Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Peklo, zelené tsunami i lithum. Kubera a Vondráček si „střihli“ novoroční projev

Aktualizováno -
1. ledna 2020
14:00
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
1. ledna 2020
12:50

S novým rokem přišel čas na první letošní politické projevy. Ve 13 hodin je přednesli předsedové parlamentních komor, tedy šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček ANO), který svoji řeč uzavřel výčtem tří přání. Večer pak k národu promluví poprvé na Nový rok i premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident Miloš Zeman pronesl své tradiční vánoční poselství už 26. prosince. Lidem popřál hodně bolesti při myšlení.

Nejdříve se svým projevem vystoupil předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Po prezidentovi je to druhý nejvýše postavený ústavní činitel. Svým vzrůstem je ale nejmenší. I přesto si troufl při projevu oproti loňskému roku stát.

Na své vystoupení se nechal čerstvě ostříhat a těsně před projevem nechyběla ani jeho oblíbená cigareta. Projev nebyl nijak dlouhý. Začal připomínkou toho, co vše jsme oslavovali v roce 2019, který je jen pár hodin za námi.

„V roce 2019 jsme si připomněli třicet let od sametové revoluce, dvacet let od vstupu do NATO a patnáct let od vstupu do Evropské unie. Oslavy byly důstojné, i když hodnocení byla různá,“ připomněl Kubera milníky loňského roku.

Video  Novoroční projev šéfa Senátu: Kubera se obul do aktivistů i rýpl si i do Zemana  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Pravidlo, že velká očekávání přinášejí stejně velká zklamání, opět nezklamalo,“ zhodnotil předseda Senátu průběhy oslav jednotlivých výročí. Udělat šlo podle něj mnohé jinak a lépe. „Tak je to ale přece i v osobním životě každého z nás,“ míní šéf horní komory parlamentu.

Kubera zmínil vliv sociálních sítí

V loňském roce přišla podle předsedy Senátu řada změn u nás i ve světě. Extrémní vliv vidí Kubera v sociálních sítích. „A to do té míry, že žijeme dva životy. Jeden virtuální, ve kterém je obtížné se orientovat, a jeden reálný, který je často zcela jiný. A když říkám jiný, myslím tím lepší,“ je přesvědčený šéf Senátu.

Během své řeči Kubera připomněl, že jako šéf Senátu navštívil zhruba dvacítku senátních obvodů, kde se mu podle jeho slov potvrdilo, jak je důležité se potkávat s lidmi napřímo. „Nemám nic proti digitalizaci, která nám prý zajistí, že si všechno potřebné i nepotřebné zajistíme z domova, jen připomínám, že digitalizovaná hloupost zůstává hloupostí,“ neodpustil si drobný rýpanec.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera se nechal na novoroční projev ostříhat a těsně před svým vystoupením si dopřál také tradiční cigaretu (1. 1. 2020) Předseda Senátu Jaroslav Kubera se nechal na novoroční projev ostříhat a těsně před svým vystoupením si dopřál také tradiční cigaretu (1. 1. 2020) | ČTK, Michaela Říhová

Obočí naopak Kubera zdvihl nad chováním ve společnosti. Je přesvědčený, že i v loňském roce jsme byli svědky útoků na svobodu slova. „Nemůžeme říkat, co si myslíme, bojíme se, že se brzy budeme bát si to jen myslet,“ ad absurdum pak byla podle Kubery dovedená také politická korektnost.

Stejně jako prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství, zmínil i Kubera nejen politické „tanečky“ okolo klimatických otázek.

„Zelené tsunami se blíží k hranicím“

„Nové zelené tsunami, které se rychlostí zvuku blíží k našim hranicím a které je založeno na vyvolávání strachu o osud planety, doplněné heslem ‚poručíme větru dešti‘ a úžasný zelený byznys je na světě. Jako by nestačila nejprve posedlost biopalivy a elektrovoltaikou, na kterou budeme doplácet dlouhá léta. Dnes jsme v zajetí posedlosti elektromobilitou, o které už všichni vědí, že je to slepá cesta, ale bojí se to říci,“ zmínil Kubera. I tady podle něj budeme doplácet na nové technologie všichni z vlastních kapes.

Kvůli globálnímu oteplování bychom podle šéfa horní parlamentní komory měli více přemýšlet. „Musím znovu nabádat, abychom vzali rozum do hrsti a přestali jsme bláznit. Planeta se opravdu za čtrnáct dnů, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí. A spíše než utrácet peníze za marnou snahu oteplování zastavit, pokud k němu skutečně dochází, měli bychom se na oteplování připravovat,“ zmínil šéf Senátu. Jen tak mohou získat podle Kubery práci odborníci a mohou se zapojit také nové technologie.

Sám si podle svých slov ale uvědomuje, že se jako lidé k planetě nechováme dobře. „Klimatické konference nás ovšem nezachrání. Musíme začít každý sám u sebe,“ zaryl Kubera do státníků a ekologických aktivistů.

Dalším typickým jevem loňského roku bylo podle šéfa senátu také hledání vnitřního i vnějšího nepřítele.

„Řídilo se heslem: „To, že jsem paranoidní, neznamená, že po mně nejdou.“ Doma bylo nejčastější slovo Babiš a Čapí hnízdo a směrem do zahraničí Čína a Rusko. Přičemž Čína a Rusko se staly více vnitropolitickým než zahraničněpolitickým tématem, jako bychom neměli svých starostí dost. Že si na ně musíme dát pozor, to je nabíledni, ale není důvod být kvůli tomu hysteričtí,“ míní Kubera, který svůj novoroční projev pronesl jako předseda Senátu už podruhé.

Senát není v pekle, kontroval jeho šéf

Drobný šťouchanec směřoval Kubera také prezidentu Zemanovi, který nedávno zpochybňoval úlohu horní komory parlamentu, když řekl, že „cokoliv vychází od Senátu, je od ďábla“. I když Kubera nikoho nejmenoval.

„Senát byl dokonce zcela nedávno označen za nástroj ďábla. Musím konstatovat, že k vám opravdu nepromlouvám z pekla, ale ze své pracovny na Valdštejnském náměstí, kde Senát sídlí,“ řekl Kubera - adresát na nedalekém Hradě je tím jasný.

Podle Kubery se ukazuje jasná úloha Senátu především u ústavních zákonů, kdy nemůže být horní komora přehlasována tou dolní, tedy poslaneckou sněmovnou, kterou ovládá především koalice ANO, ČSSD, podporovaná KSČM a někdy také SPD.

Žít a nechat žít

„Znovu chci připomenout, že prožíváme nejlepší období svých moderních dějin. Líp je nám díky vám,“ obrátil se optimisticky na občany.

Kubera je přesvědčený, že nejsme nikým ohrožováni a žijeme si v blahobytu a prosperitě. „Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů, ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl. Snažme se i v letošním roce řídit jednoduchým heslem ‚žít a nechat žít‘. Politikům přeji, aby více naslouchali lidem, než sami sobě. Vám přeji vše dobré v roce 2020,“ zakončil svůj historicky druhý novoroční projev Kubera.  

Vondráčkovo 3+1

Zatímco Jaroslav Kubera četl projev z připravených papírových kartiček a ve stoje, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček seděl. A projev četl ze čtecího zařízení. Vyslovil v něm mimo jiné 3+1 přání. 

„Přál bych si, abychom v roce 2020 přes rozdílné názory uměli nakonec vždy najít, co je náš národní zájem, a společně ho hájit,“ znělo první z přání Vondráčka. Hádat se prý máme doma, v kavárnách nebo v hospodě. V Evropě a ve světě bychom podle šéfa dolní komory parlamentu měli být sebevědomými a svobodnými Čechy, co táhnou za jeden provaz. „Zkrátka buďme svobodní v malých a silní ve velkých věcech,“ uvedl.

Druhé přání, které má šéf dvou set poslanců, je, abychom se navzájem dokázali tolerovat a naslouchat si. Politika by nám neměla podle Vondráčka ničit osobní životy a vztahy. „Vlády přijdou a odejdou, ale s přáteli, s kolegy, s dědečkem, babičkou, maminkou, tatínkem, dcerou, synem musíme žít dál. Nenechme internet a jeho sprostotu vyhřeznout na ulici a mezi nás. Nenechme se otrávit trolly všech barev a světonázorů, kteří šíří nenávist, pomluvy a lži,“ apeloval ke smířlivosti Vondráček.

Česká republika je podle šéfa Sněmovny, který je zároveň také místopředsedou hnutí ANO, v neklidném světě ostrovem bezpečí, čehož bychom si měli vážit. Poslední přání, které pronesl, je, abychom jako Češi našli úctu a porozumění právu. Vondráček je původní profesí přitom advokát. „Nemusí se nám líbit každé rozhodnutí justice. Ale je třeba ho respektovat, protože kde nevládne právo, tam vládne bezpráví,“ uvedl Vondráček.

Humoru na vývoz máme víc než lithia

Posledním, přáním, které šéf poslanců pronesl, je, aby se rok 2020 stal rokem boje proti lidské hlouposti a nenávisti. Proti tomu se dá prý bojovat typickým českým humorem. „Ten je naším největším národním bohatstvím, určitě větším než třeba lithium. Mohli bychom ho přímo vyvážet,“ odlehčil přímo z Poslanecké sněmovny Vondráček, podle kterého se humor, slušnost i laskavost vytrácejí z veřejného prostoru.

„Přitom český smysl pro humor nás často podržel v těžkých dobách a spojoval lidi různých názorů,“ je přesvědčený šéf poslanců.

Před novoročním projevem ukázal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček také něco málo ze svého hudebního umu (2020). Před novoročním projevem ukázal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček také něco málo ze svého hudebního umu (2020). | Blesk:Jakub Poláček

Česká republika je podle Vondráčka zhruba v polovině cesty k silné a stabilní demokracii. Za hlavní politické otázky příštího roku přitom Vondráček považuje blížící se krajské volby. Odmítá, že by byly volbami druhého řádu.

„Regiony mají důležité kompetence v dopravě, zdravotnictví, školství, kultuře. Bezprostředně tak ovlivňují životy lidí. Má určitě smysl jít volit. Prosím, přijďte ke krajským volbám. Hlasováním spolurozhodujete o budoucnosti,“ vyzval všechny, kteří mají aktivní volební právo, aby na podzim přišli odevzdat svůj hlas.

Klima a zase klima

V jednom tématu se politici zatím při svých vánočních, či novoročních projevech shodli. A tím je otázka klimatických změn. „Češi si to zatím moc nemyslí, i u nás však roste pocit zodpovědnosti,“ je přesvědčený Vondráček, podle kterého při plnění klimatických závazků nesmí politici ohrozit český průmysl, který by připravil o práci tisíce lidí. Celý projev Radka Vondráčka si můžete přečíst zde.

Podruhé v historii

Předsedové parlamentních komor promluvili k občanům vůbec poprvé v loňském roce. Stalo se tak na popud čerstvě zvoleného předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Ten loni vybídl Čechy k větší slušnosti, pokoře a úctě k práci druhých, stejně jako k většímu sebevědomí a víře ve vlastní schopnosti. Vondráček mimo jiné uvedl, že dobré výsledky české ekonomiky, minimální nezaměstnanost i růst mezd a penzí jsou zásluhou milionů pilných občanů.

Oba předsedové Blesk Zprávám před Vánoci zmínili, že se z loňských vystoupení poučili a chtějí si dát tentokrát pozor na detaily. Kubera slíbil, že bude tentokrát při svém projevu raději stát, Vondráček si dá zas pozor na malý stůl a také „práci“ s nohama.

 

„Myslím, že je to skoro povinnost a zdvořilost popřát lidem této země zejména v dobách, kdy nám svoboda protéká mezi prsty, tak, že jsem z toho vyděšen“ řekl Kubera Blesk Zprávám ještě před vánočními svátky, proč se rozhodl k novoročním vystoupením.

„Neberu to tak, že vystupuji za sebe, ale za celou Poslaneckou sněmovnu,“ přidal se předseda Sněmovny Radek Vondráček, který se k projevům přidal až po nápadu Kubery.

Večer se k novoročním proslovům připojí poprvé i premiér Andrej Babiš. Očekává se, že lidem přednese úspěchy své a menšinové vlády ANO a ČSSD podporované KSČM. 

Zeman se s vánočním poselstvím vrátil k tradici

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice dosud zejména prezidenti. Tradici promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Video  Čechům přál bolest, Babiše chválil: Co prezident Zeman řekl ve vánočním poselství  - TV Nova
Video se připravuje ...

Jaroslav Kubera zemřel!

dobryclovek ( 2. ledna 2020 09:56 )

muj klon na urovni zrudy cikrta vrána k vráně *** k hovnu!!

ciktr ( 2. ledna 2020 09:11 )

Přeju vsem zemanoidům, babišoidům ,koblihářům a lůzovskému odpadu nemoce,neštěsti a zubatou!
PROČ ?
👍👍👍👍👌👌👌😆😆😂😂🤣👍👍
Protože přesně to oni přejou nám a jinym co nemají rádi Zema a Babiše!!
A vyližte mi prdeI s karmou 👌😆😆😂😂🤣

dobryclovek ( 2. ledna 2020 08:54 )

Kubero senátu je třeba je pojistkou demokracie je tvoje největší lež je to vymysl jídáše Havla na kterou doplácí národ třicet let!!ta šaškárná nás stojí obrovské miliardy.Jste pakáž netáhel,trafikantu blokujete návrhy vlády at jsou dobré nebo špatné, jediné co ovládate udáva­ní,pom­luvy,­špině­ní,kři­várny a tomu říkáte pojistka demokracie!! jste jediný senát na světě s piráty kerý udáva!! pro slušné občany jste obyčejné zrudy!

dobryclovek ( 2. ledna 2020 08:44 )

cikrt!! brzy se dočkáš jen hovado,zm.d muže přát někomu takové svinstvo!! Xiioma ty taky zrudy přejí neštěstí,zubatou věřte že se brzy dočkáte! a ze srdce vám to přejí lidé!!

ciktr ( 1. ledna 2020 19:16 )

Přeju vsem zemanoidům ,koblihářům a lůzovskému odpadu nemoce,neštěsti a zubatou!
PROČ ?
👍👍👍👍👌👌👌😆😆😂😂🤣👍👍
Protože přesně to oni přejou nám a jinym co nemají rádi Zema a Babiše!!
A vyližte mi prdeI s karmou 👌😆😆😂😂🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa