Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Churavý papaláš Milouš Jakeš (97) už je pod zámkem! Domácí vězení mu zařídili synové

Autor: Tomáš Belica, Hana Hoschlová - 
20. prosince 2019
05:02

Útěk za kopečky? Tak toho se žalobci, kteří chtějí někdejšího nejmocnějšího muže Československa, Milouše Jakeše (97), dostat před soud kvůli zabíjení na hranicích, obávat nemusejí. Jakešovi už totiž domácí vězení naordinovali jeho synové!

Jak informoval deník Aha!, minulou sobotu poté, co se mu udělalo špatně, skončil bývalý generální tajemník ÚV KSČ ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. A věrohodné zdroje z Jakešova okolí naznačovaly, že nešlo o nějaký rutinní rekondiční pobyt. „Nemůže ani přijímat návštěvy,“ sdělil Aha! informátor. To ale podle všeho není nic, s čím by se komunistický expapaláš ještě nesetkal.

Nesmí mluvit

Podle jiného zdroje už dva měsíce Jakešovi synové otce zamykají v bytě v Dejvicích. Ten mu za sedm milionů koupili poté, co otce přestěhovali z vily na Hanspaulce a tu pak dobře „střelili“. „Rodina nechce, aby s někým mluvil. Je z toho smutnej, protože je dost společenskej,“ popsal situaci u Jakešů zdroj. A když prý před nedávnem za expolitikem přijeli novináři z Ruska, aby ho vyzpovídali k výročí 17. listopadu, interview probíhalo přes zavřené dveře.

Samé problémy

Spíše než snaha ukrýt otce před vyšetřovateli, kteří jej viní, že v letech 1976 až 1989 nezasáhl proti zabíjení uprchlíků na hranicích, může být pravděpodobnější obava o něj. Ačkoliv ještě donedávna byl Jakeš schopný dojít si na nákup či ohřát si své oblíbené švestkové knedlíky, s přibývajícím věkem přestává být soběstačný. V srpnu jej museli dočasně dát do eldéenky v Roztokách u Prahy a sháněli pro něj ošetřovatelku.

Milouše Jakeše převezl do LDN v Roztokách u Prahy jeho syn Lubomír. (12. 8. 2019) Milouše Jakeše převezl do LDN v Roztokách u Prahy jeho syn Lubomír. (12. 8. 2019) | Blesk - David Malík

Papaláši se stíháním nesouhlasí

Dva až deset let vězení hrozí Jakešovi, a spolu s ním bývalému federálnímu premiérovi Lubomíru Štrougalovi (95) a exministrovi vnitra Vratislavu Vajnarovi (89), za zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se podle žalobců trojice dopustila tím, že v letech 1976 až 1989 nezasáhla, když pohraničníci s pomocí střelných zbraní a psů zabili devět lidí, kteří se snažili z tehdejšího Československa utéct.

Obvinění bylo všem třem sděleno ke konci listopadu. „Podali proti obvinění stížnost. O té dosud nebylo rozhodnuto,“ sdělil ve středu Aha! šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Video  „Věřím, že je to začátek,“ říká o stíhání komunistických pohlavárů spoluautorka trestního oznámení.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Přišel a odpovídal, rodině navzdory

Ani po revoluci Milouš Jakeš nepřevlékl kabát a zůstal přesvědčeným komunistou až do morku kostí. A se svými názory na staré i nové pořádky se rád podělil s ostatními. Možná proto se mu jeho rodina snažila zakázat mluvit s novináři. Ostatně o tom se mohl před lety přesvědčit redaktor Aha!, který zval tehdy třiadevadesátiletého Jakeše do redakce na chat se čtenáři. Ten to slíbil, ale po několika dnech otočil. „Omlouvám se, ale z vážných důvodů nepřijdu,“ řekl nejprve redaktorovi.

Ten se však nedal odbýt a za Jakešem zavítal. A byl přitom svědkem telefonátu s jedním z příbuzných. „Z toho nevznikne nic pozitivního pro nás, pro tebe, pro stranu. To ti říkám znova. Děláš jim jen trojskýho koně,“ ozývalo se na celou místnost ze sluchátka. „Znovu jsem byl intervenován rodinou, že se na mě strašně zlobí,“ prohodil Jakeš. Vzápětí se ale vzpřímil a rozhodně řekl: „Tak jedeme!“

Svlékl tepláky, natáhl kalhoty a šlo se do redakce. Tam odpovídal i na jízlivé dotazy, třeba jednoho ze čtenářů zajímalo, jak se těší do pekla. „Dnes všichni odchází do krematoria nebo do země, pekla už se bát nemusí‚“ reagoval Jakeš a přidal k odpovědi smajlíka.

sorgedoktor ( 15. února 2020 19:53 )

M?no oeobneš muze bejt ukradenej, ale tzady ta dsiskuzer jer mi proti srsti

sorgedoktor ( 15. února 2020 19:43 )

Europa, asi mas ptravdu. Oni mu tu funkci hodilim a rozne otgany vedely ze uz kje to na spadnuti

sorgedoktor ( 15. února 2020 19:41 )

Prijit kedverim a zeptat se jak je na tom, tak to snad muze nekdo z rodiny.Radaktori, tohle byste si snad mohli u nahluchleho a nasleplewho starce odiustit

sorgedoktor ( 15. února 2020 19:40 )

Osobne se ale divim, ze temer leteho starce nenechate na pkioji..

sorgedoktor ( 15. února 2020 19:39 )

mNI JE RO LHOSTEJNE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa