Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidovcům chce šéfovat Bartošek, Výborný křeslo uvolní po náhlé smrti ženy (†45)

Autor: ČTK, kso - 
6. prosince 2019
18:50

Šéf sněmovního klubu a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek bude v lednu kandidovat na předsedu lidovců. O místo, které po úmrtí manželky Markéty (†45) opouští Marek Výborný, má zájem i europoslanec Tomáš Zdechovský. Kandidaturu avizoval v pondělí. Bartošek se o vedení lidovců ucházel už letos na jaře, nyní podle prohlášení na twitteru cítí podporu.

„Po zvážení všech okolností a na základě podpory, kterou mi vyjádřili členové z regionů, jsem se rozhodl na nadcházejícím sjezdu kandidovat na předsedu,“ uvedl Bartošek na sociálních sítích.

V Brně koncem března, když lidovci vybírali nástupce Pavla Bělobrádka, nepostoupil Bartošek ve volbě lídra do druhého kola volby, v ní pak v souboji s Výborným neuspěl bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výborný dal před šéfováním přednost rodině

Výbornýse rozhodl skončit kvůli rodinným důvodům. V pondělí 30. září mu náhle zemřela manželka Markéta (†45). O tragédii tehdy informoval na svém facebooku sám předseda. Jejich tři děti přišly o matku. Markéta Výborná vypravila nejmladší dceru na autobus, poté si šla ještě na chvíli lehnout. Ze spánku se ale už neprobudila.

„Amálka (nejstarší dcera manželů Výborných, pozn. red.) se vzbudila někdy v půl sedmé a Markétku našla v posteli už bez známek života,“ popsal Výborný v otevřeném rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

Výborný byl v tu chvíli na pracovním výjezdu. „Pamatuji si to velmi přesně, když mi zazvonil telefon na dálnici někde u Berouna, když mi mamka tu věc sdělila,“ pověděl Blesku o momentu, kdy se o tragédii dozvěděl. Amálka se za instrukcí záchranářů pokoušela matku zachránit.

„Ale bohužel, i kdyby vedle Markéty byl lékař, tak by ji nezachránil. Ta skrytá srdeční vada se projevila bez jakékoliv šance to zvrátit,“ řekl. Dle slov svého otce se Amálka zachovala velmi statečně a dospěle, navíc ještě ve chvíli, kdy byla sama doma jen s desetiletým bratrem Vendelínem.

Jednu z prvních kondolencí přidal někdejší šéf strany a senátor Jiří Čunek se slovy: „Modlím se za něj. Modlím se za celou rodinu. Modlím se za Markétu.“

Bartošek: Strana potřebuje omladit

Vedle Bartoška a Zdechovského zatím nikdo další kandidaturu neoznámil, podle spekulací médií by se o funkci mohl znovu ucházet i Jurečka. Zdechovský zmínil, že ve straně se hovoří i o nynější první místopředsedkyni Šárce Jelínkové nebo europoslankyni Michaele Šojdrové.

Lidovcům chce Zdechovskýnabídnout konzervativnější pohled soustředěný na ekonomiku, transparentnost a budování značky. Bartošek na jaře nastínil, že by jako předseda lidovců chtěl zvýšit zastoupení žen ve vedení strany, v českém Parlamentu i v krajích. Strana podle něj potřebuje také omladit. Mezi tématy, kterými by se měla politika KDU-ČSL zabývat, zmiňoval ekologii, podporu malých a středních podnikatelů, boj s chudobou a také vědu, výzkum a vzdělávání.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

dobryclovek ( 7. prosince 2019 10:46 )

lidovci nejodporněší strana !! sloužila nemcum,komunistum,a dnešnímu zlu kmotru zlodě­jum,kř­ivákum­,uda­vačum a budou sloužit i dáblum jen se udržet u koryt rabování!!Oni STAN TOP piráti udavači odpad politiky dokud budou lidé volit tento sajrajt nebude politika bude žumpa svoloč pražáku!!

gejzovic ( 7. prosince 2019 10:39 )

kam vitr tam plast ty se nezaprou nebyt jejich ministru a predsedu tak bychom vedeli kdo skutecne byl v STB zatim ti pravy jsou v opozici a vcelku vysmati

gejzovic ( 7. prosince 2019 10:35 )

kam vitr tam plast ty se nezaprou nebyt jejich minystru a predsedu tak bychom vedeli kdo skutecne byl v STB zatim ti pravy jsou v opozici a vcelku vysmati

fimiz ( 6. prosince 2019 21:57 )

Současně je to jediná strana co přemyšlí kupředu. Babiš začíná být senilní důchodce. Žvatlá. Upravit váhu a stravu je třeba, vypadá jako seschlá poskakující větev. Monika je kyprá žena, ta dopadla. Právem se na něho vzteká.

marmat ( 6. prosince 2019 21:56 )

Barto­sek/Far­ský/Ka­da..­..jed­na velká "radikálně" vystupující banda....TO souhlasí! :-
Horší je model, kdy se stal Bartošek vzorem "pochlapenému" Bělobrádkovi !!!
Jako ve středu v PS ....­....­....­....­....­....­..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa