Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš to „koupil“ od Jurečky za dvojí kvalitu potravin: Do voleb ji neřešil

Autor: Jakub Herzán - 
8. května 2019
05:10

Premiér Andrej Babiš (ANO) se „zakousl“ do tématu dvojí kvality potravin a exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) neskrývá své pobavení. Premiér jednal se zástupci obchodních řetězců na rozdělení zboží podle obalů tak, aby měli zákazníci při nakupování na výběr. Jurečka si ale snahu šéfa ANO vysvětluje jen jako opisování toho, co v unijní směrnici o ochraně spotřebitelů už je napsané. Babišovi proto vyčítá předvolební „účelovku“.

„Sám si pamatuji jednání vlády, kde jsem o dvojí kvalitě potravin mluvil a Andreje Babiše to absolutně nezajímalo. Začal to objevovat až teď. To téma je ale tři roky odpracováno lidovci a ČSSD, rozhodně ne hnutím ANO,“ připomíná Jurečka, který vedl resort zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) v letech 2014 až 2017.

Náhlý zájem premiéra Babiše o dvojí kvalitu potravin si Jurečka vysvětluje po svém. „PR experti Andreje Babiše si najednou uvědomili výsledky průzkumů před volbami do Evropského parlamentu, kde se téma dvojí kvality potravin pohybuje na druhém, třetím místě v zájmu voličů. Proto o tom Andrej Babiš začal tak najednou mluvit,“ zmínil, aby dodal: „Otázkou je, jak jeho snaha bude pokračovat po volbách. Tak trošku mi to připomíná jednání o lithiu.“

Konkrétní návrhy premiéra Babiše v otázce dvojí kvality potravin, například dva obaly výrobků pro dvě různé kvality, považuje Jurečka za iracionální.

„Směrnice, kterou musí členské státy Evropské unie aplikovat do své legislativy, jasně říká, že pod jedním obalem a názvem nemůže být dvojí kvalita výrobku. To, co říká Andrej Babiš, je vlastně jen opisování toho, co v té směrnici už je,“ glosuje poražený adept na šéfa lidovců.

Jurečka chce německou kvalitu i pro Čechy

Jurečka si připisuje zásluhy, jak jako bývalý ministr zemědělství upozorňoval v Bruselu na záměrné klamání českých spotřebitelů. A pokračuje v tom i nyní, tvrdí. „Pokud čeští a němečtí zákazníci nakupují výrobky pod jednotným marketingem, stejným názvem a stejným obalem, ale Češi dostanou jinou kvalitu zboží než naši zahraniční sousedé, je to problém,“ řekl Jurečka Blesk Zprávám.

I na Jurečkův popud Evropský parlament v dubnu 2019 schválil zmíněnou směrnici o ochraně spotřebitele. Ta říká, že klamavé konání, kterým je zákazník uváděn v omyl tím, že výrobek má stejný obal, stejný logotyp, přitom v různém složení, je možné trestat jako klamání spotřebitele.

Jurečka bere schválení směrnice jako posun vpřed a jako ukázku toho, že i malý stát, jako je Česká republika, může přinést agendu na stůl Evropské unii. Podle některých kritiků ale směrnice dvojí kvalitu fakticky legalizuje místo toho, aby ji potírala.

Chuť i složení můžou výrobci dál rozlišovat

Problémy se směrnicí připouští i lidovecký exministr. „Jako problém vidím fakt, že směrnice připouští odůvodněné a objektivní faktory, díky kterým výrobci mohou potraviny a další zboží i nadále přizpůsobovat místním chutím a cenovým preferencím,“ svěřil se Blesk Zprávám.

Z hlediska zahraničních potravin se podle Mariana Jurečky bavíme o deseti tisíci položkách, kde výrobky dvojí kvality tvoří desítky, maximálně stovky výrobků. Problém ovšem tkví v tom, že se jedná o výrobky, které jsou na trhu nejvíce obrátkové. Vysvětlení, proč obchodníci a řetězce do České republiky dodávají nekvalitnější potraviny, je podle něj jednoduché.

„Pokud mohou na trh dodávat výrobky nižší kvality, dokážou tak logicky ušetřit na výrobě a produkt prodají za stejnou, někdy i vyšší cenu,“ řekl Blesk Zprávám Jurečka.

Kalousek přirovnal Babišovu správu země k fejkovým buřtům

V souvislosti boje Andreje Babiše za vyšší kvalitu potravin a pondělními demonstracemi za nezávislost justice přirovnal Miroslav Kalousek (TOP 09) na twitteru jeho vládnutí k „fejkovým buřtům“.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí spolu s Karlem Havlíčkem (za ANO) sešel se zástupci obchodních řetězců. „Chceme, aby řetězce, které prodávají zboží, následně odlišily výrobky různé kvality. Aby naši občané, zákazníci měli možnost si výrobek podle kvalit vybrat. Aby byl výrobek odlišen obalem a dostupný na českém trhu,“ řekl Babiš po schůzce.

 

marmat ( 8. května 2019 23:36 )

Jak je to dlouho,co dostala Babišova vláda důvěru...asi rok a čtvrt???A co
všechno by měl za tu dobu (za ně ) stihnout a udělat??? Jsou z něj na
prášky a klidně prohlasej, že NEUDĚLAL NIC!👽Jsou to Mimozemšťané?
nebo Mimoňové?🤖

agfor ( 8. května 2019 19:17 )

Vždy, když mi někdo tvrdí něco o německé kvalitě čehokoli, vzpomenu na
německou roli v dieselgate.

marmat ( 8. května 2019 18:49 )

Je to jako když naprosto vážně řekne Fiala u Moravce do očí
Babišovi,že za
5 let V PS a ve vládě NIC NEUDĚLAL !!!!!!!!!! je to hláška jako od
zdenkka😩

marmat ( 8. května 2019 18:06 )

opr.Belobradka

marmat ( 8. května 2019 18:03 )

Jurečka si myslí,že to strhne za Bartošku a Bělohradská..... RYTÍ ovšem
není cesta😓🤐😫 ještě jim to nikdo neřekl????????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa