Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová spala mezi Romy v Ústí a zmínila dávky i ghetta. Boj se „šmejdy“ se nedaří

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. září 2019
17:30

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) má za sebou další z výjezdů po českých ghettech. Na sociální sítě umístila fotky z Ústí nad Labem – v doprovodu poslankyně Evy Fialové (ANO) a třeba i romských dětí hrajících si na ulici. Maláčová pro Blesk Zprávy nevyloučila, že by výplata dávek mohla být vázána i na školní docházku. O revizi dávek se mluví delší dobu. Maláčová ji řešila i s poslanci sociálního výboru. Varovala před „časovanou bombou“, čelila však i kritice za nečinnost.

Pro ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) to byl další z výjezdů do sociálně vyloučených lokalit, s jejichž problémy se v Česku zatím nedaří bojovat tak, aby tato ghetta postupně mizela.

„V podstatě jsem se nedozvěděla nic nového, protože jezdím často, co bylo nové, tak že jsem tam i spala v Předlicích u paní poslankyně Fialové a že jsem tam jela na vlastní pěst,“ řekla Blesk Zprávám Maláčová s tím, že navštěvuje vyloučené lokality v Ústeckém, Karlovarském i Moravskoslezském kraji. „Ale byla jsem i v Plzni ve vyloučené lokalitě,“ podotýká.

V Ústí absolvovala i diskuzi se starousedlíky. „Co bylo příjemné zjištění, bylo, že to vnímají tito lidé úplně stejně jako my. Pokud nepřijde nějaké razantní řešení a nezačnou být klíčové tři oblasti, tak se nic nevyřeší. Ty tři oblasti jsou: lidi musí chodit do práce, děti musí chodit do školy a všichni kolem musí udržovat pořádek. Bez tohohle žádná změna nenastane a můžeme si o tom povídat ještě dalších 20 let,“ varuje Maláčová.

Podmíní výplatu dávek školní docházkou?

Ministryně tak naráží na problém, jak udržet děti z problematických lokalit – českých ghett – ve vzdělávacím systému. Tedy jak přimět rodiče, aby byli motivováni své děti do škol posílat pravidelně a dbát více na vzdělání.

„Ještě pár týdnů budeme pilovat naše legislativní návrhy a vím, že se – a teď to říkám upřímně – všem úředníkům a právníkům postaví vlasy hrůzou na hlavě. Ale já si dokážu představit, že budeme výplatu sociálních dávek podmiňovat školní docházkou,“ řekla Blesk Zprávám Maláčová.

Po únorové návštěvě Mostu psala na svém facebooku o „brajglu a špíně“. „Je to podobné, i když Předlice – my jsme byli i na jiném místě v Ústí včera – jsou ještě mezi těmi ostatními místy relativně v pořádku. Naopak Předlice, si myslím, že se dávají dohromady, opravuje se tam dětské hřiště, opravuje se tam jeden dům za druhým, my jsme některé navštívili. Mám pocit, že tam by se to mohlo zvládnout,“ věří Maláčová.

Za poslankyní, která se přestěhovala do ghetta

Přijela na pozvání poslankyně ANO Evy Fialové, která se sama dobrovolně přestěhovala do vyloučené lokality s výraznou převahou romské popupace.

„Není to pro ni jednoduché a já tomu rozumím. Je to teď přes tři měsíce a říkala, že pro tu její práci jí to dalo hodně, že najednou člověk vidí věci, které během jedné návštěvy nepochopíte, ani nezachytíte. Říkala, že tak po dvou měsících začínáte vidět pod povrch ty problémy. Na druhou stranu říká, že už se asi nic nového nedozví a že už tam zůstává hlavně kvůli lidským kontaktům,“ komentuje svou návštěvu dále Maláčová.

Ministryně Maláčová (ČSSD) vyrazila do vyloučené lokality v Ústí nad Labem v doprovodu poslankyně ANO Fialové. Ministryně Maláčová (ČSSD) vyrazila do vyloučené lokality v Ústí nad Labem v doprovodu poslankyně ANO Fialové. | Facebook J. Maláčové

A na twitter umístila i fotku, jak s Fialovou prochází ghettem a před nimi utíkají romští chlapci.

„Strávily jsme pár hodin s dětmi z okolí a paní poslankyně zmiňovala, že za těch pár týdnů si děti přestaly sprostě nadávat, začaly dělat úkoly, začaly si umývat ruce, začaly říkat: děkuju a prosím. Když se někdo těm dětem věnuje, dá jim pozornost, tak může strašně moc změnit a to mi přijde strašně moc důležité. Celá ta změna není jen o změně dávek, i když ta je důležitá a klíčová, ale je to o školském systému, hygieně, o sociální práci, o sociálních službách,“ upozorňuje ministryně.

Maláčová mlží kolem dávek na bydlení

Revize dávek je však poměrně ožehavou záležitostí. Maláčová zprvu prosazovala revizi dávek na bydlení – příspěvek a doplatek na bydlení sloučit do jedné dávky. Dostala se pod palbu kritiky, že chce zkrátka lidem z vyloučených lokalit jednu z dávek vzít. Že dvě jsou více než jedna.

Maláčová okolo tohoto záměru mlží. A ustupuje? „Celé se to hodně posouvá, debatujeme o tom 10 měsíců a připravili jsme na začátku poměrně razantní změny. Na začátku byly obce nadšeny, když to řeknu diplomaticky, teď se to trochu posouvá,“ uvedla ministryně.

„Budeme ještě potřebovat pár týdnů. Nejpozději do konce listopadu už chci mít hotové legislativní návrhy a opravdu přijít s konkrétními změnami zákonů. Jak to bude konkrétně vypadat, to se může ještě několikrát změnit,“ dodala Maláčová pro Blesk Zprávy předtím, než se vydala ve čtvrtek na jednání sociálního výboru.

Časovaná bomba a hrozba nepokojů

A kritiku si vyslechla i na výboru. Do Maláčové šili za to, že se neplní 15 slibovaných vládních opatření v boji proti chudobě a na pomoc lidem v českých ghettech.

„Omlouvám se za prostořekost, ale rok se jeden vymlouvá na druhého, každý posouvá černého Petra do kapsy druhého. Ministerstvo práce má klíčovou roli, bez ostatních resortů a aktérů se problém ale nevyřeší,“ upozorňovala ve čtvrtek Maláčová s tím, že „rychlé, krátké a jednoduché řešení“ zkrátka neexistuje.

Maláčová varuje, že situace v některých vyloučených lokalitách jsou časovanou bombou. A v některých regionech to došlo tak daleko, že je současný stav „krátce před tím, než začnou občanské nepokoje“. Podle kritiků však i ona sama udělala málo, aby se situace zlepšila.

Neúspěšný boj s obchodníky s chudobou

Maláčovou členové výboru vyzvali, aby otázku ghett opět otevřela na vládě. Ministryně přitom otevřeně přiznává, že se vládě bojovat s obchodníky s chudobou, které Maláčová označuje za „šmejdy“, nedaří.

„Myslím si, že se to v tuto chvíli nedaří, a proto do toho chci razantně vstoupit,“ řekla Maláčová Blesk Zprávám. „Musí to být společný postup zhruba pěti ministerstev, musíme být hodně úzce propojeni s obcemi. Jestli se nespojíme a nebudeme všichni konečně konat, tak se to ani vyřešit nepodaří,“ přidala varování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa