Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kuberova cesta na Tchaj-wan nadzvedla i Zemanův tým. „Nemáme mu jak zabránit,“ přiznal Petříček

30. listopadu 2019
16:40

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana dnes jednoznačně odsoudil počínání předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ve vztahu k Číně. Po jednání o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Kubera, který je po prezidentovi druhým nejvyšším ústavním činitelem, tento týden potvrdil, že příští rok navštíví Tchaj-wan.

Česká republika přitom s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát. Čína totiž považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání na dotaz novinářů potvrdil, že se jednání dotklo i Kuberova záměru cestovat na Tchaj-wan. „Jsme demokratická společnost, to si myslím, že tady můžeme všichni potvrdit. Na druhé straně pan předseda (Kubera) byl u posledního jednání ústavních činitelů, kde jsme se přihlásili k politice jedné Číny,“ řekl Petříček. „Skutečně na této úrovni je to výjimečné, že by takto vysoce postavený ústavní činitel cestoval na Tchaj-wan, nicméně říkám, toto rozhodnutí je na panu předsedovi. Vláda nemá nástroj jak mu v tom zabránit,“ dodal ministr.

Poznamenal, že nemá možnost Kuberovi jeho cestu zakázat. Česko by mělo podle něj vystupovat vůči svým partnerům transparentně. „Ale myslím, že zároveň také tvrdíme jasně, že Čína by se neměla pohoršovat nad tím, že máme zájem rozvíjet ekonomické vztahy s Tchaj-wanem za podmínky, že naše vláda, a to dělá opakovaně, se hlásí k naší politice jedné Číny,“ dodal.

Debata expertního týmu se podle ministra týkala i vztahů s Čínou. „Naší snahou je dále rozvíjet strategický dialog prostřednictvím mezivládní komise. Očekáváme, že v příštím roce by se mohlo uskutečnit toto jednání a navázat na smíšený česko-čínský ekonomický výbor, jehož zasedání proběhlo pod garancí ministerstev průmyslu a obchodu v říjnu letošního roku,“ dodal.

Ministr řekl, že česká strana uznává politiku jedné Číny, ale zároveň chce rozvíjet i ekonomickou spolupráci s Tchaj-wanem. „A to je potřeba i čínským partnerům takto jasně vysvětlovat, že tam jsou skutečně tyto dvě naprosto odlišné roviny, že vláda v tomto neustupuje od své tradiční politiky, ale má zájem skutečně mít dobré ekonomické vztahy třeba i s Tchaj-wanem,“ dodal Petříček.

Právě článek obsahující uznání jedné Číny byl důvod, proč pražský magistrát vedený primátorem Hřibem vypověděl sesterskou smlouvu s Pekingem. Čínské velvyslanectví v ČR označilo ukončení smlouvy za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů.

barracuda.sro ( 2. prosince 2019 17:36 )

pooresh: Ty Jelimane, Rudá Veš jsi maximálně Ty !

dobryclovek ( 2. prosince 2019 12:48 )

1912 plně souhlasím hovada jak ODS TAK pirátu

Evka4 ( 1. prosince 2019 16:00 )

Jen ho nechte, vyhulenýho chcípáka, ať jede třeba do hajzlu, debil

murQ ( 30. listopadu 2019 20:13 )

Miloš pohrozil u Jarouše, jak Kubero pojedeš, nejdeme už spolu na pívo. Z toho si tak Kubera dělá hlavu.

dobryclovek ( 30. listopadu 2019 18:32 )

pitomec Kubera letadlo udělá bum a Kubera v prde.i!!pak že tomu nejde zabránit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa