Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zbrojení proti Babišovi. Opozice na sněmu TOP 09 spřádala plány těsné spolupráce

Autor: Jakub Veinlich, for - 
23. listopadu 2019
16:33

Na sněmu TOP 09 delegáti nejednají jen o novém předsedovi či předsedkyni, ale vyslechli si také několik výzev k tomu, jak společně s ostatními demokratickými opozičními stranami porazit Andreje Babiše. S podrobným plánem vystoupili v pražském hotelu šéf ODS Petr Fiala, první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková nebo například místopředseda hnutí STAN Petr Farský.

Není to poprvé, kdy politici mluví o nutnosti spojit síly a pokusit se porazit Andreje Babiše a hnutí ANO. Stejné výzvy, které zazněly v březnu na volebním kongresu KDU-ČSL, slyšeli dnes i od svých politických konkurentů v rámci pravice delegáti sněmu TOP 09.

Podle předsedy ODS, který na sněmu TOP 09 promluvil jako první, dává sociální demokracie politické krytí ústavní koalici ANO, KSČM a SPD v Poslanecké sněmovně. Na tom se podle Fialy v příštích dvou letech nic nezmění, ale strany by se podle něj měly pomalu připravovat na to, aby se toto spojenectví podařilo rozbít.

„Pravděpodobně budeme v Poslanecké sněmovně ještě dva roky čelit ústavní většině, která se ale nechce přiznat k životu,“ začal svůj projev před politickými konkurenty z TOP 09 Petr Fiala.

Sbližování demokratických pravicových stran by ale podle Fialy mělo probíhat ale postupně a krok za krokem. „Nyní je na programu vítězství politické alternativy v krajích,“ řekl Fiala na sněmu TOP 09.

„Kde to bude mít smysl, budeme otevírat dveře ke spolupráci,“ pokračoval Fiala. „Pak můžeme uvažovat o druhém kroku, jak dosáhnout změny ve Strakově akademii,“ vyzýval šéf ODS.

Výborného zastoupila první žena lidovců

S puncem bývalého souputníka vystoupil na sněmu TOPky Jan Farský, první místopředseda hnutí STAN. Právě tato dvě uskupení byla spolu dlouhá léta spojena, protože spolu kandidovala a politicky významně spolupracovala. Jejich cesty se ale před časem rozešly, aby je končící šéf TOP 09 opět spojil.

„Společnost a země se nám rozpadá. Zapomeňme na hořkost,“ žádal Farský TOPkaře a i on apeloval na to, aby se demokratické pravicové opoziční strany snažily o těsnější předvolební spolupráci. „Pojďme spolupracovat na tématech, které jsou nám vlastní,“ dodal Farský v závěru svého krátkého projevu.

O jedno předvolební spojenectví se právě hnutí STAN pokoušelo před volbami v roce 2017, šlo o předvolební spolupráci s KDU-ČSL. Volební spot už byl natočený, strany se ale nakonec nedohodly.

Byla to přitom i první místopředsedkyně Lidovců Šárka Jelínková, která na sněmu TOPky zastupovala předsedu Marka Výborného, jehož nedávno postihla tragédie v podobě náhlé smrti jeho manželky. Také vyzvala k užší spolupráci s TOP 09 a dalšími stranami, a to i přesto, že stále tuší rozpory mezi oběma subjekty.

Stehlíková: V parlamentu sedí fašisté

Ty se táhnou od doby, kdy si bývalý šéf lidovců  Miroslav Kalousek, před deseti lety založil TOP 09 jako konkurenční politický projekt.

„Už samotný vznik TOP 09 může být pro mnohé zvláště z řad lidovců bolestnou zkušeností,“ řekla Jelínková a vytyčila cíle, které jsou potřeba ochránit. Jsme odhodláni společně hájit demokracii, svobodný stát, nezávislou justici i svobodná média,“ vyjmenovala první místopředsedkyně KDU-ČSL.

Ze zástupců neparlamentních stran pozdravila TOPku také bývalá ministryně pro lidská práva, místopředsedkyně Liberálně ekologické strany Džamila Stehlíková. S TOP 09 LES, včele s Martinem Bursíkem, spolupracuje zhruba pět let. „V parlamentu sedí komunisté a fašisté, kteří se podílí na vládě oligarchy. Vládu vedenou Andrejem Babišem ve střetu zájmu. S vydatnou podporou z Hradu proruského Miloše Zemana,“ uvedla Stehlíková.

Volební spolupráci s ostatními pravicovými stranami podporují také oba kandidáti na předsedu TOP 09 – tedy jak dosavadní místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, tak také senátor a místopředseda Tomáš Czernin. Kdo z nich povede stranu příští dva roky, rozhodnou delegáti sněmu v neděli dopoledne.

marmat ( 24. listopadu 2019 18:05 )

Tuší tahle parta(j) vůbec, jak mizernou taktiku předvádí ??? Asi ne !
Program útoků Ani-Babiš je velmi jalový a jen se ladí zlá karma...
A ta funguje různě rychle , ale spolehlivě - sama a zdarma

marmat ( 24. listopadu 2019 17:58 )

PROĆ je ANO a premiér Babiš tak diametrálně jinde ???
Nezbrojí proti nikomu, n e s p ř á d á , neudává a neintrikuje !!!
Tohle je spolehlivá cesta TOP 09 a "spřátelených armád" ke dnu .....

poky-f ( 24. listopadu 2019 16:36 )

DŽAMI­LA..­....mi­gran­tka a nadává nám do fašistů ! Běs !!

Martina indelov ( 24. listopadu 2019 09:02 )

Jo a jsou neúspěšní , a nechtějí si to ve své nadutosti připustit. Kalouska museli schovat pod stůl,protože ho nenávidí celý národ. Měli ho vykopnout že strany,tím začít reformu, a pak hlasy možná budou.

Martina indelov ( 24. listopadu 2019 08:57 )

Tak se zdá,že se nic nezměnilo? Místo aby se domluvili co udělat pro rozvoj státu,tak se domlouvají jak škodit Babišovi. Myslím že s tímto přístupem už v příštím parlamentu nebudou? Oni musí trpět nějakým stihomamem,či co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa