Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ODS chce znovu hlavu Schillerové. Kvůli problémům jejího zetě a moravské „Cosa Nostře“

Autor: ČTK, tva - 
17. října 2019
17:35

Představitelé opoziční ODS ve čtvrtek vyzvali k rezignaci ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Skupina propojená s jejím zetěm Davidem Rusňákem je zodpovědná za paralýzu celní správy, uvedli občanští demokraté na čtvrteční tiskové konferenci, kterou uspořádali symbolicky u zadního vchodu ministerstva. Server Aktuálně.cz napsal, že skupina spojená s Rusňákem bránila vyšetřování obřích daňových úniků. Schillerová tvrzení ODS označila za „absurdní konstrukci“.

V těchto dnech se v médiích objevují informace o mafiánské struktuře, která byla napojena na řadu policistů, státních úředníků a politiků a do které byl zapleten i zeť ministryně financí David Rusňák. Vypadá to jako moravská Cosa Nostra,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Nitky“ se podle něj přitom sbíhají u Schillerové.

„Je to velice šroubovaný a nezdařený pokus o propojení mého jména s lihovou mafií. Je to samozřejmě naprosto absurdní konstrukce, kterou nemám potřebu svým komentářem jakkoliv přiživovat,“ řekla ČTK Schillerová.

Ministerstvo: Zcela nedůvodné obavy

Ministryně podle ODS naoko bojuje s daňovými úniky, ale její okolí je napojeno na skupiny podezřelé z toho, že okrádají a paralyzují stát. „Ministryně Schillerová by měla odstoupit, aby nevznikaly pochybnosti o tom, že kdokoliv kryje vyšetřování, a abychom předešli pochybnostem. Pokud to sama neudělá, měl by ji odvolat premiér Andrej Babiš (ANO),“ uvedl Fiala.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec uvedl, že obavy o řádný výběr daní či o důslednost boje s daňovými úniky a podvody jsou zcela nedůvodné a vyvrací je všechny poslední zprávy nezávislých autorit. „Nejvyšší státní zastupitelství ve své aktuálně zveřejněné výroční zprávě za rok 2018 vyzdvihlo činnost Daňové kobry a také efektivnější kontrolní činnost Finanční správy.

Národní centrála proti organizovanému zločinu zase v loňském roce dle své výroční zprávy zaznamenala trend odklonu od trestné činnosti v oblasti DPH. Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě o daních v České republice v letech 2014 až 2017 poukázal na úspěšné naplňování cíle boje proti daňovým únikům i lepšící se výběr daní,“ uvedl.

Maření vyšetřování i celních kontrol?

Rusňák figuroval ve dva roky staré kauze úniku informací z policejních spisů. Celkem 27 obviněných včetně policistů a podnikatelů se vesměs podle žalobců provinilo neoprávněnou manipulací s informacemi ze spisů, neoprávněným přístupem k systému nebo zneužitím pravomoci úřední osoby. Rusňák si podle Aktuálně.cz objednával u policistů lustrace vlastního jména v tajných policejních databázích. „Obviněný v kauze byl v roce 2017 i sám Rusňák, kterému státní zástupce stíhání podmínečně zastavil poté, co se přiznal,“ dodal server.

Podle nejnovějších zpráv údajně skupina mařila vyšetřování stamilionových daňových úniků při dovozech nekvalitního alkoholu. „Vyšetřovatelé dokládají, že se prodejci vína mohli pohodlně vyhnout veškerým kontrolám svého zboží a zátahům, které celníci prováděli,“ uvedl server.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují. 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 18. října 2019 17:21 )

Je fajn, že je čas do dalších voleb PROKOUKNOUT faleš, intrikány, lháře, pučisty , zoufalce, kteří mimo producírování NIC nepředvedli !Dusej se ve vlastní šťávě, ujíždí jim půda pod nohama všude.Ppředevším Pirátům a ODS....ostatní nebereme dlouho vážně

murQ ( 17. října 2019 23:09 )

Uvidí se, pokud s něčím někdo vyleze, má mít v ruce důkaz. Samé kuplířství, mimo Piráty. Snad se nepokazí.

murQ ( 17. října 2019 23:07 )

Ostatní by jí škrtilo bejvalku anoferťačku, uvidíme. Rodinný podnik, dcérka na úřadě, zeťák loupil, jestli podepisovala, má to blbé.babiš si jí přivedl po dlouholeté spolupráci, kdo ví. Už mě ty křivárny lezou krkem. Čistí jsou Piráti.

marmat ( 17. října 2019 23:03 )

NENÍ POMLUVA, JAKO POMLUVA !!!
Pokud se tato Fialova konstrukce ukáže jako FEJK,
musí ON neprodleně hodit ručník do ringu !!! Vydal se naprosto na tenký led !!!

murQ ( 17. října 2019 23:02 )

Álča co by ministryně kyne jako knedlík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa