Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na co si dát u zvýšení rodičovské pozor? Maláčová s náměstkyní poradily v Blesku

Autor: tva, kal, bob - 
9. listopadu 2019
05:02

Více než čtvrt milionu rodin se dotkne schválené navýšení rodičovské o 80 tisíc korun od 1. ledna 2020. Co musí zájemci o peníze z ministerstva splňovat? Bude se rodičovský příspěvek zvyšovat i nadále skokově, nebo jej čeká pravidelná valorizace stejně jako u důchodů? A jaký vliv na jeho budoucí úpravy bude mít chystaná evropská směrnice? I na to odpovídaly v Epicentru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a její náměstkyně Kateřina Jirková.

Paní náměstkyně, úprava rodičovského příspěvku ve schválené podobě se dotkne zhruba 280 tisíc rodin. Máte na ministerstvu nějakou jejich bližší strukturu, kolik z nich má dítě do jednoho roku, nebo naopak už skoro čtyřleté?

Kateřina Jirková: Struktura obecně odpovídá tomu, kolik dětí se ročně rodí, což je nějakých 110 tisíc dětí ročně. A v České republice platí to, že většina rodičů zůstává s dítětem nebo čerpá rodičovský příspěvek do tří let věku dítěte. Z toho se dá zhruba odvodit, jak to vypadá.

Může se to ale lišit v tom, že třeba nesplňují některou z těch podmínek?

Kateřina Jirková: Může se to lišit v tom, že nesplňují podmínku maximálně v tom, že dítě je starší. Což jsou ti, kteří by z těch 280 tisíc už vypadli. Jiná podmínka by byla, že nesplňují podmínky, které se týkají docházky dítěte do předškolního zařízení, ale to jsou velice specifické případy.

Video  Kdo a jak dosáhne na „rodičák“ 300 tisíc? Maláčová s náměstkyní řekly klíčová fakta  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak na navýšení příspěvku dosáhnout?

Když jsem rodič, který splňuje podmínky, musím si někde aktivně zažádat o navýšení příspěvku, nebo je to automatické?

Kateřina Jirková: Ta úprava je velice komfortní pro rodiče. Jakmile bude zákon schválen Senátem, dostanou informační dopis o tom, že se částka zvyšuje na 300 tisíc. V zásadě tak nemusí dělat vůbec nic, protože k tomu zvýšení dochází automaticky. Pokud si budou chtít zvýšit měsíční čerpání, tak budou postupovat stejně jako doposud.

Musím někde něco dokládat, pokud jsem to podle úředníků nesplnil, ale já si myslím, že na to nárok mám?

Kateřina Jirková: Není to třeba. Ti rodiče, kteří už čerpají tu podmínku rodičovského příspěvku, ji splnili. Úřad práce tak už ví, do jaké výše mohou měsíčně čerpat tu částku.

Klíčovou podmínkou pro zisk těch dodatečných 80 tisíc je to, aby v rodině nebyl stávající příspěvek ještě vyčerpán. Zároveň platí, že si lidé každé tři měsíce mohou upravovat výši toho čerpání. Zaznamenali jste, že by si rodiče kvůli tomu nějak cíleně upravovali, respektive natahovali pobírání toho příspěvku, aby jej ještě neměli vyčerpaný a dosáhli na to navýšení?

Kateřina Jirková: Samozřejmě, že jakmile rodiče slyšeli, jaká úprava je projednávána, tak přizpůsobili v určitém procentu to čerpání tomu, aby si zajistili, že se do nároku ještě vejdou. Část rodičů tedy zpomalila čerpání, nicméně nejsou to žádná masová čísla. Není to nic významného.

Ministerstvo nabídne pomoc v podobě besed s odborníky

Paní ministryně, stihnou si zájemci, kterým má rodičovská skončit letos v prosinci, upravit čerpání tak, aby pokračovali ještě v novém roce a naordinujete úředníkům nějaký maximálně vstřícný postup? Neuvažovali jste například o „natáhnutí“ úředních hodin?

Jana Maláčová: My připravujeme celou řadu opatření. Je potřeba říci, že v tuto chvíli zákon ještě není schválen. S těmi speciálními opatřeními nicméně začínáme už teď. Každý čtvrtek budeme na Úřadech práce dělat besedy s rodiči, kde budeme informovat a diskutovat o tom, jak nejlépe ten celý proces nastavit. Ta naše rodičovská je velmi flexibilní, každý si ji může uspořádat podle svého, ale pak to znamená, že je velmi komplikovaná. Nicméně besedy s experty považuji za nejlepší způsob, jak dosáhnout toho, aby se to vysvětlilo. Rodiče budou mít zároveň možnost porovnat si systém čerpání mezi sebou.

Také jsme zřídili speciální e-mail, kam mohou rodiče posílat své konkrétní dotazy. Ten je zveřejněn na webu ministerstva práce a sociálních věcí, stejně jako veškeré základní údaje a odpovědi na otázky. Jednoduché grafiky a další čerstvé informace o vývoji celé situace mám na svém facebooku.

Paní náměstkyně, jaká bude od ledna maximální měsíční rodičovská? Změní se nějak limit oproti současnosti?

Kateřina Jirková: Limit se změní jen pro tu skupinu rodičů, kterým se posunula ta hranice do 10 tisíc. To jsou ti, kteří předtím neměli takzvaný denní vyměřovací základ pro peněžitou pomoc v mateřství. Ty ostatní podmínky zůstávají v zásadě zachovány. Maximální výše toho denního vyměřovacího základu, který určuje i tu maximální hranici pro výši rodičovského příspěvku, je dnes něco kolem 40 tisíc korun. Nicméně to se týká velmi malého procenta případů.

Když rodiči vychází čerpání příspěvku i po 1. lednu 2020, co bude muset udělat, aby z toho osmdesátitisícového navýšení získal maximum? Budete mu tu délku čerpání rodičovského příspěvku nějak automaticky prodlužovat?

Jana Maláčová: Kolik si rodič vyčerpá, záleží na dvou faktorech – kolik měsíců zbývá do čtvrtých narozenin dítěte a předchozí příjem. Maximální horní částka je identická s peněžitou pomocí v mateřství. Pro toho, kdo nemá ten takzvaný denní vyměřovací základ, tam je nyní nově stanovena částka 10 tisíc korun.

Kolik si mohou rodiče vydělávat k rodičovské?

Teď k dvojčatům a vícerčatům – tam stoupne rodičovský příspěvek na 450 tisíc korun. Paní náměstkyně, platí i tady vše podle stejných pravidel nebo byste zde upozornila na nějakou odlišnost?

Kateřina Jirková: Ta odlišnost u vícerčat spočívá v tom, že pokud opět půjde o rodiče, kteří předtím neměli denní vyměřovací základ, tak ti – aby stihli tu částku pohodlně vyčerpat – mají měsíční limit 15 tisíc korun.

Paní náměstkyně, existuje něco, co může rodiče o osmdesátitisícové navýšení toho příspěvku připravit? Kromě věku dítěte a vyčerpání rodičovské k 1. lednu 2020?

Kateřina Jirková: Ne. Věk dítěte je primární určující parametr.

Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo | Infografika Blesku

Bude platit to, že lidé nejsou u rodičovské omezeni tím, jak a kde můžou pracovat a kolik si mohou přivydělat?

Kateřina Jirková: To platí i nadále. Rodič si může neomezeně přivydělávat a zároveň čerpat rodičovský příspěvek. U rodičovského příspěvku se sleduje v zásadě jen docházka, a to jen do dvou let věku dítěte.

Jana Maláčová: V tom je naše rodičovská jedinečná – umožňuje všechny volby životní strategie. Kdo chce být do čtyř let dítěte doma a plně se mu věnovat, tak může. Stát ho bude podporovat. Kdo se chce vrátit brzy do práce a kombinovat zaměstnání s rodinou, tak také může. Podporu bude dostávat stejnou.

Podmínku dětí mladších dvou let, které nesmí ve školce strávit více než 46 hodin měsíčně, tu zachováváte? Přijde skutečně avizované zdvojnásobení limitu na 92 hodin?

Jana Maláčová: Ano, to bylo schváleno a my jsme ten limit navýšili. Nicméně to omezení je v platnosti pouze pokud rodiče aktivně čerpají rodičovský příspěvek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu Blesku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu Blesku. | Blesk:Daniel Ćernovský, CNC

Zálohované výživné a návrat jeslí

Paní ministryně, jaké další změny pro rodiny s dětmi do konce mandátu ještě plánujete? Bude se nakonec po tlaku Evropské unie i ten rodičovský příspěvek odvíjet podle toho, kde a kolik si předtím rodič vydělal? Místo toho, aby byl fixní částkou pro všechny?

Jana Maláčová: Od nástupu do funkce mluvím o takzvaném prorodinném balíčku. Začali jsme rodičovskou a tu v příštích týdnech dotáhneme do konce.

Na vládu jde v příštích týdnech novela zákoníku práce, kde zavádíme takzvané sdílené pracovní místo – podporu částečných úvazků. Kromě vyšší rodičovské tak chceme podporovat částečné úvazky, aby se rodiče mohli vrátit do práce, aniž by museli splňovat stoprocentní pracovní dobu.

Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo | Infografika Blesku

Chceme začít dobře financovat a rozvíjet kvalitu dětských skupin – já bych je chtěla přejmenovat na jesle. Těm rodičům, kteří mají problém dostat své dítě do školky, by měly pomoci právě dětské skupiny a jesle, které budou dostupnější. A to ať už místně, finančně nebo s kvalitnější péčí. Hlavní rozdíl mezi dětskými skupinami a školkou je v tom, že v dětských skupinách máme maximálně šest dětí na pečující osobu. Ve školce je to až čtyřnásobek.

Další věcí, kterou připravujeme, je zálohované výživné. Tam v tuhle chvíli na úrovni koalice dojednáváme kompromis. Důležité je v tomto případě to, aby se zlepšilo vymáhání. Aby lidé, kteří neplatí alimenty, byli dohnáni ke zodpovědnosti a vytvořilo se společenské klima, ve kterém je normální platit na své dítě. V případě, kdy se vymáhání nedaří – máme tady desetitisíce takových případů – by nastoupilo zálohované výživné. To je ovšem ale až krok B. Krok A je zlepšit vymáhání výživného, což je hlavní úloha pro ministerstvo spravedlnosti.

V tuto chvíli analyzujeme, jak implementovat onu evropskou směrnici. Není to tak, že by nám ukládala něco zavést. Pouze říká, co by měla česká rodinná politika poskytovat – určuje jednotlivé prvky, které bychom měli nabízet. Když se podíváme na jejich součet, tak je jasné, že bude muset česká rodinná politika projít koncepční změnou. O tom chceme vést řádnou diskuzi a já třeba zmiňuji, že řešením je prodloužení naší peněžité pomoci v mateřské na několik let.

Takže uvidíme, jakým směrem se bude vyvíjet ta debata a v roce 2022 celou směrnici překlopíme do českých zákonů.

Čili jasná představa už tady je?

Jana Maláčová: Ona se nebude odvíjet od jedné politické strany nebo od vlády, v té době budeme mít pravděpodobně nový kabinet. To znamená, že můj úkol teď bude poctivě vést debatu se všemi politickými subjekty a vykrystalizovat ten správný směr.

Maláčová stojí o pravidelné navyšování příspěvku

Ve Sněmovně je také opoziční návrh, který by měl přinést změny v mateřské tak, aby dostali více peněz ti, kteří si před narozením potomka více vydělali. Má tahle úprava vaši podporu?

Jana Maláčová: Já ji nepodporuji, protože si nemyslím, že úlohou státu je podporovat zejména ty nejbohatší. Domnívám se, že úlohou státu je zajistit takové podmínky pro rodiny s dětmi, aby si na potomky nemuseli šetřit. A aby – v případě, že se rozhodnou mít dítě – mladí pracující lidé neměli obrovský propad v životní úrovni.

Přijdou do konce mandátu stávající vlády ještě nějaké novinky s otcovskou dovolenou?

Jana Maláčová: Neplánujeme to. Koneckonců už jsme v polovině funkčního období vlády. Já budu velmi ráda, když se nám podaří prosadit tři zbývající věci, o kterých jsem mluvila – částečné úvazky, jesle a zálohované výživné. A pak nás také čeká velká debata o dostupnosti bydlení. Myslím si, že v naší zemi musíme zase začít podporovat startovací byty pro pracující rodiny s dětmi.

Počítá se se zvyšováním rodičovského příspěvku i v příštím roce?

Jana Maláčová: To je právě věc, která by měla přijít s tou celkovou úpravou kvůli té evropské směrnici. Měli bychom přijít s nějakým valorizačním mechanismem tak, aby se neopakovala situace z nynějška. Kdyby si sociální demokracie nevzpomněla na navyšování rodičovské a neprosadila jej do programového prohlášení vlády, bůhví, jaká by byla situace rodičů s dětmi v dalších letech. Doufám tedy, že se pak shodneme na takové úpravě, která se bude pravidelně odvíjet od hospodářského růstu, aby se nemuselo přidávat skokově.

dama_s_kosou ( 9. listopadu 2019 08:27 )

Dalsi krok tehle sranda vlady ktery cili primarne na nizkoprijmove skupiny, popr skupiny ktere nepracuji a jen berou davky.
Priorita ma byt ulehcit lidem kteri pracuji, tzn odvadeji dane, tzn prispivaji do rozpoctu. Vetsi slevy na danich na deti by byly z dlouhodobeho hlediska efektivnejsi.
Ale tohle chtit od Janosika a Venezuely, to by na ne bylo moc slozite. Rozdat penize je jednodussi a lidem se zalibi vic.
Az tohle jednou praskne a prijde krize, to teprve bude rachot. Nic nemaji usetreno ikdyz se ekonomice dari (celosvetove, nikoliv jen u nas = neni to zasluha Burese). Nejdriv schvali sekeru v rozpoctu a az pak schvaluji dane ktere jim k tomu maji pomoct.
No, koblihari, mate se na co tesit.
MafiANO, bude vam lip...

barracuda.sro ( 9. listopadu 2019 07:07 )

A neměla by tam být podmínka ,že nárok mají jen Ti, co pracují ,odvádí daně a nevysávají jen státní kasu ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa