Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Od maturity z matematiky „vyletělo“ 15 procent studentů. Potíže jim dělala i čeština

Autor: ČTK - 
20. května 2019
19:58

Test z matematiky letos u maturit zvládlo více studentů než loni. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které v pondělí údaje zveřejnilo, napomohlo k lepšímu výsledku prodloužení času zkoušky. U testu z češtiny si maturanti letos naopak mírně pohoršili.

U testu z matematiky letos uspělo 84,5 procenta maturantů. Bylo to o 6,3 procentního bodu více než loni.

Na výsledcích zkoušky z matematiky se pozitivně odrazilo prodloužení času zkoušky, a to zejména u žáků s podprůměrnými výsledky,“ uvádí Cermat. Vliv měla i změna struktury žáků přihlášených ke zkoušce. Vzrostl totiž podíl gymnázistů, kteří v průměru dosahují lepších výsledků oproti žákům odborných škol.

Úspěšnost v didaktickém testu z češtiny a literatury se letos dostala na 89,7 procenta. Oproti loňskému roku to bylo o 0,3 procentního bodu méně. Mírně se zhoršilo také hodnocení, kterého studenti dosahovali. Prvomaturanti letos měli v testu průměrné skóre 64,2 procenta, zatímco loni to bylo o půl procentního bodu více.

Poměrně výrazně se u maturit lišila úspěšnost v testech z jednotlivých cizích jazyků. Nejlépe na tom byli studenti posledních ročníků středních škol se španělštinou, kteří uspěli v 98,5 procenta případů. Test z francouzštiny zvládlo 96,4 procenta studentů a z angličtiny 96,4 procenta žáků. U ruštiny dosahovala úspěšnost téměř 94 procent. Nejhůře dopadly maturitní testy z němčiny, které neudělala čtvrtina prvomaturantů. I tak ale úspěšnost vzrostla oproti loňsku o 11 procentních bodů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kilari-san ( 21. května 2019 23:17 )

"vŠiChNi mLaDí MaJí DiGiTáLnÍ dEmEnCi, Já ByCh Ty InTeRnEtY zAkÁzAl!!!"
Chápu, jste frustrován z toho, že stárnete, a máte dojem, že za vše může naše generace Buďte trochu uctivý, my vám budeme makat na důchod

kilari-san ( 21. května 2019 23:09 )

Vážení brouci pytlíci v komentářích... víte exkrement o tom, jak dnes probíhá výuka matematiky, a to nejen na středních školách, ale i na zakládkách. Učitelé jedou svým tempem, věnují se premiantům. Nestíháš? Tvůj problém, a proč bych tě jako ve svém volném čase měla doučovat?
Rodiče většinou s učivem neporadí, neb si jej už nepamatují, a ne každý si může dovolit platit si doučování. A pak se má maturovat z matematiky, když výuka je v tak žalostném stavu? Nejprve snad zlepšíme kvalitu výuky a až pak můžeme zavést z matematiky povinnou maturitu. Nebo prostě necháme výběr, buď matematika, nebo cizí jazyk. Ne každý je jazykový génius a ne každý je chodící kalkulačka. Osobně jsem ráda, že maturuji letos, a s matematikou se nemusím stresovat, neb jsem měla ještě možnost volby. A inteligence se opravdu nedá měřit podle toho, zda někdo vypočítá kvadratickou rovnici, či nikoliv.

Zdenosz ( 21. května 2019 20:50 )

Ivoadller, prycsnima, vvalsidal. Vás bych posadil k té maturitě, vy chytráci. Zajímalo by mě, kolik z vás by uspělo. Hádám, že ani jeden.

Manowar ( 21. května 2019 04:42 )

Těch 15 procent budou volit piráty.

prycsnima ( 20. května 2019 22:59 )

Co se dá dělat svět míří k debilismu. Ale hlavně že jsou všichni online. Už de těším na blekaut. Hahaha to jich pak pár ubude .

Zobrazit celou diskusi