Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zimola couvá? Do voleb půjde v „triku“ ČSSD, tvrdí Hamáček. Exhejtman domluvu popírá

Aktualizováno -
14. listopadu 2019
14:03
Autor: ČTK - 
14. listopadu 2019
12:25

Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola bude příští rok v krajských volbách kandidovat v dresu ČSSD. ČTK to dnes sdělil předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Zimolův projekt Změna 2020 není konkurencí sociální demokracie, ale platformou, která by měla na kandidátku přitáhnout významné krajské osobnosti sdílející podobné hodnoty s ČSSD. Podle Hamáčka to vyplynulo z jeho středečního setkání se Zimolou. Sám Zimola však dnes ČTK řekl, že není jisté, zda bude v krajských volbách kandidovat.

„Zatím je na vše příliš brzy. Volby budou za rok a teprve na konci března je krajský sněm ČSSD, který teprve bude rozhodovat o kandidátce. Proto není pravda, že bychom se s Janem Hamáčkem domluvili na tom, že budu kandidovat v dresu ČSSD. To naprosto vylučuju. Je otázkou, jestli vůbec budu kandidovat. A pokud ano, tak za koho budu kandidovat,“ řekl předseda jihočeské ČSSD.

Zimola ve středu uvedl, že požádal o registraci hnutí, které by mělo být složené z ČSSD i nestraníků. Vedení strany na jeho iniciativu reagovalo tak, že podporuje projekty s osobnostmi pod hlavičkou ČSSD, za nepřijatelné naopak označilo, kdyby uskupení konkurovalo krajské kandidátce sociální demokracie.

„Je to možná cesta, jak za rok uspět v krajských volbách. Aby tento projekt mohl být úspěšný, musíme všichni táhnout za jeden provaz, a to jsem včera Jiřímu Zimolovi řekl zcela jasně,“ sdělil dnes ČTK Hamáček.

Dlouhodobý kritik vedení strany Zimola tvrdí, že vychází z modelu, který využil místopředseda ČSSD Michal Šmarda při komunálních volbách v Novém Městě na Moravě, kdy jako člen sociální demokracie vedl formaci Lepší Nové Město a stal se starostou. Členové vedení strany Šmardův postup dávají za vzor, vadilo by jim ale vytvoření kandidátky na základě hnutí, které by nefungovalo pod hlavičkou ČSSD.

„Pokud se jedná o kandidátku ČSSD s nezávislými osobnostmi, odsouhlasenou předsednictvem ČSSD, tak je to v pořádku. Pokud se jedná o projekt mimo ČSSD, tak je to proti stanovám ČSSD, se všemi důsledky, které z toho plynou,“ vysvětlil ve středu první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Podle stanov ČSSD zaniká členství bez nutnosti splnění dalších požadavků straníkovi, pokud podá volební kandidátku, která je odlišná od ČSSD, ČSSD ji nespolutvoří, případně ji neschválil příslušný orgán strany. 

Doposud největší úkrok od stranické linie představila ČSSD v Pardubickém kraji, která pro krajské volby zřejmě sestaví kandidátku s nově založeným hnutím Sdružení pro kraj. Hamáček dnes uvedl, že ani hnutí iniciované Zimolou není konkurencí ČSSD. „Má být platformou, která by přitáhla významné krajské osobnosti sdílející podobné hodnoty jako sociální demokracie,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Detektory ( 14. listopadu 2019 13:23 )

XLADI ( 14. listopadu 2019 12:56 )

Zimola vyhrál krajské volby s přehledem a táhne jim hlasy. Vidím to tak že když zlobí, tak ho dají až někam dozadu, nebo nejraději mezi náhradníky. ČSSD už nepomůže ani svěcená voda. Jsem zvědavý jak se bude Hami za rok potit a vysvětlovat další volební debakl. I když hašteření pirátů by jim mohlo trochu pomoct.

agfor ( 14. listopadu 2019 12:40 )

Jen ať táhnou všichni za jeden provaz. Na jeho konci je popravčí smyčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa