Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Maturita z „matiky“ se dostane do Sněmovny. Plaga chce studentům nechat na vybranou

Autor: ČTK - 
15. září 2019
12:41

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce co nejrychleji poslat do Sněmovny návrh, který by studentům středních škol zachoval možnost volby mezi povinnou maturitou z matematiky nebo z cizího jazyka. Uvedl to dnes v pořadu Partie FTV Prima. Zdůraznil, že jeho záměrem není maturitu z matematiky zrušit, ale v první řadě zkvalitnit výuku tohoto předmětu.

„Studenti si zaslouží vědět dopředu, z čeho budou maturovat,“ podotkl Plaga ke snaze vyřešit situaci co nejrychleji. Připomněl, že podle stávajícího zákona mají z matematiky povinně maturovat v květnu 2021 studenti gymnázií a lyceí, o rok později studenti většiny maturitních oborů s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých.

Plaga se domnívá, že by se výuka matematiky mohla zkvalitnit v osmi až desetiletém horizontu. Druhý host ve studiu, místopředseda Senátu a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), doufá v to, že i po zmíněných osmi letech zůstane studentům zachována volba mezi matematikou a cizím jazykem.

Podle Růžičky není pravda, že maturita z matematiky je nezbytná pro vývoj společnosti. „To je argument pro kvalitní výuku matematiky, ne pro maturitu. Neslyšel jsem jediný argument, proč by maturita z matematiky měla zlepšit výuku. Pokud nebudeme pracovat s motivací strachem, což by bylo nejhorší, co by nás mohlo potkat,“ podotkl senátor.

Cestou ke zkvalitnění výuky matematiky je podle Růžičky diferenciace výuky podle potenciálu jednotlivých studentů, kterou jeho gymnázium zavedlo zhruba před deseti lety.

Středoškoláci chtějí proti povinné maturitě z matematiky protestovat 4. října v centru Prahy. Na sociální síti Facebook k dnešnímu dni projevilo o akci pořádanou Českou středoškolskou unií zájem přes 13.000 lidí, dalších 1800 potvrdilo svou účast.

Podle středoškoláků povinná maturita z matematiky může ještě zhoršit už tak špatný vztah žáků k předmětu. Poukazují také na to, že na středních odborných školách vede maturita z matematiky ke snižování hodin odborných předmětů, že povinná zkouška povede k větší neúspěšnosti u maturit, a že ne každý bude v budoucnu matematiku potřebovat. Cílem politiků by podle nich měla být hlavně snaha o zkvalitnění a zatraktivnění výuky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 17. září 2019 14:08 )

Maturita z matematiky by na gymnáziích měla být povinná. Dnes jsou absolventi gymnázii a středních škol na úrovni bývalých absolventů žáků 9. tříd ZŠ.
Když na studium " nemají", nemají na středních školách co dělat. Školství po. 1989 je úplně zdevastované. Zlikvidovali učňovské školství, dnes nemají odborníky. Pracující zařadili jako podřadné před manžery a jim pod. i když mnohdy hloupější, než byli absolventi " učňáku".Největší debilita je inkluze, sami asistenti, stojí to spoustu peněz a výsledek je nulový.Měli nechat zvláštní školy.Hlavně, že máme mnoho Bc, Mgr, DIS, ale znalosti žádné, především rychlostudenti typu Chovanec.

ruchof ( 16. září 2019 08:58 )

Maturitu z matiky povinně všem, kromě jmenovaných škol a současně vzkřísit učňovské školství.To je jediná cesta, jak zkvalitnit střední vzdělání.Jak asi dopadne hlasování poslanců, kde nejméně polovina z nich ohryzává tužku už při jednoduchém zlomku

agfor ( 16. září 2019 04:34 )

Oprava - nemyslící

agfor ( 16. září 2019 04:31 )

Degenerace středního školství v plném proudu. Republika nepotřebuje chytré lidi, potřebuje namyslící otroky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa