Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel válečný hrdina Plovajko (†97): Z gulagu za polárním kruhem šel zachraňovat Československo

Autor: VaB - 
12. ledna 2020
14:04

Ve věku nedožitých 98 let zemřel válečný veterán a držitel Řádu Bílého lva Jan Plovajko. Svůj život nasadil při osvobozování Československa. Věřil v Rusko, to ho ale poslalo do gulagu za polární kruh. „Strach má ve válce každý. Kdo tvrdí, že ne, tak kecák,“ říkával.

Jan Plovajko (†97) studoval v Užhorodě gymnázium. Když ale oblast zabrali Maďaři, byl nucen z Podkarpatské Rusi utéct do Sovětského svazu. Věřil, že se vytvoří armáda, která osvobodí naší republiku. Rusové mu ale nevěřili a obvinili ho ze špionáže. Za „trest“ ho poslali do gulagu za polární kruh. 

Celkem tři roky byl nucen pracovat v gulagu. Od smrti ho zachránila nově se vytvářející československá armáda. Přidal se k ní a z Buzuluku došel pěšky až do Prahy. Jako voják se zúčastnil několika legendárních bitev, například o Kyjev či na Dukle.

Strach i euforie

„Strach má ve válce každý. Kdo tvrdí, že ne, tak kecá. Když postupujete s velkou armádou, s obrovskou masou, jste v euforii, strach si nepřipouštíte. Když po nečekaném útoku nepřítele vidíte naopak zmatek ve vlastních řadách, přepadne vás nejistota a strach,“ řekl před lety v rozhovoru pro Trutnovinky.

Dodal, že neměl strach o život, bál se jen, aby se z něj nestal mrzák. Podle něj bylo pro přežití důležité udržování vojenské taktiky a mít neustále chladnou hlavu. „Nesmělo se něco provádět bezmyšlenkovitě, ale naopak logicky uvažovat. A když už toto vše nedopadlo, tak člověk musel mít i štěstí,“ řekl. 

Utekl před smrtí

Během války se vyhnul těžkým nebo dokonce i smrtelným zraněním. Jeho kolegové ale takové štěstí neměli, někteří do vlasti už nedošli. „Jednou do našich řad nečekaně vletěl dělostřelecký granát. Na poslední chvíli jsem sebou praštil do potoka, nic se mi nestalo. Ale ti, co byli ode mě jen pár metrů, to schytali. Bylo mezi nimi jedenáct zraněných,“ uvedl.

Za války mu bylo nejlépe, když osvobozoval česká městečka. Civilisté je s nadšením vítali. Největší radost pak zažil na konci války. „Bylo to při oznámení, že válka skončila. To se nedá popsat,“ řekl. 

Nepohodlný pro komunisty

Když skončila válka, Plovajko na armádu nezanevřel. Absolvoval důstojnický kurz a stal se velitelem kasáren v Trutnově. Po únoru 1948 ho komunisté „odhodili“. Stal se pro ně nepohodlným a o dva roky později byl z armády propuštěn.

Po Sametové revoluci v roce 1989 se dočkal mnoha významných ocenění za své hrdinské činy. Dostal čestné občanství města Trutnova a od prezidenta Václava Klause dostal v roce 2010 Řád Bílého Lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Na začátku nového roku pak válečný hrdina ve věku 97 let zemřel. 5. února by se dožil 98 let, upozornil server Trutnovinky.  

Zobrazit celou diskusi