Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stíhání Jakeše (97) a Štrougala (95) za vraždy uprchlíků: „Teprve začátek,“ věří spoluautorka oznámení

Autor: mav - 
5. prosince 2019
06:00

Trestní stíhání trojice bývalých komunistických funkcionářů Miloše Jakeše (97), Lubomíra Štrougala (95) a Vratislava Vajnara (89) je podle slov státního zástupce Tomáše Jarolímka výsledkem prověřování trestního oznámení, které před dvěma lety podala Platforma evropské paměti a svědomí. Přestože se týkalo většího množství osob, považuje bývalá ředitelka tohoto sdružení Neela Winkelmannová - Heyrovská  (50) tento krok za zadostiučinění. Zároveň vnímá jako taktické, že stíhání přichází nejdřív u těch nejvýše postavených.

„Pro nás je důležité, aby byl vysloven výrok o tom, že tito lidé byli vinni a nesou plnou zodpovědnost za systém střežení státních hranic,“ komentuje Wikelmannová hlavní  záměr trestního oznámení, které platforma podala. Odmítá, že by stíhání kvůli vysokému věku všech tří bývalých funkcionářů ztrácelo význam.  

6061860:gallery:true:true

„Já pevně věřím, že tohle je teprve začátek. Je to pro nás velká radost a zadostiučinění, že ta práce měla smysl, a vnímám z hlediska taktiky možná i za chytré, že začali těmi nejstaršími. Oni nesli největší odpovědnost a zároveň zbývá možná nejméně času na to je postavit před soud,“ dodává bývalá ředitelka Platformy s tím, že odpovědní byli i pohraničníci: „Existoval předpis na použití zbraně na státních hranicích, to jistě ano. Ale byl tam prostor pro svobodnou vůli jednotlivce. A konkrétně u pohraničníků se jednalo o to, že by se rozhodli toho člověka nezabít. Oni mohli střílet vedle.“ 

Winkelmannová zároveň považuje za chybu, že komunistická strana po revoluci nezanikla: „Pokud chtějí zůstat v politice, ať se přejmenují. Ať si udělají demokratické stanovy. Když se podíváte na příklady z jiných postkomunistických zemí, nikde není personálně stejně obsazená strana, která vládla v době komunistické diktatury.“

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobryclovek ( 5. prosince 2019 13:05 )

že se nestydíte po špinavém převratu Havla který měl s komunisty dohodu!!! Havle mi ti dáme moc a nám se nic nesmí stát!! duležité neožer se at to pepojebeš!! stejně nikoho neodsoudíte spíš budou soudit vás!!

naidka ( 5. prosince 2019 08:08 )

Stíhání Jakeše (97) a Štrougala (95) za vraždy uprchlíků.
Měl by logicky následovat článek: Stíhání Merkelové za vraždy uprchlíky.

vasounek ( 5. prosince 2019 07:40 )

Je to jen komedie,i když je odsoudí tak do basy nepůjdou stejně jako to bylo s tou prokurrátorkou která dostala pečovatelku,ta nána si na tom jen honí triko aby se zviditelnila potřebovala by NAKOPAT *** A POSADIT JI KE KASE DO LIDLU

bobou ( 5. prosince 2019 07:23 )

Vzhledem ke svému vyššímu věku si mohu dovolit se tomuto kroku smát, až se za břicho popadám... Proč se tito pánové neodsoudili hned po roce 1989? Protože se to nehodilo do krámu Havlovi, jeho rádcům, posluhovačům a hlavně západu. Jak by to asi vypadalo, kdyby hned po uměle vytvořené, ale hlavně předem domluvené a připravené "sametové revoluci" začali trestně stíhat jejich pomocníky? Díky nim se dostali k moci bez větších problémů a mohli slibovat zmanipulovanému národu zlatá selata a létající pečené holubi do pusy. Jak krásně a dobře se nám bude žít a volně dýchat. Budeme mít do několika málo let stejnou úroveň jako ten "vysněný" a dříve zakazovaný západ! Obchody plné zboží o kterém se nám ani nesnilo. Ano obchody jsou plné zboží, ale hlavně z Číny. A to málo co se tváří jako západní je z 80% padělek.
Jak to za těch 30 let dopadlo víme všichni. Vládne zde korupce, soudy nic nevyřeší a když náhodou těsně před promlčením někoho z těch gaunerů odsoudí, tak je zase velice brzy potichoučku propustí za dobré chování, nebo dostanou ve velkém presidentské milosti. Vše co bylo konkurence schopné se po poradě před rokem 1989 hned rozprodalo a pro jistotu srovnalo se zemí. Naše zemička je pouze překladiště a skladiště. Nic pořádného, velkého mimo automobilů se u nás již léta nevyrábí. A je otázka času, kdy i to málo co se někde vyrábí bude stejně zrušeno. No hlavně, že si zase někdo další chce vybudovat karieru na těchto dnes již dědcích, kteří se vzhledem k věku asi ani případného odsouzení nedočkají a trest si také neodsedí.

Dallajlama ( 5. prosince 2019 07:12 )

I kdyby mel Babiš 1000x střet zájmů a 100x byl u STB a čerpal dotace nepravem tak to nic neměni na faktu,že to je NEJLEPŠÍ PREMIER ČR CO KDY ČR MĚLA A BUDE MÍT !
Tak se treba vy demožumpo skřetů pose..rte!🤣😆🤣😂🤣👍
My,pyšní voliči ANO vam zaručujeme že v přištich volbach mame nejmeně 40% 👍👍🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa