Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr Staněk se brání „lžím o rušení muzea“: Nerad bych dopadl jako Parkanová

Autor: Pavel Ryšlink - 
14. května 2019
12:46

Dusno panuje v těchto dnech kolem ministra kultury Antonína Staňka poté, co jako šéf rezortu odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a ředitele olomouckého muzea umění Michala Soukupa. Na Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala dokonce ministr podal trestní oznámení. Někteří zaměstnanci Muzea umění v Olomouci teď organizují protestní akce a žádají ministrovo odvolání s odůvodněním, že se obávají o osud olomoucké kulturní instituce. Ministr Staněk poskytl Blesku rozhovor, kde vysvětluje své kroky a ujišťuje, že k obavám o osud Muzea umění v Olomouci ani o projekt SEFO, který s odvoláním ředitele a trestními oznámeními souvisí, nejsou důvody.

Pane ministře, v minulých týdnech jste provedl určité nepopulární kroky, kdy jste odvolal ředitele některých organizací řízených vaším ministerstvem. Mimo jiné i ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. V některých kruzích se zvedla velká nevole, zaměstnanci MU uspořádali protestní koncert, je podepisována petice žádající vaše odvolání. Obyčejný daňový poplatník v tom však nemá moc jasno a může z toho mít pocit, že chcete olomoucké muzeum umění zrušit. 

To je samozřejmě lež a fáma, kterou někdo, nevím kdo, záměrně šíří a vyvolává hysterii. Já jsem nikdy o ničem takovém nikdy ani chvíli neuvažoval. Muzeum umění považuji za velmi významnou kulturní organizaci. Stejně tak nehodlám od MU oddělovat arcibiskupské muzeum. To jsou opravdu jenom fámy. 

Vaši oponenti tvrdí, že kvůli vám je konec projektu středoevropského fóra (SEFO).

To je další nehorázná lež. Nápad profesora Zatloukala (první ředitel MU v Olomouci – pozn. red.) považuji za skvělý a nikdy jsem ho nezpochybňoval. Jestli si někdo myslí, že jiný ministr SEFO zajistí, tak se pletou. Já svou osobou garantuji, že SEFO bude stát.

To zní, jako by žádný problém nebyl. V čem je tedy jádro pudla? 

Když říkám, že garantuji, že SEFO bude stát, tak také říkám, že bude stát za hospodárných podmínek. Já tam mám poslat 600 milionů korun. Nerad bych dopadl jako Vlasta Parkanová, která teď před soudy vysvětluje nákupy pandurů. Jinými slovy, tady po sto letech vzniká první veřejná kulturní stavba takového rozsahu a významu a já nechci, aby byla zatížena nějakými spekulacemi, když je možné to vyčistit. 

Co je potřeba vyčistit? 

Ten problém začal de facto už v době, kdy jsem byl primátor, kdy jsem se podivoval, že tak významná stavba, jako je SEFO, neprošla žádnou architektonickou soutěží. 

Proč jste v té době nezasáhl?

Olomouc byla v té době pouze signatářem projektu, tak mně nepříslušelo se touto záležitostí zabývat. Muzeum umění je totiž organizace řízená nikoli městem, ale ministerstvem kultury. 

Takže jste začal konat jako ministr? 

Když jsem se stal ministrem, pokračoval jsem ve snaze přesvědčit je, že by měla být vypsána architektonická soutěž. Ředitel MU Soukup mi ale oponoval, že je tu jistá smlouva, která dává autorská práva architektu Šépkovi a že hrozí soudní spory. Takže jsem chtěl, aby se provedla analýza té smlouvy, za jakých podmínek se dá vypovědět a co se s tím dá dělat. Reakci vedení MU bych nazval jako obstrukce. Neustále zdůvodňovali, že to vypovědět nejde.

Pro ministra byl problém dostat se ke smlouvě jemu podřízené organizace? 

Smlouvu mi přitom stále nechtěli ukázat. Tak co jsem měl dělat. Použil jsem ministerský kontrolní orgán – nařídil jsem řediteli odboru auditu a kontroly, aby jel do Olomouce a smlouvu, o které se hovoří, aby našel a přivezl, abychom ji mohli posoudit z pohledu ministerstva. My jsme ji přitom nikdy ani neautorizovali. Načež auditoři smlouvu dohledali a k ní i další navazující dokumenty. 

Chcete naznačit, že na veřejnou zakázku za stamiliony nebyla vypsána architektonická soutěž? 

Ten projekt vznikl někdy v roce 2009. A znovu musím opakovat, považuji ho za skvělý nápad profesora Zatloukala. Jen vše neprobíhalo, jak má. Byl tam jakýsi předběžný návrh výběrového řízení. Pak se vypsalo výběrové řízení, které bylo totožné s tím předběžným návrhem, který dělala firma spojená s architektem Šépkou. Do soutěže se přihlásila jediná firma, ta, která to připravovala, na níž je napojen Šépka. A celé to bylo uděláno tak, že se prakticky neměl šanci nikdo jiný přihlásit. Vrchol jejich arogance pak je, že smlouvu s onou jedinou firmou podepsali den před tím, než vypršel termín pro podávání nabídek. 

A to zjistili auditoři? 

Ano, toto je začátek celého průšvihu, na který kontrola přišla. Podle auditu zde byla porušena transparentnost veřejné zakázky, a tím i zákon o veřejných zakázkách. Já nechci tvrdit, že v tom byl nějaký úmysl, ale přinejmenším to byl obrovský diletantismus a amatérismus. Další manažerské selhání pak bylo v tom, že SEFO prezentovali v době, kdy ještě neměli všechny pozemky, které potřebovali. Jejich cena pak logicky vyletěla nahoru.

Takže odvolání ředitele Soukupa a trestní oznámení jsou důsledkem auditu? 

Zákon mi ani jinou možnost nedává. Podle výsledků auditu zde byl porušen zákon o veřejných zakázkách. 

Jak je to s onou smlouvou, podle které by se mělo SEFO stavět jen podle projektu architekta Šépky? 

Smlouva je vypověditelná ze dvou důvodů – pokud nebude naplněn její obsah, nebo pokud na realizaci nebudou peníze. Peníze muzeum nejprve nedostalo. Už v roce 2011 proto měli smlouvu z obou důvodů vypovědět. Oni ji však nechali spát a později ji aktualizovali. Ovšem dodnes je z výše zmíněných důvodů vypověditelná. V tom, že nebyla vypovězena, je selhání dnes už odvolaného ředitele Soukupa. 

To jsou důvody pro jeho odvolání?

Michal Soukup je možná výborný odborník ve svém oboru, ale jako manažer neřešil, co řešit měl. Tento člověk nemůže řídit zakázku za 600 milionů korun. 

Hodně lidí vám ale vyčítá, že jste podal trestní oznámení i na Soukupova předchůdce Pavla Zatloukala. 

To mě opravdu mrzí, protože profesora Zatloukala si nesmírně vážím a je mi líto, že v tom uvízl. Po vyhodnocení faktů, kdy na začátku celého problému u toho byl on, prostě nešlo postupovat jinak. On podepsal první smlouvu, on byl u toho podivného výběrového řízení. Já mu nechci nijak škodit, ale analýza říká, bylo tam pochybení, je třeba jednat. Já nejsem soudce ani žalobce. Nemohl jsem ale postupovat jinak, i když mě to mrzí. 

Zaměstnanci MU sepsali petici, kterou žádají vaši rezignaci a dokonce uspořádali i koncert.

Opírají se o to, že mě chce odvolat asi šest tisíc lidí. To není důvod k rezignaci. Já samozřejmě petice uznávám a respektuji jejich oprávněnost. S touto mám ale malý úsměvný problém, když jsem se podíval na signatáře, tak jsem tam mimo jiné mezi podpisy našel sám sebe, Che Guevaru nebo „Baníka Pičo“.

Pokud jde o koncert v proluce u MU, vnímám ho jako trochu riskantní podnik, protože je to oficiálně staveniště. Jinak vůči tomu nehodlám podnikat žádné kroky. Považuji ho za jakousi politickou agitku. Dokonce jsem slyšel názor, že se nám tu festival politické písně přesouvá ze Sokolova do Olomouce. 

Takže rezignovat nehodláte? 

Není k tomu důvod. V partaji i ve vládě máme jasno. Mým úkolem je sjednat klid v rezortu. Ten tam ale je. Rozbouřena je pouze určitá skupinka opozičních umělců. Dalším úkolem je připravit transparentní výběrové řízení na SEFO.

Znovu opakuji, nikdo nechce rušit ani nijak měnit Muzeum v Olomouci a vybudování SEFO garantuji svou osobou.

Co je SEFO

Středoevropské fórum neboli SEFO by mělo vzniknout v proluce vedle současného Muzea umění v centru Olomouce. Mělo by jít o komplex, v němž budou výstavní sály, sbírky umění, koncertní síně, knihovny a podobně. Původní termín realizace byl rok 2014. Na výstavbu však nebyly peníze. Projekt, jehož autorem je architekt Jan Šépka, navíc vyvolal u Olomoučanů bouři nevole kvůli svému futuristickému vzhledu.

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

petr12 ( 14. května 2019 14:04 )

umělecká svoloč drog­,rau­tu,chl­astu,­seli­konu,­bez kalhotek,filmařská luza chce určovt ministru kultury kam pojede a jesli vubec muže neskutečné co si žumpa,stoka ulice,špíny dovoluje.Tomu říkate demokracie Staněk Babiš­,Bene­šová,­Zeman bylí většinou národa zvoleni,vítězové chápete vy ubožáci Havlové demokracie špíny,­zlodě­ju,kmo­tru, volby a jejich vítězové to je skutečná demokracie tak že zalezte do stoky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa