Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zruší se daň za nabytí nemovitosti? Podle pravice je nemravná. Zmiňují i výpalné

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. září 2019
05:02

Při koupi bytu či domu platí kupující ještě daň z nesvisti. Ta činí čtyři procenta z kupní ceny. Netýká se jen novostaveb. Zákon, který prosadila vláda v roce 2016, chce pravicová opozice pomocí senátního návrhu zrušit. Je prý nemravné platit daň z už jednou zdaněných peněz.

Až do roku 2016 to bylo obráceně. Daň z nabytí nemovitosti platil prodávající. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale prosadila, že daňově zatížený bude ten, kdo si pořizuje nemovitost – tedy kupující.

„TOP 09 v žádném případě nepodporuje nárůst daňového zatížení v ČR. Naopak podporuje snížení daňového zatížení v této zemi,“ řekl novinářům před začátkem schůze Poslanecké sněmovny předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho strana ve sněmovně proto hodlá podpořit návrh Senátu – tedy aby daň byla zrušená.  

„Tato daň je podle našeho názoru nemravná. Lidé, kteří si za své zdaněné peníze pořídí bydlení, nemají být státem podruhé zdaňováni,“ tvrdí Pospíšil.

Státní výpalné, které zdražuje bydlení?

Právě toto zdanění podle něj v řadě měst stojí za drahými nemovitostmi, na které pak zejména mladí lidé nemají peníze.

Podporu najde TOP 09 také u hnutí STAN, se kterým se chce Pospíšil opět sblížit v předvolebním bloku. „Vláda hovoří o tom, jak je nedostupné bydlení. Daň z nabytí nemovitosti zdražuje bydlení a mladí lidé si tak nemohou pořídit nemovitost. Mimo hypotéku musejí pustit z kapes další hotovost,“ je přesvědčená poslankyně a také místopředsedkyně výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

S pozměňovacím návrhem na zrušení daně přišel senátní hospodářský výbor. Na dani z nabytí vybral stát jen loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy. Zrušit zákonné opatření o dani z nabytí navrhovala už ve Sněmovně ODS při schvalování projednávané novely. Stejný návrh ODS odmítla Sněmovna už loni. První místopředsedkyně Občanských demokratů teď mluví o dani z nabytí nemovitosti jako o státním výpalném.

„Nemůžeme přece danit již jednou zdaněné peníze a tvářit se, že je vše v pořádku. Stát v podstatě touto daní trestá ty, kteří mají v dnešní době odvahu pořídit si vlastní bydlení,“ kritizovala současný stav Udženija.

Senátor ANO Jaroslav Větrovský naopak při projednávání zákona upozorňoval, že pokud by Parlament daň z nabytí zrušil, přišel by stát podle analýzy ministerstva financí jen letos o víc než šest miliard korun.

Sociální demokraté jsou podle předsedy poslaneckého klubu Jana Chvojky připraveni ve Sněmovně hlasovat proti návrhům, které jim posílá zpět Senát. Ten připojil návrh na osvobození k zákonu o dani z nabytí nemovitosti, který ovšem řešil například zdanění bytových jednotek v rodinných domech a další.

Záložní plán z Prahy 

Poslanci by měli projednávat vratku ze Senátu v týdnu od 23. září. TOP 09 má podle Pospíšila připravený v záloze i náhradní plán pro případ, že by poslanci daň nezrušili. Zrušení daně z nemovitosti navrhne jako návrh hlavního města. Kraje a Praha totiž mají také zákonodárnou iniciativu.

„Pokud návrh Senátu neprojde, jsme připraveni na úrovni Prahy pro Poslaneckou sněmovnu nový daňový návrh, který by měl vést k tomu, že pořízení bytu v ČR bude zlevněno,“ varoval poslance Pospíšil.  

Předsednictvo strany podle něj navíc doporučilo svým zastupitelům, aby nepodpořilo zvýšení daně z nemovitosti v hlavním městě Praze.

Pražští radní v pondělí schválili novelu vyhlášky, podle které si o výši tzv. místního koeficientu pro výpočet daně rozhodnou jednotlivé radnice. Vyhlášku ještě musí schválit pražští zastupitelé.

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji platil prodávající a kupující byl v pozici ručitele.

Praha v čele s koalicí, kde má zastoupení i TOP 09, změní způsob určování výše daně z nemovitosti podle pondělního rozhodnutí radních. Schválili novelu vyhlášky, podle které si o výši tzv. místního koeficientu pro výpočet daně rozhodnou jednotlivé radnice. Vyhlášku mají ještě schválit pražští zastupitelé a platit má od 1. ledna 2020. TOP 09 se zvýšením daně nesouhlasí, zastupitelé za TOP 09 v Praze 10 proto chtějí vyvolat mimořádné zasedání zastupitelstva.

V hlavním městě nyní platí pro výpočet daně z nemovitosti místní koeficient jedna z pěti možných stupňů a platí na celém území města bez rozdílu. Celý výnos daně z nemovitosti v plné výši míří do rozpočtů městské části. Změnu dlouhodobě požadují starostové městských částí. Podpořilo ji 53 z celkem 57 městských částí.

Video  „Ceny nemovitostí dál porostou. Žábou na prameni jsou politici,“ říká ekonom  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Navýšení daně z nemovitých věcí pomocí místního koeficientu letos podle údajů Generálního finančního ředitelství využilo 610 obcí, měst a městských částí z celkového počtu zhruba 6260 obcí. Loni využilo navýšení místního koeficientu o dvě obce méně. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Jak na daň z nemovitosti v roce 2020

prciprcicky ( 15. září 2019 22:27 )

mas vyprcanej mozek marmate

agfor ( 15. září 2019 14:11 )

Jakákoliv daň je nemravná. Dostanete almužnu místo platu (zdaněnou) a cokoliv si koupíte je opět zdaněné. Daně jsou trest za to, že pracujete (to pochopili hlavně tzv. nepřizpůsobiví - ti ze svých horentních příjmů z dávek daně neplatí).

javor ( 15. září 2019 13:13 )

V té době se ještě stěhovala z Ukrajiny , nemůže pamatovat co se dělo....

kostel ( 15. září 2019 13:10 )

Opravte si toto: "Při koupi bytu či domu platí kupující ještě daň z nesvisti".
"Nesvist" neznám, znám daň z nabytí nemovitosti. A ta je trestem za to, že si občan stihl ušetřit již několikrát zdaněné peníze a pořídit si vlastní bydlení a neobtěžovat stát. Lepší je ale asi nepracovat, nešetřit, neplánovat svoji budoucnost a brát léta podporu a všemožné nemožné soc. příspěvky na cokoliv.
Nicméně i kdyby tuto 4% daň stát zrušil, cena, dnes už tak předražených nemovitostí, okamžitě o tyhle 4% stoupne. S tím počítejte, jsme v Čechách.

dvix ( 15. září 2019 12:44 )

Ale to vime vsichni, ze se v tomhle ostudnym state dani vsechno 3x

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa