Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babiš odeslal Zemanovi návrh na jmenování Zaorálka ministrem kultury

Aktualizováno -
22. srpna 2019
18:00
Autor: simao, ČTK, for - 
21. srpna 2019
11:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury. Se Zaorálkem se před tím krátce setkal na Úřadu vlády a hovořili spolu o resortu kultury. Premiér to po 17:00 řekl Radiožurnálu v rozhovoru chvíli po setkání se Zaorálkem. Hrad už dnes oznámil, že prezident Zaorálka jmenuje ministrem kultury v úterý.

Platil za muže, který se v Sobotkově vládě nezdráhal jít do konfliktu s Andrejem Babišem (ANO). Lubomír Zaorálek (ČSSD) se nyní stal poněkud překvapivým řešením vládní krize poté, co definitivně „vybuchl“ plán na nominaci Michala Šmardy na ministra kultury. A na Hradě už řekli, že Zaorálek bude novým ministrem. Nejdřív se ale s prezidentem setká: v pondělí ve 14:30 v Lánech. Zeman měl přitom na Zaorálka v minulosti spadeno, protože ho nepodpořil ve volbě hlavy státu v roce 2013. I Jan Hamáček (ČSSD) věří, že Zaorálek coby kandidát projde.

Novým kandidátem na ministra kultury se stal exministr zahraničí Lubomír Zaorálek
(ČSSD). Ve středu krátce po třetí hodině odpolední to na tiskovce v Lidovém domě potvrdil šéf ČSSD Jan Hamáček. „Lubomír Zaorálek je zkušený politik, je to úspěšný předseda Poslanecké sněmovny, úspěšný ministr zahraničních věcí, já jsem přesvědčen, že řízení resortu kultury zvládne. Jeho úkolem bude ten resort stabilizovat po té dlouhé době, kdy nebylo jasno, jakým směrem se bude ubírat,“ uvedl dnes Hamáček.

„Z mého pohledu tedy ta situace na ministerstvu kultury je tímto vyřešena. Sociální demokracie říkala, že naše vládní angažmá má smysl za předpokladu, že budeme mít pět našich ministrů a současně, že naše resorty, v čele kterých stojí naši ministři, budou mít dostatek prostředků na to, aby mohly efektivně fungovat,“ podotkl také Hamáček. Pokud se podaří obě tyto věci dotáhnout do konce, vládní angažmá ČSSD může pokračovat podotkl vicepremiér.

„Pan prezident s návrhem na jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury souhlasí. Po oficiálním předložení návrhu premiérem se pan prezident s Lubomírem Zaorálkem setká, následovat bude jmenování ministrem. Termíny nyní hledáme,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Později dodal, že prezident přijme kandidáta na ministra kultury v Lánech v pondělí 26. srpna ve 14:30.

Pod vedením Zaorálka dosáhla ČSSD na 15 poslanců

Jde přitom o poměrně překvapivé řešení. Zaorálek sice má zkušenosti s působením ve vládě, zároveň se ale během angažmá ve Strakově akademii dostával do konfliktů s Andrejem Babišem (ANO). A to i proto, že byl volebním lídrem ČSSD před sněmovními volbami. V nich však sociální demokracie nakonec vybuchla a získala pouhých 15 křesel ve Sněmovně namísto 45, které měla do té doby.

Zaorálek následně odmítl vést sociální demokraty do letošních eurovoleb, ve kterých se dařilo oranžovým ještě hůře. Ztratili všechny čtyři mandáty a v europarlamentu zastoupení pro nové volební období nemají vůbec. Zaorálek zůstal jedním ze zbývajících 15 poslanců ČSSD ve Sněmovně, odkud po expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi odešel jiný z exministrů a Zaorálkův někdejší vládní kolega –Milan Chovanec – taktéž kritický k vládnímu angažmá ČSSD.

Babiš ho označoval za tlučhubu“

Premiér Babiš dnes na dotaz, jestli by měl problém s účastí Zaorálka ve vládě, řekl, že v minulosti měli „různé výměny názorů“, ale v principu s ním problém nemá.

„Jediný rozdíl mezi panem Zaorálkem a panem Sobotkou je, že Zaorálek je výřečnější a žije v politice z daní občanů ještě déle než Sobotka. Pan Zaorálek je tlučhuba, který sice má emotivní projevy, ale ve výsledku je spíš komediant, kterého nikdo nemůže brát vážně,“ řekl přitom Babiš o Zaorálkovi v červnu 2017 v deníku Právo. „Pan premiér se sám vyjádřil, že se jménem Lubomíra Zaorálka nemá žádný problém,“ potvrdil však nyní Hamáček.

Dalších přestřelek mezi Zaorálkem a Babišem se Hamáček neobává. „Pokud je někdo v politice tak dlouho, jako je Luboš Zaorálek, tak se konfliktu nevyhne. Takže to je asi logické a já věřím, že to v tom vládním týmu bude šlapat. Ale sociální demokracie není ve vládě proto, aby byla nekritická vůči svému koaličnímu partnerovi, to jsme konec konců dokázali za poslední rok několikrát, že diskutovat umíme, hádat se umíme, ale to je součást nějakého koaličního vládnutí a koaliční spolupráce. Takže ty konflikty a diskuze k tomu patří a počítá se výsledek,“ reagoval Hamáček ve středu na dotaz Blesk Zpráv.

Dali přednost muži před ženou

Se Zaorálkem se tak nenaplnily spekulace o jiných možných adeptech - včetně první náměstkyně na ministerstvu kultury Kateřiny Kalistové. Pro Blesk uvedla, že žádnou nabídku neobdržela. Podobně se pak vyjádřili i hejtmani Jiří Běhounek a Martin Netolický (všichni ČSSD). Někdejší korunní princ ČSSD Michal Hašek pak nadhodil jméno exministra kultury Paroubkovy vlády Vítězslava Jandáka, dnes člena Rady Českého rozhlasu. 

První náměstkyně Kateřina Kalistová (ČSSD) se nominantkou soc. dem. patrně nestane. První náměstkyně Kateřina Kalistová (ČSSD) se nominantkou soc. dem. patrně nestane. | ČTK, archiv M. Šmardy

Hledal se přitom náhradník za Michala Šmardu, který se své nominace po odmítání ze strany prezidenta Miloše Zemana, ale nakonec i premiéra Babiše vzdal. „To řešení, které zvolil Michal Šmarda, není řešením, které jsem chtěl,“ přiznal v ČT Hamáček.

Babiš po úterním setkání se Zemanem v Lánech uvedl, že doufá, že se podaří celou záležitost uzavřít v průběhu tohoto týdne. Hamáček nepředpokládá opakování stejné anabáze, jako byla se Šmardou. „Já jsem přesvědčen, že ty komplikace nenastanou,“ věří Hamáček.

Dramaturgem v televizi

Jaké má Zaorálek zkušenosti s kulturou? Absolvent Filozofické fakulty UJEP v Brně (obory marxisticko-leninská filozofie a politická ekonomie) pracoval po ukončení studií v Československé televizi Ostrava jako dramaturg. Ostatně i jeho přítelkyní je bývalá moderátorka ČT Šárka Bednářová. Odpadnout by přitom měl problém, který Babiš vyčítal Šmardovi – nedostatečná vybavenost cizími jazyky. 

„Luboš je bezesporu člověk s velkým kulturním přehledem a respektem ke kulturní obci. A hlavně je to zkušený politik. Asi nejlepší, kterého teď ČSSD má. Byl jsem a jsem proti vstupu ČSSD do téhle vlády. Ale pokud tam máme někoho posílat, tak lidi tohohle formátu,“ hájí Zaorálka na twitteru exministr zdravotnictví a člen ČSSD Svatopluk Němeček

Hamáček upozorňuje, že pozice ministra je důležitá v tom, že musí nejen umět spravovat svěřený resort, ale i tlumočit politiku ČSSD. „A to samozřejmě Lubomír Zaorálek zvládne velmi dobře,“ podotkl Hamáček. „On zvládl řídit podstatně větší resort, než je ministerstvo kultury, je to doktor filozofie, pracoval  i v kulturní sféře, takže já tam vidím samá pozitiva, žádný problém, ani nepředpokládám, že by se někdo snažil tvrdit, že Lubomír Zaorálek nerozumí kultuře,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám.

Na Zemanově „seznamu zrádců“

O způsobilosti Šmardy vést kulturu ostatně pochyboval i prezident. Byl by Zeman k Zaorálkovi vstřícnější? „Pan prezident s návrhem na jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury souhlasí. Po oficiálním předložení návrhu premiérem se pan prezident s Lubomírem Zaorálkem setká, následovat bude jmenování ministrem. Termíny nyní hledáme,“ vzkázal Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman přitom v roce 2000 označil Zaorálka pro změnu za „vyžírku“. V roce 2013 se pak mluvilo o tom, že Zeman odmítal jmenovat Zaorálka do čela ministra zahraničí proto, že ho společně se Sobotkou nepodpořil v prezidentské volbě v roce 2003, po které se Zeman stáhl na Vysočinu.

Coby ministr zahraničí kritizoval Zaorálek prezidenta Miloše Zemana za výrok o likvidaci novinářů: „Není možné takovýmto způsobem říkat žerty. A některé bonmoty se říkat nedají.“ Coby ministr zahraničí kritizoval Zaorálek prezidenta Miloše Zemana za výrok o likvidaci novinářů: „Není možné takovýmto způsobem říkat žerty. A některé bonmoty se říkat nedají.“ | Archiv Blesku, ČTK

Zaorálek se tak dostal na Zemanův pomyslný „seznam zrádců“. „Chtěl bych, a to nejsem masochista, poděkovat lidem jako Lubomír Zaorálek za to, že mě nevolili, mohl jsem si deset let odpočinout a teď jsem plný sil,“ vzkazoval Zeman přes Lidovky.cz Zaorálkovi v lednu 2013.

Prezident však nakonec Zaorálka ministrem jmenoval. A to by se mělo stát i nyní. „Věřím, že pokud pan prezident v tomto vyhoví žádosti pana premiéra, tak to může být velmi rychle,“ podotkl Hamáček.

Fiala: Skončí nedůstojné tahanice

Jízlivě však komentoval dění kolem Zaorálka šéf opoziční ODS Petr Fiala. „Trochu se divím, že ČSSD se ještě zabývá nominací ministra. Stačilo by se zeptat M. Zemana, koho tam chce, a bylo by to. Ale pokud tím skončí tyto nedůstojné tahanice a vláda se začne věnovat normální agendě, tak si asi všichni oddechneme,“ vzkázal.

Dotazu na tři měsíce tahanic čelil i Hamáček. „Ono se rozhodně spousta věcí stalo, určitě jsme se poučili, jak funguje koaliční spolupráce. Ne, že bychom si o tom dělali nějaké iluze. Byl to zápřah přes ty letní měsíce, svůj díl dostala i naše ústava,“ míní Hamáček, podle kterého by prospělo zpřísnění ústavy zejména ve vztahu k definování jasných lhůt, aby nedocházelo k takto vleklým sporům.

Birke: Zaorálek? Dobrý šéf kultury

Mezi spekulacemi ohledně nového ministra se objevil přitom i Jan Birke (ČSSD), poslanec a starosta v Náchodě. S Hamáčkem však hovořil telefonicky pouze o podpoře, kterou jako předseda ČSSD může očekávat před pátečním jednáním předsednictva strany, na kterém část straníků chce jednat o Hamáčkově odvolání. Zatímco ústecká ČSSD se postavila proti Hamáčkovi, hradecká ČSSD, kterou Birke reprezentuje, stále za Hamáčkem stojí a chce, aby sociální demokraté ve vládě pokračovali.

Zaorálek by podle Birkeho byl dobrým ministrem kultury. „Kdyby na to přistoupil a kdyby to byl Luboš Zaorálek, tak Luboš Zaorálek má přeci všechny věci, které je třeba splňovat. Je jazykově vybavený, je známý v zahraničí, je bývalý ministr zahraničních věcí. Zvládnul resort podstatně větší, než je ministerstvo kultury, má s tím zkušenosti. Je to silný člověk, silný hráč,“ řekl Birke ještě před oficiálním oznámením Zaorálkovy nominace.

Pochybnosti nad ČSSD ve vládě

Sám Zaorálek, který ve vnitrostranickém referendu v soc. dem. hlasoval proti vládnímu působení, byl přitom ještě v červnu ke koalici ČSSD s ANO poměrně kritický. „Rozhodnutí jít do vlády jsme bohužel nechali na vnitrostranickém referendu, proti čemuž lze dnes už těžko bojovat,“ říkal v rozhovoru pro Info.cz.

Připouštěl ale, že odejít z vlády není snadný krok. „Pokud už do vlaku nasednete, mnohdy je o dost složitější z něj pak vystoupit. Říct nyní dost, už je toho příliš, není jednoduché udělat tak, aby to bylo srozumitelné. Navíc takový krok musí mít nějaký politický význam. Říct jenom tak, že se nám ve vládě už nelíbí, že jsou tady demonstrace a že to tedy balíme, příliš nejde,“ připuštěl.

Na jeho dřívější vyjádření narazili nyní i s Hamáčem. „Když jsme spolu hovořili, tak on pochopil, že pokud se ČSSD jednou rozhodla a spojila minimálně krátkodobě svou budoucnost s tímto projektem, tak je třeba dělat vše pro to, aby ten projekt byl úspěšný a slyšel ten můj argument, kdy jsem ho požádal, aby pomohl v naplňování toho úspěchu vládního projektu. Já jsem za to rád,“ přiznal Hamáček.

Video  Babiš dusil Zaorálka v horkém křesle: „Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat.“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zaorálek v červnu upozorňoval také, že vládní působení je „věcí důstojnosti“. A připomínal, že je „klíčovou věcí, která se teď projednává, rozpočet, (...) je to zásadní věc, nejdůležitější zákon roku.“

Zaorálek bude jednat o rozpočtu

Právě o rozpočtu nyní jedná ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s jednotlivými ministry. Za resort kultury s ní již mluvil náměstek René Schreier. Nyní však přijde řada patrně i na Zaorálka samotného.

„Věřím, že se ještě stihne zapojit do debaty o státním rozpočtu, jakkoli v těch vyjednávání s paní ministryní financí se podařilo získat pro ministerstvo kultury přes 400 milionů navíc oproti tomu původnímu návrhu, ale ještě nás čekají také jednání o platech a já věřím, že Lubomír Zaorálek bude posilou vládního týmu socální  demokracie v těch závěrečných kolech jednání o státním rozpočtu na příští rok,“ podotkl dnes totiž Hamáček.

Kvůli průtahům na kultuře rýpal do Babiše

Ve zmiňovaném rozhovoru pro info.cz. si přitom Zaorálek rýpl kvůli kauze Šmardy a ministerstvu kultury právě do Babiše. „Pokud dá premiér žádost o výměnu ministra, není tady z pozice prezidenta žádná možnost vytáčky, on tak musí učinit bez zbytečného otálení. Vadí mi také, že se v celé této anabázi nezachoval daleko jednoznačněji právě premiér. Nevím to jistě, tak trochu hádám, ale mám z něj pocit, že nad zdržovací taktikou prezidenta pouze pokrčil rameny. Je chyba, že v takové situaci premiér taktizuje. Babiš namísto toho, aby důsledně trval na dodržování pravidel, podléhá tomu, že je pro něj Miloš Zeman důležitá postava v jeho politické hře,“ varoval Zaorálek, který své sympatie projevil i demonstracím proti Babišovi.

 

anna1234 ( 23. srpna 2019 11:02 )

.. jaký nadhled? Stačilo, aby se Zaorálkem nesouhlasil prezident a Babiš měl po "nadhledu"

marmat ( 22. srpna 2019 23:17 )

Než začal drbat a !inzultovat" Babiěe....zdál se na svém postu MZ ok...pak UJEL

marmat ( 22. srpna 2019 23:15 )

Jinak je to ovšem takový zkušenější "Šmarda"

marmat ( 22. srpna 2019 23:12 )

PPP15OW: NOVÝ koště MCH

marmat ( 22. srpna 2019 23:09 )

Chce TO od AB neuvěřitelný nadhled zaměstnat nyní svého ubohoučkého !"kritika!"
To je zákon karmy v přímém přenosu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa