Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová u zvýšení rodičáku „vyměkla“, pětina rodin ostrouhá. ČSSD u ANO neuspěla

Aktualizováno -
17. prosince 2019
18:40
Autor: ČTK - 
17. prosince 2019
12:45

Sociální demokracie při jednáních s ANO neprosadila společné hlasování pro širší senátní verzi zvýšení rodičovského příspěvku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)  novinářům řekla, že strana proto spolu s koaličním ANO podpoří užší vládní variantu, kterou dříve schválila Sněmovna, což se také navečer stalo. Senátní verzi, kterou prosazují opoziční strany, však považuje ČSSD za spravedlivější, konstatovala Maláčová. ANO podle ČSSD argumentuje především dopady na rozpočet.

Podle vládní verze schválené Sněmovnou dostanou od příštího roku přidáno z 220 000 na 300 000 korun rodiče novorozenců a ti, kteří budou dávku zrovna pobírat. Podle Senátu by se navýšení mělo týkat i rodičů s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali.

„Ačkoliv správným krokem by bylo podpořit nejspravedlivější verzi, z rozpočtových důvodů podpoří ČSSD vládní sněmovní verzi,“ uvedla Maláčová. Maláčová v pondělí uvedla, že na ANO a jeho poslance bude apelovat, aby podpořili senátní verzi. Pětina rodin s nejvýše čtyřletými dětmi tak bude mít smůlu, na zvýšení rodičovské nedosáhne.

„My tu debatu vedli, nebyla lehká, byla velmi upřímná, bohužel ANO řeklo, že své stanovisko nemění a trvá na podpoře sněmovní vládní verze,“ uvedla Maláčová. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že by obrat ČSSD k senátní verzi považoval za „nestandardní“.

Možná projde druhá nejštědřejší verze

Maláčová dnes řekla, že původně byly na stole čtyři verze - nenavýšit příspěvek vůbec, navýšit jej pro rodiče nově narozených dětí, nynější sněmovní verze a nejširší senátní verze.

Sociální demokraté přímo neodpověděli na otázku, zda ANO hrozilo koncem koalice v případě, že by se ČSSD v hlasování odchýlila od společné dohody. „Kdyby se v jakékoli koalici stalo to, že by druhá koaliční strana hlasovala proti tomu, na čem se dohodli například v rámci rozpočtu, tak by se to určitě té první koaliční straně nemuselo líbit a byl by to legitimní důvod potom vyvolat diskusi o různých věcech,“ uvedl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

mopsamanda ( 17. prosince 2019 16:50 )

Současné matky malých dětí mi už lezou na nervy. Na dítě kašlou, místo toho, aby se mu věnovali jen čumí do mobilu, a pak se diví, že ve 4 letech stále nemluví. Jen chtějí prachy za to, jak na dítě kašlou. Dobu čerpání příspěvku si každý mohla zvolit sám, to je ale riziko podnikání. Když ho vyčerpám moc pomalu, může se mi krýt s další rodičovskou, a když zase moc rychle, může pak holt přijít o navýšení. Já jsem před lety čerpala 2500Kč, pak to zvedli na 3500/měsíc, ceny dětských věcí byly srovnatelné, a mohla jsem si vydělat max. 3500/měsíc, a to jsem chodila do služeb, když přišel manžel domů a byl s dětmi. Děti jsem měla 2 roky po sobě, a tak jsme taky na první dítě vlastně čerpala o rok míň. No a co? Chtěla jsem děti, tak jsem přistoupila na jejich podmínky. Ty, co to vyčerpaly rychle asi nebudou nízkopříjmovou skupinou, protože max. výše příspěvku se odvíjela od jejich měsíčního příjmu. Těm bych nedala nic. Líto mi je těch, které se snažily tento příspěvek vyčerpat z důvodu nějakého zdrav. hendikepu dítěte. Tam by měla vláda zvážit možnost mimořádného příspěvku.

gejzovic ( 17. prosince 2019 16:19 )

vsechny odborare na hrad hlavne ze maji svoje penizky viz pan senator nebudu jmenovat

gejzovic ( 17. prosince 2019 16:16 )

oni to maji vrodine tyto pdrazy

Ifigenie ( 17. prosince 2019 15:45 )

Už na tu Maláčovou hoďte síť !!! Je to neskutečná hloupá slepice! Je velká škoda, že toto je právě ve vládě! Tahle hloupá slepice by jen rozdávala, ale nemá na to připravené peníze. A to přeci není jednorázovka, to je pak každým rokem a je to hodně peněz. Ale to je socanka. Ti totiž rádi rozdávájí koláče z těsta, které sežrali dřív, než stačilo vykynout.

adeso ( 17. prosince 2019 13:25 )

každý zákon v téhle zemi platí od doby jeho vydání, tak fakt nechápu tuhle tupou vlezdopr--lkyni, co to vymýšlí. Proč doplácet zpátky něco, na co lidi už nemají nárok??? No přece proto, aby byla pro matičky zlatá, diamantová a pucovala (jako pro ČSSD - dělá to ale pro sebe) těm bl--m cestu k volbám. Jak mě tahle strana se--e, nemůžu ani napsat, by mě odevšad vyhodili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa