Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek o vládě: Nešlo to jinak. Babišovi ji opakovaně vlepil

Aktualizováno -
21. srpna 2019
18:05
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
21. srpna 2019
17:40

Měl jiné plány, ale prý nemohl jinak. Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se ve středu odpoledne poprvé vyjádřil ke své nominaci na post ministra kultury. Počkal si až na chvíli, kdy jeho jméno oznámil šéf ČSSD Jan Hamáček. A na dobrozdání z Hradu, že s jeho jmenováním nebude problém. Právě vztah prezidenta Miloše Zemana k současné vládě je podle Zaorálka důvodem, proč Hamáčkovi kývl na nominaci. Prezident přijme adepta ČSSD do vlády v pondělí 26. srpna v Lánech.

„Krize je nesnesitelná, táhne se a je tím ochromena vláda a ministerstvo kultury. Každý soudný člověk chce, aby se vyřešila. Já měl sice jiné plány, takže mě to zaskočilo, ale když mi Jan Hamáček volal a řekl, že ví, jak krizi vyřešit, nešlo zareagovat jinak,“ odpověděl Lubomír Zaorálek na dotaz novinářů, proč se rozhodl souhlasit s nominací na ministra kultury.

Exministr zahraničí Zaorálek má za sebou řadu slovních přestřelek jak se současným premiérem Andrejem Babišem, tak s prezidentem Milošem Zemanem, který do Zaorálka šil v minulosti i kvůli tomu, že jej nepodpořil v prezidentské volbě v roce 2003. Do střetů se ale dostávali i v momentě, kdy byl Zaorálek ministrem zahraničí - a hradní útoky si nenechal líbit. Tasil se mj. s argumentem, že hlavu státu nerespektují v zahraničí. Podle Hamáčka však nyní prezident s novým kandidátem souhlasí. 

Zaorálek: Hamáčkovi nedokážu říci ne

Krátce poté, co nového kandidáta potvrdil předseda ČSSD v Lidovém domě, se Zaorálek vyjádřil i k tomu, jak rozhovory o kandidatuře s Hamáčkem probíhaly. 

„Vedl k tomu dlouhý rozhovor s Janem Hamáčkem, kde jsme všechno prošli - i ty jiné varianty a kandidáty. Pak jsem požadoval čas na promyšlenou, ale po pár hodinách jsem mu volal, že mu neodkážu říct ne, protože mi připadá, že bych ho v tom nechal se slovy: vyřeš si to sám,“ uvedl Zaorálek.  

Předchozí kandidát na post ministra Michal Šmarda nebyl podle Zemana a nakonec ani dle premiéra Babiše kandidátem vhodným. Blesk Zprávy se ptaly předsedy Hamáčka, zda-li Zaorálek už předpoklady splňuje.

Vícepremiér reagoval tím, že Zaorálek je zkušený politik, který se do resortu hodí. „Jdu do vlády s agendou, která je mi blízká, nejde jen o post ministra kultury, ale o vládu. Jsou témata, která jsou silná a klíčová, o nichž by si přál, aby se na ně ČSSD podílela. Například v oblasti bezpečnosti,“ zmínil ve středu Zaorálek. Narážel tak na to, že jako exministr zahraničních věcí se již ve vrcholové politice umí otáčet a nebojí se bojovat za stranický program i za zákony. 

Hamáček: Konfliktům se člověk nevyhne

Zaorálek také reagoval na dotaz novinářů, co promýšlel předtím, než nabídku odsouhlasil. „Máme prezidenta Zemana, který má rád systém páté republiky. Stále se to posouvá do rukou prezidenta a my musíme tu krizi rozlousknout. Takže když vám někdo řekne, že to můžete změnit, tak si těžko řeknete, že budete jen pozorovatel,“ odpověděl. 

Kromě sporů se Zemanem se ale nový nominant ČSSD dostal v minulosti i do poměrně ostrých slovních přestřelek se současným premiérem. Zaorálek zažil společné vládnutí s Babišem v jednom kabinetu, který vedl tehdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a figurovali v ní i lidovci. Do sněmovních voleb v roce 2017 vedl Zaorálek sociální demokraty jako lídr a jeho střety Babišem jako jedničkou ANO gradovaly. V předvolební debatě Blesk Zpráv se neváhali častovat ani samolepkami „žvaní“. Dokonce opakovaně.

Pokračujících přestřelek mezi Zaorálkem a Babišem se ale Hamáček neobává. „Pokud je někdo v politice tak dlouho, jako je Luboš Zaorálek, tak se konfliktu nevyhne. Takže to je asi logické a já věřím, že to v tom vládním týmu bude šlapat. Ale sociální demokracie není ve vládě proto, aby byla nekritická vůči svému koaličnímu partnerovi, to jsme konec konců dokázali za poslední rok několikrát, že diskutovat umíme, hádat se umíme, ale to je součást nějakého koaličního vládnutí a koaliční spolupráce. Takže ty konflikty a diskuze k tomu patří a počítá se výsledek,“ reagoval Hamáček ve středu na dotaz Blesk Zpráv.

Superdebata Blesk.cz: Superdebata Blesk.cz: | Foto Blesk - Jakub Poláček

Projekt menšinového koaličního kabinetu ANO a ČSSD opřeného o komunisty nicméně v minulosti Zaorálek spíš kritizoval. Proto je překvapením, že se ho nakonec sám rozhodl účastnit jako ministr kultury.

Na stejný post měl po Antonínu Staňkovi nastoupit místopředseda sociálních demokratů Michal Šmarda. Ani po třech měsících průtahů ale neprošlo jeho jméno přes prezidenta Miloše Zemana, který ho kritizoval jako nekompetentního. Šmarda se nakonec i na doporučení Babiše nominace na ministerský post v pondělí sám vzdal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kafland ( 21. srpna 2019 20:57 )

UKÁZKOVÁ ŠAŠKÁRNA SOCANŮ 🤮

marmat ( 21. srpna 2019 20:57 )

jardahl87: za ty prachy "musej" COSI dělat ...na účtu dnes 5,4 mil.

marmat ( 21. srpna 2019 19:49 )

Doufejme, že jim z TOHO všeho vypadla dnes laciná heesla o paní Benešové !!!

marmat ( 21. srpna 2019 19:47 )

I dnes MCH zneužijí takový den k přípravám puče.....pochodu ...hanba

marmat ( 21. srpna 2019 19:45 )

Marná sláva...MCH si nedají pokoj...je TO Zlatej důl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa