Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko má lepší známku a Schillerová jásá. Skopeček to tak růžově nevidí, Kalousek varuje

Autor: ČTK, tva - 
5. října 2019
17:31

Česko si polepšilo. A premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se radují. Ne tak opozice. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček míní, že vylepšovat rating země v době ekonomického růstu je snadné, vláda ale nemyslí na horší časy. To ale radost Babišovi se Schillerové nekazí. A pochvalují si, že mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zvedla na vyšší stupeň hodnocení úvěrové spolehlivosti Česka.

Agentura Moody's zvýšila status Česka na úroveň Aa3 - o jeden stupeň z dosadní úrovně A1. Poukázala na zlepšující se rozpočtové ukazatele a na vládní reformy podporující ekonomiku. Výhled ratingu Moody's změnila z pozitivního na stabilní. Signalizovala tak, že další změnu ratingové známky v dohledné době nepředpokládá.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Nadšená Schillerová pociťuje sílu do další práce

Rozhodnutí agentury Moody's označil za skvělý úspěch pro české hospodářství premiér Andrej Babiš (ANO). Ocenil, že ratingové agentury hodnotí Česko pozitivně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na facebooku uvedla, že změna ušetří Česku na finančních trzích stovky milionů.

Schillerová se raduje, že na tento stupeň agentura Česko posunula poprvé od roku 2002. „A ocenila při tom naši rozpočtovou politiku. Dává mi to neskutečnou sílu do další práce. A díky takto skvělému hodnocení šetříme na finančních trzích stovky milionů. Ty můžeme použít tam, kde jsou nejvíce potřeba. Třeba na důchody, platy učitelů, vědu a výzkum, opravy silnic nebo modernizaci nemocnic,“ tvrdí Schillerová.

Skvělý úspěch pro české hospodářství. Agentura Moody's po 17 letech zvedla rating ČR! Ocenila zlepšující se fiskální výsledky a taky vládní reformy podporující ekonomiku. Jsem rád, že nás ratingové agentury hodnotí pozitivně,“ uvedl na twitteru Babiš.

Skopeček: Je legrační, jak se chlubí

Opozice však zdaleka tak nejásá. Vláda dle ní nedělá nic pro to, aby měla Česká republika pozitivní rating i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit. Varoval před tím třeba ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Vylepšovat rating v době ekonomického růstu je snadné, lidé i firmy splácejí své závazky v době konjunktury vždy lépe,“ uvedl.

Složitější podle něj bylo udržovat rating v období pravicových vlád v době krize. „Je legrační, jak se tím premiér Babiš s ministryní financí Schillerovou chlubí,“ dodal Skopeček, podle kterého kabinet nedělá nic, aby pozitivní ratingy byly i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit.

Snižující se zadlužení

Agentura nicméně předpověděla, že zadlužení české vlády se navzdory zhoršeným vyhlídkám pro hospodářský růst bude v letošním i v příštím roce dál snižovat. Na konci příštího roku by mělo činit 30,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Do roku 2023 by pak mělo klesnout pod hranici 30 procent HDP.

Moody's rovněž uvedla, že česká vláda dosáhla určitého pokroku ve strukturálních reformách, a to například v oblasti trhu práce a vzdělávacího systému. Upozornila, že příznivým faktorem pro hodnocení úvěrové spolehlivosti ČR by bylo úspěšné zavedení reforem, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče.

Kalousek varuje: Nedořešená otázka stárnutí populace

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ČTK řekl, že považuje zlepšení ratingu za pozitivní zprávu, připomíná ale, že Moody's hovoří i o nedořešené otázce stárnutí české populace. Varuje i před tím, že struktura rozpočtu nezlepšuje odolnost Česka vůči možnému ochlazení ekonomiky.

Pro koho jde o dobrou zprávu? „Především pro zahraniční investory, protože jim oznamuje, že investice v ČR bude mít velice nízké riziko,“ uvedl Kalousek a vyjmenoval i špatné zprávy. „Že nemáme vyřešenou otázku stárnutí populace a že rozpočet svou strukturou snižuje svou odolnost vůči budoucímu možnému ochlazení ekonomiky,“ dodal.

Video  „Stát má lidem důvěřovat, ne je špehovat,“ komentuje rozšíření EET místopředseda ODS  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Filip: Kritika pravicové opozice je absurdní

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan na dotaz ČTK napsal, že posun hodnocení je pozitivní. „Ale kroky vlády v tomto ohledu byly minimální. ČR má vyšší potenciál a rozvoji brání právě neochota vlády řešit reformy, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče,“ uvedl.

Za velmi pozitivní označil zlepšení předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana ve Sněmovně toleruje kabinet ANO a ČSSD. „Ukazuje, že se naše ekonomika, ale i politická situace, zlepšuje a že kritika pravicové opozice je absurdní,“ napsal ČTK v sms zprávě Filip.

Ekonom: Česko dál dlužníkem druhé kategorie

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda připomněl, že Česko má nyní dosud nejlepší rating a je na tom nejlépe ze zemí bývalého východního bloku, když předstihlo Estonsko.

„ČR suverénně vévodí mezi zeměmi bývalého východního bloku, které si zároveň ponechaly svoji národní měnu. Z tohoto pohledu se na druhém místě v souhrnném hodnocení agentur umisťuje s poměrně značným odstupem Polsko,“ připomíná hodnocení dalších agentur Standard & Poor's a Fitch.

Z celosvětového pohledu je ČR stále „dlužníkem druhé kategorie“, dodal Kovanda. „Žádná z tří nejdůležitějších agentur jí nepřisuzuje prvotřídní hodnocení, které náleží zemím typu Německa, Nizozemska, Švýcarska nebo třeba Austrálie,“ uvedl.

Veřejné finance ČR jsou podle něj však v lepším stavu než ve většině zemí s lepším hodnocením. „Ratingové agentury totiž zohledňují také vlastní výkonnost ekonomiky a do hodnocení promítají i jiné než ryze ekonomické aspekty, například kvalitu a stabilitu institucí nebo geopolitickou pozici,“ konstatoval.

donypan ( 6. října 2019 11:28 )

Bude ta asi tím,že Babiš není Sralbotka a vůči těm prasárnám destruktivního bloku je imunní.Čurdova bonzácká strana v čele s Bartošem budou muset vymyslet něco jinýho.

tekyla ( 6. října 2019 09:29 )

cenzuro špíno neser a pust muj názor kde se ptám opozi­ce,u­dava­ču,kři­váku,­zlodě­ju tunelářu co dělali pětadvacet let že nedokázali to co Babiš za pět let zvednout náš stát mezi elitu evropy. Jen drancovali stovky mili­ard,š­pini­li,u­dáva­li nejlepšího premiera Babiše

vadim ( 6. října 2019 08:34 )

Ty sluníčkářskej chlívku ty máš místo mozku kokosovej ořech, že?

vadim ( 6. října 2019 08:31 )

A v čem to ty vypatlanej mozku vedou od deseti k pěti?

josie7 ( 6. října 2019 08:10 )

Každý trochu soudný člověk pozitivní hodnocení naší ekonomiky musí ocenit a myslet si své o remcalech, kteří si jakoukoli i sebeméně příznivou zprávu otočí ve svůj prospěch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa