Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ČSSD zve Zemana a tasí blond kritičku Babiše. V boji o Evropu chybí Poche i Keller

Aktualizováno -
27. ledna 2019
15:05
Autor: ČTK, simao - 
27. ledna 2019
11:28

ČSSD pozve na svůj březnový sjezd prezidenta Miloše Zeman. Její šéf Jan Hamáček posbíral na ukončených krajských konferencích celkem 11 nominací na to, aby pokračoval coby předseda strany. Protikandidáta patrně mít nebude. Nominace na řadové členy předsednictva posbírala i nová krev ČSSD - Jana Maláčová či Tomáš Petříček. A mladí sociální demokraté se promítli i na kandidátku pro Evropské volby. Povede ji Pavel Poc, po boku však má i tři ženy.

Miloš Zeman byl pozván už na loňský sjezd ČSSD, přijel tam a promluvil k delegátům. Na sjezd v roce 2017, kde byl do čela ČSSD znovuzvolen tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, Zeman naopak pozvánku nedostal.

Zeman byl členem ČSSD v letech 1992 až 2007, mezi lety 1993 a 2002 byl dokonce jejím předsedou. Se stranou se ale ve zlém rozešel i kvůli prezidentské volbě, v té době ještě nepřímé, která se konala v roce 2003. Zeman se tehdy neúspěšně ucházel o prezidentský úřad, ale nehlasovali pro něj ani všichni zákonodárci ČSSD. Zeman je označil za zrádce.

Zda Zeman do Hradce na sjezd ČSSD přijede, není jasné. „Tuto záležitost jsme doposud neřešili,“ napsal ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda prezident pozvání přijme. „Je nutno vyčkat na doručení oficiálního pozvání,“ dodal.

V čele kandidátky Poc, Keller a Poche chybí

Sociální demokraté dnes po sobotním uzavření krajských konferencí na jednání v Hradci Králové mimo jiné připravují sjezd, který se uskuteční na začátku března. Ráno jednalo předsednictvo ČSSD, na které navázal ústřední výkonný výbor, tedy široké vedení strany.

ČSSD dnes v Hradci také potvrdila kandidátku do Evropského parlamentu. Na ní chybí současní europoslanci Miroslav Poche (tolik propíraný kvůli loňské neúspěšné nominaci na ministra zahraničí) i Jan Keller, který byl lídrem ČSSD pro minulé eurovolby.

Sociální demokracii povede do boje o Evropu současný europoslanec Pavel Poc. Vedle něj však ČSSD tasí i tři ženy - europoslankyni Olgu Sehnalovou, někdejší europoslankyni Zuzanu Brzobohatou, ale také místopředsedkyni Mladých sociálních demokratů Danielu Vašátkovou.

Pavel Poc hovoří na sjezdu strany 7. dubna 2018 v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové Pavel Poc hovoří na sjezdu strany 7. dubna 2018 v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové | ČTK

Zaujme blonďatá kritička Babiše?

„Kandidátka odráží personální složení, kterou politika sociální demokracie razí,“ uvedl dnes Hamáček. Vyváženě jsou tak zastoupeny muži i ženy, kromě Poce jsou na kandidátce předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček a Pavel Kawulok z frýdeckomístecké ČSSD.

Jejich kolegyně Vašátková přitom na sociálních sítích platí za občasnou kritičku premiéra Andreje Babiše. Za bizarní tento týden označila fotku Babiše z ekonomického fóra v Davosu, kde se český premiér sešel s novým brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem, kterému prý Babiš představil projekt Česka jako země pro budoucnost a snahu navázat na firmy jako Baťa, Tatra či Škoda. 

Vašátková však komentovala však i to, že ČSSD protlačila zavedení proplácení nemocenské od 1. dne stonání i přes odpor Senátu.

„Babiš se sice doooost cukal (velkopodnikatel mno), ale sociální demokraté neustoupili. A to je dobře, tudy vede cesta. ČSSD tlačí vládu doleva. Pomalinku, polehoučku, s občasnými prohrami. Ale o to víc se cení vyhrané bitvy jako tato. V mém okolí neznám nikoho, kdo by šel na nemocenskou a nenervil se kvůli výpadku příjmů. Moje máti pravidelně chodí do práce i s antibiotiky, protože si kurýrování nemůže dovolit. V 21. století,“ psala Vašátková, která si v minulosti rýpla do Babiše třeba za jeho kauzu s jeho synem Andrejem mladším.

Nezamlouvala se jí ani neochota pomoci se syrskými sirotky. „669 československých dětí zachránil sir Nicholas Winton před plynovými komorami. Češi jej za to právem milují a obdivují. Sami ale nyní odmítáme pomoci 50 syrským sirotkům. A generace, které přijdou po nás, námi budou pro změnu právem opovrhovat,“ vzkázala loni na Twitteru.

Daniela Vašátková (ČSSD) se stala kandidátkou sociálních demokratů pro Evropské volby Daniela Vašátková (ČSSD) se stala kandidátkou sociálních demokratů pro Evropské volby | Twitter

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová komentovala složení kandidátky také na Twitteru: „Naše kandidátka do Evropského parlamentu je mixem žen a mužů ale také mládí i zkušenosti. A těším se, že budeme v kampani do Evropského parlamentu řešit sociální politiku!“

Jediný kandidát Hamáček

Předchozí konference krajských organizací ČSSD naznačily, že Jan Hamáček má značnou šanci obhájit v březnu funkci předsedy ČSSD. Posbíral totiž nominace do čela menší vládní strany z většiny krajů. Získal podporu na předsedu od 11 krajských organizací, všech kromě jihomoravské, ústecké a pražské. Delegáti tamních regionálních konferencí do čela sociální demokracie nikoho nenavrhli.

Nové vedení budou sociální demokraté volit začátkem března na sjezdu právě v Hradci. Hamáček asi bude jediným kandidátem. Sérii nominačních konferencí v sobotu ukončila zasedání ČSSD v Karlovarském a v Jihočeském kraji. Vedení ČSSD však na sjezdu změn dozná.

Už od loňského sjezdu v něm chybí jeden řadový místopředseda. Místopředsednickou funkci, jak už ohlásil, nebude obhajovat Jaroslav Foldyna. Sociální demokraté aktuálně nemají ani statutárního místopředsedu potom, co ji loni v listopadu opustil Jiří Zimola kvůli neshodám s vedením o politiku ČSSD.

Zimola v sobotu obhájil vedení jihočeské organizace, řekl ale, že o pozici v nejužším stranickém vedení usilovat nebude. Šance Hamáčka, jenž loni vyjednával koaliční spolupráci s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše, zvyšuje právě i vládní angažmá ČSSD. Pozorovatelé poukazují na pravidlo, že když je strana ve vládě, tak se nepřepřahá.

Do funkce prvního místopředsedy by mohl zamířit dosavadní řadový místopředseda Roman Onderka. Má podporu deseti krajů. Zbylé regiony na tuto pozici nikoho jiného nenominovaly.

Maláčová i Petříček posbírali nominace

Z kandidátů na řadové místopředsedy posbíraly nejvíce nominací nové tváře ČSSD ve vrcholné politice. Ministryně Maláčová je má od osmi krajských organizací, o tři méně pak získal šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Dvě nominace - ze svého Pardubického a vedlejšího Královéhradeckého kraje - získal dosavadní místopředseda Martin Netolický. Pardubický hejtman ale avizoval, že se chce věnovat spíše regionální politice.

Po jedné nominaci mají ministr kultury Antonín Staněk, místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel, jihočeský poslanec Ondřej Veselý, Jan Mečl z Libereckého kraje a někdejší zpravodajec Miroslav Krejčík. Žádná krajská organizace nenavrhla nynější místopředsedkyni Janu Fialovou.

Éra po Sobotkovi

ČSSD chystá řádný sjezd dva roky po brněnském, na němž funkci předsedy obhájil Bohuslav Sobotka. Tehdejší premiér kvůli neuspokojivým předvolebním průzkumům opustil stranickou roli několik měsíců poté.

Po slabém výsledku ve sněmovních volbách dali funkce k dispozici i ostatní členové jeho nejužšího vedení, jejichž nástupce vybral mimořádný sjezd loni v únoru a dubnu. Předsednictvo a ústřední výbor ale fungují stále v podobě vybrané v roce 2017. Protože by při nynějším stavu bylo nutné pořádat sjezd každý rok, sociální demokraté v březnu sjednotí funkční období všech orgánů tak, že předseda a místopředsedové odstoupí a uskuteční se nová volba.

PPP150W ( 27. ledna 2019 21:41 )

Omlouvám se za překlepy, ale na mobilu se mi blbě píše.

PPP150W ( 27. ledna 2019 21:26 )

Uvidím, jak vám někdo krade auto. Znám ho velmi dobře, ale protože nejsem práskač, nechám si pro sebe nejen jejich identitu, ale i sitečnost že to auto bude už zítraimo republiku. Zakle měkak si to představujete?

onanym01 ( 27. ledna 2019 17:18 )

Socani mají odtroubeno stejně jako TOP-09.

mynar ( 27. ledna 2019 16:14 )

Má slova.

egyptanka ( 27. ledna 2019 15:53 )

Piráti jsou udavači a tahle vlastnost je mi nejodpornější ze všech. Asi tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa