Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Černošice rozhodly o Babišově střetu zájmů. Je to zpolitizované, tvrdí premiér a chce se odvolat

Aktualizováno -
23. ledna 2019
16:17
Autor: ČTK, nkov - 
23. ledna 2019
15:40

Městský úřad v Černošicích u Prahy v pondělí vydal rozhodnutí v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Radnice o tom dnes informovala na svých webových stránkách. Jaký je výsledek řízení, neuvedla. Z premiérovy reakce vyplývá, že úřad rozhodl v jeho neprospěch. Babiš se chce proti rozhodnutí odvolat.

Úřad vede s premiérem správní řízení kvůli údajnému spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se už dříve hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů. Černošická radnice je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Rozhodně s tím nesouhlasím. Je to zpolitizované. Určitě se odvolám, a když to bude nutné, budu se i soudit u správního soudu,“ řekl Babiš. „Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ dodal.

Babiš má lhůtu pro odvolání do 5. února. Pokud by se neodvolal, stal by se verdikt 6. února pravomocným a úřad by o něm mohl podrobněji informovat. Jestliže se premiér skutečně odvolá, předá černošický úřad spis odvolacímu orgánu, kterým je středočeský krajský úřad. Ten může rozhodnutí zrušit, potvrdit nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání.

Na rozdíl od soudního řízení je správní řízení neveřejné. U řízení, které se týká veřejné činnosti veřejného funkcionáře, lze vzhledem k současným zákonným úpravám zveřejnit informaci o rozhodnutí, ale kvůli ochraně osobních údajů podle speciálního zákona až po nabytí právní moci.

Rozhodnutí je ve shodě s předešlými stanovisky

„Zatím nevíme, co se píše v rozhodnutí městského úřadu v Černošicích, ale podle reakce premiéra se zdá, že rozhodnutí je v souladu jednak se stanovisky našich expertních analýz, ale také stanovisky všech orgánů, které tuto věc zatím řešily a nebyly řízené politiky ANO. Tedy: se stanovisky právníků Evropské komise, Evropského parlamentu a nezávislými expertními analýzami,“ komentoval řízení předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podnět na černošickou radnici odeslala organizace Transparency International ČR. Podle ní Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon. Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Pokud úřad shledá porušení zákona, hrozí premiérovi čtvrtmilionová pokuta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fafaf ( 23. ledna 2019 23:14 )

Súdruh Bureš, nikdy,nikdy, to já ne, to oni.

gabreta ( 23. ledna 2019 23:04 )

Kdy zasednou Zahrádkáři a včelaři, aby taky rozhodli o Babišovo střetu zájmů?

turbina ( 23. ledna 2019 21:29 )

poskoku: Onanuje tu jedna stará bréca jentakjen, jste rodina ? Proč tu marníš čas, bež dělat něco užitečné, třeba prdět proti větru.

poskok_qmur ( 23. ledna 2019 21:24 )

kkoktáš z toho chaloupková zapni si Dolejše, třeba ti dá.

hradnisamohonka ( 23. ledna 2019 21:17 )

poskoku: Ty a myslet ? Raději si přečti si co nabliješ hňupe uslintaný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa