Pochází asi z doby okolo roku 1350 a donedávna se o něm nevědělo! Obraz, který je variantou Zvěstování Panně Marii z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu, předloni nabízela aukční síň ve Frankfurtu nad Mohanem za »pouhých« 110 tisíc eur (2,8 milionu korun). V aukci o něj ale zájem nebyl, později jej koupil Nadační fond Richarda Fuxy. „Obraz jsem koupil od obchodníka s uměním za mnohonásobně větší cenu, než kolik se udávalo na aukci,“ řekl na počátku roku Fuxa Deníku N.

I tak se mu nákup očividně vyplatil, když obraz poslal k posouzení NGP, ukázalo se, že jde o vzácné středověké dílo. „V době dražby se nevědělo, zda je obraz pravý,“ řekl včera ředitel NGP Jiří Fajt. Podle něj kupec zariskoval, státní instituce se tak ale chovat nemůže, a proto dílo ve zmíněné aukci nekupovala.    

Hodnotí zachovalost

Nyní ovšem o jeho koupi stojí, zdá se ale, že se prodraží, majitel ho státu nabízí za 65 milionů korun. NGP proto požádala ministerstvo kultury o mimořádnou dotaci. Jenže to si vyžádalo podle mluvčí Marthy Häckl další podklady a zatím nerozhodlo. Co všechno je přitom nutné zohlednit? „Znalecké posudky hodnotí všechna kritéria včetně míry dochování. Významným vodítkem jsou i údaje z trhu s uměleckými díly. Takto vysoké výdaje na akvizice se objevují v řádu jednotek ročně, nebo i za několik let,“ doplnila Häckl. 

Pokus o podvod?

Celý příběh ale možná bude mít úplně jiné rozuzlení, dílem se zabývá i policie. „Nevíme, co bylo předmětem podání, pouze jsme se souhlasem majitele umožnili prohlídku obrazu soudním znalcem za přítomnosti policie,“ řekl Fajt. „Mohu potvrdit, že se věcí kriminalisté zabývají pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu ve stadiu pokusu,“ řekla Blesku policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podrobnosti sdělit odmítla, řízení je v této fázi neveřejné. 

Gotická památka

Vyšebrodský cyklus je jednou z našich nejvýznamnějších gotických památek. Devět deskových obrazů zobrazuje výjevy ze života, ukřižování a zmrtvýchvstání Krista. Autorovo jméno není známo, proto bývá označován jako Mistr Vyšebrodského oltáře. Cyklus má NGP v dlouhodobé zápůjčce a je vystaven v Anežském klášteře.

Objevený obraz by měl být variantou jedné z částí cyklu, Zvěstování Panně Marii. „Vytváření variant téhož obrazu bylo ve středověku zejména v českém prostředí běžné,“ řekl historik umění Jan Royt. Domnívá se, že obraz si mohl pořídit syn objednatele Petr II. z Rožmberka. Není ale jasné, zda vznikly i varianty dalších obrazů cyklu.