Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po odvolání Fajta spílá 12 ředitelů světových muzeí Babišovi. Staněk: Porušoval zákon

Aktualizováno -
19. dubna 2019
17:25
Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
15:50

Zástupci 12 zahraničních muzeí a galerií napsali dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO), ve kterém vyjádřili svůj „údiv a ohromení“ nad odvoláním ředitele Národní galerie v Praze (NGP) Jiřího Fajta. Uvedli, že se zasloužil o vzájemnou spolupráci mezi uměleckými institucemi a pozvedl pražskou Národní galerii. Dokument podepsali ředitelé světoznámých institucí z Evropy, USA či Singapuru. Na list upozornil web Aktuálně.cz. Podle Staňka Fajt opakovaně porušoval zákon, předpisy a nedbal na výtky a doporučení, jak ministr uvedl v reakci na dopis.

Fajta odvolal ve čtvrtek ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jako důvod uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení - kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP. Staňkův krok kritizovali už někteří čeští historikové umění a kurátoři.

Šéfové světových galerií uvedli, že s Fajtem udržují dlouhodobé přátelské vztahy a intenzivní spolupráci, což vedlo k výměně pracovníků, plánování společných projektů, vzájemné úctě a rozvoji kontaktů.

Odvolaný šéf Národní galerie Jiří Fajt vlevo, premiér Andrej Babiš vpravo Odvolaný šéf Národní galerie Jiří Fajt vlevo, premiér Andrej Babiš vpravo | Facebook A. Babiše

Podpora přišla z celého světa 

Mezi podepsanými jsou například ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany Marion Ackermannová, šéfka skupiny prestižních britských muzeí Tate Galery Maria Balshawová, ředitel Britského muzea Hartwig Fischer, generální ředitelka Umělecko-historického muzea (KHM) ve Vídni Sabine Haagová nebo šéf Metropolitního muzea umění v New Yorku Max Hollein. Podpora přišla i ze Švýcarska, Polska či Španělska.

„Jeho hluboká znalost sbírek Národní galerie, jeho důkladná vědecká odbornost a jeho vynikající komunikační schopnosti jsou pro naši vzájemnou spolupráci nepostradatelné,“ uvedli na adresu Fajta zástupci zahraničních institucí.

Babiš: Dopis postoupím ministrovi kultury

Podle nich má odvolaný šéf NGP nové nápady a snaží se otevřít muzeum rozmanitému publiku. Podařilo se mu oslovit i mladé lidi, a to úspěšnými Grand Openingy nebo orientací na moderní a současné umělce. Dodali, že Fajt za svého působení ztrojnásobil návštěvnost galerie a že ho vnímají jako inspiraci a vzor.

Premiér Andrej Babiš řekl týdeníku Respekt, že pokud dopis dostane, postoupí ho ministrovi kultury k vyjádření. Ministr mi odvolání (Jiřího Fajta) oznámil v přitomnosti pana Hamáčka a zdůvodnil ho transakcemi pana ředitele v jeho prospěch, a zároveň mě informoval, že podal trestní oznámení, dodal Babiš.

Staněk: Manažer si nesmí přivlastňovat peníze podřízených

Podle Staňka Fajt opakovaně porušoval zákon, předpisy a nedbal na výtky a doporučení. Ministr to uvedl ve vyjádření k dopisu, kterým se za Fajta postavili šéfové významných zahraničních institucí. Změna v čele galerie podle ministra nenaruší práci Národní galerie. Jejím vedením ministr pověřil krizového manažera Ivana Morávka.

„Jasně a důrazně jsem nové osobě pověřené řízením instituce zdůraznil, že prioritní věcí je kontinuita výstavního programu a plánu galerie. Ta musí být zachována a také bude! Samozřejmě vyjma projektů, u kterých se ukáže, že nemají dostatečné finanční krytí a uvrhly by instituci do ještě hlubších problémů,“ uvedl Staněk ve vyjádření.

Fajtovi kolegové podle mínění ministra nejsou zatím seznámeni s rozsahem jeho hospodářských pochybení v NGP. „I mě osobně mrzí, že pan Fajt musel ve své funkci skončit, protože ho považuji, jak jsem mnohokráte uvedl, za významnou uměleckou osobnost. Nekončí však mou svévolí, ale svým vlastním konáním,“ napsal. Dodal, že lidsky je nepřípustné, aby manažer na jakékoli úrovni, a tím spíše na tak prestižním postu, který má vliv na kredit republiky v zahraničí, si přivlastňoval peníze na úkor svých zaměstnanců a pravděpodobně i na úkor jejich duševního vlastnictví.

Poznamenal, že kdyby nebylo Fajtovo chování „tak jednoznačně protiprávní“, nikdy by jako ministr nesáhnul k tak radikálnímu kroku jako podání trestních oznámení. Vedením NGP pověřil Staněk krizového manažera Morávka, který dříve působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně, generální ředitel firmy Penam Slovakia z holdingu Agrofert nebo ředitel odboru transformace Ředitelství silnic a dálnic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pepicek1953 ( 22. dubna 2019 15:21 )

 jestli je nějaký Fajt mužem na svém místě nevím ale zda nedělal to zač byl placen tak sním pryč a že se ho zastávají nějací ředitelé o kterých také nevíme co jsou zač,,tak na to nebrat zřetel a je klid

turbina ( 20. dubna 2019 08:26 )

Chleba bude i máslo bude.

Data ( 20. dubna 2019 00:53 )

marmate u všech článků telpeš tolik nesmyslů, placený jsi kým?

marmat ( 19. dubna 2019 22:48 )

Vysvětlující dopis, který dostanou zpět nebude pro pana Fajta NIJAK lichotivý....budou koukat....možná o to víc, pokud se ON SÁM na ně obrátil o podporu... Nebo TO rozrejpali zase Piráti a spol. ??? Tak blamáž každopádně.

hradnisamohonka ( 19. dubna 2019 22:00 )

To víš že jo, bobku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa