Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman podpořil Babiše proti demonstrantům. O konci Staňka nad jahodovými knedlíky mlčel

Aktualizováno -
22. června 2019
21:04
22. června 2019
08:35

Prezident Miloš Zeman stále neřekl, kdy a zda vůbec odvolá ministra kultury Antonína Staňka, jak ho o to na přání ČSSD požádal premiér Andrej Babiš (ANO). Na pravidelné večeři v Lánech jen zopakoval, že se příští týden sejde s kandidátem na Staňkovo místo, místopředsedou sociální demokracie Michalem Šmardou. Babiš to řekl po večeři, ke které se podávaly jahodové knedlíky, novinářům. Hlava státu premiéra podpořila v souvislosti s protivládními demonstracemi, které se konají v posledních týdnech a budou pokračovat v neděli na pražské Letné. Při zhruba hodinu a čtvrt dlouhém jednání diskutovali hlavně o otázkách Evropské unie či rozpočtu. 

Babiš uvedl, že mu prezident v současném „složitém období“ vyjádřil podporu. Týkala se podle něj demonstrací spolku Milion chvilek, ale i středečního hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala opozice kvůli evropským auditním zprávám ohledně Babišova střetu zájmů. „ČSSD se vyslovila, že bude hlasovat proti vyslovení nedůvěry, KSČM také, z tohoto důvodu se mohu domnívat, že nedůvěra vyslovena nebude,“ řekl Babiš.

 

Možná největší demonstrace od revolučního roku 1989 se má uskutečnit na Letné v neděli. Vyvrcholit zde má série protestů za nezávislost justice a lepší vládu. Organizátoři doufají v účast až 350.000 lidí. Babiš řekl, že ho demonstrace mrzí hlavně vzhledem k nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO), kvůli níž protesty odstartovaly. „Je mi to líto vůči paní ministryni Benešové, která se dostala do pozice velké kritiky, přitom já myslím, že může být morálním vzorem,“ řekl premiér s tím, že ministryně předložením návrhu novely zákona o státním zastupitelství do připomínkového řízení plní požadavky demonstrantů.

Debata v Lánech se podle Babiše týkala také současných vyjednávání o obsazení vrcholných pozic v Evropské unii či státního rozpočtu na rok 2020. Zeman se chce účastnit jeho projednávání na vládě i ve Sněmovně. Začátkem července se také v Lánech sejde kvůli rozpočtu prezidentův expertní tým.

Zatímco na minulých setkáních se podávala převážně slaná jídla, dnes politici povečeřeli sladké, podávaly se jahodové knedlíky, řekl Blesk Zprávám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ohledně konce ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) jehož konec navrhl Zemanovi před třemi týdny a ČSSD ho požaduje nejpozději do konce června, se Babiš nedozvěděl nic nového. “Je mi líto, ale nic jiného neumím říct, než že pan prezident bude mluvit s panem Šmardou příští týden na Vysočině,“ konstatoval premiér.

socha_svobody ( 24. června 2019 08:05 )

řev ulice nikdy nemůže v demokratické zemi změnit výsledky svobodných voleb

marmat ( 23. června 2019 13:42 )

http­s://li­berec­ky.de­nik.cz­/zpra­vy_re­gion/­foto-eet-go-home-v-liberci-demonstrovaly-proti-babisovi-stovky-lidi-20190611.html....A JSME U JÁDRA PUDLA PŘÁTELÉ ani žádný umělec se na EET netřese....lze si to představit.

marmat ( 23. června 2019 13:36 )

Všichni placení trollové na Letnou...včetně 298 pilných nicků s nulovým názorem
Kdo bude psát tady (přes "koncert na Letné" ) své obvyklé vulgarity je "zrádce"MCH.

marmat ( 23. června 2019 13:31 )

luder:To nemáte úplnou pravdu....Změní se 100% život 3 nájemných lídrů MCH -"teologů" na jejichž novou životní úroveň jen tak nedo­sáhne­te..­....po­kud ovšem nepřevedou miliony (transparentní i netransparentní) na Charitu....

marmat ( 23. června 2019 13:27 )

BABISE_NECHCEME: OK .....stejně tak i ze Šmejdů s kastrolama Princip je stejný, jen TO nemá tolik NEVIDITELNÝCH spon­zorů­....Tr­anspa­rentní účet je taková "vitrinka na hospodě"..... O vlastníkovi, provozovateli, personálu a čistotě neřekne NIC !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa