Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Střelba na ministra ČSSD z vlastních řad: „Staněk musí odejít.“ Co na to Hamáček?

Aktualizováno -
7. května 2019
14:08
Autor: ČTK, simao - 
6. května 2019
21:18

„Myslím, že Tonda Staněk musí odejít,“ pronesl před tisícovkami demonstrantů na Staroměstském náměstí poslanec Petr Dolínek – a pikantní na tom je, že tak člen ČSSD opět šil do vlastního ministra. Nikoli poprvé. O odchodu Staňka již přemítal i druhý muž strany Roman Onderka. Užší vedení ČSSD bude řešit situaci kolem Staňka ve čtvrtek. Dusno kolem Staňka je poté, co odvolal náhle šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Ten se dnes sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Naopak Staněk obhajoval své kroky v Událostech, komentářích na ČT.

„Demonstrantům jsem také řekl, že vláda, ve které ČSSD sedí, je koaliční vládou s hnutím ANO, nikoliv s prezidentem. Miloš Zeman nemá právo rozhodovat o tom, kdo bude stát v čele kulturních institucí. I proto jsem jeden z těch, kteří požadují výměnu na postu ministra kultury,“ uvedl na twitteru poslanec ČSSD Dolínek po demonstraci, na které dav volal po demisi Andreje Babiše (ANO) a nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Právě premiér Babiš dnes uvedl, že vnímá podle odvolaného ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta situaci v největší české sbírkové instituci zaměřené na výtvarné umění jako vážnou. Fajt se dnes na Babišovu žádost s premiérem setkal a informoval ho zejména o mezinárodních projektech, které pravděpodobně budou zastaveny.

Premiér ale na sociálních sítích uvedl, že kultura je v gesci koaličního partnera, tedy ČSSD, a on musí jeho rozhodnutí respektovat. „Mrzí mě, co se stalo. Kultura je ale v gesci našeho koaličního partnera a já musím jejich rozhodnutí respektovat. Určitě ale budu bedlivě sledovat, jak rychle vyhlásí na místo ředitele NG transparentní výběrové řízení,“ uvedl Babiš na twitteru.

„Pokud bych byl přesvědčen o tom, že jsem konal něco špatně, tak samozřejmě bych své odstoupení nejenom zvažoval, ale učinil bych ho jako reálné. Problém je, že já vím a jsem přesvědčen o tom, že ty kroky, které jsem dělal, jsou kroky správné,“ hájil se i v pondělí ve studiu České televize ministr kultury Staněk.

Setkání ministra s petenty

V kulturní obci po odvolání Fajta vznikla iniciativa požadující odvolání Staňka, který náhle Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa před třemi týdny odvolal. Má už téměř 6000 signatářů, vznikla ale i druhá petice, jejíž podporovatelé chtějí se Staňkem jednat, mají se sejít ve čtvrtek.

„Samozřejmě vnímám i ta jména, která jsou pod danou peticí podepsaná a samozřejmě rozumím i panu premiérovi, který ten projev petentů vnímá samozřejmě jako vážný. Samozřejmě ho vnímám vážně i já a proto jsem nabídl setkání petentům,“ řekl Staněk v Událostech, komentářích. Petentům se pokusí sdělit argumenty k odvolání obou ředitelů.

Staněk: Nešlo o politický krok a vliv Zemana

Podle Staňka dochází i v kultuře k tomu, co se kritizuje u politiků či byznysmenů - že jsou různým způsobem vyváděny veřejné prostředky. „Kvůli tomu, že jsem poukázal na lidi, kteří to dělají, kvůli tomu opravdu nebudu odstupovat,“ vzkázal.

Podle Staňka nešlo o politický krok. Musel jej prý učinit z právních důvodů a jiná možnost před ním nebyla, tvrdí. „Já se obávám že celá ta reakce kulturní obce je spojena s tím, že krok odvolání pana ředitele Fajta a pana ředitele Soukupa je vnímán jako krok politický. Tak je to prezentováno samotnými odvolanými. Samozřejmě s tím souvisí různé spekulace, jestli je to pod vlivem prezidenta Zemana a jeho okolí, jestli je to pod vlivem pana Knížáka, pana Klause a dalších,“ pokračoval Staněk v ČT.

Staněk má připravený dopis, ve kterém chce vysvětlit dalším ředitelům důvody odvolání Fajta a Soukupa. Na odeslání dopisu se chce domluvit s premiérem Babišem. 

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Signatáři petice za odvolání Staňka se s Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem sešli minulý týden. Premiér dosud odkazoval na koaliční smlouvu, v níž stojí, že odvolávat ministry navrhuje strana, která je nominovala. Den poté Hamáček novinářům řekl, že se ani po schůzce s autory petice nechystá navrhnout Staňkův konec ve vládě. Řekl, že je pro rychlé vypsání konkurzů na šéfy obou institucí, což autoři petice odmítají, a naopak chtějí, aby výběrové řízení vypsal až nový ministr.

„Já jsem u toho jednání nebyl a pokud jsem dnes četl reakci pana premiéra, tak při setkání s Jiřím Fajtem vyjádřil, že respektuje kroky ministra kultury. Pokud jsem hovořil se svým stranickým šéfem panem Hamáčkem, tak i on je jednoznačně přesvědčen, že kroky, které jsem učinil, jsou správné. S panem premiérem jsme se viděli dnes na vládě, nicméně podrobně jsme o tom setkání nehovořili,“ uvedl v ČT Staněk.

Půjde i na „kobereček“

ČSSD bude situaci kolem Staňka řešit na čtvrtečním jednání užšího vedení strany. Předseda ČSSD Hamáček změnu v čele ministerstva kultury neplánuje. Na jednání, kam Staněk dorazí, se o tom podle něj ani nebude rozhodovat.

My nikdy neřekli, že budeme jednat o odvolání pana Staňka z vlády. Budeme řešit aktuální politickou situaci, přípravu evropských voleb a určitě se dotkneme i situace v resortu kultury. Nebude to o tom, že bychom řešili personální otázky,“ podotkl Hamáček.

Staněk byl v posledních týdnech na několika zahraničních cestách, sociální demokraté od počátku plánovali, že s ním záležitost proberou na jednání grémia. Čtvrtečního setkání, které se uskuteční v Poslanecké sněmovně, by se měli podobně jako obvykle Staněk zúčastnit i další ministři za ČSSD. hamáček přitom komentoval i Onderkův názor, že by měla ČSSD zvážit Staňkův konec: „To řekl svůj názor, nicméně my nic takového nechystáme.“

Babiš dostal dopis z Paříže

Podle informací ČTK Babišovi dorazil i dopis z vedení pařížského Centre Pompidou, které pozastavuje plánovanou spolupráci s NGP. O zřízení pražské pobočky slavné instituce jednal opakovaně Babiš s francouzským prezidentem i vedení Centre Pompidou a NGP pod vedením Fajta, který má za sebou několikaletou spolupráci s touto institucí, měla být českým partnerem budoucí spolupráce.

„Problém je v tom, že ty reakce zahraničních muzeí a představitelů těchto institucí přišly samozřejmě zhy po tom mém rozhodnutí odvolat pana ředitele Fajta. A je naprosto jasné, že okamžitá reakce i pana ředitele Fajta byla taková, že jde o politický krok, který je motivován z Hradu. A jestliže takovouto informaci pošle do světa - a pan Fajn je respektovaný a renomovaný odborník - to znamená, že svět zcela přirozeně takto reaguje. ČR je dlouhodobě prezentována ve světě jako země, ve které jsou problémy, ať už je to z hlediska kritiky pana prezidenta Zemana nebo třeba pana premiéra,“ uvedl dnes Staněk.

Odvolání obou ředitelů Staněk zdůvodňuje jejich pochybeními, která zjistily ministerské kontroly ve zmíněných institucích. V případě Fajta Staněk kritizoval zejména autorskou smlouvu, díky níž si Fajt ke svému platu ředitele přivydělal během 16 měsíců přibližně milion korun za přípravu výstav; podobné smlouvy ale uzavírají i další ředitelé státních příspěvkových organizací, mluvil o ní ředitel Národního divadla Jan Burian.

Fajt se prý znovu sejde s Babišem

Fajt dnes ČTK řekl, že v minulých dnech odstoupila mezinárodní komise sestavená pro plánovanou rekonstrukci Veletržního paláce, která patří mezi prioritní akce vlády v investicích do kultury.

„Komise oznámila vedení NGP, že své angažmá v mezinárodní architektonické soutěži pozastavuje,“ řekl dnes Fajt ČTK po schůzce s premiérem. Babiš podle něj vyslechl jeho argumenty, schůzka podle Fajta nebyla poslední. Fajt už dříve ČTK řekl, že zahraniční partner zrušil mimo jiné velkou výstavu indického umění plánovanou na letošní podzim. NGP nejprve uvedla, že pokračuje ve všech rozjednaných projektech, později ale sdělila, že výstava byla příliš finančně náročná. Fajt říká, že byla rozpočtově zabezpečena.

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

alideda ( 7. května 2019 18:26 )

*** uz tady nediskutuji je to o politickym trusu ***..

ameae ( 7. května 2019 18:04 )

Myslí asi Bendu, který je poslancem skoro od dětství a Kalouska, který
koromě 5ti let nikdy nepracoval a některé další jako Mirka Němcová,
rádoby knížepán a další. Jste tak hloupý nebo to jen hrajete?

qtek ( 7. května 2019 16:26 )

Myslíš Zemana co byl poslancem 12 let a Babiše co je jím 6 let?

Jarabak ( 7. května 2019 16:00 )

Co na to hamáček? No to co obvykle. Zeptá se zemana a babiše, jaký má mít
názor a ten nám pak sdělí

jkbpetr ( 7. května 2019 15:09 )

--Naajděteee nahe ženy ve vašem městě zde : tiny.cc/nahe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa