Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Válková zůstává zmocněnkyní pro lidská práva. Dva kolegové z rady bouchli dveřmi

Aktualizováno -
16. ledna 2020
19:39
Autor: sova, ČTK - 
16. ledna 2020
17:20

Exministryně Helena Válková (ANO) se odmítla navzdory své kauze vzdát vládních funkcí. I po čtvrtečním jednání rady vlády pro lidská práva zůstala vládní zmocněnkyní. Člen rady Tomáš Němeček ji před několika dny vyzval k odchodu kvůli jejímu článku s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Válková však odstoupit odmítla. A opozice zuří.

Čtvrteční zasedání Rady pro lidská práva bylo sledované, jako snad nikdy dřív. A to kvůli kauze kolem exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která „hasí“ kritiku za předlistopadový společný článek s „rudým“ prokurátorem Josefem Urválkem, mužem, který poslal na smrt Miladu Horákovou a další nevinné.

Jednání rady začalo tím, že Válková radním vysvětlovala své stanovisko vysvětlovala. Rezignovat odmítla, funkci položili dva její kolegové: Tomáš Němeček a Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Setrvání jsem podmínila souhlasem a podporou mě v této funkci většinou členů občanské části (rady vlády). Zřejmě se mi podařilo lépe vysvětlit všechny okolnosti případu,“ uvedla Válková po jednání před novináři.

Rakušan: Je to vaše ostuda, paní Válková

Setrvání Válkové v křesle vládní zmocněnkyně dál kritizuje opozice. „Mentalita ′neodstoupím, nikdy neodstoupím′ se šíří jako mor. Anomor. Bohužel kvůli tomu odstupují i ti, kteří by rozhodně neměli. Heleno Válková, fakt je to ostuda. Vaše ostuda,“ rýpl si šéf STAN Vít Rakušan.

Exministryně spavedlnosti za ANO Helena Válková Exministryně spavedlnosti za ANO Helena Válková | Foto Blesk - Jakub Poláček

Vyzýval Válkovou k odchodu. Skončil sám

„Dodržel jsem, co jsem řekl,“ sdělil ČTK člen rady Němeček, který z rady odchází. Válkovou před několika dny vyzval, aby odstoupila z postu zmocněnkyně i místopředsedkyně vládní rady pro lidská práva právě kvůli článku s Urválkem a postoji po zveřejnění této kauzy. K němu se ve čtvrtek přidal jen Smekal.

Vládní rada pro lidská práva má 25 členů. Patnáct z nich tvoří zástupci úřadu vlády, ministerstev a dalších institucí. Deset lidí zastupuje veřejnost, mezi nimi byli právě Němeček a Smekal. Poté, co se loni Válková stala zmocněnkyní, rezignoval na členství v radě vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa.

Člen Rady vlády pro lidská práva Tomáš Němeček hovoří s novináři před jednáním rady (16. 1. 2020) Člen Rady vlády pro lidská práva Tomáš Němeček hovoří s novináři před jednáním rady (16. 1. 2020) | ČTK/Šulová Kateřina

Jednání trvalo přes dvě hodiny

Válková se prozatím vzdala jen své kandidatury na post ombudsmanky. Na ni ji navrhl původně prezident Miloš Zeman, nominaci pak stáhl.

Jednání lidskoprávní rady o setrvání či odchodu Válkové, která ještě jako poslankyně ANO vede sněmovní petiční výbor, trvalo ve čtvrtek přes dvě hodiny, během kterých se Válková obhajovala před čelyn rady.

Válková v 70. letech napsala spolu s Urválkem článek o tzv.  ochranném dohledu. Tento nástroj režim používal u propuštěných z vězení. Zákon tehdy opakovaně kritizovala Charta 77 kvůli porušování práv, zneužíval se i k šikaně disidentů.

Válková dohled hájila, podle ní se měl uplatňovat u recidivistů. Zmiňovala ho v souvislosti s dnešní probační službou. Toto srovnání experti důrazně odmítli.

Poškodila pověst rady?

„Chceme i s kolegy v úvodu vyzvat paní profesorku k rezignaci. Ani ne tak kvůli minulosti, jako kvůli přítomnosti,“ avizoval před jednáním člen rady Němeček. Vadí mu způsob, jakým se Válková hájila poté, co Info.cz uveřejnilo spoluautorství Válkové u článku s Urválkem.

„Myslím si, že její vyjádření poškodila pověst rady vlády pro lidská práva. A je třeba to nějakým rozhodným způsobem řešit,“ dodal Němeček. Kolik členů rady má shodný názor, ale upřesnit nechtěl.

Video  Zeman: Jsem rád, že Válková nominaci odmítne. Zmínil novou favoritku  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Radě předsedá premiér Babiš, u něj však stačí, když se ročně zúčastní dvou zasedání. Místo něj řídí jednání právě Válková. Z postu ji může odvolat vláda. Kabinet si Válkovou v pondělí vyslechl, o jejím setrvání či odchodu ale nehlasoval.

„Po někom, kdo spolupracoval s ′člověkem′ jako byl Josef Urválek, nelze požadovat elementární sebereflexi. V takovém případě by ji ovšem měla odvolat vláda, v ní jsou ale bohužel podobné charaktery...,“ reagovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) již dříve, že debata ještě neskončila a je možné, že v ní vládní strany budou pokračovat. Uvedl, že otázku lidských práv by měl řešit člověk „s vysokou autoritou“ a situaci není možné dlouhodobě ustát i ve vztahu k zahraničí, kde by měl mít zmocněnec vysoké renomé.

„Omyvatelný člověk“

Odcházející člen rady Němeček na facebooku podotkl, že sice Válková jednání rady řídí docela dobře, neumí si ale představit, že by se kauza jen přešla a dál se jednalo, jako by se nic nestalo. Poznamenal, že v případech, „kde se normální lidé hroutí, určitý typ omyvatelného člověka vše vydrží“.

Na čtvrteční jednání dorazila i zástupkyně ombudsmanky Monika Šimůnková či bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Myslím si, že určité zkratky, kterými se některé věci interpretují, jsou zavádějící,“ řekl k informacím médií o článku Válkové s Urválkem.

Zatímco v radě a na postu vládní zmocněnkyně Válková zůstala, ohledně křesla ombudsmanky Válková již uvedla, že se kandidatury na ombudsmanku vzdává kvůli svému členství v komunistické straně za minulého režimu.

„Zmocněnkyně vlády není úplně nezávislá na mínění vlády. Zatímco veřejná ochránkyně práv je naprosto nezávislá pozice, apolitická a s několika výjimkami neodvolatelná,“ řekla dnes Válková.

bb88 ( 17. ledna 2020 12:01 )

NESTRANY předseda nejvyššího soudu prohlásí o člence KSČ a STB...… To nikomu nevadí ? Nemusí sedět v nějaké organizaci. A chceš tím říct, že když prohlásím, že jsem byl disident jsem vždy nevinný ? To jsou kecy z Letné.

xiioma ( 17. ledna 2020 09:32 )

jjusa, jsi posedlá Babišem, běž se léčit.

krkoun ( 17. ledna 2020 09:16 )

Je to hrozný bordel měl jsem kamaráda,spolu jsme vyrůstali od mala.On jako malý kluk trhal mouchám křídla a dnes je u policie a já prd. Asi ho bonznu.

karambol ( 17. ledna 2020 08:45 )

kdo Válkovou!!! kritizuje největší politické nemeh­lo,ne­táhlo,­křivák, zákeřný žalobníček Rakušan politik obecné školy trotl!!

agfor ( 17. ledna 2020 03:27 )

Vždycky se říkalo - Lepší drzé čelo, než poplužní dvůr. Rudoši zase vystrkují růžky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa