Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda škrtá 3000 úřednických míst, nejvíc u Schillerové. Masivně propouští i pošta

Autor: Jakub Veinlich - 
9. října 2019
05:40

Vláda Andreje Babiše (ANO) se chystá proškrtat státní aparát. Blesk Zprávy mají k dispozici seznam úřadů s počtem míst, která tu zaniknou. Akci má na starosti vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která si od redukce pracovních pozic slibuje víc peněz do státního rozpočtu. Ztenčit se má i aparát na Úřadu vlády ČR. Masivní propouštění oznámilo před několika dny také vedení České pošty.

Ministryně financí zadala vládním kolegům před několika měsíci domácí úkol. Ušetřit peníze pro státní rozpočet tím, že zruší až deset procent pracovních míst. V samotném důsledku by to znamenalo škrtnout místa pro zhruba 12 až 13 tisíc státních úředníků. Výjimkou měli být jen učitelé, policisté a vojáci.

„Aby úřední aparát fungoval co nejefektivněji a nevznikala duplicita agend, požádala jsem vládní kolegy, aby se ve svých resortech porozhlédli po možnostech personálních úspor. Jsem ráda, že si to vzali za své a příští rok nakonec snížíme počty míst o bezmála 3000,“ řekla Schillerová před několika dny Blesk Zprávám.

Plán Schillerové přitom narážel od samého začátku nejen u ministrů za ČSSD, ale také u těch za Babišovo hnutí ANO.

„Počet zaměstnanců ministerstva a jemu podřízených organizací musí být takový, aby dokázal zabezpečit agendu související s posilováním armády i rostoucím rozpočtem,“ řekl například v březnu deníku E15 ministr obrany Lubomír Metnar. Resort obrany nakonec podle informací Blesk Zpráv vytipoval ke zrušení 80 pozic.

„Nejde jen o ministerstvo, ale i organizace jako Česká inspekce životního prostředí, Česká geologická služba, Český hydrometeorologický ústav a další. V resortu vychází úspora nejvýše na 350 lidí,“ reagoval dále ministr životního prostředí Richard Brabec, který je zároveň i místopředsedou hnutí. Šéfce státní kasy nakonec předal seznam se škrty v rámci svého rezortu o 161 míst.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Redakce Blesk Zpráv má seznam navrhovaných škrtů k dispozici. Je na něm uvedeno celkem 43 úřadů. Dohromady mají zrušit 2970 pracovních míst. Některé z nich jsou už dnes neobsazené, v některých případech přijdou lidé o místo.

Na neobsazené tabulkové pozice, nebo-li mrtvé duše dostávají úřady peníze, které pak přerozdělují ostatním zaměstnancům například na osobní ohodnocení nebo odměny.

Méně má být i černých duší

„Bezesporu se krátí počet míst včetně části prostředků k nim vázaným. Paní ministryně pokládá primárně za nutné sáhnout do neobsazených míst, neboť v těch je stále rezerva,“ řekl Blesk Zprávám k návrhu škrtů mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Schillerová podle něj nemá ambici mluvit jednotlivým rezortům do jejich personální politiky. „Půjde tedy o mix obsazených a neobsazených míst,“ dodal.

„Intenzivně řešíme i problém černých duší, tedy neobsazených míst. Peníze na ně jsou totiž rozpouštěny na odměnách pro ostatní úředníky. Už ve státním rozpočtu pro letošní rok jsem proto přišla s razantní redukcí počtu neobsazených míst o 1300, což přineslo úsporu 3,4 miliardy Kč,“ doplnila pak Schillerová.  

Nejvíc míst zruší finance, následuje Maláčová

Právě ministerstvo financí plánuje ve svých úřadech největší škrty. Šéfka státní kasy chce zrušit podle našich informací celkem 708 pracovních pozic. Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou z ČSSD by mělo zeštíhlit o 557 pozic, což je druhé nejvyšší číslo v dokumentu, který má redakce k dispozici.

„Preferujeme škrtat takzvaná neobsazená místa, bohužel se redukce dotkne i pozic, které obsazené jsou,“ přiznala Maláčová s tím, že někteří zaměstnanci přijdou od příštího roku nejspíš o místo. Resort podle ministryně počítá s úsporami v řádech desítek milionů korun. „A to dohromady za služební i pracovní místa a související odvody pojistného a FKSP“ (Fond sociálních a kulturních potřeb, pozn. red.).

Úřad  Počet rušených míst
Ministerstvo financí  -708
Ministerstvo práce a sociálních věcí -557
Ministerstvo spravedlnosti  -383
Ministerstvo vnitra -325
Ministerstvo životního prostředí -161
Český úřad zeměměřický a katastrální -155
Ministerstvo školství  -114
Ministerstvo zemědělství -99
Ministerstvo obrany -80
Český statistický úřad  -67
Ministerstvo průmyslu a obchodu -62
Ministerstvo dopravy  -62
Ministerstvo pro místní rozvoj -48
Ministerstvo zdravotnictví -35
Český telekomunikační úřad -31
Úřad vlády -16
Ústav pro studium totalitních režimů -13
Úřad průmyslového vlastnictví -11
Správa státních hmotných rezerv -11
Ministerstvo kultury -10
Národní bezpečnostní úřad -6
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže -6
Český báňský úřad -4
Rada pro rozhlasové a TV vysílání -2
GIBS -2
Úřád pro přístup k dopravní infrastruktuře -1
Kancelář prezident republiky  0
Poslanecká sněmovna 0
Senát 0
Ministerstvo zahraničí 0
Kancelář veřejného ochránce práv 0
Grantová agentura ČR 0
Úřad pro ochranu osobních údajů 0
Energetický regulační úřad 0
Ústavní soud 0
Úřad národní rozpočtové rady 0
Státní úřad pro jadernou bezpečnost 0
Technologická agentura ČR 0
Nejvyšší kontrolní úřad 0

„Návrh redukce momentálně projednáváme uvnitř ministerstva, škrty se budou týkat všech sekcí a podřízených úřadů,“ dodala Maláčová. Její úřad spustil v pondělí nové webové stránky, na kterých už chybí například personální struktura úřadu.

Ministerstvo vnitra pak podle dokumentu počítá s redukcí o 325 míst. Šéf resortu a předseda koaliční ČSSD přitom upozorňuje, že je na vnitru obdobný počet zaměstnanců jako v roce 2004, a úřad přitom zajišťuje podstatně víc agendy. „Při přípravě systematizace na příští rok je pro nás klíčové zachovat agendy, jako je například digitalizace státní správy, vydávání občanských průkazů nebo boj s terorismem, tak aby případná redukce neohrozila kvalitu služeb pro občany,“ dodal pro Blesk Zprávy vicepremiér Hamáček.

U Babiše ve Strakovce sáhnou na 16 pozic

Ještě víc než vnitro chystá redukovat svá místa ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Ve svém resortu chce v rámci svých úřadů škrtnout 383 pozic. Z tabulky ale není jasné, kolik z navrhovaných škrtů se týká neobsazených míst a kolik zaměstnanců jednotlivých úřadů přijde skutečně o práci.

Úřad vlády, který je úzce spojený s premiérem Andrejem Babišem (ANO), navrhuje škrtnout 16 pozic. Na Hradě, v Poslanecké sněmovně, nebo v Senátu či na ministerstvu zahraničí se nikdo o své křeslo bát nemusí. 

Další místa chce Schillerová rušit i v následujících letech. Pomoct jí má k tomu také zákon. „Budeme v tom pokračovat i nadále, díky novele zákona o rozpočtových pravidlech se problémů s mrtvými dušemi zbavíme jednou pro vždy. Změníme totiž současný systém, který nahrává jejich kumulaci,“ upozornila šéfka státní kasy.

Video  Babiš hájil, proč šel jednat o rozpočtu s komunisty: Oni nám nic nediktují 
Video se připravuje ...

Masivní propouštění na poště

Masivní propouštění v příštích letech chystá také Česká pošta. Státní podnik spadá pod ministerstvo vnitra. O práci má přijít do roku 2025 až 7000 zaměstnanců a podnik se má dostat zpět do zisku. Loni byl přitom v miliardové ztrátě.

„Česká pošta ale zároveň nechystá redukci a dostupnost poštovní pobočkové sítě. Chceme zachovat pro naše občany ten komfort, aby měli poštu v dosahu,“ uvedl minulý týden ministr vnitra Hamáček.

marmat ( 9. října 2019 19:26 )

Peter Peter.:Máte tam MOC chyb... Asi něco dlužíte a vzalo Vás TO za srdce

marmat ( 9. října 2019 19:23 )

kusinda1: protože jste asi malá holčička, tak je možno takové Tvoje"vládní škrty"
považovat jako producírování před dalšími dětmi.

marmat ( 9. října 2019 19:18 )

agfor: Bod 1) ...Hádáte ze svého podnikání ??? Takovou "kovbojku" si už nikdo nedovolí. 2) ....Vám ukradené ???
HELE agfor - celé ani jako fór

agfor ( 9. října 2019 11:37 )

Zajímaly by mne 2 věci :
1) Ruší se opravdu obsazená místa nebo jen ty (dle Dostojevského) černé duše
2) Kolik dalších zbytečných úřadů se vytvoří, aby se mohli tihle "vyhození" flákači dále flákat za nám ukradené peníze.

XLADI ( 9. října 2019 11:33 )

Tak kdyby se vyházeli důchodci co roky přesluhují. Tak by to možná bylo ještě víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa