červenec 2019 – Opět onemocněl zápalem plic.

Srpen 2019 – Den po 97. narozeninách byl svým synem převezen do Léčebny pro dlouhodobě nemocné v Roztokách u Prahy. Údajně na doléčení.

Prosinec 2019 – Opět převezen do LDN v ÚVN kvůli těžkému zápalu plic. Podle nejmenovaného zdroje nemohl Jakeš během svého pobytu přijímat návštěvy.

Video se připravuje ...
Další videa