Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Babiš zabíjí budoucnost dětí.“ Experti o dopadu bouře z Letné: Měla smysl? A chyby?

  • Autor: ČTK,vei,simao - 
    24. 6. 2019
    17:24

    Andrej Babiš (ANO) schytal lavinu kritiky i výzev k demisi. Nedělní Letná bouřila proti českému premiérovi, který však demonstranty a jejich odpor nechápe a končit nehodlá. Blesk Zprávy se zeptaly odborníků, zda může mít velký protest reálné dopady, zároveň však i na to, jak hodnotí velké množství lidí (200 až 250 tisíc lidí), kteří si na demonstraci našli cestu, její načasování a další možné dopady. K protestům se přitom na začátku nového pracovního týdne vyjadřují mj. i členové vládního kabinetu Andreje Babiše. Jaký je přitom postoj a pozice ČSSD?

  • 1.Zuření na Letné: „Babiši, prodej kravku“

    Na Letné zaznělo v neděli mnohé od lidí z řady odvětví. Od aktivistů po představitele kulturní sféry (zpěvák Tomáš Klus či herec Filip Rajmont s prohlášením herců z Národního divadla). Umělecký šéf Dejvického divadla a herec Martin Myšička přečetl vyjádření Petra Pitharta, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Stejně jako předtím taktéž nepřítomný biskup Václav Malý

    „To jsem rád, že jsem se toho dožil, já jsem si namouduši myslel, že naše obyvatelstvo ztratilo čich, protože jinak by muselo cítit, že je cosi shnilého ve státě českém, ale teď vidím, když vidím tento poctivý tábor lidu, že vy to vidíte také, ten zápach. A jsem rád,“ říkal herec Zdeněk Svěrák.

    I některé z dalších výstupů byly značně emotivní. A premiér Andrej Babiš (ANO) v nich schytal tvrdou kritiku. „Trestně stíhaný premiér vůbec nezakrývá svým jednáním snahu ohýbat nezávislost justice. Je dokladem toho, že demokracie v této zemi už utrpěla dost. Není jen výsměchem demokracii, je výsměchem elementární cti a důstojnosti,“ míní expert na vzdělávání a dezinformace Bohumil Kartous, vedoucí komunikace Informačního centra o vzděláván EDUin a jeden z českých „elfů“, kteří se snaží bojovat proti internetový „trollům“.

    Je pro mě symbolem ničení českého venkova, ničení české krajiny a ničení české půdy,“ pronesl o Babišovi předseda Asociace soukromých zemědělců Jaroslav Šebek. Babišovi mj. ostře vytkl, že i když mluví o „včelách, řepce, novinářích, motýlech, řepce, usychání českých lesů, kůrovci a o tom, že bojuje se suchem“, tak ve skutečnosti ho česká příroda a krajina nezajímá. „Jen tak kecal, opak je pravdou (...) Zabíjí budoucnost našich dětí,“ tvrdí Šebek a dodal: „Proto bych Andrejovi Babišovi navrhl, aby prodal kravku, na jaře už nezasel a ve vládě to vidím maximálně do švestek.“  

    Bude mít nedělní demonstrace skutečně na Babišovu pozici nějaký vliv? Případně na fungování vládní koalice? Její načasování i průběh okomentovali pro Blesk Zprávy odborníci i některé osobnosti. 

  • 2.Politolog: Letná jako Babišův začátek konce?

    Nad možnými politickými dopady velké demonstrace na Letné se pro Blesk Zprávy pozastavil politolog Lukáš Jelínek. „Bezprostřední dopad mít podle mě nebude, víme už z dřívějška, že Andrej Babiš se k demisi nechystá a prezident Miloš Zeman je připravený ho podržet, ale na druhou stranu 250 tisíc lidí na Letné už může znamenat pohnutí s cihlou v celé té stavbě, na jejímž vrcholu Andrej Babiš stojí. Jednoho dne se pod masovými protesty může začít sypat, protože může začít ochabovat časem přízeň části Babišových voličů, když bude na demonstrace reagovat přehlíživě nebo arogantně, může dojít k tomu, že začnou být nepevní nebo nestálí jeho současní či potenciální koaliční partneři. Může se ukázat, že se snižuje koaliční potenciál hnutí ANO, což by bylo riziko především do budoucna či pro případ, že by Babišova vláda padla. Neočekávám ale žádný rychlý či krátkodobý dopad,“ řekl Blesk Jelínek.

    „Vliv jak do politiky, tak na sympatie do veřejnosti to ale mít bude. A to ještě ani nevíme, jak dopadne kauza Čapí hnízdo či Evropské audity. Kdyby příběh dál pokračoval pro Babiše nepříznivě, tak by se dalo říct, že Letná může být začátkem jeho konce, protože jsou určité situace, které nedokáže ustát ani ten nejsebevědomější předseda vlády,“ míní.

  • 3.Slabší načasování

    Politolog Jelínek hodnotí také načasování demonstrací. „ Časování demonstrací byla trošku slabá stránka včetně původního motivu – Marie Benešové jako nové ministryně spravedlnosti a ohrožení nezávislosti justice. Myslím si, že tady byly mnohem důležitější či vážnější věci, proč by se mělo demonstrovat. Nyní bude hodně záležet na tom, jestli se dokážou demonstranti opět setkat ať už na Letné, nebo dalších náměstích po prázdninách. Pokud by tato občanská aktivita měla usnout, tak si myslím, že by se nijak zásadně na volebních výsledcích ani krajských ani sněmovních neprojevila,“ míní odborník.

    „Pokud protesty budou pokračovat i na podzim a budou třeba přiživeny dalšími informacemi o bruselských auditech či Čapím hnízdu, tak si myslím, že by ty demonstrace nejen mohly pokračovat, ale třeba i sílit. A v tom okamžiku by rostla pravděpodobnost, že se nějak odrazí i na volebních výsledcích,“ dodává Jelínek.

  • 4.Sociolog: Výborná organizace

    „Organizace byla zvládnutá opravdu výborně. Myslím, že ve všech aspektech to byla velmi zdařilá akce. Čekal jsem, že tam bude přes 200 tisíc lidí, to se potvrdilo,“ okomentoval pro Blesk Zprávy letenský protest sociolog Jan Herzmann.

    Skladba hostů, kteří se střídali na pódiu, ho nepřekvapila. „Čekal jsem, že to bude směs emočních vystoupení, což bylo vystoupení pana Svěráka, a řekněme programových vystoupení, což byla ta, která se týkala zemědělství nebo životního prostředí. Z tohoto hlediska si myslím, že to mělo očekávatelnou podobu,“ říká. 

    S Jelínkem se shoduje v tom, že okamžitý dopad nevidí. „Nemyslím si, že to bude mít nějaké bezprostřední důsledky, že by se stalo něco teď hned okamžitě, ale všichni, kteří se na vládě podílí, si toho budou vědomi, že tady tato síla je,“ míní Herzmann.

    A k bouření proti Babišovi jako takovému dodává: „Společnosti je ale opravdu vůči premiérovi rozdělena, ale není to tak, že by jeho příznivců bylo zanedbatelně a celá společnost byla proti němu. Ta pozice je tak, řekněme, jedna ku dvěma. Zhruba třetina lidí ho uznává, akceptuje a dvě třetiny jsou proti němu. Ale to je ještě pořád na české politické scéně nejlepší výchozí pozice ze všech lídrů politických stran a hnutí.“

  • 5.Historik: Ozvěny sametu vs. nový režim

    Historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů pro Blesk zhodnotil demonstraci z hlediska srovnání s děním na Letné v listopadu 1989. „Dnešní doba je úplně jiná, řeší se jiné věci. Je tu docela silná skupina lidí, kteří to propojují, ale podle mého si to organizátoři chtějí dělat po svém a toto propojení nechtějí. Oni protestují proti věcem, které jsou dneska. Máme za sebou třicet let vývoje a ty věci, které dneska řešíme, vznikly v devadesátých nebo nultých letech. Samozřejmě se tam nějaké ozvěny roku 1989 objevují. Současný premiér je ale produktem vývoje posledních třiceti let, sociálního, ekonomického i politického. Je to generační záležitost, dělají to mladí lidé, kteří vyrostli v novém režimu. Jsou to velké demonstrace, ale v roce 1989 šlo o zásadní změnu politického režimu. Tehdy lidé chtěli svobodné volby, to dnes máme. Zaregistroval jsem také, že chtěl na Letné v neděli vystoupit Jaroslav Hutka a zpívat Náměšť, což ale organizátoři odmítli. A já tomu rozumím, nechtějí to propojovat se sametovou revolucí. Bylo by to propojení něčeho, co nesouzní,“ uvedl Svoboda.

  • 6.Reakce ministrů za ANO

    Řadu reakcí přineslo pondělní jednání kabinetu Andreje Babiše, kdy se k protestu vyjádřili ministři za ANO i ČSSD. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) novinářům řekl, že sám chodil na demonstrace v 80. letech. „Tehdy jsme měli strach, aby nás nevyhodili ze školy, aby naši rodiče nepřišli o práci. Je dobře, že dnes je to jinak, že každý může jít na demonstraci, může si ji svým způsobem i užít,“ uvedl.

    Respektovat je podle Havlíčka třeba ty, kteří na demonstrace jdou, ale i ty, kdo na ně nejdou. „Kterých je třeba několik milionů a mají názor jiný. Od toho jsou demokratické volby, jedině ty mohou rozhodnout, kdo bude nakonec vládnout. Myslím, že tak je to spravedlivé,“ řekl. V době totality jsou podle něj protesty za svobodu respektováníhodné, v době demokracie je považuje za trochu zvláštní. „Ale je třeba i tohle respektovat,“ dodal.

    Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) řekla, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), jejíž jmenování v dubnu současnou vlnu protestů spustilo, je zkušená právnička s letitými zkušenostmi. „Určitě by se nezaprodala k těm heslům, které na demonstracích vidíme. Na druhou stranu žijeme v demokratické společnosti, takže právo lidí na demonstrace tady je, ale ať nám nekřivdí,“ uvedla.

    Právo demonstrovat zdůraznil i ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). „Žijeme v demokratickém právním státě. Je dobře, že každý může vyjadřovat své názory,“ řekl.

    Premiér Andrej Babiš se dnes vyjádřil k demonstracím na konferenci ekonomických diplomatů na ministerstvu zahraničí. Protestům prý nerozumí, a to i proto, že se vláda prý snaží pracovat pro lidi, kterým přidává dost peněz. „Člověk má z toho pocit, že čím víc peněz pumpujeme, tím víc jsou lidé nespokojeni. Je to zvláštní situace, nicméně já si myslím, že jste všichni inteligentní, čtete noviny, a pokud máte nějaké pochybnosti nebo se chcete na něco zeptat, klidně mi napište mail nebo pošlete esemesku, já vám poradím, jak komunikovat,“ řekl Babiš diplomatům.

  • 7.Politolog: Reakce ČSSD je opatrnější

    Formu a obsah demonstrací rozlišil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). „Já se domnívám, že jde o právo občanů shromažďovat se, vyjádřit svůj názor, takže ta forma je naprosto legitimní. Co se týče obsahu, tak se domnívám, že opravdu necítím, že by ve vládě byly činěny jakékoliv kroky, které by měly ohrozit nezávislost justice,“ řekl Staněk, který k 31. květnu podal demisi, prezident Zeman ji ale stále do dnešního dne nepřijal. Zřejmě zítra by se měl ale na Vysočině setkat s kandidátem ČSSD na ministra, místopředsedou strany Michalem Šmardou.

    „Respektuji to, je to nějaký názor těch lidí, co se tam sešli,“ dodal ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

    „Ani zde si nemyslím, že by ten dopad (na vládu a spojenectví ANO s ČSSD – pozn. red.) měl být nějaký rychlý a krátkodobý, že by se sociální demokraté sbalili a odešli z vlády jenom proto, že se stala terčem kritiky demonstrantů. Každá politická strana se orientuje především podle svých voličů a část sympatizantů ČSSD sice mohla být na Letné, ale myslím si, že sociálně demokratičtí voliči uvažují jinak. Navíc ČSSD potřebuje k sobě nalákat část svých voličů, kteří utekli k Babišovi, a toho nedocílí tím, že sundá Babišovu vládu. Pozice ČSSD je v tom mnohem složitější, ale myslím si, že si sociální demokraté uvědomují vážnost situace, ve které se ocitli,“ upozorňuje politolog Jelínek.

    „Sociální demokraté reagují jinak než ANO. Je to patrné už jenom na tom, že Jan Hamáček (předseda ČSSD – pozn. red) jednal s Milionem chvilek pro demokracii, že se ČSSD zastává nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana či nezávislosti veřejnoprávních médií – nebo že místopředsedkyně Jana Maláčová odmítla kádrování demonstrantů a zpochybňování demonstrací s tím, že se jedná o pokus zpochybnit volební výsledky. ČSSD reaguje mnohem citlivěji, je vidět, že jí záleží i na tom, aby ČR neměla v Evropě nějakou grandiózní ostudu svázanou s Babišovými kauzami. V návaznosti na demonstraci ale z vlády neodejdou, ale přemýšlí o dalším postupu a mantinelech, které si nastaví,“ podotýká Jelínek.

hejhej ( 26. června 2019 17:06 )

Budoucnost dětí hodlají zabít promuslimští orgánizátoři milion chvilek, poplatní EU.

luder ( 26. června 2019 11:42 )

Mikuláš Minář se v neděli na Letné ukázal v kompletním oblečení nacistické NSDAP a ve stejných hnědých barvách, které používala nacistická strana nejen pro své uniformy, ale stejnou barvu používala i Hitlerjugend. Klasická nacistická světle hnědá písková barva Minářova oblečení, jako kdyby tím chtěl něco sdělit a vyslat signál. Mikuláš Minář v oblečení a barvách NSDAP a Hitlerjugend Uniforma NSDAP Jenže, to zdaleka není všechno. Již před dvěma týdny na Václavském náměstí vystoupil Mikuláš Minář opět v téže barvě, tentokrát v podobě trička. Když si zadáte jméno Mikuláše Mináře do Google Image vyhledávání obrázků, spatříte z poslední doby obrovskou záplavu “hnědých” fotek předsedy spolku Milion chvilek, což znepokojuje především starší spoluobčany. Mladický vzhled jednatele neziskovky a jeho hnědé oblečení doslova evokuje Hitlerjugend. Co je však zajímavé, že v případě Minářovy hnědé košile jde o stejný střih límce, kterou používala na košilích NSDAP koncem 20. let minulého století. Aniž si to zmanipulovaní občané na Letné uvědomili, u mikrofonu na pódiu stál muž oblečený v hnědém outfitu předválečné NSDAP a Hitlerjugend. Najednou vám s hrůzou začnou docvakávat jednotlivosti a souvislosti, které jste předtím přehlížel

luder ( 26. června 2019 07:15 )

Čapí hnízdo za 50 milionů je zločin a co Náklady transformace 1991-2004 577 500 000 000 Kč
Nucená správa IPB 200 000 000 000 Kč
Chemapol 16 900 000 000 Kč
Knižní velkoobchod Praha 21 000 000 Kč
Anex Cirrus, Kalouskovy padáky 150 000 000 Kč
Modernizace tanku T72 13 000 000 000 Kč
Kasárna na náměstí Republiky - penále pro stát 400 000 000 Kč
Lehké topné oleje, LTO 100 000 000 000 Kč
Promopro, Vondra 938 000 000 Kč
OpenCard 800 000 000 Kč
Zelená Praha 250 000 000 Kč
Bezdrátová Praha 390 000 000 Kč
Praha Olympijská 70 000 000 Kč
Nova, arbitráž s CME 10 000 000 000 Kč
Kauza Český dům, nevýhodné pronájmy 26 000 000 Kč
Diag Human, arbitráž, zabavení majetku 13 000 000 000 Kč
Mostecká uhelná 3 200 000 000 Kč
OKD, nevýhodný prodej firmy 5 700 000 000 Kč
OKD, následné tunelování 80 000 000 000 Kč
Gross, akcie, byty 300 000 000 Kč
Tak co, jde o Čapí Hnízdo ???

jelenovi ( 26. června 2019 02:47 )

andrd: a kde presne ja, ve svym pomerne obecnym vyjadreni, lzu?? Klasickej krikloun z letny...vy uz lez holt ani nepoznate.
Soud rozhodnul, ze v seznamech zustane (taky by bylo dobry zminit, ze udajny nadrizeny svedcili v jeho prospech), ale porad jsem nikde nevycetla ceho konkretne se mel vuci komu dopustit, nebo ze by za tu zavadnou cinnost dokonce bral prachy. Slozka neni kompletni, cosi naznacuje, ale celou pravdu se uz asi nikdo nedozvi...to k poradani stvanic ale nestaci, je namiste brat to s rezervou (jako treba u J. Nohavici, ani u nej si o tom nemyslim vubec nic). Ale ono je to tak snadny, na nekoho ze svyho pohodli jedny z nejbezpecnejsich zemi sveta ukazovat prstem, i kdyz poradne nevim jak to bylo a treba jsem v ty dobe ani nezila, ze jo...
A kdyz uz si delas starosti o sbirani spiny, tak jak je mozny ze byl jako ministr financi odposlouchavanej, a nahravky dokonce zverejneny?! Vam tyhle praktiky zjevne vadi jen nekdy, kdyz se vam zrovna hodi do kramu
Sama mam vuci nemu a jeho politice spoustu vyhrad, ale ty stupidni vykriky o tom, jak si sam z eu posila dotace do svych kapes, nebo stalkovani jeho schizofrenniho syna, to uz je proste moc...clovek uz by mu tu kampan nakonec i veril

marmat ( 25. června 2019 22:43 )

Příspěvky zde pode mnou hovoří za VŠE....Takový letadlo jen/tak někdo nevymyslí......a do listopadu to bude X-krát tlustší kontíčko.....
Důvěřiví plati­či/přis­pěvo­vate­lé NIKDY tolik na Charitu nedali , nebo ANO ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa