Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš u rozpočtu zmínil „velkou smůlu“, chválu komunistů i šanci ODS

Autor: blv - 
8. října 2019
13:30

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš odmítl kritiku opozice, že v době růstu bude mít Česko státní hospodaření se schodkem 40 miliard. Komunisti za podporu rozpočtu prý nic nechtějí a ODS mohla místo svých výtek jít do vlády, myslí si premiér. „Jsou tady, lidi je volí a zkrátka s nimi komunikujeme. Oni s námi mluví, na rozdíl od jiných,“ řekl v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére. 

Vláda počítá se schodkem rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard a kritici varují, že v době konjunktury „projídá“ peníze na horší časy. „Prosím vás, ti, co to říkají, mají jednu velkou smůlu, že to není pravda, v pátek nám přišel papír, že to není pravda,“ řekl v živém vysílání Babiš.

Premiér reagoval na to, že ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila hodnocení Česka. „Teď jsme na tom skvěle, oni oceňují naši rozpočtovou zodpovědnost,“ řekl premiér a dodal, že jeho vláda do ekonomiky pumpuje peníze.

Video  Premiér Babiš o daních a rozpočtu 
Video se připravuje ...

Aby schodkový rozpočet prošel Sněmovnou, potřebuje vláda podporu komunistů. Za nimi se Babiš v pátek vypravil společně s Alenou Schillerovou (za ANO). A sklidil za to od opozice kritiku v čele s šéfem ODS Petrem Fialou.

Předseda ANO připomněl, že s opozičními stranami včetně ODS po volbách jednal: „Mohli mít různé resorty, my jsme museli s někým tu důvěru získat.“ Podle něj komunisti vládu podpořili jen jednorázově a nic si nediktují. „Jsou tady, lidi je volí a zkrátka s nimi komunikujeme. Oni s námi mluví, na rozdíl od jiných,“ řekl Babiš v Blesku.

Komunisté by raději viděli schodek o deset miliard nižší. Výkonný výbor podle předsedy strany Vojtěcha Filipa ale rozhodl po zhruba dvou hodinách absolutní většinou: „KSČM ve středu na výboru podpoří státní rozpočet tak, jak jej vláda předkládá.“

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Kalousek po smrti Gotta zaútočil na Babiše kvůli „buranství“. Schytal to i on sám

„Všichni si pamatují 40 Kč od Kalouska“

Když Andrej Babiš zmiňoval pumpování peněz do ekonomiky, zvlášť upozornil na zvyšovaní důchodů. Podle něj do roku 2021 měl být průměrný důchod 15 000 korun. Zároveň zdůraznil, že tyto peníze se u nás nedaní a stát za důchodce platí zdravotní pojištění. „Je potřeba být objektivní. Všichni si pamatují 40 Kč od Kalouska a my je navyšujeme dramaticky,“ nezapomněl si rýpnout do svého kritika.

Za problém ale označil nízké penze, které pobírají starodůchodci. „Teď uvažujeme, že bychom dali nějakou další částku pro důchodce nad 80 let,“ uvedl premiér. S dalšími návrhy by ho ještě v úterý měla seznámit ministryně sociálních věcí Jana Maláčová. S tou se shoduje v tom, že není aktuální mluvit o zvyšování věku odchodu do důchodu. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa