Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš má velkou radost: V kauze Čapí hnízdo končí stíhání premiéra i jeho Moniky

Autor: ČTK, Mii - 
13. září 2019
14:24

Státní zástupce zastavil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších aktérů kauzy Čapí hnízdo. Městské státní zastupitelství to zveřejnilo na webu. V případu čelil návrhu na podání obžaloby premiér Babiš, někteří jeho příbuzní a několik dalších lidí. Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, uvedlo státní zastupitelství. Byla správně posouzena jako nezávislý podnik. Premiér pro rádio Impuls sdělil, že se z rozhodnutí raduje. 

Babiš uvedl, že ještě příliš informací nemá, od rána řeší jiné věci. „Já jsem se spojil jen s advokáty a ti mi potvrdili, že došlo k zastavení trestního stíhání,“ sdělil ve vysílání radia. Je ale nadšen, že vše takto dopadlo. „Doufejme, že je všechno konečné. Mám velkou radost,“ neskrýval své nadšení, který byl na konto celé kauzy v minulosti opakovaně sprostý. A kvůli zapojení své rodiny mluvil například o „prasárně“.

„Teď je zbytečné o tom mluvit, protože to byla záležitost účelová, protože to je věc, která je stará 12 let. Kdybych nevstoupil do politiky, tak se nikdy o Čapím hnízdě nepíše. Ta bývalá firma na to (dotaci, pozn. red.) měla nárok a vrátila to,“ smetl premiér dotaz na vlastnické struktury farmy. 

Premiér stále trvá na tom, že obvinění vzniklo v rámci politického boje. „Nebyla žádná korupce, nebyl žádný podvod. Byla to kauza, která byla načasovaná před sněmovními volbami,“ řekl Babiš.

Agrofert a Čapí hnízdo si nekonkurovaly

„Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání,“ uvedl Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Proto se šéf MSZ v rámci aprobace ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. „I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik,“ vysvětlil Erazím.

„Po seznámení se s touto právní úvahou jsem si byl nucen, v rámci možnosti využití svých oprávnění vedoucího státního zástupce, položit otázku, zda já osobně bych za tohoto právního stavu na kohokoliv, ať už by se jednalo o premiéra, nebo osobou jinou, podal obžalobu. Musel jsem si poctivě odpovědět, že nikoli,“ uvedl Erazím.

Stanovisko OLAF vzal v potaz

Kauza, která se podle něj na počátku jevila jako jednoduché podvodné jednání při získání evropské dotace, se vlivem dokazování a především nutností vykládat evropské předpisy vyvinula do složité právní otázky v části výkladu aktů přijatých orgány Evropské unie. K jejímu řešení by mohl být podle Erazíma příslušný Soudní dvůr Evropské unie.

„I pokud by v důsledku až následné desetileté rozhodovací praxe soudního dvora bylo dovozeno, že Farma Čapí hnízdo nesplňovala definici pojmu malý a střední podnik v době podání žádosti o poskytnutí dotace v roce 2008, nepovažuji za možné klást komukoliv za vinu možné nesprávné posouzení takové právní otázky v době podání žádosti o poskytnutí dotace před 11 lety,“ podotkl Erazím.

Šaroch se podle něj v odůvodnění usnesení vypořádal i se závěry Evropského úřadu proti podvodům (OLAF), aniž je rozporoval či došel k opačnému výkladu. „Poukazuje v tomto směru na možnosti širšího hodnocení pro odlišné účely, než je v rámci trestního řízení hodnocení trestněprávní odpovědnosti dotčených osob,“ doplnil Erazím.

Argument šéfa pražských žalobců, že si Farma Čapí hnízdo a Agrofert nekonkurují, nicméně nedává podle Davida Ondráčky z Transparency International po čtyřech letech vyšetřování příliš smysl. Jde podle něj o to, že svou činnost koordinují, napsal Ondráčka na twitteru.

Rozhodnutí ještě může zrušit Zeman

Někteří z obhájců potvrdili, že usnesení obdrželi. Blíže se k němu zatím vyjadřovat nechtěli. „Usnesení má 90 stran a já se s ním budu seznamovat v průběhu pátečního dne, případně víkendu,“ řekla Katarína Janisková, která v kauze zastupuje Babišova švagra Martina Herodese. Podobně reagoval i Josef Bartončík, obhájce Jany Mayerové, bývalé náměstkyně jihlavského primátora a členky společnosti Farma Čapí hnízdo. 

Rozhodnutí o zastavení stíhání pošle MSZ bezodkladně po právní moci šéfovi žalobců Pavlovi Zemanovi, který může rozhodnutí zrušit jako nezákonné. Podle trestního řádu na to bude mít tříměsíční lhůtu. Nejvyšší státní zastupitelství si kvůli posouzení věci může od MSZ vyžádat spisy a další dokumenty a také provést prověrku. Pokud by Zeman rozhodnutí zrušil, v řízení by dál pokračoval dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch. Byl by při tom vázán právním názorem nejvyššího státního zástupce a musel by provést nařízené úkony a doplnění. 

„Bere za dané (Zeman, pozn. red.), že bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání. Jakmile toto rozhodnutí nabude právní moci, bude předloženo Nejvyššímu státnímu zastupitelství k přezkoumání zákonnosti,“ uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová na webu připomněla, že rozhodnutí MSZ podléhá také dohledovému přezkumu vrchního státního zastupitelství. „Pokud by zdejší státní zastupitelství došlo k závěru, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu se zákonem a je nutno jej zrušit (...), zašle neprodleně Nejvyššímu státnímu zastupitelství spolu se spisem stanovisko, ve kterém kvalifikovaně uvede, v čem rozpor se zákonem spatřuje,“ popsala.

Faltýnek: Zvítězil právní stát 

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek oceňuje zastavení trestního stíhání Babiše. „Říkám to celou dobu, a prokázalo se to tím, že trestní stíhání bylo zastaveno, že to byla uměle vytvořená kauza s cílem poškodit naše hnutí, poškodit pana Babiše a dostat ho z politiky ven,“ řekl Faltýnek na tiskové konferneci ve Sněmovně.

Dodal, že není schopen říci, kdo konkrétně chtěl hnutí poškodit, nicméně že ANO je politickou konkurencí pro všechny subjekty na české politické scéně. „Ale zdá se, že žijeme stále v právním státě, a když patrně policie nedodala důkazy pro svá tvrzení v tom obvinění, tak státní zástupce zcela logicky zastavil trestní stíhání,“ dodal. Faltýnek byl v kauze také stíhán, loni v květnu ale žalobce zrušil stíhání jeho a dalších tří lidí.

Obviněna byla rovněž Jana Mayerová. V pátek sdělila, že v zastavení stíhání věřila. Byla přesvědčena, že nebyly porušeny zákony. Jen doufala, že to udělá už policie. Rozhodnutí o zastavení stíhání někdejší jihlavská zastupitelka Mayerová zatím do rukou nedostala, a neměla tak možnost si ho prostudovat. Její právníci jí ale řekli, že přišlo a že si může oddychnout.

„Hlavní pocit, který mám, je pocit obrovské úlevy,“ řekla Mayerová. Uvedla, že věřila, že obvinění v této kauze budou určitě zproštění viny, jen nevěděla, v které fázi. Jestli to rozhodne policie, státní zastupitelství nebo jestli se záležitost posune až na soud. „Skutečně k porušení zákonů nikdy nedošlo, ale ono se to těžko vysvětluje po deseti letech,“ uvedla.

Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části řízení stále pokračuje vyšetřování, uvedli na dotaz ČTK žalobci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cezar8 ( 15. září 2019 19:00 )

Občané tušili, že je to účelovka ze strany demolice její železnou pěstí "demokracie"
spolkem Milión chvilek, zaujatými medii, atd. Spravedlnosti bylo učiněno za dost. Stabilita, prosperita klidně pokračuje. Děkujeme Babišovi, že mnohaletou štvanici přečkal, nevzdal to a nikdy neodstoupil. Bohužel se musí připravit na další štvanice, neboť ti megažrouti, kteří přišli o svá koryta neustoupí....

marmat ( 14. září 2019 17:17 )

Další udání Piráti k EU už ohlásili... Jsou zvědaví, jaký plán investic se rýsuje v trezoru premiéra (na základě jeho průzkumů) a ON jim ho nechce ukázat... Zatím nám dělají MEGA ostudu všichni tito udavači !!! Teď má už Brusel JASNO !!!

marmat ( 14. září 2019 17:13 )

hejhej: TOHO přece JE !!!! Tunely až k Pólu

marmat ( 14. září 2019 17:11 )

luder: Označil dokonce trestní oznámení Policie za slabé/nedostatečné !
Teď z něj dělali udavači OBRTLÍK!.Doplnil, vyslechl, zjistil...
Že blafe Němcová víme léta,ale Pospíšil mluví, jakoby NIKDY nedělal Ministra spravedlnosti, ale vrátnýho !

marmat ( 14. září 2019 17:06 )

junkiexl: Redakce s aktivitou "nestíhajících" trollů nespokojena, tendenční Media odhalena, MCH, Piráti a Demo-Blok vykolejený.....Inu každému z nich zůstal v ruce jen Černý Petr

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa