Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová šéfka TOP 09 Pekarová pro Blesk: O výročí Jakeše, manželovi i vytetování loga

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
24. listopadu 2019
15:54

TOP 09 začíná nová éra. Poprvé v historii ji povede žena. Markéta Pekarová Adamová, někdejší komunální politička, dobrovolnice v dětstkých domovech v Arménii a Maroku i spoluorganizátorka dětských táborů, nahradila Jiřího Pospíšila, který se nakonec nedostal ani do vedení strany. Pekarová ve svém prvním rozhovoru po zvolení do čela strany promluvila pro Blesk Zprávy o dalším směřování strany. Nevzpomněla si na výročí odstoupení Jakeše, nastínila spolupráci s Kalouskem a zamyslela se nad tetováním loga strany na svém těle.

Ve volbě předsedy jste dostala 96 hlasů.  Vaše první dojmy po zvolení?

Samozřejmě mám velkou radost a děkuji všem delegátům a spolustraníkům, že do mě vložili svou důvěru a pokusím se samozřejmě nezklamat.

Jak silný ten mandát cítíte? Získala jste o 15 hlasů víc než Tomáš Czernin.

Poprvé za deset let, co existuje TOP 09, byla volba ze dvou opravdu relevantních kandidátů, kteří deklarovali dlouhodobě svůj zájem kandidovat, takže si myslím, že je to vlastně ten nejsilnější mandát. Protože jsem obstála ve volbě, kde bych nebyla proti nikomu, nebo proti, řekněme papírovému kandidátovi, který by vzešel až při té samotné volbě.

Teprve podruhé v historii České republiky bude opět žena v čele strany. První byla mezi lety 2001 a 2002 Hana Marvanová, tehdejší předsedkyně dnes už neexistující Unie svobody-DEU. Může to být výhoda, nebo nevýhoda v tom ryze, dá se říct, mužském prostředí?

Samozřejmě nebudu zastírat, že v některých ohledech to výhoda i být může, na druhou stranu nechci na toto sázet. Není to to prioritní, není to zásadní rozdíl. Řekla bych, že to důležité jsou zkušenosti, program, který nabízím, a doufám, že i zejména proto mně tu důvěru kolegové dali.

Dnes (v neděli 24. 11.) je to také přesně třicet let, víte od jakého okamžiku?  

To bude mít určitě nějakou souvislost s polistopadovým vývojem…

Ano, 24. listopadu 1989 rezignoval na svou funkci generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš. Berete to jako symboliku?

Jak jste sám zaznamenal, nevzpomněla jsem si na toto výročí. Určitě symboliku vnímám v tom, že teď slavíme 10 let od založení TOP 09, 30 let od znovunabytí svobody a demokracie a také 20 let od vstupu do NATO, 15 let od vstupu do Evropské unie. Jsou to tedy kulatá, nebo půlkulatá výročí v tomto devítkovém roce a to jsou pro mě samé důležité milníky.

Jaký hlavní úkol vnímáte před sebou jako nová šéfka TOP 09?

Určitě, aby TOP 09 byla atraktivní a čitelná pro voliče. Právě aby byla čitelná, to slibuji svým voličům, i tady v rámci strany, tedy delegátům, aby se soustředili na několik málo priorit a v nich byli dostatečně razantní a čitelní a abychom se jich nebáli, abychom je říkali s jasnou odvahou. Myslím, že právě to se může dobře zúročit ve voličské preferenci, která by mohla tím pádem tedy vzrůst.

Ve svém kandidátském projevu jste také mluvila o tom, že chcete, abychom usilovali o vstup do eurozony, tak aby se naplnilo jedno z listopadových hesel „Zpět do Evropy“. Jak to ale se sedmi poslanci a zatím s ne příliš vysokými preferencemi zařídit?

Samozřejmě, že to není úkol na teď, tedy zbytek volebního období, ale myslím, že je důležité dát si nějakou metu, dát si nějaký milník, ke kterému chceme směřovat. A pro mě je vize vstupu do eurozony jedna z těch klíčových, která může posunout Českou republiku v rámci integrace nejen v Evropské unii a být i takovou bezpečnostní pojistkou, kterou potřebujeme, protože z východu tady na nás koukají takoví mlsní predátoři. Téma máme v programu, jsme jediná strana, která se ho nebojí říct nahlas a to je právě ta odvaha, kterou jsem zmiňovala a kde si myslím, že můžeme být výjimeční.

Video  Novou předsedkyní TOP 09 je Markéta Pekarová Adamová  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Při vašem projevu selhalo čtecí zařízení. Brala jste to jako sabotáž?

Ne, nebrala. Spíš taková technická záležitost, stane se, ale doufám, že jsem si s tím poradila dobře.

Řada politiků už vám gratulovala prostřednictvím sociálních sítí. Redakce Blesk Zpráv oslovila také mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka, jakým způsobem Miloš Zeman vnímá vaše zvolení. Odpověď přišla s tím, že „komentář není nutný“.

To mě těší. Zvlášť od něj mě to těší. Od něj bych ani o komentář nestála.

Počítáte s tím, že se vypravíte do Lán nebo na Pražský hrad za prezidentem Milošem Zemanem jako nová předsedkyně TOP 09?

Nemám to v plánu. Naše postoje jsou natolik rozdílné od postojů pana prezidenta, který tu porušuje pravidla hry, který porušuje ústavu, že není ani nutné, abychom se snažili tu spolupráci spolu nějak navázat. Snažím se naopak pracovat na tom, abychom se snažili jako opoziční strany pracovat na tom, že budeme v dalších prezidentských volbách schopni postavit silného kandidáta.

Schůzky s ostatními politiky, především představiteli pravicových opozičních stran, chystáte?

Ano plánuji, už jsem si i s některými z nich vyměnila zprávy. Určitě s předsedy ODS, STAN a KDU-ČSL se chystám sejít velice brzy.

A budete chtít pokračovat v tom, o čem se tady na sněmu mluvilo, tedy v postupném sbližování stran před sněmovními volbami?

Ano, ty rozhovory už započaly a určitě by teď měly být intenzivnější. Ale také nás čekají příští rok volby krajské a senátní a i v nich bychom rádi spolupracovali. To je samozřejmě kraj od kraje různé, v každém případě to teď ještě nabere na mnohem intenzivnějších obrátkách.

Video  Projev Tomáše Czernina: Čest není hadr na podlahu  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek nevypadal po ohlášení výsledků volby, ve které jste zvítězila, příliš nadšeně. Jak spolu budete v Poslanecké sněmovně spolupracovat jako s předsedou poslaneckého klubu?

Věřím, že ty naše vztahy budou i nadále korektní. Přeci jen Miroslav Kalousek, a je to i veřejně známo, už před dvěma lety i na jaře letošního roku mě sám žádal a přemlouval, abych kandidaturu na předsedkyni strany zvedla, určitě měl k tomu své důvody. Doufám, že i nadále bude cítit důležitý přínos TOP 09 a tu jednotu, ke které i on sám vzývá, tak aby i on sám naplňoval.

Vy sama jste říkala, že doufáte v jednotu TOP 09. První místopředseda Tomáš Czernin zas zmiňoval, že je potřeba táhnout za jeden provaz. Doteď TOP 09 nebyla jednotná?

To spíš souviselo s tím, že jsme byli ve volbě dva kandidáti, každý jsme měli, řekněme, svůj tábor podporovatelů a byla zejména snaha, abychom se sjednotili. Chci být předsedkyní i těch, kteří mě nevolili. Věřím tomu, že i jim toho mám hodně co nabídnout…

A jak to udělat, jak je přesvědčit?

Hovořit s nimi a určitě tím, že v tomto se jednalo o volbu, která dopadla demokraticky. Je to znakem demokratické strany, že si volí z více kandidátů. Myslím, že nás to naopak více posiluje, místo toho, abychom se tím nechali oslabovat.

Do strany jste také lákala mladé lidi, mladou generaci. Zmínila jste, že jste ráda, že se probudila generace, která nezažila listopad 1989. Znamená to, že budete chtít v rámci TOP 09 zrychlit proces přijímání nových členů?

Chtěla bych, abychom byli atraktivní a čitelní nejen pro mladou generaci, ale obecně pro lidi, kteří se chtějí podílet na tom, jak jejich regiony, jak jejich země vypadá. Pokud jen chcete, opravdu vstupte do TOP 09, pojďte s námi tvořit naši politiku, i budoucnost pro tuto zemi.

Bude nějaká oslava?

Decentní asi ano, ale nebudu nějak bujaře oslavovat. Těším se za svým manželem.

Ten už vám gratuloval?

Určitě. Poslali jsme si zprávy, vyměňujeme si je průběžně a musím říci, že mě moc podporuje, moc si toho vážím.

Neskrýváte svá tetování. Často jsou vidět, nechala byste si vytetovat TOP 09?

(Smích) Myslím, že ta tetování by měla být taková, která jdou od vás, ze srdce, a musím na druhou stranu říci, že to už bych považovala za příliš.   

MAMKA2316 ( 11. prosince 2019 12:40 )

TO MY VYTETOVANÉ ARABŠTINOU CHA CHA

-Hogo-Fogo- ( 25. listopadu 2019 05:06 )

TOP 0.9% to má spočitané👍😁🤣😂
Krysy opouští lod páč jde ke dnu.!Kde asi politicky turista Pos-anal skončí?😂🤣😁🤮🤮🤮🤮

agfor ( 25. listopadu 2019 00:55 )

A teď sem začne tahat svý islámský kamarádíčky.

fotrpjotr ( 25. listopadu 2019 00:21 )

Velice nepříjemná ženská,všichni držíme palce,aby dovedla stranu na smetiště dějin.

zkzkz ( 24. listopadu 2019 23:02 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa