Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babišovo stíhání v kauze „Čapák“ není ukončeno, říká šéf žalobců. Podřízené kárá

Aktualizováno -
4. září 2019
14:25
Autor: blv/čtk, jn, trm - 
4. září 2019
11:18

Návrh na zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších lidí včetně jeho manželky Moniky v kauze Čapí hnízdo, rozvířil vody nejen v politických kruzích, ale i v justici. Náhlou změnu stanoviska dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha chce vysvětlit i Unie státních zástupců. Poprvé od začátku týdne, kdy se informace dostaly do médií, vystoupil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zdůraznil, že stíhání premiéra Babiše nebylo dosud ukončeno. Zároveň „pokáral“ pražské státní zástupce za to, jak o kauze informují.

„Nejsem informován, jak akuálně vypadá dění ve spise. Nejvyšší státní zastupitelství totiž nemá a ani z principu nemůže mít informace ze spisu,“ řekl šéf žalobců.

Zdůraznil, že doposud není ve věci kauzy Čapího hnízda rozhodnuto. Byl pouze anoncován směr, jakým se uvažování státního zástupce možná ubírá.

Veřejnost má být podle Zemana informována až o konečném verdiktu, tedy o podání obžaloby nebo vrácení policii nebo zastavení stíhání.

V takové chvíli nastává okamžik, kdy státní zástupce vypracuje rozhodnutí a předloží jej svému nadřízenému – v takzvaném aprobačním procesu.

Jsou možné tři varianty vývoje: buď se věc vrátí k policii k došetření, může být zastaveno trestní stíhání nebo může být podána obžaloba. „V tom okamžiku má nejvyšší státní zástupce tři měsíce na vyjádření k celé kauze,“ nastínil Pavel Zeman.

Podle něj je v Česku zhruba tisíc zastavených trestních stíhání ročně, každý rok asi 30 z nich nejvyšší státní zastupitelství ruší pro porušení zákona.

Městské státní zastupitelství v Praze v pondělí uvedlo, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch ve věci změnil právní názor a že jeho nadřízený nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná. Podle Deníku N se Šaroch rozhodl zastavit trestní stíhání.

Předseda vlády k případu zopakoval, že se nemá čeho obávat. „Já jsem to řekl xkrát, že kdybych nebyl v politice, tak lidi nikdy o Čapím hnízdě neslyšeli. Že zkrátka je to kauza, která slouží k tomu, aby mě to poškozovalo,“ řekl Babiš. Také uvedl, že o vývoji se dozvěděl až z médií a nic o něm neví ani jeho právníci. 

V souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo čelí Babiš od října 2017 obvinění z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí mu až desetileté vězení. Stíháni jsou i premiérova žena Monika, dcera Adriana Bobeková či švagr Martin Herodes. Policie navrhla letos v dubnu Šarochovi, aby Babiše i ostatní obžaloval.

franz ( 13. září 2019 15:09 )

Není žádné překvapení, že pan Zeman se už třese, any mohl je jménu nikoliv práva, ale ve jněnu křiklounů z ulice a tzv opozice Banišovi podrazit nohy. V tom případě by měl okamžitě reagovat druhý Zeman a fiktivní trestní stíhání nebo spíš čtyřletou šaškárnu ukončit udělením milosti a trestní stíhání zastavit.

marmat ( 6. září 2019 12:04 )

Jak strašně těžký úkol pro ČT a všechna Média....označit současné státní zástupce za Demokraty ...tedy pokud Rozhodnutí na ČH bude jiné, než potřebují.

marmat ( 6. září 2019 12:01 )

satanas:
Je to asi ta FIALOVÁ z Domažlicka naprosto "k nezaplacení" !!!!

marmat ( 6. září 2019 11:59 )

Nicméně dýmovnice MÉDII obratem v pondělí vypuštěná se rozptýlila a my víme, že nadřízeny pana Šmardy OPRAVDU nemá na stole jen jakýsi koncept/šmírák, ale Rozhodnutí s odůvodněním !To je rána Chobotnici na solar.Doufá nyní v zázračnou otočku

marmat ( 5. září 2019 13:48 )

yruko: Proti Sobotkovi Kevin Kostner

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa