Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Adept na šéfa TOP 09 Czernin: Oligarcha Babiš ohrožuje svobodu, Zeman nám nedá šanci

Autor: Nikola Forejtová - 
22. listopadu 2019
05:50

Premiéra Andreje Babiše (ANO) vnímá Tomáš Czernin (TOP 09) jako svobodu ohrožujícího oligarchu. V rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, že by měly dát strany „hlavy dohromady“ a vymyslet, jak udělat pozitivní politiku, která nebude házet demokracii klacky pod nohy. Řekl také, proč má jeho strana vlažné vztahy s prezidentem Milošem Zemanem a jaké má plány se svou sokyní v boji o předsednické křeslo TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Kdo post nakonec získá, se dozvíme v neděli na celostátním sněmu strany v Praze.

Při oslavách 17. listopadu jste prohlásil, že se bojíte, že přijdeme o svobodu. Chcete se nyní soustředit i na to, jak si svobodu udržet?

Bezesporu. TOP 09 byla vždy stranou, která se hlásila k ochraně lidských práv. Byl bych rád, kdybychom se trochu navrátili k principům, že se zastáváme ponižovaných a slabých. Svoboda je to hlavní.

Někteří občané vidí jako hrozbu samotného premiéra Andreje Babiše, plánujete nějaký recept na Babiše?

Samozřejmě. To je jedna z věcí, kterou považuji za ohrožení svobody a budoucnosti. V našem státě se projídá rozpočet, kupují se hlasy voličů a já si myslím, že ti rozumnější si to uvědomí. Právě proto by se jim náš program mohl zamlouvat a to množství těch, kterým se to líbí, je poměrně velké. Je naší povinností sednout si ke stolu s ostatními stranami a spojit síly.

Politika by se měla dělat optimističtěji a nejen kritizovat. To je znak dnešní vlády. Ta kolikrát ruší všechny reformy, ale nehledá náhradu. Politika by měla být kontinuální, a jestli jsem s něčím nespokojen, tak to nemusím „mýrnyx týrnyx“ rušit, ale snažit se to opravit, nebo to zrušit - ale přijít s jiným řešením.

Senátor Tomáš Czernin na sjezdu TOP 09, kdy se dostal na post místopředsedy. Senátor Tomáš Czernin na sjezdu TOP 09, kdy se dostal na post místopředsedy. | Blesk / Karel Kopáč

Zeman nám nechce dát příležitost, míní Czernin

TOP 09 se ale nyní drží podle volebních průzkumů na hranici 3–4 procent, tedy pod hranicí pro vstup do Sněmovny. Jak byste chtěl zvednout preference a získat voliče?

Jsem přesvědčen, že máme program zaměřený na budoucnost. Program, který je pro lidi, již se nebojí se o sebe starat, jsou odpovědní a na budoucnost myslí. A to, jakým způsobem jim to podat, je dělat to optimisticky. Vytvářet pozitivní program, který se týká ochrany přírody a samozřejmě mládeže a souvisejícího kvalitního vzdělávání. Důležitá je i bezpečnost Evropy.

Také nejsme asociální strana, takže sem patří i ohled na slabší, s čímž souvisí penzijní a zdravotnická reforma. Plánujeme také podporu podnikatelů a živnostníků, stejně tak i lékařů nebo učitelů.

Patří sem i podpora EU?

Ano, jsme jasný evropský hlas. Navíc se blíží naše předsednictví EU, na to se potřebujeme připravit.

A co snaha o zlepšení vztahů s prezidentem Milošem Zemanem?

Úkolem stran je najít vhodného kandidáta, kterého bude podporovat. Co se týče zlepšení vztahů s tím současným, myslím si, že nám tu příležitost nechce dát. 

Video  Babiš na Národní třídě: Květina, svíčka i pískot na premiéra  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Czernin: Projevem chci povzbudit členy

Když se zaměříme na celostátní víkendový sněm TOP 09, jaké další vize byste tam chtěl představit?

Připravuji projev, ve kterém chci naše členy hlavně povzbudit. Máme řadu úspěšných členů, ale ostatní musíme trochu nastartovat, protože jim chcípl motor. Také myslím, že jsme byli doteď trochu nečitelní v odborných tématech. Jsem přesvědčen, že by bylo daleko lepší, kdybychom pro jednotlivé resorty v brzké době určili stínové ministry, které by za ně měli odpovědnost. Takové, kteří budou skládat účty a budou vystupovat jako jeden hlas na konkrétní otázku.

Jak je to tedy nyní, když takoví odborníci podle vás chybí?

Nyní otázky řešíme v odborných skupinách, které jsou na horizontální úrovni. To znamená, že jsou regionální, krajské, celostátní. Tam bych řekl, že se to komplikovaně konzultuje. Kupříkladu jako předseda skupiny zemědělství-venkov jsem jezdil na setkání, ale nevěděl jsem nikdy, kdo tam přijede. Je to vnitřní záležitost a jsem přesvědčen, že stínový ministr by pomohl.

Je to jeden z problémů, který byste rád řešil o víkendovém sněmu?

Pokud budu zvolen já, rád bych vyzval předsednictvo, aby zvolilo stínové ministry. Jsme ale demokratická strana, takže tam půjde i o proces schválení výkonného výboru apod.

Pokud budete zvolen, budete jednat obdobně jako vaše sokyně Markéta Pekarová Adamová, která uvedla, že by vás chtěla jako svého 1. místopředsedu?

Já jsem to řekl brzy poté, co kandidaturu vyhlásila. Myslím si, že můžeme vytvořit velice dobrý tandem a že pokud bych byl předsedou, tak bych ji chtěl na tomto postu také.

Takže tam není žádná nevraživost, žádný boj kandidátů?

Jsem přesvědčen, že v neděli večer pojede domů 181 spokojených delegátů, že to nemůže špatně dopadnout.

Jiří Pospíšil se rozhodl, že uvolní předsednické křeslo TOP 09 kolegyni Markétě Pekarové Adamové Jiří Pospíšil se rozhodl, že uvolní předsednické křeslo TOP 09 kolegyni Markétě Pekarové Adamové | Blesk:Karel Kopáč

„Nejsem Kalouskova loutka“ 

Podporu vám vyjádřili dva ze zakladatelů TOP 09, Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Objevily se i další hlasy, které vaši kandidaturu podpořily?

To začalo už v roce 2017, kdy jsme moc dobře nedopadli ve volbách. Tenkrát Kalousek vzal odpovědnost na svoji hlavu. Musím zdůraznit, že byl jediný, kdo to na sebe vzal. Jeho slova, že znovu kandidovat nebude, vyvolala určitý zmatek a už tehdy bylo hodně hlasů směrem ke mně.

Tehdy jsem se ale cítil v Senátu poměrně nový. Bylo to navíc krátce poté, co mi otec předal rodinné hospodářství. Po těch dvou letech jsem se tam ale opravdu zabydlel. Jsem členem i předsedou v oborech, ve kterých se cítím dobře.

Jak se pomalu blížil víkendový sněm, tak mě další lidi vyzývali (ke kandidatuře). Začal jsem o tom uvažovat vážně, tak jsem nejdříve zašel ke knížeti (Karlu Schwarzenbergovi), jelikož k němu mám vřelý vztah, skoro jako s otcem. S tím mým byli navíc kamarádi od peřinky. Řekl mi, že to je dobrý nápad, tak jsem do toho šel. S Kalouskem jsem se o tom také bavil, ale nejsem jeho loutkou, jak se občas šířilo. Stojím na svých nohou.

Pokud byste se stal předsedou, zvažoval byste i kandidaturu na premiéra? 

Tyto otázky se samozřejmě vyskytly. Jestli jsem ochoten vést stranu do voleb do Poslanecké sněmovny, tak se u předsedy strany takový krok také očekává. Jsem na to připraven, ale nyní jsou v popředí volby. Také bude záležet na výkonném výboru, podřídím se mu. 

Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) na zámku Dymokury Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) na zámku Dymokury | Foto Blesk - Michal Protivanský

Do roku 2022 máte také mandát jakožto senátor, neobáváte se, že byste funkci senátora, ale i předsedy nestíhal?

Ne, to ne. Časově asi nebudu tolik doma jako doposud, ale konflikt Senát a vedení strany? Žádný tam nevidím. Navíc ty instituce jsou hned vedle sebe. 

V rozhovoru pro Blesk Zprávy jste už dříve uvedl, že je zapotřebí váš zámek v Dymokurech s přilehlým hospodářstvím nejdříve zabezpečit. Rozumím tomu tedy tak, že už se tak stalo?

Je to mé celoživotní poslání a už mám výborné spolupracovníky. Synové mě rovněž mohou zastoupit. Nyní postačí, když se tam občas na pár hodin objevím. Zrovna ve středu jsem tam přijel a kvůli stoupajícímu napětí jsem si řekl, že už pracovat nebudu. Nakonec jsem přeci jenom pár věcí podepsal a učinil pár nezbytných transakcí, u kterých musím být přítomen. Přeci jenom ještě nejsem premiér, tak se toho nemusím zbavovat. 

Když se vrátíme trochu zpět, tak vzpomínáte na svůj vstup do TOP 09?

Docela přesně. Byl jsem nadšen z hodnotového desatera a také jsem cítil závazek ke Karlu Schwarzenbergovi. Byl to on, kdo mě přiměl zabývat se tím, že to jednoho dne padne. A že se zase začneme normálně vyvíjet. Měl vliv na utváření mladého muže, tak jsem si zkrátka říkal, že to má na oplátku.

Poslal jsem s přihláškou do TOPky na poštu svého 12letého syna, u kterého se zdálo, že nikdy nevyroste. Nyní je vyšší než já. Už tenkrát jsme s manželkou dělali věci pro společnost a charitu, kterou žena dělá dodnes.

Říká se: „Ukaž nám své cesty, pane“. A já si uvědomil, že když na nějakou cestu vykročím, tak nemusím vědět, kam povede. Politika mi změnila život, ale nelituji toho. Rád vzpomínám na slavné okamžiky i pády.

Jak se podle vás situace v Česku za těch 10 let změnila?

Je tu úplně jiná situace než před 10 lety. Tehdy to byl souboj pravice a levice. Jako když hrají fotbalové manšafty – dávají si fauly, pořvávají na sebe. Nyní se ale objevil někdo, kdo jim to hřiště chce sebrat. Míním tím to, že si zemi snaží uchvátit oligarcha. Demokratické strany musí více táhnout pospolu a táhnout za jeden provaz. Dnes není důležité, kdo se klaní k levici a kdo k pravici.  

Tomáš Czernin, Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil 17. listopadu na Národní třídě Tomáš Czernin, Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil 17. listopadu na Národní třídě | ČTK - Michaela Říhová

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 23. listopadu 2019 15:30 )

ifigenie:
Kde byli TOPáci, když Kalousek rozdával Scwarzenbergovi dotace na Orlík nejen z naší kasy, ale i dotace u EU. Mají plnou hubu demokracie, ale chovají se hůř než komouši za totáče.

Omasta ( 23. listopadu 2019 12:23 )

Mám obavy, že těch svobod tu máme moc. Chtělo by to přitvrdit a svobody částečně omezit!

vankr ( 23. listopadu 2019 10:18 )

Topáky postaví na nohy hraběcí rady?

e.lesanova ( 22. listopadu 2019 19:06 )

Hujere...tak tomu jedinému věřím...lepších 4% voličů v hrsti než 32% Babišových na střeše????? Tak to jo....

zdenkkuv_kurator ( 22. listopadu 2019 17:54 )

Soudružku marmat Kabrhelovou musí MCH pěkně vytáčet, pořád o nich mele a nedá ji to spát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa