Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš, Schillerová i těhotná hejtmanka v lázních: Akce za 828 milionů odstartovala

Autor: for, ČTK - 
14. prosince 2019
16:13

V Karlových Varech v sobotu začala rekonstrukce Císařských lázní. Oprava národní kulturní památky bude stát 828,8 milionu korun a bude trvat 3,5 roku. Roky chátrající objekt nabídne po opravě multifunkční sál, několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu i badatelnu. Slavnostního zahájení rekonstrukce se účastnil také premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

„Uděláme všechno pro to, abychom opravu dovedli do úspěšného konce a mohli představit domácím i zahraničním návštěvníkům, lázeňským hostům a turistům tento skvost v novém hávu a v celé kráse,“ řekla při slavnostním zahájení rekonstrukce hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Jak připomněla, o záchranu památky se snažilo město i kraj dlouhých 20 let. Podobně se vyjádřil i premiér Andrej Babiš na twitteru. „Jsem nadšený, že jsme to dotáhli a zahájili obnovu Císařských lázní. Je to úžasná památka, která na to čeká ostudných 20 let,“ uvedl a v dalším příspěvku si neodpustil i rýpnutí. 

„Termíny pro Karlovy Vary jsou jasné. 1. 6. 2021 otevíráme rekonstruovaný bazén hotelu Thermal, červen 2023 zrekonstruované Císařské lázně a 2026 otevřeme komplet dálnici Praha - Karlovy Vary. Makáme a napravujeme to, na co naši předchůdci kašlali,“ poznamenal ministerský předseda. 

Vláda slíbila dotaci 400 miliónů

„První pilířem bylo získat souhlasné stanovisko orgánů památkové péče. Tím druhým byly finanční prostředky. Bohužel dotační titul na opravy Císařských lázní nebyl vypsán nebo tam byly nesplnitelné podmínky,“ uvedla Vildumetzová.

Na opravu kraj získal 250 milionů korun jako dotaci od ministerstva kultury a má také příslib ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ohledně navýšení příspěvku o dalších 150 milionů Kč.

Schillerová dnes při slavnostním předání stavby zhotoviteli řekla, že ceny stavebních prací se navýšily a bylo nutné částku navýšit o 150 milionů korun, které stát poskytne po 50 milionech během tří let. Kraj na opravu vyčlenil ze svého rozpočtu 350 milionů korun, dalších 100 milionů by mělo jít postupně z rozpočtu města Karlovy Vary.

Ministryně se také pochlubila návštěvou na svém účtu na facebooku. „V Karlových Varech jsem si dnes prohlédla maketu jezdecké sochy českého krále a římského císaře Karla IV., který před více než šesti sty lety založil Karlovy Vary. Bude stát přímo před Císařskými lázněmi,“ uvedla s fotografií i koně. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Karlových Varech při zahájení rekonstrukce Císařských lázní. Pochlubila se fotkou i makety jezdecké sochy českého krále a římského císaře Karla IV. (14.12.2019) Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Karlových Varech při zahájení rekonstrukce Císařských lázní. Pochlubila se fotkou i makety jezdecké sochy českého krále a římského císaře Karla IV. (14.12.2019) | Facebook/Alena Schillerová

„Je to historický okamžik. Celých 20 let se o tom mluvilo. V roce 2013 psal kraj na ministerstvo a tehdy jsme řekli ne. V roce 2015 jsme vyčlenili 100 milionů, ale nic se nedělo. Teprve v roce 2016 se začalo něco dít a mělo to tah na branku,“ řekl Babiš.

Vildumetzová v očekávání

Babiš rovněž ocenil práci hejtmanky Vildumetzové, která se však brzy svého postu vzdá. V dubnu se jí totiž narodí miminko. „Všichni víme, že den má 24 hodin a určitě chci zůstat dál aktivní, ale musím v některých věcech ubrat,“ zdůvodnila Blesk Zprávám své důvody. Kraji je podle ní potřeba se věnovat na sto procent, což s novorozenětem příliš nejde, zmínila.

Blesku také popsala reakci premiéra, který byl karlovarské hejtmance loni na svatbě. „Když jsem mu tu radostnou novinu říkala, tak měl velkou radost, ale zároveň ho evidentně mrzelo, že chci odejít z postu hejtmanky. Původní jeho reakce byla taková, že paní Jermanová také zůstala hejtmankou,“ vzpomíná Mračková Vildumetzová.

Svatební koalice: Jana Vildumetzová (ANO) si vzala Jana Mračka (ODS). Nechyběl ani Andrej Babiš (17.8.2018) Svatební koalice: Jana Vildumetzová (ANO) si vzala Jana Mračka (ODS). Nechyběl ani Andrej Babiš (17.8.2018) | facebook A. Babiše

Dojde i na koncertní sál?

Kompletní opravu včetně rozsáhlých restaurátorských prací provede společenství firem pod názvem „Společnost Císařské lázně - Geosan Group - Metrostav“.

Stav budovy si vyžádá sanaci spodní části objektu, aby již nedocházelo k dalšímu vzlínání vody. V maximální možné míře budou zachovány a restaurovány původní prvky uměleckořemeslné a výtvarné výzdoby. Záměr počítá také s obnovou interiérů včetně dřevěných prvků, jako jsou obložení, dveřní a okenní výplně. Opravena bude i fasáda a střecha budovy.

Zatím v jednání je ještě umístění koncertního sálu do prostor do atria budovy. Pokud záměr splní podmínky památkářů, vestavbu sálu by mělo financovat město Karlovy Vary dalšími sty miliony korun. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) má město předběžný souhlas památkářů, protože návrh nezasahuje do obvodových zdí památkově chráněné budovy.

Císařské lázně z roku 1895 vznikly podle projektu slavných vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermana Helmera. Pseudorenesanční patrová budova připomíná svým podkovovitým půdorysem divadelní budovu. Architektura budovy napodobuje francouzskou renesanci, spojující renesanční a barokní stavební prvky se secesními dekorativními motivy.

Součástí budovy je takzvaný Zanderův sál, původně určený pro cvičení, později využívaný jako slavnostní sál. Historicky cenné jsou původní koupelny. Kraj by přitom chtěl, aby i po rekonstrukci zůstaly Císařské lázně alespoň zčásti lázeňským zařízením.

Císařské lázně se dočkají opravy. Dotace se vyšplhají na 400 miliónů Císařské lázně se dočkají opravy. Dotace se vyšplhají na 400 miliónů | Twitter/Andrej Babiš

bibis ( 14. prosince 2019 20:09 )

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/minar-nedelame-revoluci-ale-branime-system-40307116

bibis ( 14. prosince 2019 20:07 )

To se zasejc napakuje. Premiér je definitivně a prokazatelně ve střetu zájmů, který tady třicet let nebyl. Jako premiér otáčí za stát kohoutkem dotací a jako skutečný vlastník Agrofertu nastavuje vědro.

marmat ( 14. prosince 2019 19:53 )

bibis: Asi jste Kalda...jeho navýšení o 35,-Kč je asi v Guinessové knize rekordů!
Pletete m.j. hrušky s melounama...takže SOUSTRAST !

marmat ( 14. prosince 2019 19:50 )

Makat se musí...nebo se to musí po 25 letech vlády zase na NĚKOHO "hodit"...
Jenže dnes už tyhle fejky zničí jasná fakta

bibis ( 14. prosince 2019 19:49 )

To se budou zase dílem vytahovat, dílem pro Němce. Čecháčci a lázně, to se šidí po všech stranách, jídlem počínaje. Čím blíž k Německu, tím hůř,, vydřít na tom však procenta jde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa