Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš ustál druhý pokus o „sestřelení“ vlády, poslanci nad ránem podřimovali

Aktualizováno -
27. června 2019
04:58
Autor: Jaroslav Šimáček, Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, kal, trm, ČTK - 
26. června 2019
05:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ustála i druhý pokus o vyslovení nedůvěry. Kabinet podrželi kromě poslanců vládních ANO a ČSSD podle očekávání i komunisté, kteří se zdrželi hlasování. Opoziční blok našel pro vyslovení nedůvěry jen 85 hlasů, potřeboval jich nejméně 101. Stejný počet poslanců byl proti, 12 poslanců se hlasování zdrželo, 18 se jich z jednání omluvilo. Premiér ve Sněmovně uvedl, že nechápe, proč by měl podávat demisi. Poslankyni ODS Janu Černochovou nadzvedlo vystoupení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), že ji pak označila za „arogantní a hloupou“. Sněmovna jednala více než 16 hodin a některé poslance přímo v lavicích přemohla únava. Blesk Zprávy sledovaly horký a perný den a noc ve Sněmovně online.

O nedůvěře vládě se hlasovalo loni v listopadu kvůli kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym – v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Na 27. června připadlo další hlasování o osudu Babišovy vlády. A opět vláda snahu opozice pohodlně přežila. Ze 14 pokusů sesadit takto vládu ostatně vyšel historicky jen jeden. A to v případě vlády Mirka Topolánka.

Podle premiéra Andreje Babiše(ANO) se opoziční politici „nudí“, v hlasování smysl nevidí. A na své straně má patrně nejen hlasy ČSSD, ale i KSČM. Šéf KDU-ČSL Marek Výborný v rozhovoru pro Blesk Zprávy však uvedl, že hlasování z jeho pohledu smysl má. A okomentoval i nedělní masivní protest proti Babišovi, který se odehrál na Letné, kde lidé demonstrovali i za nezávislost justice.

Nedůvěra vládě 2019 I
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
4:58
27. 6. 2019

Vážení čtenáři, to je od nás pro tuto chvíli ze Sněmovny vše. Děkujeme za pozornost, nejčerstvější informace z české politiky najdete na Blesk.cz.

4:50
27. 6. 2019

Za vládní hnutí ANO vystoupili po hlasování předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek a vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Faltýnek prý počítá s tím, že se podobné hlasování může opakovat, protože nemá podle jeho slov jiný program. Věří ale, že se podaří také prosazovat zákony. 

Schillerová vyzývá opozici, aby spolupracovala na zákonech, které mají přežít tuto vládu, jako je například důchodová reforma. Dnešní 17hodinová schůze podle Schillerové nebyla občanům k ničemu. 

„Jsme rádi, že vláda nezískala nedůvěru. Jsme rádi, že vláda měla možnost složit účty Poslanecké sněmovně za své roční působení. Myslím, že to mělo i vliv na konečné hlasování. 85 hlasů pro vyslovení nedůvěry vlády, není dobrý výsledek,“ narážel Faltýnek na to, že opozice nedala ve Sněmovně ani všechny své hlasy.  

„Je symbolické, že hlasování vyšlo na den přesně od jejího jmenování. Doufám, že se nám podařilo přesvědčit jak Poslaneckou sněmovnu, tak i voliče,“ doplnila Faltýnka Schillerová.

4:43
27. 6. 2019

„Je to selhání a ostuda této demokratické a tradiční strany v české politice,“ vzkázal ČSSD předseda opoziční ODS Petr Fiala. Právě blok pěti demokratických stran apeloval na poslední chvíli na sociální demokraty, aby si rozmysleli podporu vládě pod vedením Andreje Babiše.

Další hlasování může podle Fialy přijít ve chvíli, kdy by byl premiér Andrej Babiš obžalovaný v kauze Čapí hnízdo, nebo pokud by se na základě auditních zpráv Evropské komise prokázal střet zájmů předsedy hnutí ANO.

„Neplýtvali jsme časem. Budeme si muset pravděpodobně podobné schůze ještě zopakovat,“ navázal na Fialu šéf Pirátské strany Ivan Bartoš v narážce, že očekává v letních měsících začátek soudu s Andrejem Babišem.

„Je povinností premiéra této země, aby konal podle ústavy. Pane premiére, nebuďte „srabiš“, jděte do toho, je to vaše povinnost, nejen vůči této vládě, ale také vůči občanům této republiky,“ narážel předseda KDU-ČSL Marek Výborný na fakt, že premiér netlačí na prezidenta, aby konal ohledně výměny ministra kultury.

„Budeme bojovat takto neúnavně i v budoucnu,“ ujišťovala po skončení hlasování místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana zůstává dál u moci vláda zájmů Andreje Babiše, nikoli vláda zájmů České republiky. „Nevím, čí je to vítězství. Nebylo to vítězství pro občany České republiky,“ dodal Rakušan. 

4:26
27. 6. 2019
!

Oficiální výsledky o hlasování nedůvěře vládě vyhlásila ověřovatelka schůze Poslanecké sněmovny Jana Černochová z ODS. 

Pro vyslovení nedůvěry vládě nakonec hlasovalo 85 poslanců. 

Proti návrhu se vyslovilo taktéž 85 poslanců. 

Při hlasování se zdrželo 12 přítomných poslanců. 

A při hlasování nebylo přítomno 12 zákonodárců. 

Mimořádná schůze Poslnecké sněmovny skončila téměř po 17 hodinách od jejího začátku. Znovu se poslanci mají v plánu sejít až v červenci. 

4:13
27. 6. 2019
!

Hlasování o nedůvěře vládě trvalo v Poslanecké sněmovně 18 minut. Ověřovatelé potřebují na definitivní sčítání hlasů deset minut. Podle předběžných výsledků reportéra Blesk Zpráv, který je stále v Poslanecké sněmovně, se ale žádné překvapení konat nebude. Menšinová vláda ANO a ČSSD udržela důvěru. Hlasy jí dali všichni přítomní poslanci koaličních stran. Komunisté se zdrželi. 

Poslanci přitom chyběli ve Sněmovně oběma táborům. 

3:52
27. 6. 2019
!

Je krátce před čtvrtou ráno a poslanci se konečně dostali k hlasování o nedůvěře vládě. Schůze Sněmovny začala před více než 17 hodinami. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vylosoval jméno poslankyně Věry Adámkové. Od kterého hlasování začne. Všichni přítomní se musejí jednotlivě po jménech postavit a říct, zda jsou PRO nebo PROTI návrhu. K sesazení vlády potřebuje opozice 101 hlasů.  

3:34
27. 6. 2019

Až po 17 hodinách od začátku schůze k vyslovení nedůvěry vlády vystoupil první zástupce KSČM. Strana tím pověřila svého předsedu a místopředsedu Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa. 

Právě o hlasy KSČM se menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD opřela loni v červenci při hlasování o důvěře vládě. 

Filip odůvodnil hlasy pro vládu i tím, že ministerský tým plní body, ke kterým se komunistům zavázal. 

„Vzhledem k tomu, že chceme, aby Česká republika byla stabilním státem, nemáme zájem na tom, aby se do politiky vraceli ti, kteří tuto zemi zadlužili. KSČM nemá žádný důvod, aby hlasovala pro vyslovení nedůvěry této vládě,“ řekl na závěr diskuse Filip. Komunisté se zdrží finálního hlasování.  

3:21
27. 6. 2019

„Nemyslím si, že může být tolerováno, aby v čele vlády, v čele České republiky stál bývalý člen STB,“ začala své vystoupení v tu chvíli poslední přihlášená do rozpravy - bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

„Druhá věc, Andrej Babiš je trestně stíhaný premiér,“ přidala Němcová další důvod, proč bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Mezi další důvody mimo jiné Němcová přidala i fakt, že vznik vlády umožnila KSČM. Jako pátý důvod uvedla Němcová rekordní státní represi, která je zaměřena především podle političky na menší živnostníky.

3:11
27. 6. 2019

„To se prostě nedělá, prosím pěkně to je fuj,“ kritizoval Ondřeje Závodského, autora knihy, ze které citoval Jurečka. Závodský byl náměstek ministra financí Andreje Babiše, dnešního premiéra. Podle Kalouska je nepřijatelné, že bývalý vysoký státní úředník citoval z porad, když byl v úřadu. Podle Kalouska měl Závodský buď z úřadu odejít, když něco takového slyšel, nebo měl mlčet.

„Měli bychom trvat na nějaké etice státních úředníků. Můžu to místo opustit a pak to říkat, ale nemůžu být vyhozen, a pak to říkat,“ odvětil Kalousek Jurečkovi, který si vzal osobně slova Kalouska, že citoval ze zmíněné knihy.  

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání o nedůvěře vlády (26.06.2019)
3:01
27. 6. 2019

Marian Jurečka používal ve svém vystoupení hrubé výrazy, když údajně citoval premiéra Andreje Babiše, jak mluví při různých jednáních ať už s bývalými náměstky, či při jednání vlády. Padala slova jako například ko*ot. Jurečka prý citoval z právě zveřejněné knihy.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) Jurečku okřiknul, aby takto hrubě při jednání Sněmovny nemluvil a nepoužíval sprostá slova.

„Cituji předsedu Vašeho hnutí, pane předsedo,“ odvětil Jurečka Vondráčkovi a pokračoval dál.

2:53
27. 6. 2019

Premiér Andrej Babiš už několik desítek minut není v sále Poslanecké sněmovny. Poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) prý uvažoval nad tím, že by nechal Babiše procedurálně zavolat zpět do sálu. V tak pokročilou hodinu si to ale podle svých slov rozmyslel. Ve svém vystoupení Jurečka mluví, jako by předseda vlády v sále seděl.  

„Vidíte jen to, co chcete vidět, ale před pravdou prostě utéct nejde,“ mluvil k nepřítomnému Babišovi, kterému například vyčítá přístup k životnímu prostředí a připomněl mu jeho výrok z Bruselu, že nechce řešit klima s výhledem do roku 2050. 

2:41
27. 6. 2019

Řada přihlášených do rozpravy nebere v Poslanecké sněmovně konce. O slovo se přihlásili další dva poslanci. Svůj slib z twitteru nedodrží bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. 

2:34
27. 6. 2019

Místopředseda ODS Martin Kupka kritizoval vládu za přípravu Digitálního Česka. Ministři podle Kupky v přípravě digitalizace zaostávají. Babišův tým označil za vládu marketingových klamů.

2:26
27. 6. 2019

„Je něco dobrého na této levicové vládě sociálního inženýrství. Je něco dobrého na vládě, která stále přikazuje, nařizuje a reguluje?,“ položila řečnickou otázku ve své řeči Zuzana Majerová Zahradníková, která nedávno opustila ODS a vstoupila do hnutí Trikolóra, kterou založila s Václavem Klausem mladším.

Vládu nepodpořila, ani když byla v ODS, a nepodpoří ji ani nyní.  

2:10
27. 6. 2019

„Chci vás upozornit, že tu budeme ještě dlouho.  Pokud se budete rušit, budeme tu ještě déle,“ vyzval krátce po druhé hodině ranní ostatní poslance ke klidu místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (z ČSSD).

Slova se následně ujal ministr školství Robert Plaga, který mluví o financování sportu.

Do diskuse se v tuto chvíli přihlásil další z poslanců. O slovo v rozpravě se tak hlásí sedm zákonodárců. 

1:48
27. 6. 2019

„Ještě toho mám hodně, ale pan premiér už mi říká ježíšmarjá. Už tu na mě všichni pokřikují, ať jdu pryč, tak já jdu,“ řekla po svém zhruba 20minutovém vystoupení ministryně financí Alena Schillerová, když opět vysvětlovala, co vše ve svém úřadu připravuje, nebo už zavedla, včetně digitální daně. A tak ministryně a vicepremiérka svou řeč ukončila a odešla.  

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) často poslancům a poslankyním vysvětlovala jak nakládá s penězi ze státního rozpočtu. (26. 6. 2019)
1:33
27. 6. 2019

Pokročilá hodina se na poslancích ve Sněmovně pořádně podepsala. Po 15 hodinách jednání například bývalou ministryni spravedlnosti Taťánu Malou z hnutí ANO přepadl spánek přímo v jednacím sále. Unaveně vypadal i lékař Rostislav Vyzula. 

Pokročilá hodina ve Sněmovně se na poslancích pořádně podepsala ( 27. 6. 2019) Pokročilá hodina ve Sněmovně se na poslancích pořádně podepsala ( 27. 6. 2019) Pokročilá hodina ve Sněmovně se na poslancích pořádně podepsala ( 27. 6. 2019) Pokročilá hodina ve Sněmovně se na poslancích pořádně podepsala ( 27. 6. 2019) Unaveně vypadal po celém jednacím dnu také poslanec Rostislav Vyzula (ANO) (27. 6. 2019) Pokročilá hodina ve Sněmovně se na poslancích pořádně podepsala ( 27. 6. 2019) Unaveně vypadal po celém jednacím dnu také poslanec Rostislav Vyzula (ANO) (27. 6. 2019) Poslance dlouhá diskuse před nedůvěrou vládě pořádně unavila. Takto to ve Sněmovně vypadalo krátce před půl druhou ráno - tedy 15 hodin po začátku jednání (27. 6. 2019) Hodina pokročila. I poslanci už jsou před hlasováním o nedůvěře vládě pořádně unavení. Poslankyně Barbora Kořanová z hnutí ANO se odpoledne dobře bavila, po půlnoci už ale pořádně zívala (27. 6. 2019) Bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) to "zabila" přímo v jednacím sále. 15 hodinová diskuse ji evidentně vyčerpala (27. 6. 2019) Poslance dlouhá diskuse před nedůvěrou vládě pořádně unavila. Takto to ve Sněmovně vypadalo krátce před půl druhou ráno - tedy 15 hodin po začátku jednání (27. 6. 2019) Bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) to "zabila" přímo v jednacím sále. 15 hodinová diskuse ji evidentně vyčerpala (27. 6. 2019)
0:40
27. 6. 2019

Je po půlnoci. Poslanci a poslankyně tak budou o nedůvěře menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD hlasovat symbolicky přesně rok poté, kdy kabinet jmenoval prezident Miloš Zeman. Podle propočtů by měla vláda hlasování ustát. Schůze Sněmovny přitom v tuto chvíli začala už před více než 14 hodinami. 

0:34
27. 6. 2019

„Ve svém příspěvku jsem poukázala na to, co se za poslední rok v sociální oblasti podařilo. Co jsem se dozvěděla? Že jsem arogantní a hloupá. Ta reakce sama osobě vypovídá o úrovni debaty v této Sněmovně,“ odpověděla Maláčová na svou kritiku.

Zároveň se také divila těm, kdo jí jako ministryni práce a sociálních věcí vyčítají, že řeší dávky. Černochové, která o ní řekla, že je hloupá, Maláčová vzkázala, že se na ni nezlobí.

„Neberu si to osobně, je to zapálená opoziční rétorika, ale myslím si, že to do slušné debaty nepatří,“ uzavřela.  

0:30
27. 6. 2019

Své ministryně a místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové se zastal šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček. 

„Prosím všechny, kterým leží na srdci osud sociální demokracie, aby to nechali na nás, a prosím, abychom se zde neuráželi."

0:28
27. 6. 2019

„Jaké to je pracovat pro trestně stíhaného premiéra. Jaké to je pracovat ve vládě, když vám nechtějí šest týdnů vyměnit ministra. Neodvádějte pozornost. Vy sloužíte Andreji Babišovi, my ne,“ rozčílila šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru ministryně práce a sociálních věcí Maláčová. Vystupovala podle něj prý arogantně a odváděla pozornost od toho, proč se Sněmovna sešla k hlasování o nedůvěře vládě. 

Jednání sněmovny o nedůvěře vládě Andreje Babiše se protáhla daleko za půlnoc. (26. 6. 2019)
0:24
27. 6. 2019

Do ministryně se pustila také poslankyně hnutí ANO. „Stavíte se do role obhájkyně rodin, ale pokud vím, tak se vám ta koncepce v minulém období moc nepovedla, protože se nedostala ani do Sněmovny,“ pustila se do své koaliční ministryně končící poslankyně Radka Maxová z hnutí ANO, která odchází na post europoslankyně do Bruselu. I Maxové jako šéfce sociálního výboru Sněmovny se nelíbí, že Maláčová svolává kulaté stoly k sociální politice ve dnech, kdy jedná plénum Sněmovny.

23:59
26. 6. 2019

Tvrdá slova mezi ženami.

„Paní ministryně je vrcholem arogance. Ne jen, že je arogantní, ona je i hloupá,“ rozčilovala se na ministryni Janu Maláčovou poslankyně ODS Jana Černochová.

Vyčetla jí, že kulatý stůl k důchodové reformě Maláčová svolala v minulosti ve čtvrtek, když byla schůze Sněmovny. Maláčová kritizovala opozici, že se kulatého stolu neúčastnila. Černochová se podle svých slov uklidňuje tím, že Maláčovou neuvidíme ve Sněmovně už dlouho.

23:52
26. 6. 2019

S blížící se půlnocí jsou poslanci stále více neukáznění. Tomio Okamura neustále uklidňuje politiky, aby se v sále utišili. 

Mluví stále ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Do diskuse je stále přihlášeno 9 poslanců a poslankyň. Dalších 12 má připraveno faktické poznámky. 

Řídící schůze Okamura právě odhadl, že jednání Sněmovny bude trvat zhruba do dvou či tří hodin ráno. 

23:49
26. 6. 2019

Směšný moment přineslo vystoupení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ve chvíli, kdy začala oslovovat poslance přímo. Ne prostřednictvím řídícího schůze. 

„Oslovujte se, prosím, prostřednictvím předsedajícího,“ vyzval Maláčovou místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.

„Nemusím. Nemusím, jsem členka vlády,“ odvětila Maláčová.

„Kdybyste byla poslankyně, tak poslanci se oslovují prostřednictvím předsedajícího,“ reagoval Okamura.

„Ano, ale já nejsem poslankyně, ale členka vlády,“ odbyla Maláčová šéfa SPD. 

23:44
26. 6. 2019

Vzájemnou podporu si v rámci dnešního jednání vyjádřily ministryně financí Alena Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, které se v posledních týdnech především hádaly. Tentokrát se sebe zastávaly kvůli útokům opozičních poslanců na důchody.

„Jak dlouho bude ještě tento směr pokračovat. Pojďme společně pracovat na důchodové změně,“ apelovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

V pátek se sejde další důchodová komise. „Pokud se v září neposuneme uvnitř důchodové komise, tak předložím náš návrh. Budeme jednat s každým, kdo bude chtít diskutovat,“ dodala ministryně.  

23:11
26. 6. 2019

Poslanec ODS Jan Bauer nemůže dát vládě svou důvěru, kvůli tomu, že  si prý kupuje voliče, a kvůli tomu, jakým způsobem si drží svou politickou moc. „Využívá situaci důchodců ve svůj prospěch, kupuje si je zvýšením důchodů. Kupujete si voliče,” vyčítal Bauer menšinové vládě.

22:54
26. 6. 2019

Někteří politici vzdávají po více než 12hodinové diskusi své projevy. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už nevidí smysl debaty. 

22:30
26. 6. 2019

Schůze, na jejímž konci by měli poslanci hlasovat o nedůvěře menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD, začala přesně před 12 hodinami. Trvat může až do čtvrtečního rána.

Sněmovna si už dopoledne odhlasovala, že bude moci jednat i po 21:00. „Máme z minulosti zavedený výklad, který nebyl rozporován, nebyl napaden, že jednací den začíná v 09:00 a může končit až v 08:59 následujícího dne,“ uvedl dnes předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Pouze v případě zákonů se zavedla praxe, že Sněmovna pro jistotu rozhoduje o tom, že o nich může jednat a hlasovat i po půlnoci, podotkl.

22:25
26. 6. 2019

Zřejmě se svým posledním vystoupením na půdě české Poslanecké sněmovny vystupuje poslankyně ODS Veronika Vrecionová. Vládě vyčítá špatnou zemědělskou politiku. Když čte body z vládního prohlášení, které si naplánovala menšinová vláda ANO a ČSSD. 

Vrecionová v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla, že už předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi odeslala svůj rezignační dopis. V květnu totiž byla zvolena novou europoslankyní, mandátu by se měla ujmout 2. července na zasedání nového europarlamentu ve Štrasburku. 

Start horké fáze kampaně ODS před eurovolbami: Veronika Vrecionová
22:05
26. 6. 2019

Jihočeská ČSSD se postavila za ministra kultury Antonína Staňka. Kraj pod vedením Jiřího Zimoly chce, aby sociální demokraté nenechali odvolat ministra kultury a neustupovali prý tlaku. 

„Vím, jaký křik se spustí, ale je třeba, aby lidi viděli, že ne všichni v ČSSD zblbli,“ napsal bývalý první místopředseda ČSSD a někdejší jihočeský hejtman Zimola na svůj facebookový profil. 

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola
20:27
26. 6. 2019

„Nalijme si čistého vína. Andreje Babiše je potřeba porazit ve volbách, vláda dnes nepadne,“ odpověděl všem poslancům ve svém vystoupení šéf hnutí Praha Sobě, který je ve Sněmovně členem poslaneckého klubu KDU-ČSL, za který kandidoval. 

20:24
26. 6. 2019

„Byl to první ministr z ČSSD, který promluvil, a ostatní jednají někde o tom, jak se vás zbavit,“ reagoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Staněk se chvíli před tím přirovnal ve své řeči ke Karlu IV.

Vyloučení Klause ml. ODS nerozštěpí, říká Stanjura
20:02
26. 6. 2019

Ministr Antonín Staněk (ČSSD) se v Poslanecké sněmovně rozohnil na poslance Martina Baxu (ODS) a odmítl, že by byl ministrem v demisi. 

Baxa se původně zamýšlel nad přerušením schůze do chvíle, než ministr kultury bude v sále Poslanecké sněmovny.

„Potřebuju, aby kultura byla v takové podobě a takové kondici, abychom jí mohli dát peníze navíc,“  kritizoval Baxu Staněk.  

Staněk také odmítl, že by byl ministr v demisi, i když svou rezignaci podal k 31. květnu, tedy téměř před měsícem.

„Jasně jsem řekl, že pokud nebudu mít podporu své strany, tak podám rezignaci,“  že prezident zatím rezignaci nepřijal, na to má prý podle Staňka právo.  

„Zcela rozhodně nejsem ministr v demisi, byť se to mnohá média snaží tak interpretovat,“ reagoval Staněk.

Ve svém rezignačním dopise Staněk informoval premiéra, že svůj konec na ministerstvu činí na přání šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

„Dopustil jsem se možná některých věcí, které bych už neudělal, ale kdo z vás je bez chyby?“ ptal se zvýšeným hlasem svých kritiků od řečnického pultu Staněk.  

19:06
26. 6. 2019

Diskuse o důvěře vládě trvá už osm a půl hodiny. Poslanci měli hodinovou přestávku na oběd. Od té doby vykouřili na sněmovní terase řadu cigaret a vypili velké množství vody. 

„To sucho je znát,“ řekla Blesk Zprávám servírka z místní kantýny k množství prodaných vod a dalších tekutin.

Do diskuse je v tuto chvíli stále přihlášeno dvacet poslanců. Na začátku schůze si kluby odhlasovaly, že mohou hlasovat i po 21. hodině. Proslýchá se, že se schůze může protáhnout dlouho přes půlnoc. 

Hlasování o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (ANO, 26. 6. 2019)
18:11
26. 6. 2019

Mimořádnou schůzi poslanců o nedůvěře vládě zkritizoval také prezident Miloš Zeman, který je v těchto dnech na své krajské cestě po Vysočině.  Do opozice se pustil kvůli tomu, že hlasy jsou předem dané a vládu se svrhnout tedy zřejmě nepodaří.

„Hlasy jsou spočítány a pokud tento výpočet vyjde, tak to bude jedna ze zbytečných kvazinedůvěr, u kterých i ti, kdo připravují nedůvěru, vědí, že to prohrají. Ale aby se tak trošku zviditelnili, tak se tímto zviditelněním snaží zablokovat parlament, který by mohl přijmout takových, bratru počítám, pět dobrých zákonů,“ řekl Zeman, který vládní koalici ale také sám zavařil. 

Zatím totiž odmítl jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu novým ministrem kultury. Sociální demokraté proto narychlo svolali jednání poslaneckého klubu. Čas na vládní výměnu svých ministrů si dali do konce června. 

Prezident Miloš Zeman se během návštěvy Vysočiny setkal s hejtmanem Jiřím Běhounkem (za ČSSD) a zastupiteli (25.6 2019) Prezident Miloš Zeman se po krajském úřadu na Vysočině vozil v golfovém vozíku (26.5 2019)
17:41
26. 6. 2019

Rozprava ohledně vyslovení nedůvěry vládě ještě ani nezačala. Prozatím se o slovo přihlásilo 24 poslanců. 

17:27
26. 6. 2019

Rozprava ve Sněmovně se blíží a u pultu se zastavil i předseda poslaneckého klubu Pirátů a 3. místopředseda strany Jakub Michálek. „Ministři se střídají jak na Orloji,“ uvedl a popsal chaos, který podle něj vládne napříč resorty. „Všichni přísaháme na ústavu, ale nikomu nevadí, že prezident odmítl jmenovat navrhovaného ministra,“ komentoval. 

„Tato vláda naší důvěru nemá,“ řekl závěrem poté, co se opřel do ministryně spravedlnosti Marie Benešové, především kvůli její (ne)činnosti ve svém rezortu. 

 

 

17:02
26. 6. 2019

O boji se suchem se ve Sněmovně rozmluvil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Ten největší problém je v neznalosti a neinformovanosti ostatních stran. Říkají nám, že neděláme nic. Já ale rád přijdu a budu obhajovat, co k tomuto tématu česká vláda dělá,“ komentoval. 

Uvedl, že chce uspořádat velkou klimatickou konferenci, a nechce se bavit o tom, kdo s tím přišel a kdo to vymyslel, ale aby se lidé a poslanci zabývali tím, co to pro českou společnost bude znamenat a kolik to bude stát. 

16:35
26. 6. 2019

„Zip metoda" před rozpravou pokračuje a u pultíku se střídají ministři za ANO a opozice s přednostním právem. O zdravotnictví a snaze nahnat do českých nemocnic více doktorů promluvil ministr Adam Vojtěch (ANO). „Máme praktické lékaře, kde je věkový průměr 56 let. Musíme získat lékaře a my se o to snažíme,“ vypočítával Vojtěch jednu z věcí, která tíží jeho resort.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během jednání o nedůvěře vlády vyjádřil obavu nad stavem českého zdravotnictví
16:22
26. 6. 2019

Za zády Tomio Okamury se povedlo ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) vylít džus. Gentleman se ale ve Sněmovně našel a sám ministr dopravy Lubomír Metnar (za ANO) jí pomohl tekutinu utřít. Ministryně si s tím vetší hlavu nadále nedělala a po dobu projevu víceméně koukala do telefonu. 

Video  
Video se připravuje ...
16:12
26. 6. 2019

Marie Benešová (za ANO) si vysloužila potlesk ve Sněmovně svou reakcí na předchozí řečníky. „Mám tu zkušenost, že ti, co nejvíce nálepkují, mají největší problémy. Vím to, protože si některé z nich pamatuji z telefonních odposlechů,“ rýpla si do svých kolegů nová ministryně spravedlnosti.

Reagovala i na skutečnost, že za své dva měsíce ve vládě se setkala s profesními útoky, ať už ze strany veřejnosti či ze strany svých kolegů. 

„Bylo na mě zaútočeno už den předtím, než jsem nastoupila do vlády. Bylo mi vyčítáno, že jsem Rudá Marie, a přitom na mě nic nemají. Necítím se být ohýbačkou práva. Necítím se ani být nemehlem, jak nás onálepkoval Vít Rakušan,“ zmínila. 

16:03
26. 6. 2019

Jednáním o nedůvěře rezonovalo jedno společné téma: vzdělávání. Pomyslnou tečku za tím udělal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO). „Udržme vzdělávání jako prioritu státu. A hlavně mimo tuto dnešní a další přetahovanou,“ zmínil. 

Narážel tak na skutečnost, že si většina řečníků stěžovala na fakt, že místo důležitých věcí týkajících se občanů se řeší osobní situace politiků. Vzdělávání zmiňovala většina ministrů i předsedů, především pak v souvislosti s tím, že české vzdělávání „pokulhává" a nestíhá moderní vyučovací metody. 

15:40
26. 6. 2019

„Chceme přinutit vládu, aby prosazovala program SPD. Nebudeme dneska hlasovat proti vládě kvůli nějaké osobní štvanici, ale proto, že vláda neplní své sliby,“ volal během jednání Tomio Okamura (SPD). „Chceme, abychom zatáhli za jeden provaz. Chceme zlepšovat životy občanů a odmítáme nadávky a napadání, jako to předvádí jiné strany," dodal šéf hnutí závěrem. 

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura během jednání o nedůvěře vlády Šéf hnutí SPD Tomio Okamura během jednání o nedůvěře vlády Šéf hnutí SPD Tomio Okamura během jednání o nedůvěře vlády
15:19
26. 6. 2019

SPD bude hlasovat pro nedůvěru. Uvedl to šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Zmínil, že tak činí kvůli negativnímu postoji koalice vůči programu SPD. Podle Okamury podporuje vláda islamizaci a nepomáhá občanům. Stejně tak podle něj koalice bojkotuje důležité body programu SPD, jako je zrušení koncesionářských poplatků. 

„Nebudeme se ale spojovat ani s Kalouskem nebo Bartošem – jejich rady nepotřebujeme. Chceme prosadit svůj program, který jsme slíbili voličům,“ uvedl předseda.

15:04
26. 6. 2019

Předseda STAN Vít Rakušan se ostře pustil do premiéra. „Etický kodex se posunuje tak, jak se Vám to hodí,“ spustil. „Tlačíte na Českou televizi, na média…přesvědčte veřejnost, že to co říkáte, nejsou řeči ale fakt. Ukažte, že myslíte vážně, co říkáte o veřejnoprávních médií," řekl mimo jiné. 

Uplácení dávkami, nedefinovaná politika, přenášení zodpovědnosti na obce  - i z těchto věcí osočoval předsedu vlády Andreje Babiše. 

Předseda STAN Vít Rakušan
14:37
26. 6. 2019

Další část jednání o nedůvěře vlády odstartovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Je úplný nesmysl, abychom řešili problémy pana premiéra,“ uvedla a mluvila o cílu vyčerpat všechny peníze z programů a dotací do poslední koruny. 

13.32
26. 6. 2019

Jednání o nedůvěře vládě přerušila obědová pauza, před kterou vystoupil a zhodnotil svou práci ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vlády kritizoval také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který znovu apeloval na sociální demokracii, aby přehodnotila své stanovisko hlasovat pro podporu menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s tolerancí KSČM. Kalousek uvedl, že Andrej Babiš žene ČR do zaostalosti. 

Jednání bude znovu pokračovat ve 14:30. 

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání o nedůvěře vlády (26.06.2019) Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání o nedůvěře vlády (26.06.2019) Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání o nedůvěře vlády (26.06.2019)
13:10
26. 6. 2019
!

Prezident Miloš Zeman silně zneklidnil špičky ČSSD, když podle prvotních informací odmítl jmenovat ministrem kultury místopředsedu strany Michala Šmardu. A chce dál v úřadu držet nynějšího šéfa resortu Antonína Staňka (ČSSD). Podle vicepremiéra a předsedy strany Jana Hamáčka, který se Zemanem telefonicky mluvil, ale prezident Šmardovo jmenování kategoricky neodmítl. Podle zákulisních informací sociální demokraté zvažovali odchod z menšinové vlády.

13:00
26. 6. 2019

„Řešíme každý týden problém s koulí u nohy. S koulí u nohy, která má iniciály A. B.,“ rýpnul si Marek Výborný (KDU-ČSL). Ironicky poděkoval předsedovi vlády za to, jaký obrázek o české vládě a o Česku vytváří. Babišovi vytkl, že podle něj chce ČR vést nikoliv jako firmu, ale jako svoji firmu a demokracie mu v tom překáží. 

K hlasování o důvěře či nedůvěře Babišově vládě došlo v momentě, kdy ještě není jasno, jaký budou mít skutečný dopad auditní zprávy Evropské komise, dle kterých je nadále český premiér ve střetu zájmů. I to ale Babiš odmítá, tvrdí totiž, že vše udělal dle platných zákonů a především zákona o střetu zájmů, přezdívaného „lex Babiš“, na základě kterého převedl holding Agrofert do svěřenského fondu.

23. listopadu 2018 se přitom hlasování o důvěře vládě účastnilo celkem 182 poslanců, pro hlasovalo 92, proti 90. Z ANO bylo proti 76 poslanců a dva byli omluveni, plnou účast měli poslanci ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN.

ČSSD pevně za Babišem

Za Babišem přitom nadále stojí i koaliční ČSSD, i když jednání jejího poslaneckého klubu bylo podle informací Blesk Zpráv hodně bouřlivé. „Pokud bychom někdy chtěli vládu opustit, tak je tu způsob ve formě demise našich ministrů,“ vzkázal Blesk Zprávám šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka. 

„Olej do ohně“ přilil prezident Miloš Zeman, který zřejmě nejmenuje místopředsedu ČSSD Michala Šmardu ministrem kultury. Situaci s ním pojede ve čtvrtek na Vysočinu řešit šéf sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček. Večer pak bude následovat grémium strany

Kalousek mluví o velké mezinárodní ostudě

„Kdy jindy by měla opozice žádat vyslovení nedůvěry vládě, než v okamžiku, kdy předseda vlády opravdu dělá bezprecedentní ostudu své zemi v celé Evropě. Každý evropský poplatník dnes ví, že on se obohacuje z jeho peněz,“ míní šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek„To je naprosto bezprecedentní konflikt zájmů, který tady nikdy nebyl. A především obrovská mezinárodní ostuda. Pokud se nám podaří získat 101 hlasů, tak jsme té politické odpovědnosti dostáli. A pokud se nám to nepodaří, tak jsme jí dostáli také, jenom ji naši kolegové odmítnou,“ avizoval před hlasováním. 

Z protestu na Letné měl Kalousek velkou radost, demokracie nemůže existovat bez aktivních občanů, kterým to není jedno, podotkl Kalousek. Nevnímal však demonstraci jako podporu opozice proti vládě.

„Přišli protestovat proti tomu, že premiér se zpronevěřuje svému mandátu. Nikdo nezpochybňuje, že ANO bylo zvoleno na základě zásad demokratického právního státu, ale premiér ty zásady demokratického právního státu porušuje. K tomu nemá mandát. Když někdo se zpronevěří svému mandátu, tak by měl odstoupit. Ti lidé tam nedemonstrovali za nic jiného, než za férové prostředí demokratického právního státu, protože mají oprávněný pocit, že toto prostředí Andrej Babiš likviduje,“ uvedl.

Nebuďte „srabiš“, vzkázal premiérovi Výborný

V hlasování o nedůvěře selhala podle předsedy ODS Petra Fialy ČSSD. „Je to selhání a ostuda této demokratické a tradiční strany v České politice,“ uvedl na adresu sociálních demokratů šéf ODS Petr Fiala. Právě blok pěti demokratických stran apeloval na poslední chvíli na sociální demokraty, aby si rozmysleli podporu vládě pod vedením Babiše.

Další hlasování může podle Fialy přijít ve chvíli, kdy by byl premiér Andrej Babiš obžalovaný v kauze Čapí hnízdo, nebo pokud by se na základě auditních zpráv Evropské komise prokázal jeho střet zájmů.

„Je povinností premiéra této země, aby konal podle ústavy. Pane premiére, nebuďte „srabiš“, jděte do toho, je to vaše povinnost, nejen vůči této vládě, ale také vůči občanům této republiky,“ narážel předseda KDU-ČSL Marek Výborný fakt, že premiér netlačí na prezidenta, aby konal při výměně ministra kultury.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana zůstává dál u moci vláda zájmů Andreje Babiše, nikoli vláda zájmů České republiky „Nevím, čí je to vítězství. Nebylo to vítězství pro občany České republiky,“ dodal Rakušan. „Budeme bojovat takto neúnavně i v budoucnu,“ ujišťovala po skončení hlasování místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

marmat ( 28. června 2019 14:33 )

Zatím.....Ostatní PERLY na http­s://ib­.fio­.cz/ib­/tran­sparen­t?a=20­201117

marmat ( 28. června 2019 14:31 )

26.06.2019 0,10 CZK Bezhotovostní příjem DUŠEK LADISLAV
Bohužel jsem nenašel výběr Mináře z účtu MCHZS,když přiznal,že to je jeho jediný příjem

marmat ( 28. června 2019 14:28 )

26.06.2019 1 000,00 CZK Bezhotovostní příjem Petra Tobišková
Od začátku hlásá jedno a činí druhé (proti korupci zastrašováním a korupcí). JDI PRYČ a NEPŘEKÁŽEJ!!

marmat ( 28. června 2019 14:26 )

26.06.2019 1 000,00 CZK Bezhotovostní příjem KAREL HUNCOVSKY
30 let po prevratu a u moci je StBa KGB? To preci nechceme!!!

marmat ( 28. června 2019 14:24 )

27.06.2019 500,00 CZK Platba převodem uvnitř banky Ing. Teplý, Jaroslav
Stydíme se za prolhaného STB premiéra a prezidenta vzhlížejícího k východu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa