Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Vylhané a nepřijatelné,“ zuří Babiš kvůli auditu. Česko může vyjít na stamiliony

Aktualizováno -
1. června 2019
16:00
Autor: trm, Darina Jíchová, ČTK - 
1. června 2019
10:40

Česká republika by mohla do rozpočtu Evropské unie vracet asi 450 milionů korun, které byly vyplaceny holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Vyplývá to z návrhu auditní zprávy Evropské komise, kterou exkluzivně zveřejnil server Info.cz. Auditoři dospěli k tomu, že Babiš je v jasném střetu zájmů, protože je stále „skutečným vlastníkem“ Agrofertu. Babiš vložil Agrofert předloni kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Premiér označil návrh zprávy za vysoce nestandardní, Česko podle něj pošle k dokumentu odmítavé stanovisko. Věc podle něj není ve stadiu, kdy by Česko muselo vracet peníze.

Server Info.cz zveřejnil exkluzivně celé znění zprávy, která má 71 stran a mají ji k dispozici české úřady.

Audit se zabýval dvěma obdobími. První spadá před 9. únor 2017 a zabývá se dotacemi v celkové hodnotě téměř 1,4 miliardy korun pro firmy českého premiéra. Evropská komise došla k závěru, že před tímto datem české zákony nezapovídaly, aby státní představitel mohl dostávat dotace. Po tomto období ovšem ano - a Babiš byl podle auditu ve střetu zájmů a peníze by měl vrátit. Celkově přitom může jít až o 450 milionů korun.  

Podle auditu měl Babiš ekonomické zájmy na úspěchu Agrofertu, podle komise se navíc „zpronevěřil svým funkcím“. Brusel dospěl i k tomu, že se Babiš střetu zájmů nevyhnul ani tím, že Agrofert převedl do svěřenských fondů, protože je stále „skutečným vlastníkem“ skupiny i fondů.

„Pan Babiš se aktivně zapojoval do implementace unijního rozpočtu v České republice, jako skutečný majitel skupiny Agrofert měl přímý ekonomický zájem na jejím ekonomickém úspěchu. Pan Babiš se zpronevěřil nestrannému a objektivnímu výkonu ve svých funkcích (premiéra, ministra financí, předsedy Rady pro evropské strukturální a investiční fondy a vicepremiéra pro ekonomiku), neboť se podílel na rozhodnutí, která se dotýkala skupiny Agrofert,“ shrnuje audit závěry.

Dokument popisuje jednotlivé dotační případy i chyby v nich. Českým úřadům pak vytýká, že nezajistily účinnou kontrolu. Prověřování mají na starosti ministerstva financí a pro místní rozvoj. Podle médií firmy Agrofertu využívaly díry v kontrolním systému a žádaly třeba o dotace na inovace, které ale už fungovaly v jiných podnicích holdingu.

Inovace? Ani náhodou

„Popis jednotlivých dotačních případů je ovšem podstatně více znepokojivý a v některých případech bledne i kauza Čapího hnízda. Audit ukazuje, jak efektivně Agrofert využíval díry v kontrolním systému přidělování dotací a jak je celý systém v podstatě nefunkční,“ informuje Info.cz 

Podle Info.cz ukazuje, jak skupina Agrofert „s pomocí nejrůznějších triků a benevolencí státních kontrolorů“ získala stovky milionů. Zmiňuje třeba dotace pro Pekárnu Zelená louka. Ta měla žádat o dotace 650 milionů korun na inovace na linku na chleba, přitom stejný produkt už vyráběly německé továrny „z Babišova impéria“. Hodnota projektu byla uměle navýšena o 250 milionů korun, píše Info.cz. Uvádí, že holdingová firma VUCHT zas chtěla dotace na linku na výrobu hnojiv, stejnou linku ale už měla společnost DUSLO, také ze skupiny Agrofert.

Auditní zpráva se týká peněz vyplácených z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Podle zdrojů ČTK by do konce června měla dorazit ještě zpráva, která se týká zemědělských dotací. Pokud by i v této oblasti navrhovala jejich vracení, mohlo by to znamenat pro holding, který je největším producentem v českém zemědělství a potravinářství, významný hospodářský zásah.

Babiš: Museli to psát Češi

Babiš s auditem nesouhlasí, za podivnou označil změnu argumentace proti prosincovému stanovisku právní služby EK, které argumentovalo evropským právem, zatímco auditní zpráva českým zákonem o střetu zájmů. Vadí mu i způsob doručení dokumentu.

Celkově ten audit je v úplném rozporu s tím, co říkala Evropská komise v prosinci 2018, kde poukazovala na nějakou jejich vyhlášku a tvrdila, že jsem ve střetu zájmů,“ řekl Babiš. „Teď Evropská komise změnila strategii a mluví o střetu zájmů v rámci svěřenského fondu. Na rozdíl od toho, co říkala minulý prosinec, řeší český zákon. A podle informací, které mám, ti lidé, kteří tomu rozumějí, jsou přesvědčeni, že tu část o střetu zájmů museli psát Češi. Jsou tam stejné názory, jako mají Piráti a zkorumpovaná Transparency (International). Takže vysoce nestandardní audit,“ řekl Babiš.

Kritizoval i způsob doručení dokumentu českým úřadům. „Celý postup byl velice nestandardní. Bylo to velice nestandardně doručeno na naše zastoupení v Bruselu. Přišlo to bez průvodního dopisu, není to podepsaný audit, nejsou tam žádné lhůty k vyjádření,“ řekl. Vadí mu také, že se materiál, který by měl být neveřejný, dostal do médií.

Babiš také odmítl, že by Česko muselo vracet zhruba 450 milionů korun z evropských fondů, které na dotacích získal holding Agrofert, který premiér v únoru 2017 vložil do svěřenských fondů. „V tom auditu je napsáno, že předběžné závěry se mohou od konečných lišit,“ zdůraznil Babiš. Připomněl také, že v minulosti se psalo o hrozící pokutě pro Česko kvůli možnému střetu zájmů v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) poslance Jaroslava Faltýnka (ANO). Původně hrozila pokuta až 22 milionů korun, nakonec ale EK loni v srpnu dospěla k jinému názoru. „Rok a půl se to vyšetřovalo, nakonec komise řekla, že se nemusí nic vracet, že je to v pořádku,“ řekl Babiš.

Premiér připomněl, že tuzemské úřady by během měsíce měly dostat českou verzi zprávy, která je zatím pouze v angličtině. Potom budou mít dva měsíce na vyjádření. „Naši čeští právníci mají úplně jiný názor než právníci Evropské komise. Nevím, jak oni mohou vůbec posuzovat české svěřenské fondy,“ řekl Babiš.

Opět přitom odmítl, že by byl ve střetu zájmů. „Já jsem postupoval podle lex Babiš a na základě toho zákona jsem vložil firmu do svěřenských fondů. Já tu firmu neovládám, před pěti a půl roky jsem odešel z firmy, nemám s ní nic společného. Je to všechno vylhané a absolutně nepřijatelné. Za Českou republiku budeme dávat stanovisko, určitě to budeme odmítat, protože to není pravda,“ uzavřel premiér.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pollo ( 2. června 2019 17:47 )

Tak si vemte brýle.

Pollo ( 2. června 2019 17:45 )

I kdyby spáchal vraždu, bohužel.

cezar8 ( 2. června 2019 17:22 )

Vy se nějakým způsobem léčíte? To by vysvětlovalo ten s tématem nesouvisející spam....

zdenekksamohonka ( 2. června 2019 16:55 )

Tady bude ještě hodně veselo a začne to už v úterý na Václaváku.

turbina ( 2. června 2019 14:14 )

Vrchní státní žalobce nařídil prověření půl miliardové dotační zlodějiny soudruha Bureše. Myslíte si Burešprdi že i tohle ctihodný Andrej přežije ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa