Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Šikana“ řemeslníků kvůli EET štve opozici. „Lži a posměšky ve Sněmovně,“ zuří Schillerová

Aktualizováno -
10. května 2019
19:08
Autor: ČTK, vei, simao - 
10. května 2019
07:56

Opoziční kritikou začalo v pátek ve Sněmovně schvalování dalšího zavádění EET. Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) nařkl vládu z toho, že vytváří nepřátelské prostředí k podnikání. A šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura předložil 775 pozměňovacích návrhů. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) si postěžovala na údajné polopravdy a lži opozice, která se dnes pustila do kritiky nejen další z vln EET, ale systému jako takového. Pirát Mikuláš Ferjenčík tvrdil, že Schillerová a spol. nadhodnocují výnosy z EET.

Elektronická evidence tržeb (EET) už platí například pro obchody a restaurace. Nynější novelou kabinet reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění evidence tržeb zrušil. Nově by se měla týkat například řemeslníků, lékařů a advokátů. Části podnikatelů předloha umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

775 pozměňovacích návrhů od Stanjury

Někteří opoziční poslanci navrhují návrh zákona shodit ze stolu, nebo zákon zrušit. To se jim ale nejspíš nepodaří. Rozpočtový výbor doporučil schválení jen několika z mnoha podaných pozměňovacích návrhů. Vzhledem k jejich počtu je možné, že se poslanci k závěrečnému hlasování o zákonu jako celku dnes nedostanou. Jeho schvalování by pokračovalo na příští schůzi.

Balík celkem 775 pozměňovacích návrhů předložil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, postupně v nich navrhuje vyřadit jednotlivé činnosti z povinnosti evidovat tržby. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) jeho návrh označila před novináři za obstrukční taktiku, některé z těchto návrhů jsou podle ní nesmyslné.

„Mám zoufale málo času,“ uvedl ve Sněmovně Stanjura a sklidil smích. „No to je pravda, za 26 minut končíme. Kdybych měl odůvodňovat všechny návrhy, tak skončím v srpnu,“ podotkl při pátečním jednání, které skončilo úderem 14. hodiny a hlasovat se nestihlo byť o jediném pozměňovacím návrhu.

Video  Změny v EET: Ústavní soud ji proškrtal. A konec igelitek zdarma  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Než se poslanci rozjeli na víkend, Stanjura kritizoval „švejkovský přístup“ vlády. Ve své řeči připomněl i britské seriály Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére. „Podle mně je to i oblíbený seriál Andreje Babiše, podle toho si vybírá ministry, protože jejich základní větou bude: Jistě, pane premiére,“ rýpl si.

A kritizoval vládu a ministerstvo financí, že neposoudili, zda bude regulace potřebná. „Protože nejsou schopni doložit přínosy EET (...) Nejsou schopni ani doložit to, že by se vybrali nějaké peníze navíc, nemluvě o těch nákladech,“ podotkl Stanjura.

Schillerová: Polopravdy a lži

Ministryni financí Alenu Schillerovou páteční kritika opozice pořádně namíchla. „Novela EET přináší narovnání podnikatelského prostředí. Nižší DPH na vodné, stočné, odborné a řemeslné služby. Více peněz na důchody, školství, zdravotnictví, vědu a výzkum, obranu. Škoda dalšího dne, kdy je zákon zaparkován ve Sněmovně,“ začala na Twitteru nejprve obhajobou vládního návrhu.

Poté však udeřila na bouřící opozici a vytkla jejím zástupcům, že lžou: „Místo nabízeného dialogu dnes opozice opět vystavila barikádu z polopravd, lží a posměšků. EET by neměla tvořit barikády. Má ovšem za cíl postavit zřetelnou a pevnou dělící zeď mezi těmi, kteří daně odvádí a těmi, kteří na daních podvádí.“

Schillerová se také pozastavila nad tím, že na adresu EET zaznělo mnohé, jenže mnohé navrhované změny by systému naopak uškodily. „Návrhy na nejrůznější výjimky nebo dokonce zavedení systému dobrovolného evidování tržeb by vedly k deformaci celého návrhu. EET by tak nemohla plnit své cíle, tj. narovnání podnikatelského prostředí a zefektivnění kontrol,“ dodala ministryně.

Munzar z ODS šil do EET skoro hodinu

„Ohledně pozměňovacích návrhů ochota koaličních stran naslouchat jiným názorům, diskutovat o nich, zamyslet se nad nimi, se limitně blíží nule,“ uvedl ve Sněmovně poslanec Vojtěch Munzar z ODS, která otevřeně mluví o šikaně podnikatelů.

Právě Munzar varoval na plénu před celospolečenskými dopady EET. „Vysoko nad tím stojí, jakým tímto zákonem chtějí koaliční stany dát signál společnosti, co pro vás znamená liberální společnost, jakou hodnotu mají pro vás lidé, kteří se aktivně rozhodli podílet na našem hospodářství tím, že vstoupili na nelehkou půdu podnikání. Vnášíte do této společnosti systém, který má lidi znechucovat a odrazovat je od podnikání. Místo toho, abyste těmto lidem dávali najevo, že si jejich aktivit vážíte, místo toho, aby stát oceňoval soukromé aktivity každého jednotlivce. EET je systém, který si klade za cíl a má ve svém vínku permanentní online kontrolu aktivit podnikatelů ze strany státu,“ míní Munzar.

Minulá, i současná vláda pod taktovkou hnutí ANO vyvolala jasné tažení proti podnikatelům a nedívá se v tomto tažení ani nalevo, ani napravo. Líbivými slovy sice podnikatele hájíte, ale vašimi konkrétními skutky a rozhodnutími děláte úplně něco jiného. Všemi těmi kontrolami, lhůtami a pokutami, které tento systém provází, je to plánovité vytváření nepřátelského prostředí pro podnikání,“ uvedl Munzar ve své obsáhlé řeči, kterou zahájil v 11:48 a skončil v 12:40.

Poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka slíbil, že bude stručný a věcný. Právě lidovci přitom v minulé koaliční vládě zavedení EET podpořili. „Jestli tady máme mantru, že za každou cenu musíme na všechny podnikatelské činnosti v ČR naroubovat EET jenom proto, že si říkáme: Je to spravedlivé, tím se srovná konkurenční prostředí, tak si myslím, že to v mnoha případech takhle není a nefunguje,“ varoval. 

Klaus ml.: Jde o peníze pro firmy, co to budou zavádět

Do EET šil i poslanec Václav Klaus mladší, odpadlík z klubu ODS. „Také nebudu obstruovat, protože ani dlouho hovořit neumíme. Daně mají být nízké a jednoduché, to je naprosto nejlepší narovnání podnikatelského a jakéhokoliv jiného prostředí. A nesmí být, že lidé co pracují a platí daně, jsou za hlupáky,“ podotkl a k EET dodal: „Tahle třetí, čtvrtá nebo 19. vlna, nebo co to je, kdy už je EET na ty velbloudy, pobřežní mořskou dopravu a další opravdu zásadní věci, mi vychází, že tam jde asi o nějakou elektronizaci a další peníze pro firmy, co to budou zavádět.“

Ferjenčík: Babišova vlajková loď a výnosy vycucané z prstu

Pirát Mikuláš Ferjenčík mluvil o tom, že metodika reálných výnosů z EET je „vycucaná z prstu“. „Jsou to hausnumera, která si normálně vymýšlíte, jak chcete a ještě máte tu drzost tvrdit občanům, že jsou to fakta,“ hřímal. „Ty poslanecké restaurace jsou jediné restaurace v této zemi, kde ta EET nebude. To, myslím, hezky ilustruje, jakým způsobem se tady přijímají zákony. Že na všechny lidi navalíme nějakou povinnost, akorát sami na sebe ne,“ kritizoval postup vlády. 

„EET to je taková vlajková loď politického působení Andreje Babiše, to je skutečně ten zákon, se kterým Andrej Babiš spojil svoji politickou kariéru, je to jediný zákon, který skutečně má nějaký celospolečenský dopad, který Andrej Babiš skutečně prosadil. Bohužel. A tahle vlajková loď hnutí ANO má děravé dno. Nepřináší ty peníze, které vláda tvrdí, že přináší. Ten údajný výnos z EET je nadhodnocován. Účelově,“ tvrdí Piráti. 

Video  Babiš o EET při jeho zavádění: Honíme všechny, necílíme na malé podnikatele  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kwizimor ( 19. května 2019 08:45 )

Dle toho co tu melete pane jste asi na drogách vy sám

petr12 ( 12. května 2019 12:27 )

šikana zloděju,neplatiču daní,a přitom jde jen o spravedlivé narovnání podnikatelského prostředí!! Zajimávé jak se zlodě­ji,ne­plati­či,tu­nelá­ři houfují ODS TOP KDu STAN piráti vyhulený netáhla,a jmenovaná pakáž náměsti.Piráti dělají agitaci na školách koho by volili studenti za podpory ministra škol­ství,p­rofe­soru,­rekto­ru dovedete si představit agitaci SPD ANO okamžitě je tam policie.Jak je možné že piráti organizují na školách politickou špínu za legalizaci drog co dělá policie,státní zastupitelství politika a drogově závislý piráti je drzost humus!!

turbina ( 12. května 2019 10:39 )

jjusa: Svatá prostoto, doufám že se ty krávo pitomá už nemůžeš rozmnožovat.

jentakjenkobliha ( 11. května 2019 21:48 )

Mejdan končí, Burešprdi, koblížky už budou jen koňské, ale možná vás machna Schillerka vykouří, podívejte jak špulí mordu.

hradnisamohonka ( 11. května 2019 21:36 )

Kobliháři všech zemí polibte si prrrrdél.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa