Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starosta šel za korupci do basy: Na radnici ho vystřídala odsouzená manželka

Uvězněného starostu města ve Francii střídá jeho odsouzená žena.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, tva - 
17. září 2019
14:59

Kuriózní situace nastala ve francouzském městě Levallois-Perret u Paříže. Místního starostu Patricka Balcanyho v pátek poslal soud na čtyři roky za mříže za daňový únik 13 milionů eur (337 milionů Kč) a korupci. Balcanyho, který už nastoupil výkon trestu, v čele radnice nahradila jeho manželka Isabelle, jež byla jeho první náměstkyní. Sama přitom dostala v téže kauze tři roky, ale ze zdravotních důvodů do vězení nešla. Oba manželé se proti rozsudku odvolali.

Radnice města o 65 000 obyvatelích pak v sobotu oznámila, že Patricka Balkanyho v jejím čele dočasně zastoupí jeho žena. Technicky jí totiž nic nebrání úřad zastávat – a to i přesto, že nesmí stejně jako manžel několik let vykonávat veřejné funkce. Na radnici tak může setrvat do doby, než soud projedná její odvolání.

Jakkoli je celá situace absurdní, z právního hlediska je vše v pořádku, píše francouzský tisk. Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová ale střídání na radnici v Levallois-Perret označila za šokující.

Skandály někdejšího přítele Sarkozyho jsou ve Francii známé

Balkanyho skandály jsou ve Francii velmi známé už desítky let. Někdejší přítel prezidenta Nicolase Sarkozyho byl často souzen v různých aférách už v minulosti. Málokdy byl ale odsouzen jako v roce 1996 za to, že ve své domácnosti nechal pracovat zaměstnance radnice. Se svou manželkou, která se před začátkem současného procesu loni v květnu pokusila o sebevraždu, tvoří podle francouzského tisku nerozlučný pár.

Odsouzeni byli za to, že v letech 2010 až 2015 řádně neplatili daně, především ze svých luxusních nemovitostí.

Zobrazit celou diskusi