Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Žena v čele strany pohnula s Ferim. Pospíšil: Jednou tleskají, podruhé nepodpoří

Autor: Nikola Forejtová - 
25. listopadu 2019
05:10

Dominik Feri zvažuje odklad svého odchodu z Poslanecké sněmovny. Nejmladšího poslance TOP 09 k možné změně názoru ovlivnilo zvolení Markéty Pekarové Adamové do čela strany. Hrad nechal změnu vedení partaje bez reakce, KSČM pak poslalo ne zrovna příznivý vzkaz. Zcela spokojena neodchází ani samotná Pekarová Adamová, do užšího vedení se nedostal dosavadní šéf strany a europoslanec Jiří Pospíšil, který rozhodnutí delegátů bere jako čistou politiku.

Feri se před rokem v rozhovoru pro Info.cz zařekl, že do Poslanecké sněmovny znovu kandidovat nebude. „Já jsem jasně říkal, že studuju právnickou fakultu a zjistil jsem po roce ve Sněmovně, že je to láska mého života. A nevidím jasný důvod pro setrvání ve Sněmovně než na dobu nezbytně nutnou,“ řekl.

Nyní ale Feri otočil. „Já musím říct, že po dnešku se moje ochota a chuť kandidovat dramaticky zvýšila,“ uvedl nejmladší poslanec TOP 09 pro Blesk Zprávy. 

Feriho „nalomilo“ zvolení jeho blízké kolegyně na předsednický post. Vůbec první ženou v čele „topky“ a také nejmladší předsedkyní v čele strany se totiž stala Markéta Pekarová Adamová

„Je to více než jen žena, osvědčila se velmi dobře v předchozím období a já to vím z první ruky, protože s ní sdílím kancelář a vím, že furt někde lítala. Když bude pokračovat s tím nasazením, se kterým to dělala doposud, tak budeme mít skvělou předsedkyni. Doufám, že jí v tom pomůžou ostatní kolegové,“ řekl Feri Blesk Zprávám. 

Rozhodnutí znovu kandidovat sice zcela nepotvrdil, přesto doufá, že TOP 09 si nyní zlepší pověst u občanů. Rovněž doufá, že slibovaný tandem Pekarové Adamové a senátora Tomáše Czernina bude úspěšný a nezůstane jen na papíře. 

Video  Novou předsedkyní TOP 09 je Markéta Pekarová Adamová  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Ovčáček: Komentář není nutný

Ne všichni ale měli pozitivní a nečekané reakce. Blesk Zprávy kontaktovaly i Hrad. Vyjádření mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka bylo celkem strohé. „Komentář není nutný,“ reagoval SMS zprávou. 

S reakcí jsme Pekarovou Adamovou konfrontovali. „To mě těší. Zvlášť od něj mě to těší. Od něj bych ani o komentář nestála,“ odvětila.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se pak v hromadně zaslaném tiskovém prohlášení ptá, zdali je k čemu gratulovat. 

„TOP 09 zvolila Markétu Pekarovou Adamovou. Nezbývá, než pogratulovat. Patří ke slušnému vychování popřát, je však k čemu? V projevech zazněly nástiny programu, a tím je výzva pro pravici, aby se spojila proti premiérovi a těm, kteří se TOP 09 nelíbí, nevyjímaje KSČM. Rozhodnutí občanů, vycházející z řádných voleb, je pro ně jen cár papíru. Diktát strany, která je na hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny ČR, je neuvěřitelným příkladem nadutosti a nesoudnosti,“ uvádí zpráva.

Filip tím narážel na projevy hostů i samotných kandidátů, kteří ve své řeči často zmiňovali nespokojenost se současnou vládou. Zaznívala slova jako oligarcha nebo vládnoucí vrstva komunistů. 

Rozdělená TOPka? 

Samotné zvolení předsedkyně se také nesetkalo vždy jen s pozitivní odezvou. Pekarová vyhrála nad senátorem Tomášem Czerninem jen o 15 hlasů. Ozývaly se proto narážky nato, že je TOP 09 vnitřně rozdělená. Oslovení politici ale nevnímají tato čísla jako likvidační. 

Obhajobou je podle samotné Pekarové to, že oba kandidáti byli silnými hráči. „Poprvé za deset let, co existuje TOP 09, byla volba ze dvou opravdu relevantních kandidátů, kteří deklarovali dlouhodobě svůj zájem kandidovat, takže si myslím, že je to vlastně ten nejsilnější mandát,“ řekla Blesk Zprávám v rozhovoru. 

„Chci být předsedkyní i těch, kteří mě nevolili. Věřím tomu, že i jim toho mám hodně co nabídnout…,“ dodala.

Video  Markéta Pekarová Adamová nová šéfka strany by si TOP 09 nevytetovala  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zeptali jsme se i na arabské tetování, které má Pekarová Adamová na ruce a které neskrývá. „Myslím, že ta tetování by měla být taková, která jdou od vás, ze srdce a musím na druhou stranu říci, že to už bych považovala za příliš,“ odpověděla na dotaz, jestli by si nechala vytetovat i TOP 09.

O dosazení Pekarové Adamové do čela TOPky se mluvilo již před dvěma lety. Tehdy třiatřicetiletá poslankyně odmítla s tím, že nemá dostatek času se takto významnému postu věnovat. 

Nyní ji čeká práce s programem, který se má podle jejích slov věnovat hlavně podpoře podnikatelů, vzdělávání, bezpečnosti, ochraně životního prostředí a sociálním záležitostem.

Pekarová Adamová má k sociálním tématům blízko. Ve Sněmovně působí ve výboru sociální politiky, jako dobrovolnice pomáhala v dětských domovech a blízko má i k znevýhodněným lidem. Její bratr se totiž narodil s chybějícími obratli v páteři. 

Nová předsedsedkyně však i přes svoji výhru neodcházela zcela spokojená. Splnilo se jí sice přání, aby se její poražený sok ocitl na postu 1. místopředsedy, ostrouhal ale její předchůdce a podporovatel Jiří Pospíšil.

Pospíšil: Jednou tleskají, podruhé nepodpoří

Pekarová Adamová totiž zmínila, že by si europoslance Pospíšila ráda udržela v nejužším vedení strany. Delegátům tak vyjádřila své preference, aby se Pospíšil stal jedním z místopředsedů. 

Pospíšil se ale slávy nedočkal a delegáti se na přání Pekarové Adamové „vykašlali“.  Do postu místopředsedů byli místo Pospíšila zvoleni bývalý poslanec Herbert Pavera, Jan Jakob, šéf středočeské TOP 09, poslanec Vlastimil Válek a šéf karlovarské buňky TOPky Lukáš Otys. 

„Když jste šéf strany a snažíte se, aby strana uspěla, tak si mnohé můžete znepřátelit. To jsou fakta, to je politika. Včera vám ve stoje tleskají a druhý den méně podporují. Já jsem naprosto nezhrzený,“ reagoval na tento „podraz“ Pospíšil před médii. 

Pospíšil se proto již nebude nijak věnovat vedení strany a jeho kariéra se může plně přesunout do europarlamentu. „Stále jsem dostal více jak 50 procent hlasů a stále platí, že budu Pekarové Adamové pomáhat. I když ne tak, jak jsem si představoval,“ dodal Pospíšil.

Nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Od poraženého soka Tomáše Czernina dostala kytici, od odcházejícího Jiřího Pospíšila růži (24.11.2019) Nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Od poraženého soka Tomáše Czernina dostala kytici, od odcházejícího Jiřího Pospíšila růži (24.11.2019) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

V pořadí šestý celostátní sněm TOP 09 se odehrál v pražském hotelu Don Giovanni. V sobotu se program točil především kolem projevů hostů. Svou řeč přednesl například předseda ODS Petr Fiala nebo 1. místopředseda STAN Jan Farský. 

V sobotu si také delegáti volili členy a náhradníky celostátní revizní a smírčí komise. V neděli pak celé vedení. 

murQ ( 26. listopadu 2019 00:33 )

Uvidí se. Z Miloše byla taky radost a u virózy všem spadla brada.

dama_s_kosou ( 25. listopadu 2019 17:42 )

Feri by se mel podivat na Pekarovou jak ma byt ostrihany chlap.

ostuda ( 25. listopadu 2019 16:40 )

BRZLY JAZLYK NAZLÝVATI KOTLYK
sorry, jsem na tom stejně

ostuda ( 25. listopadu 2019 16:36 )

se jim tam zase začíná zjevovat to strašidlo, takže panoptikum komplet

agfor ( 25. listopadu 2019 16:05 )

Tak Feri chce zůstat. No, kde by ho taky zaměstnali po tom, co zatím předvedl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa