Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr školství na odstřel? Plaga spí klidně. A plánuje další změnu u maturit z matiky

Autor: Jakub Veinlich - 
28. února 2019
05:02

Bylo by to nespravedlivé. Původně měla maturita z matematiky začít nejdříve platit pro gymnázia a lycea a až o rok později, tedy ve školním roce 2021/2022, pro střední odborné školy. Ministr školství Robert Plaga (ANO) to chce ale na poslední chvíli změnit. Projekt má odstartovat pro všechny školy naráz, tak aby někteří studenti nebyli znevýhodnění před ostatními. Změn dozná také sloh, který by měly opět hodnotit jen školy. Ministr Plaga v rozhovoru pro Blesk Zprávy mluvil také o svém možném odvolání i schůzce s šéfem BIS.

„Pokud ne dnes, tak nejpozději zítra odešlu do mezirezortního připomínkového řízení novelu školského zákona, která jednak bude posunovat termín maturity z matematiky, to druhé podstatné na té novele bude, že sloh vrátíme zpět na školy,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy ministr školství mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Původně přitom mělo platit, že z matematiky by povinně maturovali nejdříve studenti gymnázií a lyceí, a to už ve školním roce 2020/2021, a o rok později, tedy v roce 2021/2022, by se přidali studenti středních odborných škol.

„To byla jedna z výhrad – ten nesoulad, kdy maturita z matematiky bude pro gymnázia a kdy pro ostatní,“ odůvodňuje návrh na změny zákona ministr.

Pedagogické, zdravotnické, umělecké a sociální školy mají být z dřívějšího rozhodnutí vlády i dál z povinné maturity z matematiky vyloučené.

Návrh bývalé ministryně Kateřiny Valachové rozdělit start maturit z matiky, schválila vláda v únoru před dvěma lety. A to i navzdory výhradám ředitelů gymnázií.

„Studenti všech ostatních středních škol – technických, strojírenských, stavebnických – nebudou maturovat z matematiky a budou mít pouze povinné dva maturitní předměty. Budou mít lehčí přípravu k maturitní zkoušce,“ protestovala proti přijatým pravidlům před dvěma lety například ředitelka pražského Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová.

„Jestli ta maturita má být garantována a organizována státem, tak má smysl, jen když bude celoplošná,“ postavil se před dvěma roky na stranu gymnázií a lyceí někdejší ministr školství a dnes předseda ODS Petr Fiala.

Jeho stranický kolega Martin Baxa, který má dnes školství v ODS na starosti, chystaný krok ministra Plagy vítá, je podle něj ale nedostatečný. „Z toho počtu studentů, kteří si vybrali dobrovolnou maturitu z matematiky, tak jich 30% neodmaturovalo,“ upozorňuje na hlavní úskalí zkoušek z počtů Baxa. Hlavním problémem podle něj ale není neznalost studentů, ale buď náročnost testů, anebo špatný systém výuky matematiky na školách. Povinnou zkoušku z matiky by proto raději odsunul ještě za rok 2022, nebo ji nezaváděl vůbec.

„Můj názor je ten, že by se to mělo posunout ještě dál, v ideálním případě by se mělo zvážit, zda má vůbec smysl za této situace v českém školství povinnou státní maturitu z matematiky vůbec zavádět,“ řekl Blesk Zprávám Baxa, který je ve Sněmovně členem výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Změnit se mají také slohy. Až dosud se slohové maturitní práce hodnotí také na centrální úrovni. Podle Plagy je i tato část maturit ale nadbytečná. „Sloh vrátíme zpět na školy,“ slibuje ministr další bod novely školského zákona, ke kterému teď čeká připomínky nejen od kolegů z vlády, ale i dalších organizací, které mají k problematice maturit co říct. „Jsem přesvědčen o tom, že centrální posuzování slohových prací v případě českého jazyka naprosto postrádá smysl a návrat zpět na školy je tím správným krokem,“ dodal ministr a věří, že se návrh podaří prosadit.

„Tedy státní částí maturity od roku 2021 by měly být pouze didaktické testy,“ vzkazuje studentům a kantorům ministr.

Valachová varuje před termíny 

Posunutí státních maturit z matematiky kritizuje také bývalá ministryně školství Kateřina Valachová z koaliční ČSSD. Podle ní ministerstvo pod vedením Roberta Plagy zaspalo v několika věcech, které jsou navázané na reformu maturit. 

„Sada opatření projednaných vládou mimo jiné předpokládala pořádek v oborech středních odborných škol a změny rámcových vzdělávacích programů středních škol odborných. Potom počítala se změnou financování pro půlení tříd matematiky, což mělo nastat 1. 1. 2019,“ kritizuje Valachová zpoždění příprav na státní maturity z matematiky. I proto by bylo podle ní logické posunout začátek jednotné zkoušky o rok.

Bývalá ministryně je ale přesvědčená, že Plaga reaguje pozdě a studenti budou v nejistotě. „Nápad posunout start přichází pozdě kvůli legislativnímu procesu. Není ani v legislativním plánu MŠMT schváleném vládou. Gymnazisté nebudou mít jistotu, zda se změna stihne schválit,“ varuje bývalá ministryně.  

Kam se ztrácí učni?

Ministr chce změnit také učňovské školství. Problém podle něj není v tom, že bychom v České republice neměli dostatek učňovských oborů, ale především to, že do škol chodí zatím populačně slabé ročníky, a když už někdo z učňáku vyjde, pracuje v oboru jen krátkou dobu.

„Nebude to tím, že to vyučení není nějaká dovednost a zdatnost?“ položil na stůl otázku ministr. I proto chce zavést takzvané mistrovské zkoušky – které by učně více motivovaly a zákazníkům dávaly naději, že jim domů nepřijde melouchář, ale zkušený řemeslník, který svou práci odvede kvalitně a za rozumnou cenu.

O podobě učňovského školství chce vést Plaga debaty jak s hejtmany, tak i oborovými cechy, i Hospodářskou komorou. Zapojit chce také firmy v regionech, které mohou v rámci duálního vzdělávání zapojit studenty ještě při studiu v rámci svého provozu, a postupně si tak vychovávat nové odborníky.

Ministr na odstřel?

V posledních týdnech se právě o Plagovi mluvilo jako o ministrovi zralého na výměnu. On sám má prý ale spaní klidné. Řeči o jeho „odstřelu" považuje za spekulace a podporu premiéra cítí i dál. „Myslím, že tu podporu cítím, mám za to, že věci, které jsme na ministerstvu školství za ten rok a čtvrt udělali, jsou ku prospěchu vzdělávací soustavy, a myslím, že to tak vnímá i pan premiér,“ je Plaga v klidu.

Židle se ale pod Plagou mohla podle jeho vlastních slov rozhoupat kvůli krátkým sporům s hejtmany ohledně nepřekročitelného minima pro vstup na střední školy, nebo také kvůli schůzce s šéfem BIS Michalem Koudelkou kvůli zprávě tajné služby o vzdělávání.

„Rozhodně nikdy nikde nepadlo, že by BIS vstupovala, nebo mohla vstupovat, nebo chtěla vstupovat do vzdělávacího procesu a diktovat, co má být v učebnicích, nebo v nich být nemá,“ brání výklad zprávy, ve které BIS upozorňuje, že se v Česku učí sovětský výklad historie.

Čeho ale Plaga lituje, je místo schůzky. Koudelka totiž nepřišel na ministerstvo, ale Plaga jel do sídla tajné služby. „Kdybych to dokázal vrátit zpátky, tak možná takový drobný detail by změnil vyznění té schůzky. Nebyl v tom žádný záměr, ale možná pro příště by to mohlo být na MŠMT, ale doufám, že žádné příště nebude,“ uzavřel schůzku Plaga. 

 

flora ( 28. února 2019 08:55 )

Proč? Proto!

flora ( 28. února 2019 08:50 )

Nejvíc energie je potřeba vždy vynaložit vždy na to, aby se rozkopalo vše co by snad bylo bývalo mohlo býti logické . Což je vlastně jednoduché, když ta zavrženíhodná matika tříbí logické myšlení . V jednom se ale shodnou všichni , systém maturit, který zde byl r. 89 byl zcela funkční, průhledný a smysluplný. Tak hlavně ho neobovovat a dál budeme vymýšlet pitchoviny!!!

havran2 ( 28. února 2019 08:07 )

Takových je tam víc !

Hana Ceeova ( 28. února 2019 05:45 )

Sedíte si tam jenom na ***i nic neděláte a když něco máte udělat tak vytváříte nesmyslné návrhy a zákony. Taky jste neměli tak těžkou maturitu tak proč my. Pořád říkáte že je málo učňů to není pravda jen se trochu zajímat o nás a naše studium.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa