Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čaputová položila věnec na Národní třídě, slavit bude se Zemanem. Kam vyrazí 17. listopadu Babiš?

Aktualizováno -
12. listopadu 2019
17:32
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
12:10

Změny, které nastaly v listopadu 1989, jsou započaté, ale ne dokončené. Lidé musí cítit sociální jistoty a žít důstojné životy, řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na pražské Národní třídě dnes položila věnec u památníku událostí 17. listopadu. Varovala před tím, že když se lidé nebudou angažovat ve věcech veřejných, demokracie se může změnit na úplně jiný režim. Prezident Miloš Zeman vzpomene na výročí pádu komunismu 16. listopadu v Bratislavě společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V den oslav 17. listopadu historickému výročí „věnuje tichou vzpomínku“. Na tiskové konferenci to dnes řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Čaputová položila věnec u památníku krátce před 17:00. Její příjezd přivítalo několik lidí potleskem. V Praze se dnes také zúčastní diskusního pořadu v České televizi, který je věnován hledání pravdy. Debatovat bude mimo jiné s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

Čaputová řekla, že v době revoluce jí bylo 16 let a studovala gymnázium. Na tehdejší bratislavské protesty, které se uskutečnily už 16. listopadu, i pražské si velmi dobře pamatuje. Tehdejší události označila za klíčové pro novodobou historii. Poznamenala, že osobně v novém režimu prožila většinu života a nabídl jí úplně jiné možnosti oproti životům, které lidi žili předtím. „Myslím si, že ne vždy si to uvědomujeme, ty možnosti, které listopad přinesl a faktem je, že ty změny jsou započaté, ale nejsou dotáhnuté, ještě je kus cesty před námi, aby demokracie, kterou jsme si vydobyli v listopadu 1989, aby ji také cítili lidé, aby cítili sociální jistoty, aby žili důstojné životy,“ řekla.

Jako určitý dluh vnímá to, že často jsou mnohé nabyté svobody a práva brána jako samozřejmost. „Jako kdybychom si je neuvědomovali a nevážili si jich,“ podotkla. Demokracii označila za potenciál. „Je to vývoj, je to cesta, je to i cesta učení se. Nefunguje na autopilota, pokud se nebudeme zúčastňovat a nebudeme se angažovat ve věcech veřejných, tak se můžou dít věci, které se mohou vymknout kontrole. A demokracie se může změnit na úplně jiný režim, například takový, jaký byl před 1989,“ zdůraznila.

Premiéři V4 budou slavit společně

Třicáté výročí potlačení pražské studentské demonstrace v Praze 17. listopadu připomene řada akcí.  Premiér Andrej Babiš (ANO) výročí uctí společně s premiéry zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovenska, Polska a Maďarska, a s předsedou německého Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem. V neděli otevřou výstavu v Národním muzeu v Praze. V tiskové zprávě to uvedl úřad vlády. Představitelé V4 budou odpoledne pokračovat v oslavách na Slovensku.

V roce 2015 slavil Miloš Zeman 17. listopad veřejně, na jednom pódiu se sešel i s islamofobem Martinem Konvičkou V roce 2015 slavil Miloš Zeman 17. listopad veřejně, na jednom pódiu se sešel i s islamofobem Martinem Konvičkou | Reprofoto ČT24

Ovčáček hájil Zemanův plán

Prezident Miloš Zeman chce na události 17. listopadu vzpomenout již o den dříve - 16. listopadu v Bratislavě u pamětní desky u Univerzity Komenského. V hlavním městě Slovenska se protesty uskutečnily právě 16. listopadu 1989.

Na dotaz ČTK, zda prezident plánuje uctít i památku pražských událostí, Ovčáček řekl, že Zeman 17. listopad věnuje tiché vzpomínce.

Připomněl, že prezident se listopadových událostí 1989 zúčastnil. „Je to mnohem vzácnější než vzletná slova, velké projevy a halasné burácení, kterého budeme svědky,“ řekl mluvčí k Zemanovu plánu.

Sám Miloš Zeman promluvil o oslavě 17. listopadu v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Video  Miloš Zeman o 17. listopadu: 30. výročí stráví doma  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman s Čaputovou otevře Český dům v Bratislavě. Podle Jiřího Ovčáčka to potvrzuje nadstandardní úroveň vzájemných vztahů. S Čaputovou se na společném otevření dohodl při její letošní návštěvě Prahy.

Bez české hospody

Česká a slovenská vláda v pondělí na společném zasedání ve Valticích uzavřely dohodu o jednorázovém slovenském příspěvku na vytvoření Českého domu, Česko podobně podpořilo vznik Slovenského domu v Praze. Podle Ovčáčka slovenská strana zaplatí 376 000 eur (9,6 milionu korun).

Podle Lidových novin si česká diplomacie historický dům v centru Bratislavy pronajme od podnikatele Tomáše Chrenka. Výměra domu v ulici Prepoštská bude 535 metrů čtverečních. Podle deníku v domě patrně nebude česká hospoda, kterou Zeman prosazoval, protože by si vynutila přestavbu objektu.

Oběd v Kramářově vile

Co se týče programu českého premiéra, u něj není jasno, zda dorazí osobně 17. listopadu na Národní třídu. Loni tam byl před následnými demonstracemi v předstihu hned po půlnoci, aby poté odcestoval do Švýcarska za svým synem Andrejem mladším.

V pondělí po společném zasedání vlád ve Valticích premiér Babiš se svým protějškem Peterem Pellegrinim řekli, že po sobotní prohlídce výstavy v Národním muzeu bude následovat oběd v Kramářově vile.

Následně předsedové vlád přeletí na Slovensko na ceremoniál u památníku Brána svobody na soutoku Dunaje a Moravy pod hradem Děvín na okraji slovenské metropole u hranic s Rakouskem. Vzpomenou tam na oběti a perzekuci těch, kteří přes přísně chráněnou hranici utíkali.

Čaputová na Národní třídě už dnes

Na 30 let od sametové revoluce už dnes v Praze vzpomene i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která položí věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Večer se pak s předsedou českého Ústavního soudu Pavlem Rychetským zúčastní diskuse v České televizi o boji za pravdu.

Blesk.cz si připomene 17. listopad nejen s předstihem - již ve čtvrtek 14. listopadu budeme vysílat od 10:00 kontinuálně sérii rozhovorů z našeho studia s řadou slavných hostů včetně exprezidenta Václava Klause. Víkendové dění pak budeme tradičně sledovat v podrobné on-line reportáži.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenekksevratiI ( 14. listopadu 2019 07:13 )

Já tě také neurážím, já ti lichotím, blbče!

zdenekksevratiI ( 13. listopadu 2019 22:01 )

Milouš ho v tom chlastání 100x předčil.

zdenekksevratiI ( 13. listopadu 2019 20:43 )

To je pravda, takového ožralého burana jsme v politice ještě neměli

zdenekksevratiI ( 13. listopadu 2019 20:41 )

To píše o tobě, rudá rakovino!

zdenekksevratiI ( 13. listopadu 2019 20:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa