Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z češtiny „rupla“ čtyři procenta maturantů. Ústní zkouška byla nad jejich síly

Autor: ČTK, tva - 
1. července 2019
14:00

Ústní část maturitní zkoušky z českého jazyka letos na jaře nezvládlo 4,3 procenta středoškoláků, kteří skládali státní maturitu poprvé. Takzvaná čistá neúspěšnost je prakticky stejná jako loni. U ústní zkoušky z cizího jazyka propadlo 3,2 procenta prvomaturantů, před rokem jich bylo o tři desetiny víc. Vyplývá to z analýzy, kterou na webu zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), jež maturity organizuje.

Ústní zkoušku z češtiny letos poprvé skládalo celkem 62 367 studentů, přes 33 tisíc bylo dívek. Rozdíl mezi neúspěšností chlapců a dívek se oproti předchozím třem ročníkům maturitní zkoušky o něco zvýšil, letos činí 0,3 procentního bodu. Chlapci tradičně - na rozdíl od didaktického testu - byli méně úspěšní než dívky. Neuspěli v 4,4 procenta případů, zatímco dívek propadlo 4,1 procenta.

Na gymnáziích tvoří neúspěšnost v ústních zkouškách z češtiny méně než dvě procenta, pod republikový průměr 4,3 procenta se dostala už jenom lycea. Nejhorší výsledek vykazují netechnické obory učilišť a nástaveb a také střední odborné školy zdravotní, pedagogické a humanitní. Meziroční změny ve výsledcích jednotlivých typů středních škol nejsou podle Cermatu významné.

V matematice uspělo více maturantů než loni

Ke druhé povinné zkoušce ústní maturity se na jaře přihlásilo 67 737 maturantů, kteří zkoušku skládali poprvé. Z nich si drtivá většina z nich - 53 255 - vybralo cizí jazyk, matematiku zvolilo necelých 14 500 středoškoláků. Pro zkoušku z angličtiny se rozhodly bezmála tři čtvrtiny všech přihlášených, přes 50 000. Němčině dalo přednost přes 1800 studentů, ruštinu preferovalo 850 přihlášených a španělštinu 144. Jen 80 středoškoláků zvolilo francouzštinu.

Cermat v květnu oznámil, že u písemného testu z matematiky letos uspělo 84,5 procenta maturantů. Bylo to o 6,3 procentního bodu více než loni. Úspěšnost v didaktickém testu z češtiny a literatury se letos dostala na 89,7 procenta. Oproti loňskému roku to bylo o 0,3 procentního bodu méně. U testů z cizích jazyků se letos úspěšnost studentů posledních ročníků středních škol pohybovala od 98,5 procenta v případě španělštiny, po 75 procent u němčiny.

Maturitní zkouška se skládá ze dvou částí - společné (státní) a profilové (školní). Aby žák uspěl u maturity, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí. V současnosti je povinná státní maturita z češtiny a jako druhý předmět si mohou středoškoláci zvolit matematiku, nebo cizí jazyk. Nejpozději od jara 2022 by středoškoláci měli povinně maturovat i z matematiky. O podobě státní maturitní zkoušky ale politici i odborníci dál vedou diskuse.

hejhej ( 1. července 2019 21:13 )

To je výsledek ministrů, kteří vymýšleli nesmysly. Na střední školy mají být přijímání žáci, kteří nemají horší průměr než 2,0.
Bohužel, aby školy byly zaplněny, navíc ta nesmyslná platba za žáka, SŠ berou všechno a studenti pak nezvládají jak češtinu, tak matematiku.
Maturita je dnes na úrovni bývalých závěrečných zkoušek na ZŠ.

Zobrazit celou diskusi