Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda je zpátky v práci: Babiš si rýpl do krize, Vojtěch slíbil léky do dvou dnů

Autor: ČTK, tva, for - 
26. srpna 2019
17:42

Vláda po prázdninách opět zasedla a vrhla se na novely zákonů. Většinu z nich souhlasně poslala dále do Sněmovny, včetně novely o léčivech, která by měla zamezit nedostatku medikamentů i tak, že se léky nebudou tolik vyvážet do zahraničí. Situace ve vládní koalici je podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka klidnější, než byla při prázdninovém sporu o výměnu ministra kultury. Při příchodu na první zasedání kabinetu však odmítl Hamáček slíbit „absolutní klid“. Premiér Babiš si do krize trochu rýpl a na začátku tiskové konference zmínil, že prázdniny už nemá týden. 

„Pro některé skončily prázdniny už před týdnem, ale oficiálně jsme se dnes poprvé sešli,“ narazil premiér Andrej Babiš na situaci kolem výměny ministrů na resortu kultury na tiskové konferenci po prvním setkání kabinetu po vládních prázdninách. Předseda vlády vyjádřil radost nad schválením kandidatury budoucí eurokomisařky Věry Jourové a také nad debatou, která se týkala jím navrhnuté změny ohledně „zatočení“ se závislostmi.

Po jednání se do Sněmovny se souhlasným stanoviskem posílá několik novel, jednou z nich je i ta o léčivech, která by měla zamezit kritickým situacím, kdy nemají čeští pacienti přístup k důležitým lékům.

„Umožníme, aby byl puštěn i lék, který má například jen problém s administrativou. Chceme zredukovat vývoz léků na pouze nezbytné případy a výrobce bude povinen dodat léky do jakékoliv lékárny v Čechách. Prostě musí zajistit, aby do dvou dnů měl pacient s e-receptem lék co nejdříve k dispozici,“ uvedl Vojtěch. 

Dodal, že chce také najít způsob, jak co nejrychleji ze zahraničí dostat medikamenty, které jsou k dispozici, ale pod jinou šarží a marží. „Na ceně se to ale neodrazí, i když bude lék v zahraničí dražší. Bude to jen motivace pro výrobce, aby pro lék jel,“ doplnil.

Novela sice prošla vládou k dalšímu kolečku u zákonodárcům, ale sbírá už i kritiky, především pak ze stran lékárníků. „Podle nás je novela zbytečná. Přinese lékárnám více administrativy a neřeší to základní, protože drtivá většina výpadků léčiv je způsobena tím, že výrobce nedodá potřebné množství do České republiky,“ uvedl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Podle Vojtěcha se inspirujeme na Slovensku a systém nebude komplikovaný, ale uživatelsky přívětivější. „Hlavně jsme tu proto, abychom zařídili léky pacientům, chápu jejich výtku, ale primárně jsme tu pro ně,“ odpověděl ministr na dotaz Blesk Zpráv, jak se s tímto lékarnickým argumentem popasuje vláda. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) si myslí, že novela by měla  pomoci s kritickým nedostatek léků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) si myslí, že novela by měla pomoci s kritickým nedostatek léků. | Archiv Blesku

K prvnímu jednání vlády nemuselo teoreticky vůbec dojít, nahrávala tomu situace kolem výměny ministrů na resortu kultury. 

ČSSD totiž v posledních měsících zvažovala odchod z vlády kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman otálel s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Když nakonec v polovině prázdnin návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) na ministrovo odvolání vyhověl, odmítl jmenovat jeho nástupcem místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu. Šmarda se nominace vzdal, ČSSD pak minulý týden navrhla na ministra bývalého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který by měl být jmenován v úterý.

Situace je po posledním vývoji podle Hamáčka klidnější, netroufá si ale odhadnout, zda to tak bude stále. „Neslibuji, že by měl být absolutní klid, ale to je něco, co doprovází všechny koaliční vlády,“ konstatoval. Pokud by panoval absolutní klid, znamenalo by to podle něj jednobarevný kabinet. „Budeme diskutovat, dohadovat se, ale to k politice patří,“ avizoval.

ČSSD už se rozpočet líbí více

ČSSD má po jednáních se Schillerovou vstřícnější postoj k rozpočtu na příští rok než při jeho prvním projednávání ve vládě, kdy se hlasování zdržela. Hamáček je připraven ho podpořit. „My jsme s vyjednáváním spokojeni. Pokud se podíváme na stav před a po vyjednávání a zahrneme peníze, které jsme vyjednali ještě na letošní rok, tak za resorty sociální demokracie je to téměř 15 miliard, což je nezanedbatelná částka,“ uvedl.

Sociální demokraté podmiňovali souhlas s rozpočtem navýšením kapitol ve své gesci zhruba o 20 miliard. Ministerstvo práce podle dohody dostane o 5,9 miliardy korun víc, než v návrhu rozpočtu původně vyčlenilo ministerstvo financí. Ještě letos by mělo dostat navíc 800 milionů korun na informační systémy a resort ještě bude moct příští rok žádat až o 1,3 miliardy korun. Vnitro dostalo po jednání o 1,3 miliardy více, zemědělství o miliardu, diplomacie o 253 milionů a kultura o 440 milionů.

Hamáček nyní očekává jednání o platech ve veřejném sektoru. Schillerová v návrhu počítá s průměrným růstem platů o dvě procenta, odbory to ale považují za nedostatečné s ohledem na očekávanou inflaci 2,2 procenta. Pokud by platy kvůli inflaci reálně klesly, v bezpečnostních složkách by to podle Hamáčka mohlo znamenat masivní odchody. „Známe požadavky odborů, musíme se potkat někde uprostřed,“ dodal. Pokud by vzrostly o pět či šest procent, bylo by to podle Hamáčka „něco, s čím by si mohla vláda dovolit před státní zaměstnance jít“.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa